Geen extraatje voor Suriname uit overname Cambior

10

PARAMARIBO, 19 sep – Hoogstwaarschijnlijk zal Suriname geen extra financieel voordeel genieten uit de overname van de Canadese goudmaatschappij Cambior. Dat aldus de Gross Rosebelmijn in Brokopondo nu in handen is van IAMGOLD, verandert kennelijk niets aan de productieovereenkomst.

“Op zich zal de overname volgens mij geen implicaties hebben”, zegt Hans Lim A Po, lid van het Surinaamse onderhandelingsteam met multinationals, tegenover de Ware Tijd. Noemenswaardige veranderingen ziet hij ook niet echt zitten, tenzij expliciet opgenomen in de overeenkomst. Hooguit zou er op termijn sprake kunnen zijn van een beleidswijziging of een nieuw bedrijfsmanagement.

De roep vanuit de vakbond om meer inkomsten voor de staat en de arbeiders, lijkt dus vergeefs. “Alle afspraken blijven recht overeind”, zegt directeur Denis Meville van Rosebel. De overname van ruim één miljard dollar zal wel een stabieler bedrijf opleveren. Volgens de vakbond vlotten de loononderhandelingen niet, omdat de directie steevast beweert dat het bedrijf met schulden zit.


10 REACTIES

 1. Dit is idioot zeg: je komt en gaat maar wel met +/- 1000.000000 mil.USD.op zak.En dan verteld de ander alles gaat gewoon door als vroeger.
  Dus SU. kan in de schijt blijven zitten.
  Zonder een koper.Dus transfervrij vertrekken.

  Suri;s weet wat jullie moeten doen het land is reeds verkocht.(Su staat nu met blote billen)
  Su zal nooit(never) rijk worden van haar natuur produkten.

  De “Duivel” en een stel “domme” jongens.

  Vtje en club bedankt: joe di see fa oenoe dong.Jullie weten niks alleen maar kraaien.

  Hevig Droevig


  Maak melding

 2. Suriname:
  De bakra’s waren vroeger de uitbuiters en nu zijn de surinaamse politici de bakra’s van weleer.Deze hebben hun zakken flink gespekt en hebben het land verkocht met “schelpen” en “kralen” als belastinginkomsten.
  Deze schorems verdienen levenslang!!


  Maak melding

 3. Suriname is een land met heeeel veeeel potentie. Het is alleen jammer dat de politiek en sommige inwoners dat niet zien. Neem het voorbeeld van de goudwinning: waarom heeft Suriname de leiding weggegeven??? Waarom hebben ze niet zo onderhandeld dat de winsten 50/50 verdeeld zouden worden. En nu ook weer?? Wat dat betreft kan het onderhandelingsteam wel een cursus onderhandelen gebruiken en bij deze bied ik ze dan ook een gratis cursus onderhandelen en commercieel inzicht aan. Het Surinaamse bedrijfsleven moet meer vertrouwen op eigen kracht (en dat hebben ze, kijk maar onder welke omstandigheden ze overleven) en kunnen. Daarnaast moeten ze als Suriname ervoor zorgen dat de corruptie met raad en daad wordt bestreden. Wishing them a lots of luck, strenght and wisdom.


  Maak melding

 4. Wat ik hierbij mis is niet alleen de vele miljarden die suriname misloopt bij het vrijgeven van ontginning van delfstoffen, maar dat er nooit en dus ook nimmer een onderdeel zoals ‘verplichte kennisoverdracht aan de lokale arbeiders’ in een contract wordt opgenomen. Vandaar dat dit soort maatschappijen zichzelf te pas en te onpas kunnen terugtrekken uit het land van uitbuiting in de wetenschap dat de produktie en bedrijfsvoering dan onmiddellijk stopt. Nationalisme propageren is leuk, maar kennis en kunde toepassen is een heel ander verhaal. Want dat zorgt dat een klein land zich zelfstandig kan ontwikkelen.


  Maak melding

 5. totale deal 3 billion dollars, de aandeelhouders van Cambior worden voor 43% aandeelhouder in het nieuwe IAMGOLD, terwijl de aandeelhouders van iamgold zelf nu 57% aandeelhouder worden na de samensmelting van Cambior met iamgold. Dus was suriname nu 50% aandeelhouder zou die dan nu 22% aandeelhouder zijn van IAMGOLD. maar deze regring heeft besloten geen aandeelhouder te worden en nu verliezen ze zogenaamd. Elke keer eigen schuld.
  En men koopt Cambior en niet de rosebel mijn. Dus men koopt de mijnen in guyana en frans guyana ook. De aandeelhouders zijn akkoord gegaan voor 75% ,meerderheid bepaalt dus.de deal gaat waarschijnlijk door.Als het niet doorgaat moet cambior 45 miljoen dollar betalen aan IAMgold voor het verspillen van hun tijd. Deze kerels weten intentie verklaringen te tekenen 😉


  Maak melding

 6. Leugenaars, de deal bedraagt 3 miljard dollar.
  de aandelen van Cambior stijgen in waarde naar het nivo van Iamgold,en dat voor maar liefst 300% waarde stijging van het aandeel van cambior.En men betaalt de aandeelhouders een direkte premium van 31%.Verder is men bezig met het afrondend onderzoek naar twee grote concessies rond de sarakreek. En de regring liegt over alles. De regering krijgt ook geld ,in de vorm van de direkte premie, de aandelen stijgen verder in waarde.En men vertelt niet dat ze bezig zijn een deal te sluiten voor de even grote mijnen te sarakreek. Men houd het volk in het donker. Cambior en IAMGOLD spelen open kaart op hun websites ,de informatie ligt daar voor iedereen om te zien. Het is belachelijk hoe men het volk voor de domme wilt houden met verhalen dat ze geen extraatje krijgen.


  Maak melding

 7. in het vervolg is het wenselijk om bij vakantie het formulier in te vullen, als staat, wat is uw reden van bezoek aan suriname?? de dierentuin bezoeken, want eigenlijk komen wij inderdaad deze stelletje hersenloze hersenspoelde figuren bezoeken.


  Maak melding

 8. ik wil weten waar het geld is gebleven tussen dec 75 en 79 van het ontwikkelingshulp, wie en welke familie heeft al die miljoen onder elkaar verdeeld in suriname, gezoch moet worden in de mensen die toen aan het bewind waren, zoals arron, soemita, hindoori, den uyl, jan ten pronk, wie heeft hoeveel gekregen en hun families zijn nu die ervan rustig profiteren op de bank rekeningen in het buitenland…en daar ging het fout, want nooit eerder hadden surinamers veel geld in hun leven gezien, en is hebzucht geboren…en die hebzucht duurt maar voort en in eigen voordeel en de natie wordt daarbij kapot gemaakt. de maatschappij en ontwikkeling van burgers op alle fronten faalt, en zakt verder in het moeras..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.