vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse winkeliers zien het niet meer zitten

Surinaamse winkeliers zien het niet meer zitten

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 12 sep – De oude winkeliersstand ziet het niet meer zitten. “We halen het niet meer, de toegestane winstmarges en de concurrentie zijn moordend”, zegt voorzitter Rudi Balak van de Vereniging van Winkeliers, VVW. Honderden hebben er al de brui aan gegeven en emplooi gezocht in een andere branche.

De inkoopprijzen laten eenvoudigweg weinig andere keus. “Die overtreffen de winstmarges die ons worden toegestaan van overheidswege”, zegt Balak. Praten over pijnpunten als de marges, lukt al jaren niet meer. Er wordt gewoon niet geluisterd op het ministerie van Handel & Industrie, toch wel de meest voor de hand liggende gesprekspartner als het de handel betreft.

Maar zo eenvoudig is het al lang niet meer. “We worden van het kastje naar de muur gestuurd, de tarieven van nutsvoorzieningen zijn te hoog, maar je kunt dat met niemand bespreken. Het enige dat telt, zijn de marges, je mag niet te veel winst maken,”, aldus Balak. Ook de concurrentie van kersvers gearriveerde Chinezen is niet te harden. Surinaamse winkeliers kiezen er nu massaal voor hun zaak te verhuren aan de nieuwkomers. “Om toch wat over te houden.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

21 REACTIES
 1. De Surinaamse winkeliers hebben de pech dat de nieuwgekomen winkeliers niet de Nederlandse nationaliteit hebben, anders waren er allang verstrekkende maatregelen genomen. In Suriname heeft het hebben van de Nederlandse nationaliteit eenzelfde effect als van een rode lap op een stier.
  Verder hebben niet de Nederlandse nationaliteit de bezetters van het Tigri-gebied, de goudzoekers enz. enz.


  Maak melding
 2. De idiote leiders in Suriname weten en beseffen niet dat ze hun land kapot maken.
  Dankzij de hoge grondstoffen prijzen op de wereldmarkt gaat het een beetje beter.

  Wacht maar af tot deze prijzen kelderen.
  Dan wordt het echt een tweede HAITI.

  Dan pas zullen ze denken aan de Surinamers in Nederland.


  Maak melding
 3. ik kan mij best wel voorstellen dat de concurrentie hoog is.
  ik ben in 2000 en 2002 in su geweest, en de prijzen liegen er niet om. binnen een dag of wel binnen 10 minuten heb je 50 euro besteed, en vraag niet hoe. bijna niets gekocht, en daar gaat je 50 euro.het is duur. ik woon in nederland, en die 50 euro besteed ik voor de hele week. ga ik naar liddl heb ik genoeg te eten voor de hele week.
  met die 50 euro redt je het niet in su. dus ik begrijp de frustaties van de winkeliers wel.

  sandra


  Maak melding
 4. Overheid bepaalt prijzen van onder meer melk, brood, benzine. En Sandra: onzin dat je hier met 50 euro minder kan dan in NL. Prijzen zijn inderdaad gestegen in de voorbije jaren, maar Suriname is nog altijd een stuk goedkoper dan overzee. Ik weet niet waar jij je boodschappen hebt gedaan. Zeker bij Choi’s van die typisch Hollandse producten gekocht die je niet kan missen omdat je het Surinaamse eten maar niks vindt. Dan heb je hier ook niks te zoeken en moet je het vooral bij die 2 bezoeken laten!


  Maak melding
 5. Ik weet het antwoord op deze vraag . Kondremang first en laat BOUTERSE terugkomen om regering in gevangenis tezetten allemaal zakkevullers daar ze verkopen suriname beetje bij beetje Bouterse is er voor het volk. NIX NO FOUT


  Maak melding
 6. De Surinaamse regering vindt het waarschijnlijk beter dat het kapitaal in het land in handen is en komt van buitenlanders (chinezen etc). De eigen bevolking evanals onderdanen die in het buitenland wonen zijn niet belangrijk. Men stimuleert liever een chinees dan de eigen bevolking om fincieel sterk te worden. We kunnen net zo goed meteen vertrekken. De eigen bevolking wordt tweederangsburger. Geen enkel ander land zou dit toestaan alleen Suriname. Turken komen met hun crimineel geld en kunnen investeren, maar Surinaamse Nederlanders met crimineel geld worden aangepakt, met hulp van Nederland, die notabene bij alle gegevens mogen. Denk je dat een ander land dit ooit toe zou staan…nee. Geen enkel land is zo stom alleen Suriname. Daarom zal het altijd een roversnest voor mensen van buitenaf blijven en de eigen bevolking blijft tweederangs burger. Bescherm je onderdanen Suriname.


  Maak melding
 7. als de ex sur de nederlander zou komen zouden
  ze meer verdienen dan zou de winkeliers niet klagen
  maar de belasting voor emigeren is te hoog
  38% belasting dat is veel hoor!
  De chineese betalen niks en ze nemen dat geld mee naar hun land

  hahahaaa wat dom van de regering


  Maak melding
 8. Concurrentie is juist goed!!!.
  Het houd alles en iedereen scherp.
  Als er geen concurrentie is, gaat dat ten koste van de bevolking.

  en wat Fuhk-ieou zegt, daar zit wel een waarheid in.

  Laterzzz


  Maak melding
 9. Ik weet dat arbeids loon – energie – verzekeringen – transport enz…
  Veel duurder is in nl toch zijn de meeste producten bijna het zelfde prijs als in nl.
  Of duurder en in Su worden er ook nog vaak
  producten verkocht die bijna of al verlallen qa datum zijn.
  Wangsma e baka no ka!!!


  Maak melding
 10. Fuhk-ieou,je haalt de woorden uit mijn mond!

  What goes around comes around.

  Het valt niet mee als je altijd de elite van suriname heb gespeeld, alleen maar omdat je een winkel runt, en plotseling word je van je troon gestoten door nog groter gespuis.

  dies na baas boven baas wat betreft foefoeroe.


  Maak melding
 11. Beste mensen,

  Ik blijf het zeggen, ik hou van mijn land en cultuur. Ook ben ik niet met alles eens, toch moeten de Surinamers in Suriname het probleem oplossen. “wij” hier in Nederland hebben makkelijk praten.

  Ik wil jullie erop wijzen dat als je prijs bewust bent, probeer maar eens de prijzen in de supermarkt hier te volgen. Je zult al snel merken hoe de prijzen schommelen. Dit heeft te maken met de koersen.
  Vervolgens wordt hier alles door berekend naar de consument, waardoor jullie er nooit iets van merken.
  Omdat een ieder die niet werkt recht heeft op een uitkering. Geen omme kijk dus. Sommige surinamers weten niet beter en willen bij hun vertrouwde oude prijs blijven.

  Ik kan ook vertellen dat je met 50,00 euro heel goed kan eten. En ook gezond natuurlijk. het heeft te maken wat je wilt eten en hoe je met je geld omgaat.
  Ik ben ook pas twee maanden terug en heb het zelf ervaren. Hetzelfde geldt hier ook in Nederland.

  Janny


  Maak melding
 12. Alleen maar rotzooi:men kan niet, op ieder hoek van de straat een winkel neer zetten.
  En men kan zijn eigen mensen ook niet, in de steek laten. Moeten zij nu gaan stelen, roven of de hoer spelen

  Wacht maar.!!!!!!!!


  Maak melding
 13. Niet schelden op de Chinezen baja,if law mang eh serie ing ma,bay ing befosie a kising srefie.

  Ik verbaas me sinds jaren,dat de 1 na de andere winkels en ons belangen,door Chinezen waren of worden overgenomen.
  De voormalige winkeliers moeten nu niet schijnheilig lopen doen,als ze hun winkels, niet verkochten en dat reeds 10 jaar lang aan de Chinezen,waren er niet zo veel winkels in Chinese handen,hebzucht was/is het om maar poen te verdienen.Echt ik heb met onze buurman(Chinesewinkel aan de Kwattaweg)gepraat,die Chinees heeft een bom betaald voor die winkel het was van een Hindustaan, maakt niet uit,die Hindustaan heeft geld gevangen ervoor,maar ze moeten nu niet komen met hun concurrentie en zo.Toen ik in Suriname woonde tot 1970,waren er vanaf de 1e Rijweg tot de 2e Rijweg,veel Hindustaanse winkels,warungs enz.het aantal Chinesewinkels was echt minimaal,mensen die daar in de omgeving gewoond hebben,kunnen het bevestigen,NU, mie gheee,soso Chinesewinkels,geeft ook niet ze hebben het niet gratis gekregen van de regering,en er grof geld voor neergeteld.
  Dus mensen het is niet eerlijk om op de Chinezen af te geven over dit probleem.


  Maak melding
 14. O ja,zie Den-Haag,heel veel winkels,cafe`s kledingzaken e d worden overgenomen door de Turken enkele door de Marokkanen, die bakra`s klagen niet,ze zijn lang blij dat hun handel is overgenomen door derden.Gelukkig gedijen de Suri toko`s nog.

  Dus,noem me maar dom, ik snap het geklaag van dhr.Balak niet, wie legt me uit waarom hij of de VVW huilen.


  Maak melding
 15. Zand in de ogen, zand in de ogen er klopt iets niet met dit gehuil.Met eigen ogen gezien de winkels zijn verhuurd, de verhuurder wil geen SRD maar USD. Het kleinste hok dat zij aan de Chinees verhuren kost 500 USD p/m dus u snapt het, politiek spel.

  Wij slapen niet !!!!!!!!!


  Maak melding
 16. De regering krijgt terecht de schuld van deze malaise, maar de bevolking heeft ook schuld hieraan. In de vooronderstelling dat er voor hun gezorgd zal worden hebben zijzelf immers deze onkundige leiders gekozen. Hoe contra-produktief een patronage-cultuur is.
  Het lijkt wel alsof bij een ieder in SME het denkvermogen zoek is, want men blijft maar wachten op…..wie, inplaats dat men toch zelf het lot in eigen handen probeert te nemen.
  DE totale surinaamse gemeenschap is verslaafd op hulp


  Maak melding
 17. Krokodilletranen:men wordt slapend rijk, en gaat nu de wereld vertellen dat het niet goed gaat.Leugen, leugen gewoon zeggen dat de wolven meer nodig hebben. Men vangt min. 500 USD.Van de arme chinees, dus al is het 1000-3000.USD of meer, niet klagen,het is belasting vrij”De VHP” heeft belasting over huur gelden tegen gehouden.Dus wij praten over netto bedragen.Slapen en anderen hard laten werken.

  Perro v.d. Speurhoudenclub.


  Maak melding
 18. in juli weer in Sur geweest. Het is inderdaad veel duurder..ook duurder dan in Ned. De gewone chinees is ook duurder. Voor de dagelijkse boodschappen kun je beter in Ned boodschappen doen. Maar ’t leven in Ned is duurder…Gas, water, stroom, verzekeringen, benzine, kwaliteitsartikelen, en daarbij geef je veel meer uit in Ned. Je bent ’n deel van ’t kapitaal… Effe naar de winkel voor ’n ditje of datje… Dat maakt ’t ook duurder.
  De kwaliteit van ’t leven is ook veel hoger…alleen dat lekkere windje op ;’t balkonnetje …dat missen we helaas…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES