Surinaamse regering wil foute politicus niet kwijt

40

PARAMARIBO, 14 sep – Alleen al om zijn ‘regeerervaring’ zou de van witwaspraktijken verdachte ex-minister Gilds, behouden moeten blijven. Dit stelt vice-president Ramdien Sardjoe. Het moet dan ook als logisch gezien worden dat Gilds benoemd is tot beleidsadviseur. Ook al staat hij te boek als verdachte bij het OM, is dat geen belet voor een politiek post.

“Het zou niet correct zijn om de man nu al te straffen, volgens het recht is niemand schuldig totdat de rechter anders heeft beslist”, zegt Sardjoe. Dat Gilds vanwege zijn status als verdachte gedwongen was af te treden, is al erg genoeg. Het bezoek van een Surinaams onderzoeksteam aan Nederland wordt evenmin ervaren als een obstakel. De missie bestudeert onder meer documenten.

Het betreft vooral documenten van het strafproces rond Andy Groenewoud, een neef van Gilds, die in Nederland is veroordeeld voor drugshandel. “Gilds heeft een dosis ervaring die we in Suriname heel goed kunnen gebruiken”, zegt minister Marica van Handel & Industrie, HI. Beiden behoren tot de Surinaamse Partij van de Arbeid. Gilds zal op HI te werk worden gesteld.


40 REACTIES

 1. o heeft carlos arron geen dosis ervaring aan zingen , zo dat hij dat aan de jeugd kon over brengen ,maar voor dat het onderzoek was af gerond zat deze man al in het gevang . de hollanders hebben gelijk rovers nest nps laat zijn sterke arm zien.sardjoe is een boef nr 1 somohardjo nr 2 vene doet als of zijn neus bloed ronny doet wat hij wil bouta houd zich rustig vanwege 8 dec.


  Maak melding

 2. het lijkt nu op dat de surinaamse regering alln uit veroordeelden en verdachten bestaat.en was het niet de president die huize ver verkondigde dat hij niet met criminelen werkt.waar is zijn geloofwaardigheid gebleven ,hij lijkt wel bush met z,n leugens.


  Maak melding

 3. sardjoe je moet niet zo ouwehoeren en met jou marica erbij . Wat jullie niet durven zeggen maar de bevolking wel weet, is ,dat als jullie je niet koest houden tegenover gilds ,hij een beerput van hier Tokio open trekt, en aangezien jullie allemaal boter op je kop hebben houden jullie je gedeisd met deze a-sociale bemoeming . Wat dosis ervaring, waarin ? In hoe hij z,n ex-vrouw mishandelde?Of hoe geld in de witwasmachine eruit komt te zien ? Pure lulkoek en zelfs een ongeschoolde , een analfabeet schijnt dit te weten , maar jullie prijzen hem de hemel in.Jullie bij elkaar zijn een pot nat, gajes van de richel, ordinaire boeven, maar aan alles komt een eind ,ook aan jullie.


  Maak melding

 4. haha als hindoestaan schaam ik voor die meneer ram sardjoe.Die man kan niet eens tot tien tellen en laat staan dat hij vice president van de STAAT SURINAME is.wat hebben deze oude politicussen gedaan voor de land niets en niets.het zijn bijna allen zakken vullers.Laal liever BOUTA HET LAND RAGEREN. MET VR GR VAN
  MEV SONJA.


  Maak melding

 5. “Het zou niet correct zijn om de man nu al te straffen, volgens het recht is niemand schuldig totdat de rechter anders heeft beslist”, zegt Sardjoe

  Sukkel.

  Waarom worden de burgers in de voorarrest afgeranseld door de ……. agenten.

  En waarom zijn de andere mensen die voor van Gilds werkten al veroordeeld. Ik durf te wedden dat er nooit een rechtzaak verder gaat volgen.


