OM Suriname werkt aan vervolging Moiwana-slachting

5

PARAMARIBO, 20 sep – Het Openbaar Ministerie heeft wel degelijk aandacht voor de massaslachting in Moiwana. Dit zegt ondervoorzitter Eric Rudge van de commissie Juridische Deskundigen voor Mensenrechten van het ministerie van Justitie & Politie. Dat het ultimatum van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten is verstreken, wil nog niet zeggen dat er niets gedaan wordt.

De nabestaanden hoeven zich dan ook geen zorgen te maken, ook al is het begrijpelijk dat ze nu ongerust raken. Het Hof heeft 15 juli vastgesteld als uiterste datum voor aanvang van het strafproces tegen de verantwoordelijken van de slachting in 1986. “Het Openbaar Ministerie brengt de zaak in kaart”, zegt Rudge tegenover de Times of Suriname. Het betreft weliswaar een ‘gevoelige zaak’.

Desalniettemin worden zekere stappen gezet. “De staat heeft zich ertoe gecommitteerd en zal het vonnis volledig uitvoeren”, aldus Rudge. Totnogtoe heeft de regering publiekelijk excuses aangeboden en compensatiegeld beschikbaar gesteld. de nabestaanden eisen ook uitvoering van de rest van het vonnis, inclusief vervolging. Ook moet Moiwana worden heropgebouwd.

Het afstaan van de stoffelijke resten van de ruim veertig slachtoffers heeft nog evenmin plaatsgevonden. Daar kleven wat procedures aan. Onder meer wordt op advies gewacht van de patholoog-anatoom. Volgens Rudge moeten formaliteiten in acht genomen worden en dat vergt nogal wat tijd. De nabestaanden ergeren zich nog het meest aan het gebrek aan communicatie vanuit de overheid.


5 REACTIES

 1. het lijkt erop dat de verschillende departementen meer erop uit zijn werk te behouden dan werk af te maken. Jammer want er is altijd weer wel iets nieuws te doen.
  Voor de nabestaanden van MOI WANNA is het wel erg zuur dat alles zo lang op zich laat wachten. Het proces schiet ook niet erg op.
  Zal wel met angst te maken hebben en mogelijk niet onterecht.Ik zou zeggen : mensen van MOI WANNA verenig jullie en begin zelf weer met de opbouw. Zorg ook voor een groot monument zodat niemand ooit kan vergeten wat er zich bij jullie afgespeeld heeft. En ik hoop vurig dat zoiets nooit meer in Suriname zal gebeuren.


  Maak melding

 2. OM:weet niet eens 82.Fernanders medewerkers te beschermen tegen een geld wolf. Daarnaast heeft men iets in Su.ontdekt ja ja alleen in Su.Men werkt altijd naar achteren(achteruit).
  (Slm vliegtuig kopen,de bemanning een verouderde pakket studie laten volgen)(nergens op de wereld toepasbaar).Moiwana is een zeer “droevig” verhaal,maar brengt geen gram goud in staatskast.100/300 man veroordelen is slim.(dom)”Werk vanaf nu”, de exbewoners van moiwana hebben nu last van braziliaanen, doe daar wat aan, en werk vooruit,(geef de overlevenden hun schade vergoeding,en loop niet achteruit.Laat het buitenland jullie niks wijs maken zij zijn niet beter, en zijn liever met een ontwrichting bezig zodat zij hun slag kunnen slaan.(b.v.Goud/Hout)
  Dus niet dom doen.(los de problemen op)

  En gebruik je verstand.


  Maak melding

 3. Geachte redactie,

  Men heeft uit en treurig politiek proberen te bedrijven met deze kwestie, waardoor men op den duur door de bomen het bos niet meer kan zien.

  Intussen heb ik begrepen dat er reeds excuses zijn aangeboden door de regering, terwijl er nog “onderzocht” moet worden, de omgekeerde wereld. Dat men de daders wil opsporen, maar dat een onderzoek nogsteeds uitblijft enz.enz.

  En van Stanley Rensch hoor je ook niets meer.
  En natuurlijk, 8 december komt eraan, dus daar gaan we weer, het normale afgezaagde politiek spelletje met de doden. Maar ach, die plaat raakt op den duur ook eens versleten denk ik bij mezewlf.

  Alleen vind ik het jammer voor de nabestaanden, om te zien hoe de oude politiek met de doden omgaat. Zelfs van Eddy
  Bruma en Henk Arron, strijders van Surinames onafhankelijkheid, heeft men nog geen standbeelden op het onafhankelijkheidsplein weten te plaatsen.

  En daar staat een Lachmon, en nog op het onafhankelijkhjeidsplein notabene, terwijl die man fel tegen de onafhankelijkheid was. Zelfs op die dag van 25 november, branden heeft gestoken, dat’s publiek geheim. En die man staat parmantig op ons onafhankelheidplein, ik bedoel maar. En waar staat Henk Arron of Eddy Bruma, strijders voor Surinames onafhankelijkheid ? Nergens!!

  Dus vervolging van Moiwana, hoe serieus moet dat genomen worden. Trouwens, wie houdt wie voor de gek.

  Ay sa si.


  Maak melding

 4. Bevelhebber.Ernst.Mercuur, die wacht tot hij zijn zegje over Moiwanna uit de doeken moet doen om de manschappen rustig te houden.
  Ik hoop dat deze integere man dan niet onploft uit kwaadheid omdat er politiek wordt gespeelt met Moiwanna.
  Waar blijft een gedenk beeld voor de gedode militairen, er zijn enkele onthoofd op barbaarse wijze.
  Waar blijft de opsporing van Kolonel.Bd.Bas.van Tussenbroek.(zit lekker in Brazilie en houd contact met Brunswijk, feliciteerde hem zelf via dit forum met zijn voerworvenheid als DNA lid)


  Maak melding

 5. Er kunnen veel argumenten zijn meneer Leider maar niks, en ook werkelijk niks kan het afslachten van vrouwen en kinderen goedpraten. Je blijft wel volhouden met bovenstaande argumenten. Punt blijft dat onschuldige vrouwen en kinderen zijn afgeslacht, en dat is met geen enkel argument te rechtvaardigen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.