woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenCarrièreWeinig interesse Surinaams intellect voor regio

Weinig interesse Surinaams intellect voor regio

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 sep – Afgestudeerden van de universiteit, kunstenaars en mediawerkers tonen nog relatief weinig belangstelling voor een baan in de Caribische regio. Dit meldt de Ware Tijd. Er wordt nauwelijks ingespeeld op de mogelijkheid van vrij personenverkeer binnen de Caribische Gemeenschap, Caricom. Toelatingscertificaten worden bij mondjesmaat aangevraagd.

Slechts acht personen hebben zich opgegeven sinds de aanvang van de registratie ongeveer een jaar geleden. Vijf van hen zijn Surinamer. Registratie biedt de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor het Caricom Skills Certificate. Volgens de overheidscommissie Vrij Verkeer van Personen ligt de gebrekkige animo niet aan de belangstelling, die vrij groot te noemen is.

Zowel individuen als bedrijven vragen om informatie. Daar blijft het in de meeste gevallen bij. Opmerkelijk is de ruimere belangstelling voor hetzelfde certificaat in andere landen. Zestien Surinamers hebben een aanvraag lopen in Trinidad, dat verreweg de meeste voorkeur geniet als alternatief werkmilieu. Barbados en Jamaica hebben elk twee aanvragen binnen van Surinamers.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. Beetje warrig artikel. Laat ik het maar op de titel houden.
  Waarom is er weinig interesse voor de regio. Hierbij gaat het dus niet om Aruba en de Nederlandse Antillen, maar om de Engelstalige Caricom landen. Waarom dat zo is hoef je je nauwelijks af te vragen.

  Onbekend maakt onbemind.

  Dit geld overigens voor beide kanten. Als de Surinamer denkt wat moet ik daar, vraagt de werkgever daar wat moet ik met die Surinamer.

  Dit zijn overigens geen zaken die alleen gelden voor Suriname en de Caricom.

  Je ziet in Europa toch ook niet dat om maar wat te zeggen Portugeze intelectuelen massaal solliciteren in Nederland?

  Je maakt de move pas als er een concrete mogelijkheid is. Ben je daarintegen wat meer bekend met het andere land, dan zal je wat eerder een gok wagen en tot verhuizing over gaan. Een Surinamer hoeft maar een visum te krijgen voor Nederland en hij is weg.

  Wil je meer beweging tussen Suriname en de Caricom hebben, dan zul je moeten beginnen bij de jongsten. Hou jaarlijks uitwisselingsprogramma’s beginnend bij het basisonderwijs. Zo leer je elkaar beter kennen en begrijpen.


  Maak melding
 2. Goed idee danhoedan

  eerst starten met uitwisselingen en netwerkbijeenkomsten om elkaar te leren kennen. Nu weet niemand toch wat er in elkaars land te doen en te vinden is?? Bovendien heeft Suriname als nadeel dat de voertaal nog steeds nederlands is. Lijkt mij dat dat minder aantrekkelijk is voor de mensen uit engelse en spaanstalige Caricomlanden. dus ook hier ligt een knelpunt.

  Maar goed met uitwisselen en netwerken bereik je alweer veel meer.

  Ruth


  Maak melding
 3. Dat het nederlands de voertaal is in Suriname hoeft geen belemmering zijn om zich internationaal op de wereldmarkt aan te bieden. Kijk maar naar nederland waar ook nederlands de voertaal is en hoeveel nederlanders in het buitenland werken.
  Het is zaak dat men zich de engelse taal eigen maakt. Het zou daarom goed zijn al op de basisscholen met het onderwijzen van de engelse taal te beginnen.
  Jonge kinderen zijn heel erg flexibel en leren zonder moeite vreemde talen.
  Ik kan mij wel vinden in het idee van
  danhoedan wat betreft uitwisseling van de jongeren onder elkaar, maar geen basisleerlingen. Ik vind die groep daar net iets te jong voor. Mijn idee is begin met de scholieren van middelbaar onderwijs.
  Die kunnen dan al in het engels met elkaar conserveren.


  Maak melding
 4. Beste Saya

  Jij geeft de voorkeur aan uitwisseling op middelbare school niveau. Basisschoolleerlingen vind je net iets te jong. Jammer dat je er niet bij vertelt waarom je dat vindt. Juist om dat je ook constateert dat jonge kinderen heel flexibel zijn.
  Ik deel die mening. Juist omdat jonge kinderen flexibel zijn, en ze nog geen stereotype beeldvorming ten opzichte van anderen hebben gevormd, vormen ze juist de ideale doelgroep. Jonge kinderen zijn net sponzen. Ze nemen alles in hun omgeving op en leren continu. Middelbare scholieren daarintegen zullen waarschijnlijk meer bezig zijn met het bedwingen of juist laten gaan van hun hormonen.
  Op het niveau van middelbaar en hoger onderwijs zou je al moeten denken in termen van studiebeurzen en langdurige uitwisseling.
  Nog niet zo lang geleden (en waarschijnlijk nu nog) verbleven districtsjongeren in internaten in de stad omdat er in het ditrict geen middelbare scholen waren. Veel van deze internaatkinderen hebben het verder geschopt dan stadskinderen en voelen zich in meerdere culturen goed thuis. Caricom internaten voor middelbare scholieren zouden ongetwijfeld een generatie ware multi-culti-caribbean intelectuelen opleveren.
  Maar nu ben ik aan het dagdromen. Dus beste Saya, ik ben het met je eens maar niet helemaal.


  Maak melding
 5. @saya. Mijn punt was dat het wellicht voor mensen van buiten suriname een hindernis kan zijn om in suriname te vestigen vanwege de taal. Had ik wat duidelijker in moeten zijn.

  Overigens denk ik best dat je kan beginnen met uitwisselen vanaf groep 7 of in suriname is dat gewoon nog de 5e klas.. Zolang er maar goed begeleiding bij is.

  Ruth


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES