Akkoord over gezamenlijke mandir in Zoetermeer

21

De Zoetermeerse wijk Oosterheem krijgt de eerste gezamenlijke mandir in Nederland. In 2008 of 2009 zullen in de zuidoosthoek van de nieuwbouwwijk drie koepeltjes de mandir (tempel) markeren. Elke koepel staat voor één van de hindoebloedgroepen in de tempel, die plaats zal bieden aan tweehonderd mensen schrijft het Algemeen Dagblad.

De drie hindoe-organisaties, verenigd in Stichting Mandir Zoetermeer, hebben met de gemeente Zoetermeer overeenkomst bereikt over de verkoop van de grond aan de hindoes. Met een achterban van zevenduizend mensen (voornamelijk met Surinaamse achtergrond) vormen ze een van de grootste geloofsrichtingen in de stad.

De grootste organisatie is de orthodoxe Shri Sanatan Dharm Sabha Zoetermeer (SSDSZ), gevolgd door de Arya Samaadj (Asazo), die niet aan beeldenverering doet, en de Karmavaadische Sanatan Dharm, waar ook niet-brahmanen priester (pandit) kunnen worden. Iedere richting krijgt een eigen vleugel in de tempel en een eigen gebedsruimte. De gebedsbijeenkomsten verschillen namelijk bij de diverse richtingen.


21 REACTIES

 1. Dit bericht is toch meer iets voor “Kaise.nl”?
  In de praktijk is gebleken , dat surinamers van een andere etnische afkomst niet welkom zijn bij deze groeperingen. Wat is dan de meerwaarde van het plaatsen van een bericht als dit op waterkant.net, een site die wel multicultureel is?


  Maak melding

 2. Gelukkig maakt waterkant.net geen onderscheid tussen de etniciteiten die in Suriname alsook in NL wonen en worden alle berichten met betrekking tot hen geplaatst.
  Ik heb nog nooit meegemaakt dat niet-hindu’s uit mandirs worden geweerd.
  Ook in India zijn alle mensen van harte welkom in de mandirs.
  Megawatie laat weer blijken dat zij de hindustanen niet mag.
  Zij heeft duidelijk geen respect voor de hindustanen en zal elke gelegenheid aangrijpen om de hindustanen een hak te zetten.
  So Sad!


  Maak melding

 3. Het is altijd weer goed om berichten te lezen, die leiden tot achterbakse, laffe opmerkingen. Gegeven de zeer bekrompen en infantiele reactie van megawatie op het bericht, kan ik niet anders zeggen dat deze persoon waarschijnlijk niet door heeft wat multicultureel betekent.


  Maak melding

 4. Ik weet wel wat multicultureel betekend.
  Maar helaas zie ik om me heen dat andere mensen zich anno 2006, nog steeds niet gewoon Surinamer noemen, maar hindoestaan, javaan chinees, libanees, afrosurinamer enzovoorts.
  Voor de rest heb ik geen hekel aan welk ras dan ook, maar ik stoor me vaak wel aan het seperatisme, dat hardnekkig in stand wordt gehouden.
  En waterkant.net is inderdaad echt multicultureel, vandaar dat ik deze site zo graag bezoek. Als dit anders was geweest, had ik het gauw bekeken hier.


  Maak melding

 5. Even een kritische noot: in het artikel wordt gesproken over ‘hindoebloedgroepen’. Ik vraag me af hoe ik dit moet zien? Volgens mij wordt bedoelt de verschillende stromingen van de Hindoe filosofie. Het Hindoeisme is volgens mij geeen geloof, maar een levenswijze. Wat ik wil aangeven is dat de media/kranten (de grootste informatiebron) veel vaker dan men denkt iets schrijft wat helemaal niet klopt. Als mens denk je ik heb het gelezen en geloof je het. Echter geloven is niet hetzelfde als weten!!! Wil je iets weten, probeer dan de juiste informatie zo dicht mogelijk bij de bron vandaan te halen. Ofwel: wees altijd kritisch en neem niets zomaar voor zoete koek aan (zelfs niet als het in het nieuws staat). Rest mij de initiatief nemers veel succes toe te wensen en ik hoop dat ook maatschappelijke onderwerpen aan bod zal komen in de mandir.


  Maak melding

 6. Als megawatie zich stoort aan separatisme waarom begint zij dan haar reactie met:
  Dit bericht is toch meer iets voor “Kaise.nl”?
  Daarmee geeft zij aan dat zij degene is die zich aan het separatisme wilt vasthouden.


  Maak melding

 7. Een geweldige stap van de gemeente Zoetermeer,om zulke initiatieven te steunen,immers het hindoeisme is een van de grootste stromingen van de wereld en de drie stromingen binnen het Hindoeisme spelen een belangrijke rol binnen de Surinaamse hindoes.
  Door op deze manier in te spelen op de wensen van deze doelgroep wordt niet alleen de eenheid gepropageerd,maar er wordt ook meegewerkt naar een haarmonische samenleving in Zoetermeer,waar bevorderd wordt dat iedereen respect heeft voor elkaars geloof.cultuur en levenwijze.


  Maak melding

 8. Sorry hoor,ben zelf een Hindu,geboren dan,maar vanaf ik zelf kan denken en doen,heb ik het geloof afgezworen,maar respekteer het wel.Mijn afkeer heeft te maken met:het aanbidden van verschillende dieren,apen,ratten,tijgers,olifanten enz. enz.

  De Mandir,mag voor mijn part,elk geloof heeft recht zich te profileren in Nederland.


  Maak melding

 9. Sark ik denk dat je gelijk hebt.

  Megawati Sukarnoputri de dochter van de grote Sukarno bleek tijdens haar dagen als president van Indonesië niet meer dan een machteloze slappe marionet van de corrupte elite te zijn. Zoiets als onze Vene dus.
  Faradibah de echtgenote van de laatste Sjah van Iran had als enige kwaliteiten mooi zijn en geld opmaken.
  Van democratische politiek, economie, bestuur of recht hadden ze geen van beide verstand. Zoiets als onze Vene dus.

  Goede kans dat Megawatie en Faradibah één en dezelfde zijn.
  Ik neem ze in middels geen van beide serieus. Het blijft toch maar steeds hetzelfde bekrompen geblaat.


  Maak melding

 10. Megawatie en faradiba,
  hebben jullie uberhaupt een geloof?
  Of zijn jullie hardhandig bekeerd?
  Wat voor geloof had je toen?
  Wat de criticasters allemaal beweren feit is wel dat het Hindoeisme het oudste geloof is. Gemeente Zoetemeer bedankt voor dit iniatief en mijn hindoegeloofsgenoten ook van harte proficiat. En iedereen is van harte welkom. Zie hoe europeanen in india de tempels bezoeken Sai- baba enz.


  Maak melding

 11. Kunnen we niet in amsterdam een winti-tempel bouwen alwaar mensen als negawatie en faradiwati hun frustraties kunnen uiten.
  Misschien kunnen ze met wat water worden besrprenkeld en paar wis wasie spreuken opsommen in de hoop dat ze mens worden.

  Air-believe


  Maak melding

 12. De hindoes moeten trots zijn op het feit dat ze dit voormekaar hebben kunnen krijgen, dat diverse hindoestromingen in vrede met elkaar kunnen en mogen komen bidden in de zelfde gebedsruimte.

  De soennieten, shi-ieten, ahmadiyas en wahabies in de islam en de katholieken, protestanten en orthodoxen in het christendom en de joden kunnen hier heel wat van leren en zouden ook dit voorbeeld moeten gaan volgen, dat zou een hoop bloedvergieten kunnen voorkomen. En mensen zouden meer in vrede en liefde naast elkaar kunnen gaan leven.

  Wie weet komt het ooit nog. Ienshallah.


  Maak melding

 13. Hoe kan iemand, die beweert dat we samen met elkaar horen te leven en dus elkaar ook horen te respecteren, tegen een ander zeggen rot jij maar op?
  Ik ben het heel vaak niet eens met megawati, maar tegen haar zeggen dat ze mag oprotten, is mij echt te min.


  Maak melding

 14. Ik heb geen behoefte aan een wintitempel, of welke tempel dan ook. Die poppenkast heeft een mens eigenlijk niet nodig. God ziet altijd wat mensen niet zien. God vraagt niet om allerlei poppenkast. Dat is allemaal door mensen verzonnen. Zoals ze ook hun eigen waarheid verzinnen, en beledigd zijn als jij af en toe de waarheid verteld, zoals jij die waarneemt.


  Maak melding

 15. Megawatie als mensen behoefte hebben hun god in een tempel te eren, dan heb jij dat geen poppenkast te noemen.
  Dat jij daar geen behoefte aan hebt prima, maar respecteer dat anderen dat wel hebben.
  Je verwijt anderen dat ze beledigd reageren met name op reacties van jou, terwijl je zelf geen haar beter bent.
  Oeff megawatie ik begin je steeds te leren kennen.


  Maak melding

 16. Dit bericht gaat over een mandir, een tempel voor de hindustanen.
  Ik word dooziek dat zelfs bij een onderwerp dat met religie te maken heeft over en weer wordt gescholden.
  Maar eerlijk is eerlijk megawatie moest als eerste een negatieve reactie geven, dat leidt tot boze en loze reacties.
  Van harte dank megawatie.
  Besef dat inderdaad god alles ziet en hoort, dus ook jou.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.