vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse reactie op verkoop goudmijn 'zwak'

Surinaamse reactie op verkoop goudmijn ‘zwak’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 sep – De regering zou scherper moeten reageren op de overname van het Canadese goudbedrijf Cambior. Dit stelt de vakbond bij goudbedrijf Rosebel Goldmines, dat een dochteronderneming is van Cambior. Door het uitblijven van een reactie, heeft het er veel van dat Suriname de overname maar over zich heen laat gaan. Er zou met de vuist op tafel moeten worden geslagen.

De overname door het eveneens Canadese IAMGOLD duidt op de enorme operationele waarde van de Gross Rosebelmijn in het district Brokopondo. Nauwelijks twee jaar terug was Cambior verlieslatend. Sinds de mijn in gebruik werd genomen is daar radicaal verandering in gekomen. IAMGOLD heeft ruim een miljard dollar neergeteld. “Ongehoord”, zegt vakbondsleider Errol Snijders.

Het overnemen op zich is de economische realiteit van elke dag. “Maar wat is het deel dat de staat er aan overhoudt?”, vraagt Snijders. Dat moet zo snel mogelijk worden opgeëist, te meer daar investeringsvoordelen zijn verstrekt. Zo is energie beschikbaar gesteld tegen een lage prijs. Snijders vindt dat ook de arbeiders bedacht mogen worden, omdat de winst behaald kon worden over hun ruggen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
  1. “Het overnemen op zich is de economische realiteit van elke dag. “Maar wat is het deel dat de staat er aan overhoudt?”, vraagt Snijders.”
    Die vraag had natuurlijk gesteld moeten worden toen de deal werd gesloten met Cambior. Nu zijn gewoon de aandelen van hand verwisseld en gaat de nieuwe eigenaar volgens de gesloten deal verder. En voor wat de rest betreft moet Snijders als hij een goede vakbondsman is proberen een vette bonusdeal en goede primaire en secundaire voorwaarden voor de arbeiders te krijgen. Maar daarvoor moet hij met IAMGOLD onderhandelen.
    Zo werkt dat ding immers in de echte wereld.


    Maak melding
  2. Had de overheid in deze niet beter zijn huiswerk moeten doen?
    Huilen als het schip (bijna) vergaan is, zet geen zoden aan de dijk.
    Jammer dat de kleine man meestal de dupe is van ondoordachte handelingen.


    Maak melding
  3. Alleen mensen die van dit mooi land Suriname houden gaan daadwerkelijk iets voor dit land doen. Voor de rest is het een yang patoe. Men steelt verschrikkelijk. Nu wil de regering 2 nog niet veroordeelde criminelen benoemen tot beleidsadv. Waar zijn de schone vingers van venetiaan ? heeft hij nog een drupje moraal.


    Maak melding
  4. Eigen schuld, dikke bult!!!
    Nu moeten we niet verbaasd zijn om deze ontwikkeling, we moesten ’t juist verwachten.
    Wederom de zoveelste blunder, en als ik het zo bekijk zullen we vaker vergast worden op deze ‘plezierige cadeautjes’ van onze overheid.

    Hoezee voor Suriname!!!!!

    DE HERE BEHOEDE ONS.


    Maak melding
  5. Typisch de grote bek van de vakbond.
    Kijk eerst naar de door jou gekozen regering en je collega vakbonden, voor de staat waarin suriname verkeert;misschien sla je eerst jezelf, dan de regering en als laatst de tafel.


    Maak melding
  6. Nu staan ze met de billen bloot maar schamen zich om te bukken.(pijn) Alles voor niks de een was slimmer.Gaan jullie maar lekker landje pik doen met Somo& Tjonge(Datsun).

    Verstand nihil


    Maak melding
  7. Is dit doorgestoken kaart van `de aandeelhouders van deze multinationals`
    …wie weet

    was blijkbaar in de planning.

    Het bedrijf gewoon nationaliseren zoals ze in Bolivia hebben gedaan…


    Maak melding
  8. Het kwik dat ze gebruiken in de goudwinning zal op de lange baan heel schadelijk zijn voor de binnenlandbewoners.De overname van cambior door een nog grotere hebzuchtige company zal Suriname geen goed doen.Onze goud gaat weg in de zakken van buitenlanders en een handvol Surinamers.Het land geniet nu van een beetje inkomsten uit deze goudwinning,maar op den duur is het binnenland zwaar verontreinigd.De regering heeft geblunderd met deze onderneming.


    Maak melding
  9. Geachte redaktie,

    Ik had het eerder reeds gezegd. Ondernemerschap is een vakgebied, je moet het in je hebben wil je slagen. Je moet je in specialiseren wil je succes boeken. Maar de meesten zitten op cruciale posten binnen die onderneming dat Suriname heet, maar zijn gewone ordinaire hosselaars.

    De andere sluit een groot deel van het kader uit voor deelname aan de ontwikkelingen, omdat deze hoogopgeleiden van een andere politieke organisatie zijn.

    Weer een andere helpt alleen of wil ook alleen werken met of voor die gene die slechts ‘op hem lijken’, zei hij trouwens zelf.

    Tegen weer een ander loopt een onderzoek naar fraude en witwaspraktijken, en omdat hij momenteel geen inkomen kan werven omdat hij op nonactief gesteld is, wordt hij even stilletjes tot beleidsadviseur gemaakt.
    En hij weet dat het niet netjes is, maar ach,
    kan dat hen wat schelen. Trouwens, wanneer je het volk minacht en jezelf natuurlijk, dan maakt zo’n besluit inprinciepe weinig uit.

    Ik bedoel maar, als dit de bedrijfscultuur is, dat model moet staan voor succes,
    dan zal het Surinaams volk heel heel lang op dat succes moeten wachten. Want op korte of langertermijn zie ik het met dit sooitje voorlopig echt niet zitten.

    En het zelfde merk je ook in Amsterdam Zuidoost. Het lijkt wel van de zelfde laken een pak. Die gasten hebben zo’n zelfhaat, dat het zijn weerga niet kent. Ze zijn zo ingenomen met hun (machts)positie (nooit gedacht maar toch gekregen), dat zij de realiteit niet meer onder ogen kunnen zien.
    Liegen de boel bij mekaar,verneuken het systeem en de partij die zij vertegenwoordigen, in naam van de Democratie.

    En ohwee als je er wat van mocht zeggen, boos als die gasten worden. Maar ach, aan elk feestje kom eens een end, let maar op.

    Tan bun.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES