woensdag, april 17, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname’s vice-president: nieuwe diplomaten goed

Suriname’s vice-president: nieuwe diplomaten goed

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 sep – De kandidaten die zijn voorgedragen voor een diplomatieke positie zijn best geschikt. Dit zegt vice-president Ramdien Sardjoe. Hij vindt de kritiek die is losgebroken na het bekend worden van de namen, niet terecht. De politieke realiteit leert dat coalitiepartijen de ruimte moeten krijgen om zelf hun kandidaten aan te wijzen.

Politiek draagvlak weegt minstens even zwaar. Dus ook als diplomatieke vaardigheden en ervaring ontbreken, mag geen inbreuk op worden gepleegd op het recht om kandidaten aan te wijzen. “Alle kandidaten voldoen, kritiek is een goede zaak, alleen is deze nu niet geheel ten rechte, ik mag u zeggen dat ik niet ontevreden ben” zegt Sardjoe. Wat ontbreekt, kan worden bijgebracht.

Gedacht wordt aan een stoomcursus diplomatieke vaardigheden. “Aan de andere kant is er de realiteit, en dat geldt ook voor andere landen, dat er personen zijn die voldoende ervaring hebben opgedaan met bestuur en contacten met andere landen”, aldus Sardjoe. Tot de kandidaten van zijn VHP behoren enkele oud-ministers. Maar wat te zeggen van de levenspartner van parlementsvoorzitter Somohardjo?

Waar bij de meeste kandidaten een universitaire opleiding kan worden bijgeschreven, is van deze mevrouw niets bekend. De voordrachten moeten nog worden besproken in de ministerraad. Of het er wat toe doet, is moeilijk te zeggen. Meer dan wat ook, is het de politiek die het meeste gewicht in de schaal legt. “De realiteit wil dat er ook een stuk politiek draagvlak moet zijn.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

16 REACTIES
 1. De heer Sardjoe heeft het over een van diverse aspecten. Aspecten die zwaarder wegen dan politieke draagvak, zijn tenslotte de verantwoordelijkheid die elke partij heeft om geschikte kandidaten voor te dragen en de mate waarin deze kandidaten worden geaccepteerd door het Surinaamse volk.


  Maak melding
 2. Kapitaal vernietigers,geld verslinders,en de gewone man, elke dag naar werkzoekend,
  En jullie als vertegenwoordigers van de staat
  zakken vullen met staatsgeld,vrienden en familie,plaatsen op posten waar ze geen bal verstand van hebben.
  Wie moet het betalen,ja de arme burgers.

  Dus Sar’tje je blijft kraaien.


  Maak melding
 3. Ik heb eens op google gezocht naar informatie over, diverse politici. Van onze president Ronald Venetiaan heb ik zijn uitgebreide cv gelezen. Verder staan er geen schandalen in, zoals verkrachtingen en dat soort dingen.
  Van Somohardjo staan er in de google gegevens niets over zijn schoolopleiding. Wel diverse schandalen, waaronder een verkrachting, waarvoor hij uiteindelijk is vrijgesproken.( maar waar rook is is vuur)
  Verder was hij volgens google betrokken bij een tegencoupe, samen met Rambocus, iets dat hij tot nu toe ontkend. Echt zo een laf type dus, die zijn vrienden/handlangers in de steek laat, als een torie mislukt.Gevaarlijke man.
  Sardjoe is volgens google onderwijzer geweest, 2 keer gescheiden, was secretaris en voorzitter van een hindoestaanse culturele club, geen noemenswaardige schandalen dus, maar ook geen cv dat hem onderscheid van de gemiddelde Surinamer.
  Waarom ik dit allemaal opschrijf?
  Ik kan het soms niet uitstaan als er zonder respect over president Venetiaan word geschreven. Volgens mij heeft die man een loodzware taak aan het besturen van het Zuidamerikaanse wilde westen(Suriname dus).
  Hij moet in de gaten houden dat zijn regering die voor een groot deels uit oude straatboefjes bestaat, het niet al te bont maakt. Een president heeft zijn regeringspartijen nodig, om met het volk te communiceren onder andere. Verder zit Suriname internationaal gezien ook klem, want als ik lees dat canadese bedrijven ook daar aanwezig zijn, om zich rijk te stelen, terwijl er over canada word beweerd dat het zo een beschaafd en ontwikkeld land is. Van Nederland kun je ook niet bepaald zeggen dat ze Suriname echt helpen, om wat structuur aan te brengen, integenddel. Zoals we weten is de verdeel en heers tactiek iets wat volgens mij nederlanders hebben uitgevonden.
  En ga zo maar door, het lijkt wel alsof uit de hele wereld, mensen komen om in Suriname te halen wat er te halen valt. Hoe wil men dat Venetiaan daat tegen vecht met zo een regering. Het lijkt er trouwens op dat die hindoestanen koste wat kost een hindoestaanse president willen, ik weet waar ik over praat.

  Leve Venetiaan!


  Maak melding
 4. Beste AHI-BOI

  Ik ben compleet met je eens .
  Vriendjespolitiek heb je in Sur.
  Zakkenvullers ,corrupt ,boeven en zelfs niet geschoold worden op de buitenlandse posten geplaats .
  Zelfs buitenvrouwen komen in aanmerking .

  Kapitaal vernietigers,geld verslinders,en de gewone man, elke dag naar werkzoekend,
  En jullie als vertegenwoordigers van de staat
  zakken vullen met staatsgeld,vrienden en familie,plaatsen op posten waar ze geen bal verstand van hebben.
  Wie moet het betalen,ja de arme burgers.

  Dus Sar’tje je blijft kraaien.

  Boeven zijn ze .

  sarie met het bevolking .


  Maak melding
 5. Op het gewauwel van Sardjoe ga ik niet in.

  Maar die Megawatie is geloof ik de kluts kwijt. Ergens anders verbaasde zij zich over het feit dat er zoveel ambtenaren met behoud van salaris thuis zitten.
  Hier springt zo opeens op de bres voor ons aller Vene omdat er in zijn cv geen schandalen komen.
  Woont deze vrouw op een andere planeet of zo?

  Uiteraard heeft de president van de republiek een zeer zware taak. Niemand die dat zal ontkennen. Maar onze Vene heeft gewoon de leiderschapscapaciteiten daar niet voor. Bij Ram Sardjoe is er evenmin sprake van enige leiderschapkwaliteiten. Als je tussen de regels van zijn cv had doorgelezen, zou je weten dat zijn hele carriere is gebaseerd op 50 jaar pajongwaaien voor Lachmon. Thans waait hij niet meer voor Lach maar voor Vene.

  En de president hoort geen boefjes in de gaten te houden, hij hoort ze er buiten te houden en als ze toch nog binnen zijn gekomen er meteen uit te trappen.

  En maakt het iets uit of de volgende president een hindoestaan is of niet? Is etniciteit opeens belangrijker dan capaciteit. Zolang mensen zo blijven denken, blijven we helaas opgescheept met debiele (dat betekent gewoon zwak) figuren als Vene en Sardjoe. Die boeven als Somo en Gilds tot het eind zullen blijven verdedigen.

  Megawati denk na voor je iets schrijft. Of ben je soms aan het solliciteren naar een diplomatieke post?


  Maak melding
 6. Megawati,
  Je hebt volkomen gelijk. Omwille van de noodzakelijke consensus die nodig is om het land te besturen moet Venetiaan die zich met hard en ziel inzet voor Suriname zich het wangedrag van sommige politici/partners laten welgevallen.

  Dus inderdaad,

  Lang leve Venetiaan


  Maak melding
 7. Wie haalt al die buitenlanders binnen?
  Toch niet de burgers van Suriname?
  Het zijn de poltici die dat doen, maw de regering. De president is Vene, dus hij als hoogste politieke leider is verantwoordelijk voor wat er allemaal mis gaat in Suriname!
  Hoezo lang leve Vene!
  En als een hindustaan capabel genoeg is om president te worden van Suriname, wat is daar mis mee. Het gaat niet om etniciteit maar om de kwaliteit van de president.
  En tot nu heeft geen enkele president iets van Suriname kunnen maken.Ze zijn allemaal even corrupt!
  Maar wat ik uit haar reactie lees, wijt ze alles wat er misgaat in Suriname aan de hindustanen!
  Als Megawatie weet waar ze over praat, dan kan zij zich voor de komende verkiezingen, als presidentkandidate aanmelden.
  (Ik roep al een paar jaar dat een vrouw president moet worden van Suriname, maar als megawatie dat mocht worden, dan zullen de hindustanen het heel slecht krijgen in Suriname!)
  Met haar uitspraak dat het net lijkt alsof de hindustanen koste wat het koste een hindustaan als president willen, geeft ze aan dat haar denken raciaal is.
  Lang leve Megawatie!

  NB:
  Zij weet ook waarom in het district Nickerie zoveel zelfdodingen plaatsvinden.
  Lees haar reactie maar op het artikel: “Suïcide in Suriname bij de wortel aanpakken”, de dato 12 september j.l.
  Zij is verdomd goed op de hoogte wat er zich afspeelt binnen de hindustaanse gemeenschap.
  Ook over het programma van Prem was ze negatief in haar reactie! Prem zou Suriname hebben vernederd met zijn programma.
  Bij mij komt zij over als iemand die de hindustanen niets gunt!


  Maak melding
 8. En wat zeggen de bevolking van dit bericht ???
  Sarie torie !!!

  Mensen schiet deze mensen maar dood .
  Want alleen als ze dood zijn is er een verandering .

  Bijgewerkt op: 16/09/06, 03:57 PM Decadentie bij het benoemingsbeleid van de regeringParamaribo – Het is werkelijk niet te geloven dat men een ex-minister voordraagt voor een beleidsadviseurschap bij Handel & Industrie (H&I), inmiddels een bolwerk van de SPA. Men heeft weinig respect voor handelingen die te maken hebben met normen en waarden voor goed bestuur. Een ex-minister, die weinig prestaties op zijn naam heeft en juist ook verantwoordelijk gesteld moet worden voor de situatie in het land, wordt verdacht van wiswasserij en moest aftreden. Nu zien wij dat hij nog steeds niet wordt voorgeleid. Het is zo een belediging voor het volk dat men op de proppen komt met de voordracht van deze ex-minister van de SPA,tevens voorzitter van de SPA. Het is ongelofelijk dat de minst presterende partij binnen de coalitie de grootste streken uithaalt. Maar ja, zij zitten in een chantagekabinet. Of dit niet genoeg is dan komt de tweede man in het land, nu zelf waarnemend, voor de eerste man de zaak goed praten. Hij komt vertellen aan de pers dat men de ervaring van deze ex-minister wil gebruiken voor de regering. En wij zien tegelijk dat niemand in het land wenst te corrigeren. Men geeft geen weerwoord aan dit decadent gedrag van de VP. Wij zouden willen weten welke ervaring? Gaat het om het leren witwassen? Gaat het om de verwevenheid met politiek en vakbond? Over arbeidszaken? Gaat het om het ruïneren van de SLM? Gaat het om defensie aangelegenheden? Of om ervaringen op Justitie en Politie gebied? Wel over het laatste gesproken, de huidige minister van J&P heeft de vorige snel doen vergeten (al na een maand na zijn aantreden). Je gaat ook twijfelen aan de kwaliteiten van de minister van H&I als hij prat gaat op de ervaringen van de ex-minister en tevens de hoogste baas van de SPA. Hoe leg je dit weer aan het volk van Suriname uit? Nog veel erger, een hele dosis ervaring. Neen, meneer Marica, het is slechts een jaar ervaring en de rest is maar herhaling van slecht gedrag, stoelen bezet houden en non-performance. Men verschuilt zich achter een missive van 6 jaar geleden (2000), 6 dagen na de verkiezingen, waarbij een ex-minister van Staat, die 1 jaar heeft gezeten, mag worden benoemd in de hoogste ambtelijke rang (directeur). Het is toch een nationale schande dat deze bestuurders het zo bont maken. Balesar, ex-minister van Openbare Werken, is eervol ontslagen als minister vanaf 2005 en hij krijgt het salaris van een minister met behoud van dienstauto’s en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Wat voor voorbeelden geeft men aan de jeugd en aan jonge politici?Uitgerekend komt dan gisteren in de pers dat ene neef van de nieuwe beleidsadviseur in hoger beroep in Nederland is vrijgelaten op basis van ondeugdelijk verkregen informatie. Misschien voelt de ex-minister zich gesterkt door deze uitspraak.Gelukkig horen wij ook een ander geluid. Als het goed is ziet DA’91 deze voordracht niet zitten. Het wordt eens tijd dat een van de partijen een stop zet achter deze ondoordachte wijze van mensen voordragen. Het is toch een belediging voor ons jong kader dat steeds ‘ouwe zakken’ op posten worden geplaatst en dat de jongeren geen kans krijgen. Kijken wij naar de loopbaan van de ex-minister dan weten wij dat hij een luxe pensioen krijgt van de SLM, hij geniet het salaris van een ex-minister en zelf waarschijnlijk een pensioen als minister. Wat heeft de man eigenlijk nog nodig? Het geld? Neen toch? Hhij verdient op zijn oude dagen toch voldoende, terwijl duizenden seniore burgers het moeten doen met minder dan SRD 400. Waarom vindt men een beleidsadviseurschap nog nodig? Kan hij niet genoeg krijgen van de politiek. Deze vorm van handelen kunnen wij plaatsen onder de noemer van corruptie. Een regering die bewust geld steelt van het volk om haar goedbedeelde patronage vrienden te accommoderen. En men moet geen mooie verhalen vertellen aan het volk.Het is en blijft een misdadige handeling! DNA-leden moeten een interpellatievoorstel doen om de regering te bevragen op dit stuk. Maak openbaar hoeveel beleidsadviseurs wij hebben? Maak duidelijk hoeveel ex-ministers salaris krijgen voor niets doen. Reken uit voor DNA wat het ons land niet allemaal kost. Laat men deze zaken openbaren. Laat men die minister van Binnenlandse Zaken flink aan de tand voelen. DNA-leden moeten hun budgetrecht beter gaan gebruiken om cijfers op te vragen en aan te dringen op het intrekken van missives die nu niet meer deugen. Een ex-minister maakt maar aanspraak op een jaar voor de overgang en daarna valt het sociaalvangnet uit. Wij moeten nu stappen gaan zetten om decadent gedrag van deze regering aan banden te leggen. Wet – en recht moeten weer op de voorgrond. Volgens Marica wil de regering niet af van de ex-minister van Justitie en Politie. Dat mag wel zo zijn, maar wij, het volk van Suriname, vinden wel dat hij met de kleinkinderen mag gaan spelen in zijn hobbelstoel en ver moet afblijven van regeringszaken.


  Maak melding
 9. Met name een aantal afgestudeerden van de Anton de Kom Universiteit, richting Public Administration, hebben speciale diplomatieke trainingen gevolgd. Daar is door zowel de overheid als de studenten veel geld en energie in gestopt.
  Het bovenstaande, stond in het eerste bericht dat verscheen over deze kwestie. En nu lees ik weer dat er een stoomcursus diplomatieke vaardigheden moet worden gegeven. Misschien dat die afgestudeerden van de Anton de Kom Universiteit, richting Public Administration deze diplomatiek vaardigheden snel zullen aan leren. Maar de rest die niet is afgestudeerd? Ze onderschatten zo een diplomatieke post. Komt daar niet meer bij kijken dan een paar snel aangeleerde trucjes die je op een stoomcursus hebt opgedaan?


  Maak melding
 10. Saya, je bent ook gauw beledigd.
  Ik vind de etniciteit van de president van Suriname er niet zou moeten toe doen. Maar tot nu toe is het zo geweest, dat er van bovenaf geen onderscheid is gemaakt naar ras. De verschillende bevolkingsgroepen van Suriname zijn tot nu toe allemaal vertegenwoordigd in de Surinaamse regering.
  Maar als ik zie hoe bepaalde groepen hun eigen soort (proberen)bevoordelen, en gelijk pissig zijn als je kritiek op iemand uit hun groep, dan denk ik dat er nog meer verdeeldheid zal ontstaan. En ik gun iedereen alles, mits het eerlijk verkregen is.


  Maak melding
 11. En ik kan inderdaad hindoestanen die alleen met hun eigen soort omgaan niet zetten, maar dat gevoel heb ik ook bij javanen, creolen, chinezen, turken,eskimo’s, afrikanen enz. die hetzelfde doen. En of bepaalde mensen zich eraan storen of niet, of gelijk beledigd reageren als je dit naar voren brengt, soms moet ik deze gevoelens uiten.
  En ik weet niet of ik de enigste ben die dit merkt, maar onder surinamers is er een soort onzichtbare rassenstrijd gaande. Sommige mensen uit de ene etnische groep, kunnen het niet laten om andere etnische groepen in een kwaad daglicht te stellen, en hun eigen soort als de ideale mensensoortneer te zetten. En soms gaat dit op zo een geraffineerde manier dat het alleen door de goede opletter wordt opgemerkt.


  Maak melding
 12. Als de openingszin van dit artikel de letterlijke woorden zijn van de vice-president dan geeft hij impliciet aan dat de aangewezen personen niet over de juiste c.q. alle kwalificaties beschikken voor het ambt waarvoor zij zijn benoemd.
  Anders had hij gerust kunnen stellen, dat er een paar puike kanditaten zijn benoemd; maar ‘best geschikt’roept bij mij in ieder geval twijfels op over hun capaciteiten.
  En als zij dan ‘best geschikt zijn’, lijkt mij een stoomcursus diplomatieke vaardigheden een overbodige luxe Of hoort dat laatste nu eenmaal bij de functie?


  Maak melding
 13. Megawatie,waar jij het over hebt,is waar,maar sinds de Surinamers naar Nederland zijn gekomen hebben ze die mentaliteit ontwikkeld.Dat is echt zo,vroeger had je dat niet in Suriname iedereen leefde vredig met en naast elkaar.In Suriname merk je dat soort gedrag echt niet,ga eens op vakantie daar naar toe,let dan goed op,vooral op de markt,Hind.Creolen,Javanen ze hebben het ontzettend naar hun zin te samen.
  Ik denk dat het ook in Nederland niet zo extreem is,maar het zijn de onzichtbaren die hier de Bakra`s komen naapen,om ook racistisch over te komen.
  Mijn ouders hebben mij geleerd dat iedereen gelijk is,we hebben elkaar nodig in voor en tegenspoed,daarna leef ik en zal nooit iemand op zijn ras beoordelen.
  Na 11-09-2001 werd op de Nederlandse TV,Suriname geprezen voor hun vredig met elkaar leven,dus ik stoor mij niet aan het gespuis (Surineds enkelen)die hier op deze site hun gal komen spugen en zich racistisch gedragen,het is alleen maar fake,in de Bakra`s hun gezicht moeten ze durven om zo te praten over hun eigen mensen,dan worden ze gelijk vierkant uitgelachen zeker weten.


  Maak melding
 14. Megawatie in je reactie nr. 5 geef je aan dat president Vene niet met het nodige respect wordt behandeld. Ik doe dat ook niet.
  Maar heb ook geen respect voor vice-president Sardjoe en zo ook voor meerdere politici. Hebben deze mensen respect voor de burgers van Suriname? Neen, want de burgers hebben het heel zwaar om zichzelf in leven te houden en er komt geen einde aan het wangedrag van de politici inclusief Vene.
  Verder noem je alleen de hindustanen, die koste wat het koste een hindustaan als president willen.
  Geldt dat ook niet voor de creolen, dat zij kosten wat koste een creool als president willen? Zou dat ook niet voor de javanen gelden?
  Daarmee geef je aan dat je wel naar etniciteit kijkt om jezelf vervolgens in je reactie nr. 12 weer tegen te spreken.
  In mijn reactie nr. 9 heb ik duidelijk getypt dat ze allemaal (dus alle politici, creool, hindustaan, javaan, …..) corrupt zijn. Ik kijk niet naar etniciteit.
  Ook reactie nr. 7 heeft hetzelfde aangehaald wat jou uitspraak betreft. En je noemt alleen mijn naam.
  En zoals jij meent je gevoelens te mogen uiten, zo ik ook. Maar als ik dat doe dan vertaal jij dat als zou ik mij beledigd voelen. Wat wil je dat ik mijn mening voor mezelf moet houden? Zo werkt dat niet!
  Suriname kan alleen vooruit gaan als alle Suri’s een eenheid vormen ongeacht hun etniciteit. En degene met de beste kwalitateiten m.b.t het leiderschap mag president worden. Maakt mij niet uit dat hij/zij van chinese etniciteit is. Jaja er zijn ook Surinamers die chinees zijn.
  Megawatie je hebt wel degelijk een hekel aan de hindustanen gezien jouw reactie op nog een ander bericht n.l. het bericht dat gaat over een te bouwen mandir in Zoetermeer.
  Toen ik de eerste keer een reactie van je las, had ik een geheel andere indruk van je.
  En dat was een postieve, maar helaas nadat ik meerdere malen heb gelezen hoe jij je uitlaat wat hindustanen betreft, is mijn postieve gedachte over jou veranderd in een negatieve.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES