Home Onderwerpen Binnenland Surinaamse vlag wappert op de Juliana Top

Surinaamse vlag wappert op de Juliana Top

47

PARAMARIBO, 16 sep – Voor het eerst in de geschiedenis wappert de Surinaamse vlag op de Juliana top, het hoogste punt van het Wilhelmina gebergte in Suriname. Onder leiding van Jim Healy hebben Botty Sanches, Guido Robles, Kathleen Lieuw Kie Son, Danielle Buitenweg en Peter Spiller vorige week zaterdag 9 sept om 14.20 u op Suriname’s hoogste berg de Juliana top bereikt bij een 12 daagse Jungle expeditie.

De tocht ging met behulp van de Stichting Vrienden Van Kayser via de airstrip Kayser naar de Zuid-rivier en de Lucy rivier tot aan de voet van het Wilhelmina gebergte. Vandaaruit werd de expeditie middels een 5 daagse jungle mars van 25 km voortgezet naar de Juliana top. Op zaterdagmiddag 9 september werd eindelijk de top bereikt na een zeer zware klim van ruim 6 km. De terugweg werd in een record tempo van 3 dagen volbracht tot aan de Kayser airstrip.

De Juliana top is in expeditie termen dus voor het eerst in kaart gebracht. Er werd een korte ceremonie gehouden waarbij de Surinaamse vlag werd gehesen terwijl het volkslied werd gezongen. De Juliana top is 1230 meter hoog . Het allerhoogste plateau heeft slechts een oppervlakte van 20 vierkante meter en is omringd door graniet ravijnen van ruim 80 tot 100 meter diep.

Bijgewerkt 19/9
Deze tocht zou niet mogelijk zijn geweest zonder de begeleiding van 4 locale boskenners te weten , de saramaccaner Menno uit Nieuw Aurora, de auccaner Winter van Moengo tapoe en de trio inheemsen Daniel en Chairu van Kwamelasemoeto die dankzij hun survival expertise de groep veilig hebben gegidst door de bijna ondoordringbare amazone jungle.


47 REACTIES

 1. de juliana was ooit 1280 meter, kennelijk geschied vervalsing, 50 meter minder ineens, hoeveel cm per jaar verzak de top eigenlijk,,

 2. Leuk, leuk, geweldig, geweldig, hallo waarom niemand uit de politiek mee genomen. b.v.
  Sar’tje of Somo dan hadden zij een les in normaal denken kunnen opdoen, en hadden zij meer respect voor anderen gekregen.

  THE TOP

 3. Reagerend op de opmerking van de Journalist. Ik kan mij nog heel goed herinneren dat in de oude geschiednis boeken inderdaad de juliana top werd geschat op 1280 meter. Echter reeds in 1978 of 1979 was deze bigesteld. Er bleken nieuwe metingen te schijn gedaan en vanaf dat moment weet ik niet beter dat de juliana top 1230 meter hoog is.

  Ik vind het geweldig wat deze lui hebben gepresteerd.

 4. Na het lezen van alle kromme toestanden rond Gilds, Vene, Sardjoe, Marica, Somo enz enz dit zijn de berichten die je dag weer goed maken.
  Graag meer foto’s jongens. en op naar de volgende top. Want volgens mij zijn geen die dingen ooit nog bezocht sinds de koloniale tijd.

 5. Allemaal gefeliciteerd.Ik had dit ook graag meegemaakt. Wie weet komt dat nog.Hopenlijk is het vastgelegd en kunnen wij er ook van genieten.
  Op naar de volgende top.

  roos

 6. Een geweldige prestatie welke ik ook heel graag had mee willen maken. Wellicht wordt in de toekomst toegankelijk voor vakantie gangers die het binnenland willen verkennen.
  EEn gevaarlijke expeditie daar niemand de junglr onder controle heeft.
  Proficiat met het bereiken van de top door een groep top mensen

 7. Inderdaad. Wáár hebben jullie het over?
  Wie zijn op de foto’s.

  Wees realistisch,”smijt een bak hollanders in Suriname en ze bouwen Suriname in 5 jaren tot ontwikkeld land.
  Nee, zo dom als de rest ben ik niet.
  Weer moeten de Hollanders Suriname op de kaart brengen.
  Wie leert Surinamers begrijpen.Wanneer zien wij ooit echte surinamers met Suri vlag op de berg.

 8. so glad dat jullie weer heelhuids terug zijn…, nadat er geschiedenis geschreven is!

  Gefeliciteerd!

  (nu nog een tochtje naar Holland, babe?)
  -x-
  ‘proud moksi’

 9. Ben weer heel trots op jullie, volgende keer ben ik ook van de partij.
  Love you all Eileen from St. Maarten

 10. Zie hoe het land hard achteruit gaat.
  Eerst was de hoogte 1280 meter nu 1280 m.
  Dit alles is te wijten aan de economische impact van het land. Het himalaya gebergte blijft stijgen en het julianatop is aan het krimpen.

 11. Ik ben als Surinamer op de noordpool geweest en het is me niet eens gelukt om een heuvel in de binnenlanden van Suriname te beklimmen. Teamleden jullie prestatie is geweldig.Ik heb respect voor jullie.

  Groetjes

 12. Ik heb respect voor jullie doorzettingsvermogen.Proficiat. Het was zeker zwaar afzien. Zeker op jullie leeftijd guys. Tegen de vrouwen wil ik zegeen. Jullie zijn tops.If you can do this you can run the country. Great leadership

  bianca

 13. O,GOH!!!!!!!!!!,
  Geen wonder dat ze dit doen.
  Waar de gevoelens uit den verledentijd nog niet geweken zijn.

  Ja en de plantages eigenaar weten nog steeds hoe ze zwepen moeten gebruiken …
  En ik laat me zeer zeker niet omkopen door zo’n beledigend schamel . …de Stichting Vrienden Van Kayser.

 14. Wanneer gaat men eindelijk in Suriname, het Wilhelminagebergte en de Juliana Top veranderen in Barron,Boni of Joli Ceur gebergte met bijv. de Mathoera top.Dat is pas geschiedenis maken waar we ook trots op mogen zijn.

 15. Mang – over die 1230m: ow de wang fatu als jullie die vlag in alle enthousiasme een beetje te vroeg hebben geplant…

  Er is volgens mij nog een 50 meter rots achter die boes-boesie… Opniew klimmen.. 😉

 16. Ik sluit mij volledig aan bij kuyake en inderdaad na al die koloniale trauma,s waren de Nederlanders toch weer nodig om te laten zien that we still cannot do without them!!!!

 17. Mensen…mensen …toch!!Waarom weer etnisch en negatief denken?? Deze expeditie bestond uit negen Surinamers(!!) en één Amerikaan. Geen enkele bakra dus!! De expeditieleden waren;2 marrons, 2 inheemsen, 5 gewone doorsnee en hardwerkende Surinamers en 1 Amerikaan. Tegen Luna en Swietie Sranang zou ik willen zeggen ..lees het originele bericht op de http://www.dwtonline.com.

 18. Meneer Krepie ,Ik zie geen surinamers op die foto,het zijn gepensioneerde nederlanders{kleinkinderen van de plantegeshandelaren)die de vlag vasthoud.waarom staan de marrons en de inheemsen niet op de voorgrond of mogen ze niet .

 19. Dit soort opbeuringen hebben ze in Suriname ook nodig. Mevrouw Soemohardjo is benoemd tot ambassadeur en ook de ex van minister Marica heeft een ambassade post in het buitenland gekregen. Oh, wat kunnen ze elkaar in het Nieuw Front vriendendiensten toebedelen.

 20. Niet eens 90% van alle Suries in Nederland
  weet niet eens dat Suriname een binnenland heeft.Dat is niet vreemd,want die 90% wardeerd liever iets van een
  ander dan van iets van hun zelf.Ik ben blij te horen dat mensen interresse hebben in ons paradijs.Botty god bless you.

  Anand Parbhoe

 21. Toch moet ik weer lachen.
  Dus de Indiaan of Marron is nooit daar geweest.(geen erkenning)
  Kan toch niet waar zijn, toch!!!
  Het is nieuws voor de stadsmens en buitenlander.
  De marron & Indiaan zijn als onbekende Suri’s.meerdere keren daar geweest. Au Au TOP.
  Iets voor>>>>>>>>> Toerisme wellicht>>>>>>>.
  >>>>>>>> Bushmaster

 22. Wat een LEF,wat een Prestatie,hebben deze mensen,maakt niet uit welke kleur of ras, ze hebben me daar een prestatie neergezet waar we U tegen kunnen zeggen.
  Mensen kappen nou met steeds maar weer zeuren,wees trots op deze expeditie.

 23. Houden jullie op met jullie negatieve gedachten,wordt hervormd van uw denken.Wij moeten blij zijn,dat deze mensen het toerisme willen bevorderen.En de inkomen, die daaruit vloeien moeten eigenlijk ten behoeve voor de autochtonen zijn en niet ten behoeve van de allochtonen zoals de javanen,hindoestanen,chinezen,negers en andere volkeren.Vergeet niet, dat als je geen indiaan bent,bent je een allochtoon in Suriname.Dus je moet zo min mogelijk minder praten laatstaan negatief praten dan de autochtonen.

 24. Dat de Indianen de autochtone, dus de eerste en oorspronkelijke bewoners zijn van Suriname (zelfs van Noord tot Zuid-Amerika) staat buiten kijf.
  De andere etniciteiten wonen ook al meer dan een eeuw in Suriname, dus zijn zij in mijn ogen geen allotochtonen meer, maar gewoon autotochtonen.
  Ben het wel mee eens dat de Indianen al jaren de vergeten groep is geweest en dat zij nu ook de volle aandacht horen te krijgen wat hun ontwikkeling etc etc betreft zonder echter de anderen te verwaarlozen.
  Nogmaals in Suriname hoort eenheid te ontstaan onder iedereen en dan pas zal Suri zich op een vredige manier kunnen otwikkelen.

 25. Hebben ze geen helicopter in dienst genomen om de top te bereiken. Politici houden van reizen zo misschien ook gepensioneerden.
  Ik geloof dat de top inkrimpt, ik heb altijd op school geleerd dat de juliantop 1280 m. hoog was.

 26. Wat een geweldige prestatie van een stel rasechte Surinamers en 1 Amerikaan !
  Wij zijn trots op jullie dat jullie na dagenlang zwoegen de top hebben bereikt en
  hierdoor historie hebben gemaakt.
  Vooral voor de twee vrouwen veel bewondering
  voor zoveel doorzettingsvermogen,”petje af”.
  Op naar de volgende top !!

  JulCarrob

 27. Na 300 jaar wappert de surinaamse vlag op de hoogste top. Echt een toffe prestatie te gek he. Hoe is het mogelijk?
  Had men in die 300 jaar een kabelbaan laten aanleggen om naar de top te komen dan had men vandaag de dag inkomsten.
  Men gebruikt nu lianen om naar de top te kunnen.

 28. Dit is een verkapte verkiezingsstunt voor volgend jaar. Het motto vertrouw op eigen kunnen maar wel met buitenlanders HAAAAAAAAAAAHIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII.
  Lang leve de onafhankelijkheid.

 29. Hoi Botty,

  Goed gedaan. Gefeliciteerd. Wij kijken er naar uit om met jou op pad te mogen in Suriname. Tot in maart.
  Groeten,

  Toine en Ludo

 30. Kijk goed op die foto ,zonder die drie daar achter waren ze noooooooit gekomen, maar die namen maken ze niet bekend ze zijn geen mensen .

  coronmang

 31. Zullen we voor een keer trots zijn op wat iemand gepresteerd heeft, ongeacht ras, kleur of nationaliteit.
  Vermeldenswaard is dat de berg beklommen is uit puur avontuur en geestdrift van de mensen zelf. Het is geweldig dat men zo n een ervaring heeft willen delen met de rest van de wereld.

 32. Hallo woond die indiaan op de achtergrond op die berg? of heeft hij geen naam want z’n naam staat er niet bij

 33. Voor de duidelijkheid: in het persbericht van de stichting stond dit wel:

  “Deze tocht zou niet mogelijk zijn geweest zonder de begeleiding van 4 locale boskenners te weten , de saramaccaner Menno uit Nieuw Aurora, de auccaner Winter van Moengo tapoe en de trio inheemsen Daniel en Chairu van Kwamelasemoeto die dankzij hun survival expertise de groep veilig hebben gegidst door de bijna ondoordringbare amazone jungle.”

 34. administrator maak je niet druk over surinamers ze weten toch niet te lezen of dan wel maar ze begrijpen het niet het is toch veel maklijker te kritiseren als je toch zelfs niets uitvoert.surinamers zeuren maar over van alles en nog wat maar ze willen allemaal naar europa komen als zoveel houden van su wat doen ze dan hier?ik stel me niet voor dat een sur ned naar het binnenland wil gaan ze hebben liever de duurste auto’s witte huizen de sjeik uithangen en het binnenland mag ze gestolen worden.zelfs ben ik ook sur maar omdat ik een ander verkozen heb boven de mijne ga ik niet zitten zeuren over wie mijn land voor uit wil brengen ik hou ziels veel van su met geheel mijn hart en ziel en niet met mijn mond zoals de meeste reacties wat ik hier gelezen heb wat heeft het huids kleur hier mee te maken?de blanken zijn daar maar zijn wij ook niet hier?dat is de vraag die su zich moeten stellen voordat ze zeuren de meesten willen zelf niet meer terug naar su

 35. Dit is geld verspilling de vlag kost ook geld. Men kon liever uniformen voor de scholieren kunnen aanschaffen.

 36. “Deze tocht zou niet mogelijk zijn geweest zonder de begeleiding van 4 locale boskenners te weten , de saramaccaner Menno uit Nieuw Aurora, de auccaner Winter van Moengo tapoe en de trio inheemsen Daniel en Chairu van Kwamelasemoeto die dankzij hun survival expertise de groep veilig hebben gegidst door de bijna ondoordringbare amazone jungle.”

  Administrator je bent grappig! Deze tekst is bijgewerkt op 19/9 dus waarschijnlijk naar aanleiding van de commentaren hierover.

  De geleverde commentaren op de met bombarie gepresenteerde prestatie van stadsmensen en niet-Surinamers zijn naar mijn mening terecht. De prestatie is van de lokale of Inheemse dan wel Marron gidsen. Niemand anders! Mede mogelijk gemaakt dankzij de financiën van mensen van buiten het binnenland. De geleverderde kritiek heeft absoluut niets te maken met een negatieve houding of iets dergelijks. Maar al te vaak worden de lokale gidsen naar de achtergrond gedreven bij dit soort ondernemingen. Het is goed hier steeds weer op te wijzen, want steeds weer wordt er over de Inheemsen en Marrons van het binnenland heen gewalst door buiten”landers” (lees: mensen niet van het binnenland).

  Zo hadden we ook de beklimming van het Duivels Ei.

  Zo was er ook de expeditie naar het graf van Eilerts de Haan. Ook hier werden de lokale gidsen genegeerd of anders gezegd naar de achtergrond gesproken. De voorgeschiedenis van in camouflage pakken gestoken buitengebieders die het dorp invallen met rubber speedboten en zomaar voorbij de Granman heen opereren.

  Westerse poeha en bla-bla. Wat willen de stadse tour-bobos? Een mnt Everest met alle vervuiling vandien en Marron en Inheemse Sherpas???

 37. Waarom zo moeilijk doen als het gemakkelijk kan..??Met een amerikaanse heli…ben je er zo! ook gelijk een lucht foto’s maken en de hoogte meting doen…
  Proficiat voor de groep! andere keer neem je de politicie meer….

 38. De eerste Surinaamse vlag die op de Julianatop wapperde was de witte vlag met 5 sterren in een elips, en wel in 1963 gehesen door John Tawjoeran.

  De eersten op de Julianatop waren toen: Nunes, Tawjoeran, Schulz en Ligori.

  Ere wie ere toekomt!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.