  Maak melding

 6. Wanneer ze ook van je handel en wandel op de hoogte zijn zal je met de billen bloot moeten en meer ook niet.
  8 December mocht en mag wel uitgemolken worden waardoor je je in gemoede mag gaan afvragen hoe krom deze gasten denken en wat waar is en niet waar is.
  In principe heb ik niet eens zin om te reageren op al die berichten uit Suriname omdat ik vanaf 1996 tot 2001 betrokken ben geweest in diverse projecten.
  Mijn ervaring is dat de politiek zich met je bemoeid en afmaakt als je geen partij kiest maar wel goede plannen.

  Oprichter St Krin kobdre en de enige echte waar zowel OW en het Directoraat Mlieu Beheer materiaal van hebben mogen ontvangen.


  Maak melding

 7. AI BAJA
  MAMA SRANANG
  san e pasa nanga joe, joe ati en bron
  joe abi leti
  na libisama en waka na joe tapoe den e fergiti taki joe ben de bifo den
  ma den le
  tide wi ala e pai foe san den e doe, ma tokoe den no e leri wan les
  mama sranang mi ati e broedoe, mi e firi en
  fosi na den bakra ben poti oen bigisma na ini katibo, teki ala den goedoe, ma no na oen egi brada nanga sisa en poti oen ini katibo
  Gilds je moet dit lezen en volgt je hart, je gevoel, want je weet dat je zoveel mensen heb laten doden, opsluiten , mensen die onder je hebben gewerkt en opdrachten voor je hebben uitgevoerd als minister van justitie
  Je hebt ze laten opruimen, maar vergeet niet er is een GOD daarboven, je gaat heel binnenkort moeten verantwoorden tegenover HEM
  dit geldt ook voor je politieke vrienden, DIE INeens alles goed praten voor je
  Ga zo door gilds, het recht zegeviert wel
  De Here laat veel toe, maar weet waarom
  Als je clean hart had zou Arron vandaag niet daar zitten en jij en je neef moeten vrij rondlopen, ik kijk alleen maar toe
  Ik zal voor jullie bidden

  wan sranang man san ati e broedoe en a no man tan loekoe , a wani feti foe leti


  Maak melding

 8. “Schaamteloos”,Geen Norm,”Misdadig,”Sartje heeft Vje.jouw naar voren geschoven,zodat Somo achter de schermen zijn gang kan gaan?

  Gilds je hebt een hard en dik huid.

  Een wijze les voor de jeugd en criminelen maar jammer, heel jammer, dat jullie staatsbewaking hebben anders zouden de rovers jullie, een les geven in effectief handelen, en denken. (just wait time coming) Het gaat jullie goed er is geen excuus voor wat jullie uit halen.

  Maar denk niet dat wij niet weten, soema moesoe kong zaf a laai gi oenoe, “mi sa tang pi”

  Luister fluister,


  Maak melding

 9. Hahahah, ik lach maar heb erge pijn.Onze geliefde Suriname wordt momenteel voor een groot deel geleid door veroordeelden (criminlen).
  denk dan aan Somo,Bouta, Brunsi, Gilds, de ex-minister van OW etc.

  Bananenrepubliek, en die willen serieus genomen worden door de rest van de wereld.


  Maak melding

 10. Zoveel schaamteloosheid heb ik nog nooit eerder gezien. zelfs niet in de surinaamse politiek.
  Dat Gilds geen enkel zelfrespect heeft, weten we al sinds bij ons en heel nederland bekend is hoe hij met zijn vrouw is omgegaan.

  Misschien een domme vraag, maar zijn er nog mensen met enig zelfrespect in de surinaamse regering. (van Sardjoe, Vene en Marica weten we het antwoord natuurlijk al)


  Maak melding

 11. Sardjoe een boef beschermt een andere boef
  Heeft sardjoe cq gilds of beter gezegt de hele parlement van suriname politiek gestudeert nee dus
  Schoon schip maken zou een optie zijn om jonge afgestudeerden een kans tegeven om het land te regeren
  ok doeiiiiiiii


  Maak melding

 12. Alleen al om zijn regeerervaring zou de van fraude beschuldigde ex-minister Balesar van Ow&V behouden moeten worden……
  Alleen al om zijn regeerervaring zou de vanwege corruptie veroordeelde ex-minister Alibux behouden moeten worden…….
  Alleen al om zijn regeerervaring zou de vanwege sexueel misbruik van een minderjarige veroordeelde ex-minister Dwarka Panday van Defensie behouden moeten worden……..
  Alleen al om zijn regeerervaring zou de van sexuele intimidatie tijdens de miss Djawa verkiezingen beschuldigde parlementsvoorzitter Somohardo behouden moeten worden……
  Dus waarom Gilds wel en de anderen niet?
  Ja toch, meneer de vice-president Sardjoe?


  Maak melding

 13. Dit is toch te gek voor woorden. Als dit de redenering is om een verdachte het hoofd boven water te houden dan kun je meteen het voorarrest voor verdachten afschaffen. Een ieder kan dus thuis of op kantoor of in de assemblee rustig wachten bij een delict totdat de rechter een uitspraak heeft gedaan. En we moeten 1 ding onthouden dat niemand onmisbaar is en je kunt toch geen vvoorbeeldfiguur zijn voor de jeugd? moeten zij aanzien dat verdachte figuren het beleid mogen uitmaken?? Lariekoek met een nonsense argument dat Gilds teveel ervaring heeft die moet worden benut? Zo zijn er ook vele criminelen in de gevangenis die op bepaalde gebieden behoorlijke ervaring hebben dus dan moeten die criminelen maar ook vrijuit! Ik hoop dat de minister van Jusitie de VP terug fluit in zijn handelen want daarmee wordt de staat toch wel een voorbeeldige rechtsstaat en andedrs niet. Deze handeling om Gilds tot in het beleidscentrum terug te halen terwijl hij verdacht wordt van een delict is de grootste blunder en moet onherroepelijk worden teruggedraaid. Dit kan niet en mag niet. Hiermee wordt ontevredenheid onder de burgers gekweekt en ook haat..zijn we de coup van de militairen vergeten??

  Hein Taus


  Maak melding

 14. Sardjoe en Venetiaan beiden zijn ongeschikt voor hun functie. Een burger moet eerst een bewijs van goedgedrag inleveren wil hij ambtenaar worden, maar een oud politieke (mis)leider kan in afwachting van de oordeel van de rechter alvast beleidsadviseur worden. Wat moet hij in hemelsnaam adviseren om meer drugs te importeren.

  Surinaamse bevolking ga de straat en jaagd de presidenten met tratoenla’s weg.
  Suriname verdient beter.


  Maak melding

 15. Als zij Gils om zijn ervaring nodig hebben, waarom bouterse dan niet. Die heeft ook de nodige ervaring, kennis en kunde de afgelopen paar 10/tallen jaren opgebouwd.

  Volgens mij begrijpt venitiaan niet dat fout fout is en blijft, vooral als je een voorbeeld functie hebt


  Maak melding

 16. Niks no fout, Gilds nog niet veroordeeeld .
  Maar om iedere schijn van verdenking te voorkomen, lijkt mij dat Gilds de eer aan zichzelf houdt en niet mee doet aan de lands activiteiten.
  Bouta is voor de moorden nog niet veroordeeld, maar wordt op alle terreinen verbannen. Over inconsequentie gesproken.

  Gilds wees trots aan je zelf en doe niet mee. Door je houding om af te treden toen je verdacht werd, dwong je veel respect af. Om nu weer met de stroom mee te gaan verlies je alle respect.
  Dus, denk aan je waardigheid en bedank voor alle overheids klussen.


  Maak melding

 17. Volgens mij zou deze ex minister juist vanwege zijn grote regeerervaring moeten weten dat de wet ook voor hem geld. Jarenlang min. van Jusititie geweest. Hoezo behouden. In het gevang met de man die veel geld over de balk heeft gegooid inzake de vervolging van Bouterse. Misschien moet er wel een enquette commissie in Suriname aan het werk om onderzoek te doen naar de wandel en handel van alle de heren en dames politici.


  Maak melding

 18. ik heb echt geen woorden voor hierop te reageren.
  maar wat ik weet is dat me nooit zal vergissen me weer in suriname te vestigen.
  zelfs de jeugd weet al wat te doen als ze aan de macht komen.kon noach ook met zijn staaf op vene kop slaan om alle bedriegers te laten inzinken,stelletje ouwde boeven allemaal


  Maak melding

 19. Ik was altijd zo trots op Suriname, op mijn werk ben ik vol lof over Suriname. Maar ik schaam me nu dood als ik zie hoe onze politieke leiders steeds weer zichzelf voor schut zetten. Het is triest wat er nu gebeurt, Sardjoe is een schande voor het land omdat hij zo dom redeneert, zijn argumenten slaan nergens op. Hij zou eerst moeten wachten wat de rechter uitspreekt en daarna Gilds eventueel rehabiliteren. Het wordt tijd dat de Surinaamse politiek zich gaat verjongen. Wat hebben we aan politici die een slecht voorbeeld zijn voor de nieuwe generatie?


  Maak melding

 20. al de politici liggen op elkaar.
  de gene op wie de ene te liggen komt, moet ie de billen schoonhouden. en nu ligt sardjoe op gilds, dus houdt hij de billen van gilds schoon.

  ik hoop dat action-bouta zich herhaalt en dit keer al de criminele politici opruimt.er zullen maar enkele overblijven. er zijn wel goeie ertussen.

  want deze suri politici zijn zo ervaren, dat we ze niet meer kunnen gebruiken.

  8 dec wordt door deze regering nooit afgerond. zelfs san-dokhie is bang voor bouta. hij moet zodanig zijn programma verzinnen dat hij tot de volgende verkeizing nog net niet kan beginnen met de berechtingen.
  dan wordt het weer stof voor frontpartners om op het podia iets te verkopen.

  sardjoe ligt op gilds en gilds komt op hi te liggen op (r)haathi-pal. od voor de vorm.


  Maak melding

 21. Wie heeft die man zover gebracht: no orie mi na spotoe.
  Kijk nu verkeerd hij in een gevaarlijke zone
  het gaat de staat geld kosten, deze man te beveiligen.
  Dit omdat hij meer weet,Sartje ook, deze boys zijn echt met andere dingen bezig dan wat zij de bevolking willen doen laten geloven. “Vtje blijf bezinnen”.


  Maak melding

 22. Ik heb eens op google gezocht naar informatie over, diverse politici. Van onze president Ronald Venetiaan heb ik zijn uitgebreide cv gelezen. Verder staan er geen schandalen in, zoals verkrachtingen en dat soort dingen.
  Van Somohardjo staan er in de google gegevens niets over zijn schoolopleiding. Wel diverse schandalen, waaronder een verkrachting, waarvoor hij uiteindelijk is vrijgesproken.( maar waar rook is is vuur)
  Verder was hij volgens google betrokken bij een tegencoupe, samen met Rambocus, iets dat hij tot nu toe ontkend. Echt zo een laf type dus, die zijn vrienden/handlangers in de steek laat, als een torie mislukt.Gevaarlijke man.
  Sardjoe is volgens google onderwijzer geweest, 2 keer gescheiden, was secretaris en voorzitter van een hindoestaanse culturele club, geen noemenswaardige schandalen dus, maar ook geen cv dat hem onderscheid van de gemiddelde Surinamer.
  Waarom ik dit allemaal opschrijf?
  Ik kan het soms niet uitstaan als er zonder respect over president Venetiaan word geschreven. Volgens mij heeft die man een loodzware taak aan het besturen van het Zuidamerikaanse wilde westen(Suriname dus).
  Hij moet in de gaten houden dat zijn regering die voor een groot deels uit oude straatboefjes bestaat, het niet al te bont maakt. Een president heeft zijn regeringspartijen nodig, om met het volk te communiceren onder andere. Verder zit Suriname internationaal gezien ook klem, want als ik lees dat canadese bedrijven ook daar aanwezig zijn, om zich rijk te stelen, terwijl er over canada word beweerd dat het zo een beschaafd en ontwikkeld land is. Van Nederland kun je ook niet bepaald zeggen dat ze Suriname echt helpen, om wat structuur aan te brengen, integenddel. Zoals we weten is de verdeel en heers tactiek iets wat volgens mij nederlanders hebben uitgevonden.
  En ga zo maar door, het lijkt wel alsof uit de hele wereld, mensen komen om in Suriname te halen wat er te halen valt. Hoe wil men dat Venetiaan daat tegen vecht met zo een regering. Het lijkt er trouwens op dat die hindoestanen koste wat kost een hindoestaanse president willen, ik weet waar ik over praat.

  Leve Venetiaan!


  Maak melding

 23. Suriname is nog altijd een rechtstaat, wat jullie ook met z’n allen zeggen, en dat betekend zolang de rechter geen oordeel heeft geveld is Gilds niet schuldig aan het ten laste gelegde. Hij heeft dan tot op dat moment ook de plicht om van het wachtgeld af te komen en de kost te verdienen. Dat doet hij nu. Iemand op het forum schrijft als hindoestaan…….wat is dat dan vraag ik me af? wat moet ik zeggen als malata of blaka man.. wat heet mijn etniciteit en ras nou te maken met mijn gevoelens over het functioneren van een regering? en waarom zou ik Sardjoe eerst aanspreken op zijn ras en dan op zijn beleid. The people of Surinam are what is wrong with Suriname, en dat geld ook voor iedereen die nog steeds de hokjesgeest traditie omarmd en niet ziet dat het om een groter geheel gaat. Wie zich Hindostaan of Javanaan voelt koopt een ticket naar India of Indonesia, want dan hoor je in Suriname niet thuis. Daar wonen er Surinamers!!! en zo is dat maar net.


  Maak melding

 24. Beste mensen,

  Duik maar eens even in de geschiedenis van Nederland. Je zult al gauw merken welke burgermeester in het verleden moorden op zijn naam heeft staan en toch nog een hoge functie heeft gehad.
  Waarom een hele ophef over onze surinaamse mensen.
  Ik keur het negatieve helemaal niet goed, maar zal mijn mensen ook niet naar beneden halen, maar proberen het anders aan te kaarten.
  Emoties speelt bij vele natuurlijk een grote rol.

  Janny


  Maak melding

 25. Maar,Megawatie,Venitiaan is medeschuldig aan de ondergang van Suriname,geen enkel goed en zichzelf respekterende partij(NPS)gaat met criminelen in zee (PL en A-COMBINATIE),dus ja,Venitiaan heeft zichzelf in de nesten(wespen)gewerkt,daar met dit boeventuig te regeren,wie zijn kont brand moet op de blaren zitten.

  Mensen over de gehele wereld,komen zich vestigen in Nederland,dat mag,mits ze goed gesreend worden overal heb je waakhonden zitten.Zeg nou zelf als dit in Nederland had plaats gevonden,was de politicus uit de regering verwijderd en nooit meer kreeg hij/zij een funktie binnen de regering,dan restte het bedrijfsleven,waar of niet?
  Het lijkt er op :dat in Suriname,het geboefte van de regering steeds alles mogen en kunnen.


  Maak melding

 26. Beste Janny,
  Steeds lees ik soortgelijke tegenreaktie dat nederland ook dit of dat heeft gedaan in het verleden. Dit komt bij mij over als het instemmen met de wandaad die in suriname gepleegd is.
  Ik vraag me dan in gemoede af waarom men in suriname de negatieve dingen van nederland overneemt en niet de goede dingen zoals,
  stabiele woningbouw, sociale vangnet voor ouderen en hulpbehoeftigen, een goed verzekeringstelsel, goed infrastuktuur, stabiele energie levering, zorg en mogelijkheden voor eigen volk (eerst) en dan pas voor de immigranten (bv de stroom chinezen), goede 2e kans onderwijssysteem voor degene die om wat voor reden vroeger hebben afgehaakt. Kortom dingen waardoor het land vooruitkomt.
  Gegroet
  Prik


  Maak melding

 27. Beste Prik,

  Ik keur al het negatieve af die in mijn land voorkomt. Ik vind wel dat op afstand reageren op een bericht terwijl men de geschiedenis niet kent heel erg fout. De infrastructuur is helemaal kapot gegaan na 1975. Tijdens de koloniale tijd was er trouwens ook geen goede infrastructuur en er was maar een bejaarden tehuis gebouwd terwijl Suriname meerdere districten heeft.

  Als je ziet en hoort wat op de Antillen gebeurd met geld dat vanuit Nederland gestuurd wordt, zul je misschien beter begrijpen wat de Surinamers toen hebben meegemaakt. Daarom probeer ik het negatieve liever anders te formuleren en niet af te kraken.
  De Surinamers die nu hun kop opsteken op het goede voorbeeld te geven zal ik ook prijzen. sabthoki is bijvoorbeeld ook een van ze.
  Ik hoop dat je mij wel begrijpt en bedankt voor je opmerking.

  Janny


  Maak melding

 28. Beste Janny,
  Het is heel duidelijk. We geven beide, op geheel ons eigen wijze, om suriname.
  En je hebt gelijk. Het is de toon die de muziek maakt.
  Groet
  Prik


  Maak melding

 29. Uh,Uh na de vele reactie’s moeten wij toch eerlijk zijn “expertise is welkom”.
  Bij justitie als minister,”witwas expert”.

  Bij het ministerie van Handel en Industrie.
  “ex-witwasser”.(verdachte).

  Gek of niet wij mogen niet lachen om andersmanzzz..leed.

  Respect.


  Maak melding

 30. Reactie nr. 31 is dezelfde reactie als nr. 5 op het artikel:
  Suriname’s vice-president: nieuwe diplomaten goed.
  Is deze persoon vaker van plan haar reactie te kopïeren?
  Op haar reactie heb ik reactie gegeven, maar zal niet telkens mijn reactie kopïeren!
  Zie het nut daarvan niet in.


  Maak melding

 31. surinaamse politici wil foute politici niet kwijt.men begrijpt deze stelling niet.
  welke sur politici zijn dan niet fout.vraag ik mijn af.het is toch zeer en zeer begrijpelijk dat een dief de andere dief niet gaat of kan verjagen. want anders gaat hij toch de geheimen vertellen aan de anderen die het niet mogen weten.dat begrijp je toch wel.ze pikken samen.ze hebben samen al die schulden gemaakt.ze voelen samen schuldig.ze zullen het samen moeten verantwoorden bij de politie van boven.de rechter van boven zal het oordelen.daar is geen corruptie.en ook geen advokaat.


  Maak melding

 32. Neks no fout!

  Neen, niets is fout in de Surinaamse politiek op de politici na. Een stel boeven van het ergste soort die elkaar proberen te beschermen.
  Je gaat de politiek in om je land te dienen. Dat is in principe het geval in veel landen. Maar in Suriname ga je de politiek in om jezelf te verrijken.

  Wat voor kennis heeft Gilds die een ander niet heeft? Oude zakkenwassers die elkaar kennis toebedelen moeten plaats maken voor mensen met een goed gedrag om goede voorbeelden te geven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.