zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidSuïcide in Suriname bij de wortel aanpakken

Suïcide in Suriname bij de wortel aanpakken

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 12 sep – De groei in het aantal zelfmoorden in Suriname moet grondig worden aangepakt. Dit stelt Asha Mungra, arts en voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Vrouwen, VSV. Er wordt nog veel te weinig gedaan en dan nog alleen maar door particulieren. De werkelijke oorzaak wordt nauwelijks of niet geraakt.

Dit moet zo gauw mogelijk veranderen, wil Suriname niet nog meer potentieel kwijtraken. “De belangrijkste oorzaak is armoede, er is geen ontwikkeling”, zegt Asha Mungra. Mensen leven zonder perspectief en worden radeloos. Dit is steeds weer terug te vinden in de zelfmoordincidenten in met name het district Nickerie. De rijstindustrie ligt op zijn achterste en in de bananensector zijn duizenden hun baan kwijt.

Het aantal zelfmoordpogingen, dat het hoogst is in Nickerie, wordt toegeschreven aan dit economisch gat. Het voornamelijk agrarisch district heeft weinig anders te bieden. “Voor onze beleidsmakers moet het een noodkreet zijn, dat er een beleid moet komen dat ontwikkeling brengt”, aldus Mungra. Volgens de regering is er geen bewijs van enig verband met de economische situatie.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

28 REACTIES
 1. Dag Asha,
  Ik vind een uitspraak van de president.
  “Moet grondig worden aangepakt”deze uitspaak hoor ik al jaren, maar over 20 jaar gaat een andere de zelfde uitspraak doen. Jamer dat ik weer moet zeggen zielig, zielig zielig.

  om steun te krijgen van de overheid, wacht niet maar ze bedelen en vullen hun eigen zak.

  ps. de vieze president is een likker, hou rekening hiermee.

  vrij spraak
  Vrij land


  Maak melding
 2. Dear Asha,

  Voor de president is dit niet belangrijk hij heeft geen oog voor de districten die van economisch belang zijn. Het interesseert hem geen fck wat er allemaal met de mensen daar gebeurt. Het enige wat voor hem relevant is het binnenland waar het economisch belang 0,0 is. Eigen soort eerst dat is zijn motto.
  Ik hoop van harte dat deze regering op zijn bek gaat. Heb je gisteren gekeken naar het programma premtime wie worden in suriname vermoord, verkracht en beroofd?
  Wie zijn de oorspronkelijke bewoners van de gevangenissen aldaar?
  Het beleid van venetiaan is gewoon een verkapte genocide iedereen ziet het wereldwijd behalve onze super “intelligente”
  president.
  God behoedt suriname. ik dank u.


  Maak melding
 3. o god , dat men nu pas de aandacht heeft van vele vormen van suicide in sur, dat is toch iets dat al jaren speelt, hoe zou dat komen , dat hebben ze allemaal te danken aan die vent met die roze-lippen , die heeft het land naar zijn mallemoer geholpen , kijk maar om je heen , mensen worden radeloos als zij problemen hebben , armoe , verslaving , van drugs alcohol noem maar op ,er is niemand die naar je om kijk als je diep in de put zit ., wat doe als redt middelen , uit het leven stappen dan ben je van alle ellende af, dit is de nieuwe-trend in sur , maar vergeet niet dat men er toe wordt gedwongen , ze hebben geen andere keus , ontslagen dat is nu ook schering en inslag , het is gewoon triest wat er gebeurd


  Maak melding
 4. In NL heeft zich eind jaren 80, begin jaren 90 ook hetzelfde voorgedaan. De nederlandse agrariërs zagen het toen ook niet zitten en er zijn genoeg geweest die zichzelf van het leven hebben beroofd.
  Er is wel degelijk verband tussen het suïcide gedrag en de economische situatie.
  De Surinaamse regering is met de ogen open aan het slapen. Dus suri volk maak de regering wakker en stuur die gelijk naar huis, daar mogen ze verder slapen.


  Maak melding
 5. ik wilde de sur regering de hel toe wensen.
  maar omdat ik niet zo dom ben als hen. daar om ga ik voor hun bidden. ik ga bidden dat de duivel hen verlaat, want ze zijn nu beduivel,het hele parlement is beduivel,
  nu zijn ze geen volks vertegen woordiger. maar. hel vertegen woordiger,ze zijn gestuurd door de duivel, suriname is vervloekt, jullie moeten met mijn samen bidden dat sur duivel vrij word, in de bijbel staat dat, als iemand beduivel is dan moetje voor hem bidden. van mijn mag je geweld gebruiken. voor goed doel,


  Maak melding
 6. God zal waken over onze president Venetiaan

  Het is erg van die zelfmoorden, maar ja er zijn genoeg mensen die het verschrikkelijk moeilijk hebben op economisch en geestelijk gebied die toch geen zelfmoord plegen.

  Hoe kan het de schuld zijn van de president dat mensen zelfmoord plegen? Hoe komen mensen op die idiote gedachte?

  Ik denk dat het meer met een bepaalde cultuur te maken heeft, sommigen huwelijken hun kinderen uit, en tja, als je bent uitgehuwelijkt en je man blijkt dan ook nog van een ramtahal te houden, en hij slaat je verrot als hij gezopen heeft, logisch dat je dan dood wilt, en er een einde aan probeert te maken toch?
  Lang leve Vene!


  Maak melding
 7. Ach.. als je mensen leert dat ze na hun dood re-incarneren, wat voor vrees hebben ze dan op zelfmoord te plegen ?
  Het is een religieus probleem. Zal je in staat zijn het met wortel en tak uit te roeien ?


  Maak melding
 8. Ik hoor Vtje, vaak roepen “meneer de voorzitter”, in het kader van de armoede bestrijding zijn er plannen, deze met een MOP te bestrijden. Maar mop of niet het is alleen maar kraaien. De bevolking wordt radeloos en kwetsbaar voor alles wat met kwaad te maken heeft.

  Maar Vtje en club hebben nooit een maiskorrel de grond in gestopt, zodat zij b.v een zwerver zouden kunnen voeden.
  Uw ziet het bij deze club heeft de bevolking niks te zoeken.

  Weet wat je moet doen, neem je frambo,ja die van(NPS) verbrand je lippen niet, en ga een marathonlopen met Somo en Sartje stelletje SS’ers

  Huiler


  Maak melding
 9. Megawatie,zie het zo Granwe grangma tifie bing sikkie ,nah groenbana oh tjar a ning.Die dombo`s grijpen alles aan om,Suriname zwarter te maken dan het is.

  Zelfmoord komt over de gehele wereld voor,zelfs in de VS,waar de economie op volle toeren draait.Een paar weken geleden stond er in de telegraaf een artikel over het schrikbarend aantal zelfdoding onder jongeren in Nederland.
  Mevr.Mugra kan wel arts zijn en het toeschrijven aan armoede,maar dat is niet de hoofdoorzaak,veelal,is dit in de realtionele sfeer,geboren psychischeafwijkingen enz.
  Suriname is zo goed met Nederland,ik zou dr.Mungra willen aanraden om met het RIAGG in Nederland kontakt te zoeken,misschien kunnen hun haar helpen hoe dit probleem aan te pakken.
  Enkel in dit geval wil ik de Surinaamse regering gelijk geven.
  Een normaal denkend mens,kan nooit de economische situatie de schuld geven van zelfdoding,als dat het geval was,was de helft van de wereldbevolking,al naar het hiernamaals vertrokken.

  Ik hoop dat de regering,met een oplossing komt,meer praatgroepen,psychische hulpposten,naar het RIAGGmode.Dus minister van Volksgezondheid,werk aan de winkel doe wat.


  Maak melding
 10. Wat flauw toch om alle suïcide-gevallen te wijten aan een bepaald cultuur.
  De meeste van dit soort gevallen die zich met name in het distrikt Nickerie voordoen hebben wel degelijk met de economische wantoestanden in Suriname te maken. Zie mijn reactie nr. 4.
  Als reactie nr. 6 op waarheid zou berusten, waarom hebben de Nederlandse agrariërs ook aan suïcide gedaan?
  Het is makkelijk om alles altijd op cultuur af te schuiven.
  Reactie 6 is de reactie van iemand die heel simpel denkt over suïcide en om dan te typen lang leve Vene is ronduit walgelijk te lezen.
  Laat Vene maar eerst het verband tussen de economische wanorde en suïcide leggen en daar maatregelen tegen treffen, eer men zulk onzin verkondigt!
  Hoe kunnen mensen zomaar oordelen over anderen die het heel moeilijk hebben en tot suïde besluiten. Het is belachelijk te beweren dat idioten dit doen. Kent men de diepliggende achtergronden? Neen en maar onzin typen/zeggen! Maar ja deze persoon kijkt graag naar Jurgen Rayman (ik zelf ook), maar volgt blijkbaar geen docu’s over oa suïcide. En met haar ook velen die dat niet doen, want dan zouden de reacties van andere inhoud zijn.
  Reactie nr. 7 is ook een simpele!
  Weet deze persoon wat een bepaald geloof precies inhoudt? Neen!
  Blijkt dus alweer dat de beste stuurlui aan wal staan.


  Maak melding
 11. Ondanks het Riagg en alle pschyatrische hulp die in landen als NL aan geestelijke zieken wordt verleend, vindt er toch suïcide plaats.
  Mensen komen heel diep in de put terecht en het lukt niet iedereen om daar uit te komen.
  Niet alleen de oorzaken genoemd in reactie nr. 11, maar ook het economisch slechte klimaat (armoede dus)leidt ertoe dat mensen zelfdoding plegen. Een normaal denkend mens zou proberen om dat te begrijpen!
  Mensen die zichzelf van het leven beroven, hebben niet meer normaal kunnen denken.
  De pschye van een mens is moeilijk te doorgronden voor leken, dus staan ze ook maar snel klaar met hun (voor)oordelen.


  Maak melding
 12. Kritiek ontvangen is voor velen een probleem!
  Dan wordt gelijk beweerd, dat de mening van een ander niet wordt gerespecteerd.
  We mogen allemaal denken wat wij vinden, maar we zijn niet verplicht elkaars denken ook te delen. Dus houdt dat in dat men elkaar gaat bekritiseren.
  Denk daar maar eens over na.


  Maak melding
 13. ik denk dat jullie saya’s denk wijze moeten controleren al d’r reactie’s slaan uit op stomiteit dus gewoon niet reageren op haar reactie’s.ding sma sa é pleeg zelfmoord brédé botro,véné leef nog en zal nog lang leven


  Maak melding
 14. Op de TV (OHM)een programma over zelfdoding onder de Hind.vooral in Den-Haag gezien in juni.Zou dit ook de schuld zijn van de economie……ik dacht het niet he.
  Dr Mungra die kletst maar een eind weg,in Nickerie,komt zelfdoding veel voor,de reden ligt puur in de relatie sfeer.Ik kan het weten,heb een paar gevallen meegemaakt,waarvan de echtgenoot veel dronk,het geld over de balk smeet in Guyana,vreemd ging enz.als de echtgenote iets van zei,werd ze als boksbal gebruikt,ze hoefde niet de familie om hulp te vragen,want die draaiden hun hoofd de andere kant op,wat restte voor die arme ziel,ja de weg van de minste weerstand kiezen.
  Reactie nr10,heeft het goed ,als economische redenen of armoede de belangrijkste oorzaak waren voor zelfdoding,ja dan was de helft van de wereld bevolking,onder de groene zoden zie India,Afrika,Indonesie,China enz.
  Brakra takie ding kon teh ding dong(dr.Mungra)ze wil ook wat te zeggen hebben denk ik.Laat Mungra,als ze zo graag voor de mensen op wil komen een goed onderzoek gaan doen,vooral in Nickerie,dan piept ze anders.


  Maak melding
 15. De dood heeft altijd een oorzaak.
  Bij mij gaat het hierom, er zijn problemen in Nickerie, wie dan ook hin.of bla.
  Nogmaals een ieder(geen kleur)als je het financiel moelijk hebt,komem de problemen bij de ene groep of andere groep wisselend heel hard aan.
  Dus Suri’s neem deze gevallen serieus, en ga niet met vingers lopen wijzen,het land heeft er niks aan. Er moet wat gebeuren en de best aangewezen persoon is de overheid.

  Bedankt.


  Maak melding
 16. Als twee kijven zijn beiden fout.
  Niet helemaal waar natuurlijk want de waarheid zit meestal ergens in het midden. Dit vind ik bovendien een te triest onderwerp om met vuil naar elkaar te smijten.
  Aan zelfmoord ligt meestal een complex aan factoren ten grondslag. Als binnen een bepaalde groep of regio er sprake is van een onevenredig percentage zelfmoorden, dan moet met uitzoeken welke van de factoren de overhand hebben genomen en vandaaruit werken naar een verbetering in deze situatie. Voorlichting en opvang op de juiste manier gepresenteerd wil mensen er nog al eens van weer houden om er een eind aan te maken, maar dan moet je wel de juiste uitgangspunten hebben.
  Saya, je kunt je ogen er niet voor sluiten dat cultuur één van de factoren is die meebepalend zijn voor zelfmoord. Het voorbeeld van Den Haag is reeeds genoemd. Kijk weer eens naar de uitzending van OHM. Zie http://www.ohmnet.nl/program_OHM.asp?pag=2&oSort=1&oType=mediatheek&oId=682

  Anderen die tegen Saya te keer gaan. U kunt niet ontkennen dat armoede een belangrijke reden is om er een eind aan te maken. Zeer zeker als je situatie totaal uitzichtloos is.

  Jammer dat het artikel naast de uitspraken van Mungra geen statistieken verschaft over de verdeling man/vrouw en leeftijd. Het Haagse verhaal gaat over jonge hindostaanse vrouwen, waardoor het verleidelijk wordt om eerder te wijzen naar cultuur dan naar armoede. Voor Nickerie durf ik dat niet zomaar te stellen.

  Overigens ben ik van mening dat de reacties van Saya doorgaans goed beargumenteerd zijn en zeker niet in de categorie stommiteit (met dubbele m) thuishoren.


  Maak melding
 17. Reactie nr.11 ben ik als volgt begonnen:
  Wat flauw toch om alle suïcide-gevallen te wijten aan een bepaald cultuur.
  Dus eerst goed lezen, alvoren te beweren dat ik mijn ogen sluit voor een aantal zaken.
  Ik weet dondersgoed wat er zich binnen de hind.gemeenschap afspeelt. En op mijn manier probeer ik er alles aan te doen, dat de ouderen zich flexibeler opstellen naar de jongeren en minder druk leggen. Ga verder niet al te diep op in, want het is erg complex. De programma’s van OHM ken ik.
  Wat ik heb willen aangeven is dat ook economische factoren wel degelijk 1 van de oorzaken is die kan leiden tot suïcidaal gedrag. In het distrikt Nickerie zal dat ook zeker meespelen.
  Suïcide is een heel delicaat onderwerp.
  Door leken wordt er al te licht over gedacht.
  En zoals ik ook in reactie nr.11 heb aangegeven: de pschyche van een mens is heel moeilijk te doorgronden, dus wie zijn wij om daar zomaar over te oor- en te veroordelen.
  Ik zelf probeer te begrijpen waarom iemand tot suïcide overgaat. De pijn waarmee nabestaanden blijven zitten is niet te beschrijven. Heb het zelf in mijn familie meegemaakt, dus ik weet waar ik over praat.(Had niets te maken met relationele problemen, maar met manische depressiviteit).
  Verder probeer ik mijn reacties op een eenvoudige en leesbare manier te beargumenteren.
  Als reageerders vinden dat ik stommiteiten verkondigt, dan vinden ze dat maar. Het zal mij een biet wezen.


  Maak melding
 18. geachte aurelie en megawatie,
  men raad jullie aan om meer naar de niuws te luisteren.en als je de niuws niet goed kan volgen.vraag het dan aan iemand.
  als eerst wil men duidelijk maken dat men niet op uit is om kritiek te leveren maar naar een oplossing zoeken.als je niet kan lezen en begrijpen. volg dan een inburgerings cursus.het is gratis. want niet goed begrijpen kan fataal zijn voor de kans armen.


  Maak melding
 19. die naam moengra. dat klink bekend. als men het kan herineren dan is deze naam geen naam waar men kan hopen dat het goed komt. één van de moengras heeft in het verleden. in plaats van medicijnen. water toegedient voor een arme patient.dus. men vertrouwt die namen niet. deze namen klinkt een beetje horror achtig. ze heeft hier een grote mond.ik hoop dat het haar lukt. maar ik zou haar willen vragen. alles kost geld. waar gaat zij het geld vandaan halen. bij venetiaan en sardjoe hoef zijn niets te verwachten. want die zijn zelf zielig. die gaan zeker volgende week naar het buitenland om kont te likken.in de naam van de surinaamse volk………………


  Maak melding
 20. patanlistsch nou gefeliciteert dat jij wel kan lezen en begrijpen dus geef het goede voorbeelt lever jij geen kritiek op onze reacties?bevalt het je niet nou dan lees je het gewoon niet maar ik denk dat een ieder vrij is om zijn/haar reacties te uiten hoe stom het ook lijkt


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES