zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidBaby- en peuterboekje structureel in Suriname

Baby- en peuterboekje structureel in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Vanaf 2007 wordt in Suriname het drukken en distribueren van het ‘baby- en peuterboekje’ structureel in de begroting van het Ministerie van Volksgezondheid opgenomen. Sinds twee jaar had de stichting Naomi deze taak op zich genomen, maar de stichting is blij dat de Surinaamse regering het overneemt. Het bevestigt het nut en de noodzaak van het boekje waarin de levensloop en de groei van kinderen worden vastgelegd.

In Nederland is het boekje de gewoonste zaak van de wereld want het is belangrijk voor de gezondheid van zowel moeder als kind. Twee jaar geleden nam de voorzitter van stichting Naomi, Remy Hirasing, het initiatief om het Nederlandse boekje ook in Suriname uit te geven. Het eerste jaar werd dit door de Vrije Universiteit gefinancierd. Het jaar erop kon dankzij een subsidie van de provincie Noord-Holland het Nederlandse groeiboekje aangepast worden aan de Surinaamse situatie. Dankzij een gift van ontwikkelingsorganisatie Cordaid kon dit nieuwe boekje opnieuw op grote schaal worden verspreid.

Zowel moeder als kind profiteren van het groeiboekje. Naast de gegevens van de moeder worden alle ontwikkelingen van het kind, zoals het gewicht en de ontvangen inentingen er in bijgehouden. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de gezondheid. Met de toezegging van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, onderdeel van het Surinaamse Ministerie van Volksgezondheid, het drukken en het distribueren van het boekje in de begroting op te nemen, is de uitgave voor 2007 én de jaren erop verzekerd. Volgens Cees Valentijn, secretaris van de stichting Naomi, is dit een voorbeeld van hoe ontwikkelingshulp zou moeten verlopen: initiatieven opzetten die na verloop van tijd door het land zelf worden overgenomen. ‘Een land moet uiteindelijk zelfstandig functioneren, zonder afhankelijk te zijn van anderen’.

opening
Fernandes Express
BODO Party

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES