zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSurinaamse moslims nuchter over uitspraken paus

Surinaamse moslims nuchter over uitspraken paus

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 sep – “Als de paus zegt dat hij het jammer vindt dat zijn uitspraken zo zijn geïnterpreteerd, dan vergeef ik hem.” Dit zegt James Lalmahomed, bestuurslid van de Surinaamse Islamitische Vereniging, SIV. Bedreigingen en woeste reacties hoeven niet te worden verwacht van de ruim honderdduizend moslims in Suriname. Wel had de paus wat behoudender mogen wezen.

“Men moet religies niet gaan bekritiseren en ook niet vergelijken. Blijf bij de jouwe en zeg dat die de beste is, maar ga niet vergelijken, anders doe je de ander tekort”, zegt Lalmahomed tegenover de Ware Tijd. De uitspraken over verdediging van geloof via geweld hadden liever achterwege kunnen blijven. Sommige rooms-katholieken delen die mening, ook als de interpretatie verkeerd is.

“De paus had het beter moeten uitleggen of moeten zwijgen”, zegt rooms-katholiek priester Sebastiaan Mulder. Er is altijd het risico dat woorden anders worden opgevat of uitgelegd dan ze bedoeld waren, vooral als die komen van invloedrijke figuren. De ruim honderdduizend Surinaamse moslims willen er verder geen woorden aan vuil maken. “We zijn wat dat betreft gematigder in Suriname”, aldus Lalmahomed.

opening
Fernandes Express
BODO Party

22 REACTIES
 1. Feit is wel zo dat bepaalde religies geweld gebruikt hebben om mensen te converteren.
  Een bepaald geloof aannemen zoniet dan gaat je kop gaat eraf.
  Wat mensen niet allemaal gedaan hebben in naam van het geloof?


  Maak melding
 2. Heel verstandig om niet te reageren, aangezien siv ook niet gereageerd heeft toen 2 ontvoerde journalisten met een pistool tegen het hoofd,tot de islam bekeerd Zijn.
  toen geen geluiden dat dat de ‘ware islam’ niet is.
  klopt helemaal: de zuivere islam kent een wreedheid die met geen pen te beschrijven is.lalmohamed:ga de koran lezen.


  Maak melding
 3. Suriname blijft een mooi en gezegend land. Het doet je als Surinamer goed om te merken dat de fundamentalisten in de wereld veel van ons volk kunnen leren……Laten wij als Surinamers bijvoorbeeld deze feiten gebruiken om ons land op een positieve manier bekendheid te geven…Grang Tangie


  Maak melding
 4. Geachte redatie,

  Als de Surinaamse religieuze voorgangers, net zo nuchter konden wezen t.a.v. de Winti-relegie en hun gelovigen, zou ik dat ook zeer waarderen.

  Maar goed, misschien komt dat nog, niet omdat wij op zitten te wachten hoor, maar hun houding jegend de paus, zou wat geloviger bij mij overkomen, denk ik ietjes hard op.

  Soso lobi


  Maak melding
 5. Ik ben blij dat we geen extremisten in Su hebben, maar soms zit ik me wel af te vragen of dat nu juist niet ons probleem is. We zijn soms te soepel met bepaalde dingen… Soms moet je gewoon handelen om bepaalde zaken gedaan te krijgen. Neem bijvoorbeeld de moslims… Als zij nu net als ons hadden gereageerd, zouden de westerse landen gewoon over ze heen lopen. Niemand zou rekening met ze houden, want ze zijn toch voor (hun) reden vatbaar. Beinvloedbaar dus… Ik weet niet hoor, maar soms denk ik dat we door onze mentaliteit nu niet vooruit gaan komen hoor.


  Maak melding
 6. Het was ooit een paus geweest die zei dat indianen niet geschikt waren voor de slavernij omdat ze te snel stierven door hard te werken, ook zei deze paus dat ze maar beter Afrikanen moesten gebruiken, omdat ze fysiek sterker waren.


  Maak melding
 7. Allemaal leuk en aardig de anti-moslim reakties, maar waren het niet de katholieken die beroemd zijn geworden met hun kruistochten om zo hun godsdienst met geweld op te dringen aan anderen. En hoe staat het met de wandaden van de landgenoten van de paus in de tweede wereld oorlog.


  Maak melding
 8. Wie vergeet de IRA?????Ging ook om geloof,Protestanten en Katholieken bestreden elkaar,duizende doden heeft dat gekost,gelukkig zijn ze tot “rede” gekomen.

  Ik heb diep respekt voor de Surinaamse Moslims,die leven exact naar de Koran.

  O ja en over de beeldenstorm praat niemand meer over ??????????? die hebben het uitgevonden tssssss.


  Maak melding
 9. Ik vind dat de paus juist in deze moeilijke tijd, zich als een geestelijke leider had moeten tonen door:

  A)De mensen(ongeacht hun geloofsovertuiging)
  op te roepen om GOD te bidden voor o.a.:

  1. Vrede op aarde en in ons zelf !!!!
  2. Liefde in ons zelf !!!
  3. Wijsheid voor de geestelijke- en
  wereldleiders !!!
  4. Dat de mensen BEKEREN tot GOD door
  GODS LIEFDE en GENADE !!!

  Onthoud: GOD kan een mens BEKEREN !!!!
  wij kunnen niemand bekeren !!!

  B) Mensen te wijzen op o.a.:
  wat wij met elkaar ondanks onze verschil-
  lende geloofsovertuigingen met elkaar
  gemeen hebben.

  Bijvoorbeeld dat moslims en christenen
  als stamvader Abraham (onze gemeen-
  schappelijke opa)hebben en dat GOD
  ons GOEDE dingen leert !!!!

  Ook al heeft ieder z’n eigen
  interpretatie; er was maar 1 Abraham en
  NIET 2 !!!! Ik bid en hoop dat wij het
  gaan snappen.

  Wij mensen zijn allemaal BROERS EN ZUSSEN
  van elkaar omdat GOD ons heeft
  geschapen!

  B) Binnen de Christelijke gemeenschap:

  1. Christenen oproepen om de medemens LIEF
  te hebben zoals JEZUS CHRISTUS hen heeft
  liefgehad.

  IK BID VOOR ONS ALLEN TOT GOD, mijn broers en zussen, ongeacht welke geloof u aanhangt.

  GOD is RECHTER.

  Moge de liefde, vrede en genade van GOD over alle mensen komen.

  Hartelijk dank voor het lezen.

  Geschreven door:
  Een dienstknecht van GOD.

  Salam, shalom, vrede, op aarde.


  Maak melding
 10. Onder het mom van ieder geloof zijn er gewelddadigheden geweest. Ook onder het geloof die de paus aanhangt, dus verwijt de pot de ketel dat ie zwart ziet. Ik sluit me aan bij de reacties dat de paus beter zijn mond had kunnen houden en ieder geloof in zijn waarde had moeten laten door te pleiten voor een vreedzame wereld onder het mom van welk geloof dan ook. Mijn complimenten voor de Surinaamse moslims die verstandiger en misschien vredelievender zijn dan de paus.


  Maak melding
 11. het meest misdadige geloof dat ooit op deze planeet heeft bestaan, heeft weer eens gesproken………wat zou de wereld er mooier uitzien zonder het katholicisme met al hun pedofiele priesters, verbod op de pil, verbod op abortus, verbod op de homo’s, enz.enz.enz. Deze paus zal vroeger vast ook bij de Hitler jugend aangesloten zijn geweest, samen met Kurt Waldheim en Grass.


  Maak melding
 12. Huh en weer schrik ik me te pletter wat bepaalde reacties betreft, zoals reactie nummer 15.
  De moslims van Suriname nemen zoals ik het lees verder geen aanstoot aan wat de Paus heeft gezegd.
  Dus lijkt het mij wel dat de moslims van Suriname een compliment verdienen.
  Jammer dat elders op de wereld oorlogen zijn gevoerd en nog steeds gevoerd worden.
  Laten we maar hopen dat dat nooit in Suriname zal gebeuren.


  Maak melding
 13. Er zijn ook heel veel katholieken van Afrikaanse afkomst/uiterlijk, waarom zal nooit een van hen ooit een paus kunnen worden. Omdat zelfs daar in het vaticaan zwaar gediscrimineerd wordt.


  Maak melding
 14. Suriname heeft z’n eigen islam die past bij de Surinaamse cultuur met haar normen en waarden en daar moet niemand van buitenaf aan tornen…

  Het Midden-Oosten en Noord-Afrika met de Arabieren die het islamitisch fascisme prediken met als koploper en financier het Wahhabitische Koninkrijk Saudië-Arabië moeten hun klauwen afhouden van Suriname…

  Gelukkig is degene die zichzelf Surinamer kan noemen.

  Gelukkig is degene die zichzelf Surinamer kan noemen…


  Maak melding
 15. In Suriname is geen plaats voor radicale geloofs prediken…
  De staat en Guyanese Republiek Suriname gaat boven elk geloof en geloofswijze voor Surinamers…

  Elke persoon met een drupje Surinaams bloed, geboren waar ook ter wereld z’n Nationale plicht is het verdedigen van moeder Suriname d’r landsgrenzen, levenswijze en cultuur met al haar normen en waarden op welke wijze en hoedanigheid dan ook zodat de Surinaamse eer en trots hoog blijft…

  Gelukkig is degene die zichzelf Surinamer kan noemen…


  Maak melding
 16. Als Mens kan ik dit zeggen. De paus heeft welliswaar het katholiek geloof en hij heeft het vertrouwen gekregen van de vooraanstaande leiders van de katholieke kerk om het katholieke geloof te vertegenwoordigen. Hij blijft desondanks een mens. Hij is niet het katholieke geloof.
  Als de paus iets verkeerds doet of zegt dan is dat de mens die spreekt. Ook misstandenden uit de geschiedenis die door aanhangers van het katholiek geloof zijn begaan en/of ongeoorloofde uitspraken van historische katholieke leiders zijn gedaan door mensen, niet door het geloof.
  Laten we niet de fout maken om daar het katholieke geloof voor na te wijzen. Dat zou niet terecht zijn want het Katholieke geloof is net als de Islam, het Hindoeïsme, het Boedhisme, en alle werkelijke geloven, een uitingsvorm van het vertrouwn in God. De god van liefde.
  Er bestaat alleen maar een God van liefde. Een andere God bestaat niet, ook al geven we die God allerlei verschillende namen (Jaweh, Allah, etc.). De prediker van haat is geen God maar dat is juist de tegenhanger van God, wiens naam ik hier niet wens te vernoemen.
  We mogen ons niet van de wijs laten brengen en deze basiswijsheid voorop stellen wanneer mensen de discussie hierover met ons willen aangaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES