zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieNog te veel ruimte voor geldschieters in Suriname

Nog te veel ruimte voor geldschieters in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 18 sep – Geldschieters krijgen nog veel te veel ruimte om hun malafide praktijken uit te oefenen. Dit stelt voorzitter Merildo Sanrochman van de Vereniging van Notarissen. Overheid en samenleving zullen voor de nodige inperking moeten zorgen. Maar ook naar de burger toe dient een megaomslag te worden gemaakt.

Mensen zitten veel te snel en te makkelijk in geldnood. “Als de economie goed zou zijn, de overheid haar huishouding verbetert en de burgers een beter bestaan geeft, dan zou dit veel minder gebeuren”, zegt Sanrochman tegenover de Ware Tijd. Uitbannen is misschien te veel gevraagd, maar degelijke wetgeving zou al aardig wat zoden aan de dijk leggen.

Wie in geldnood verkeert, is al gauw overgeleverd aan de geldschieter. Lenen bij de handelsbank is vaak omslachtig. Maar het alternatief levert absurde rentepercentages op van minimaal drie procent per maand. “Het probleem is eigenlijk dieper van aard, nagegaan moet worden waarom mensen niet bij de gewone kredietinstellingen terechtkunnen”, aldus Sanrochman.

opening
Fernandes Express
BODO Party

12 REACTIES
 1. “nagegaan moet worden waarom mensen niet bij de gewone kredietinstellingen terechtkunnen”

  simpele vraag. simpel antwoord.

  omdat de mensen niet voldoen aan de voorwaarden waaronder handelsbanken kredieten verstrekken.

  Commerciele banken zijn per definitie risicomijdend en hanteren dus zeer rigide voorwaarden.

  Om te voorkomen dat mensen het slachtoffer worden van allerlei mafiose geldschieters, kan men zich beter afvragen welke alternatieven er mogelijk zijn voor mensen die niet in aanmerking komen voor een lening bij de bank. Denk bijvoorbeeld aan de minikredieten die non-profit NGO’s verstrekken in de allerarmste landen van haiti en bangladesh tot zuidafrika.


  Maak melding
 2. Danhoedan:ik heb enkele reacties van jouw gelezen en ze zijn scherp en duidelijk neer gezet. Ai-boi so mi lobi foe see ding tori nanga problema(foe mang feni wang oplossing gi ding)
  Tang-Boeng.

  Ahi-boi


  Maak melding
 3. Wanneer je politieke leiders hebt die hun volk klein willen houden dan zal je altijd zien dat de rijken de arme mens zal belazeren.
  Wie zijn de geldschieters in Suriname en de grootste verhuurders van huizen en bedrijfsruimte, daar zit het probleem.


  Maak melding
 4. Helemaal eens met de vorige reactie.
  In landen als India worden aan de vrouwen mini-kredieten verstrekt. En het werkt.
  De vrouwen zijn vindingrijk, zetten zich voor meer dan 100% in en de leningen worden ook netjes op tijd terugbetaald.
  Zo zijn vele gezinnen uit hun economische malaise geraakt en helpen met hun opgespaard geld anderen weer op poten te krijgen.
  Deze vrouwen hebben ook een coöperatie gevormd.
  Ook de vrouwen in Suriname zijn sterk en goed gemotiveerd. Misschien is dit wel een idee om de burgers in Suriname op dergelijke wijze te helpen, zodat zij zijn hun schulden achter zich kunnen laten.
  En zo dragen zij op weliswaar kleine schaal, ook hun positieve bijdrage aan de economie.


  Maak melding
 5. Beste Sranangmang`s,

  Dit artikel heeft mij enorm geraakt. De Surinaamse overheid zal op korte termijn moeten onderzoeken als hierop beleid gemaakt kan worden, opdat geen misbruik van on armen of Sranangmang`s die het krap hebben. Ik ervan overtuigd dat onze overheid, voor onze mensen is en dat er spoedig een antwoord op dit probleem gevonden zal wordem. Ik ben heel erg blij dat de heer Sanrochman ruchtbaarheid aan dit probleem heeft gegeven. Een zeer positieve insteek en oplossingsgericht.

  Sranangmang`s
  Tang Boeng
  Eigenwaarden


  Maak melding
 6. Dus als ik dit zo lees, dan weet ik toch niet
  waarmee Vtje met zijn club zich bezig houden
  hebben zij geen goede adviseurs of houden zij zich bezig met landje pikken, zakken vullen.
  Dus u ziet het de bevolking zit vast aan uit-
  buiters.

  Grote verhalen,voorniks(kraaien)kleine zaken voor de bevolking is aan hen te veel
  gevraagd.

  Pina-boi


  Maak melding
 7. De regering moet zsm de wet aanpassen inzake leningen verstrekt door particulieren.Een maximum rente toeslag die ze in rekening kunnen brengen is hierbij belangrijk.


  Maak melding
 8. Niet zo vreemd als je nagaat wat de kredietwaardigheid van de personen die lenen te wensen over laat. Het is een regel dat banken geld lenen (tegen torenhoge rentepercentages (24% is niet niks)). Maar willen zo weinig mogelijk risico lopen dus eisen zij alle soorten papieren (taxaties, bogstelling etc). Degene die direct dringend geld nodig heeft wordt in de handen van de geldhalndelaren gedreven om zodoende direct aan geld te komen maar betalen een grote en zware tol. Ik heb laatst vernomen dat er rente precentages worden gevraagd van 20% per maand. Hiervan krijg ik een bijzondere vieze smaak van omdat de overheid dit weet en ook toestaat want de geldhandelaren worden niet door de fiscus aangepakt om deze grote winsten. De krant staat bol van deze bloedzuigers waar geld kan worden geleend.


  Maak melding
 9. Dit is een nieuwe manier om aan valuta te komen in het land. De sur.regering doet niets omdat ze weten dat surinamers inventief zijn. Ze gaan deze dure leningen echt niet aan en gaan aankloppen bij familieleden in Nederland om dan een bepaald bedrag per maand in sur dollars terug te betalen en dan ook renteloos. De familie in Nederland werkt vaak mee vanwege onze cultuur en dat is de reden dat de regering in alle talen zwijgt.
  Hein taus


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES