Suriname krijgt 300.000 dollar voor aanpak CFK’s

6

PARAMARIBO, 15 sep – Suriname krijgt 300.000 dollar voor het aanpakken van CFK’s in met name autoairco’s. De Chloor Fluor Koolwaterstoffen in de airco’s zullen omgezet moeten worden in voor het milieu onschadelijk materiaal. Dit moet tegen 2008 reeds gerealiseerd zijn, wil Suriname voldoen aan internationale verplichtingen.

Die vloeien vooruit uit het Montreal Protocol en het Verdrag van Wenen ter bescherming van de ozonlaag. Volgens het Nationaal Instituut voor Milieu & Ontwikkeling in Suriname, Nimos, valt nog aardig wat huiswerk te maken. “Uitbannen van CFK’s is mogelijk als de overheid wetten aanneemt, die de import van apparatuur met dit spul verbieden”, zegt Nimosfunctionaris Cedric Nelom tegenover de Ware Tijd.

De kunst is nu autobezitters te overtuigen. De mogelijkheid wordt bekeken om de kosten van het omzetten te drukken. Andere boosdoeners zoals huishoudelijke apparatuur, worden ook meegenomen. “Er komen mogelijkheden voor normale huishoudens om hun oude ijskasten te voorzien van milieuvriendelijke koelstoffen”, aldus Nelom. Suriname moet tegen 2010 alle ozonvernietigende stoffen hebben uitgebannen.


6 REACTIES

 1. krijgen of ontvangen, wie mag het in ontvangst nemen en wie gaat het uitkeren,
  zeker bush aan venetiaan,
  ik ben benieuwd hoeveel ijskasten eigenaren gratis een cfk,s vrij apparaat krijgen van venetiaan, maar over 4 jaar is al te laat, want in 2008 acht moet het karwei geklaard zijn, overigens japanse merken zijn waarschijnlijk al modern, ik heb een daewoo ijskast no frost. Is die al cfk vrij??? ik ben benieuw wanneer ik die extraatje krijg, van 300.000 usd…


  Maak melding

 2. Alleen maar voor de gek houden, waarom geld.
  Ik weet het!!!!Maar de bedoeling is dat het opgekocht moet worden. Dus geld geven zal waarschijnlijk heel wat kunnen doen “”(het wordt toch verduisterd)”” maar wie zie je met een afgedankte koelkast of airco lopen naar een verzamel/afwerkplek in Su.
  Nee gewoon buis stuk en dat ding laten vervliegen,dus wie met zijn kapotte koelkast aankomt wandelen moet dus vangen voor CFK’s
  !!!GELD !!!

  Smeer geld


  Maak melding

 3. Wat een intersant stuk, suriname krijgt 300000dollar om CFK uit te banen,wel ik kan zeggen dat het nooit met dat bedrag zal lukken ten eerste gaat meer dan 250000 aan corruptie op ten twee ze kunnen niet eens een behoorlijke kadaster neer zetten om de minderbedelelde suri’s aan een een lap grond te hebben,laat staan een instutuut dat alle CFK gebruikende apparaten z.a alle koel installatie’s met een inhoud van meer dan 3kg aan koelmidelen gaat inventarissen en controleren en ten tweede moeten alle koel monteurs omgeschool worden en gecertificeert worden om op een bewuste mannier om te gaan met deze middelen (dan niet te praten over beunhazan )en ten derde een controle apparaat die deze installatie’s en personenen gaat controleren en zonodig sanctie’s opleggen. met een beetje verstand zal een ieder moeten begrijpen dat het niet gaat werken. ik zit zelfs in dit vak en weet hoe moeilijk het is in nederland om aan al deze eisen te voldoen, maar ik blijf hoop vol gestemt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.