Investeringsbeschermings overeenkomst met Suriname

9

Deze maand is een bilaterale investeringsbeschermingsovereenkomst (IBO) tussen Suriname en Nederland in werking getreden. Een IBO is een verdrag tussen twee landen, waarin bindende afspraken worden gemaakt over de behandeling van investeringen van investeerders van het ene land op het grondgebied van het andere land.

Onder de IBO hebben investeerders recht op nationale behandeling, mogen betalingen in verband met een investering in een vrij inwisselbare valuta overgemaakt worden naar het buitenland, geniet de investeerder bescherming tegen onrechtmatige onteigening van bezittingen en mogen geschillen ook worden onderworpen aan internationale arbitrage. Het verdrag kan niet eenzijdig gewijzigd worden door een van de partijen.

De overeenkomst was al op 31 maart 2005 ondertekend door de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo en de toenmalige Surinaamse minister van Handel en Industrie, Michael Jong Tjien Fa, maar moest vervolgens nog parlementaire goedkeuring verkrijgen. Minister Jong Tjien Fa had bij de ondertekening de hoop uitgesproken dat de overeenkomst een stimulans is voor de private sector in Nederland om zijn blikken naar Suriname te richten.


9 REACTIES

 1. Mooi mang, we zijn inmiddels al anderhalf jaar verder, na ondertekening van het verdrag. Minister jong Tjien Fa, welke aantrekkelijke maatregelen heeft u in gang gezet om investeerders te lokken?


  Maak melding

 2. Nu reeds is te anticiperen wie de winnende partij zal zijn. Suriname in elk geval niet. Er zijn structuren bedacht door het groot kapitaal om de winsten die moeten zorgen voor investeringen in het land naar het Europa, lees Nederland te sluisen. Waarom doet Nederland zo ontzettend veel moeite om in Suriname te investeren, niet omdat men ons/Surinamers zulke aardige mensen vinden. Het gaat alleen en uitskuitend om geld/winsten en wedetrom invloed te bemachten in Suriname. Terwijl de afschaffing van de slavernij amper 150 jaar geleden met moeite is beeinding door Nederland.Het blijft een zaak en taak en verantwoordelijkheid van onze en de nieuwe generatie Surinamers om de slavendrijvers van toen en de Nederlandse blanke uitbuiters van nu voorgoed uit het land te weren. Ver buiten de wateren van Suriname te houden. En als het niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Ook in Nederland zien we de tweederangse behandeling die Surinamers krijgen op m.n. de arbeidsmarkt en in de politiek. Er zijn veel meer landen in europa en de rest van de wereld waarmee we economische relaties kunnen aangaan, denk hierbij aan grote landen als Duitsland. Onze afhankelijkheid van Nederland moet zo minimaal worden.

  Persoonlijk ben ik bereid om mijn steentje bij te dragen om “ZE” het land voor nu en voor altijd uit te krijgen.
  Door tijdgebrek kan ik helaas niet verder schrijven, maar ik denk dat de boodschap duidelijk is.


  Maak melding

 3. Welke investeerders? Plunderaars van andere landen zeker, die alleen tjoekoes geven. Jammer voor de Nedsurinamers,ze kregen de kans nooit. Zelf kan ik een paar die geen visum voor een jaar kon krijgen. Ze hebben hun baan, huis en familie moeten opgeven. Eerst kregen ze een visum voor een paar maanden en van verlengen was geen sprake. Waar moeten ze met visum problemen. Deze familie hebben alles zelf moeten kopen, dus geen grond cadeau, maar keihard kopen. Willen andere na hun 57 jaar terug, dan moeten ze hun paspoort inleveren en terug kan niet. Mooie boel allemaal. Waarom geeft Suriname niet alle Nedsurinamers geen tweede Surinaamse paspoort en stop dan met de visum gedoe. Hebben jullie geld nodig dan krijgen jullie het wel, maar laat mensen niet de hele dag in de rij staan, want het zijn geen dieren.


  Maak melding

 4. Pondo: jammer ai-boi, kijk de NPS heeft de (neger)blaka-mang, sinds jaar en dag lopen sussen en dom gehouden. Verwacht niks van deze club. Koloniaal denken zit in de koppen van de NPS’ers.Zij weten dus niks van Su en leiden Su richting voor ’75.

  Just wait and see !!!!!!


  Maak melding

 5. Het is jammer dat de Surinamers zoals (brokken) Pondo niet inzien dat Suriname inves-
  teerders uit het buitenland nodig heeft om er
  nog wat van te maken.De laatste 30 jaar hebben
  aangetoond dat ze het zelf niet kunnen.
  Als b.v. kijkt naar de landbouw daar loopt Sur.
  gewoon 40 jaar achter bij Nederland. Als Suri-
  name economisch vooruit wil moet er gewoon
  kennis en geld uit het buitenland komen.


  Maak melding

 6. Farida, ik begrijp volkomen wat je zegt, maar de ware tijd van vandaag, geeft aan dat het het Front,niks kan schelen wat er met buitenlandse investeerders gebeurt.HEM suriname ,maakte maggi blokjes in suriname,maar corruptie op de grondstoffen import heeft gemaakt dat HEM vertrokken is naar een ander zuid amerikaans land.Men is het volgens het artikel de willekeur van de douane agenten beu, de regering heeft niks gedaan om de zaak op te lossen, en de mensen zijn vertrokken.Maggie blokjes worden nu dus uit Gutamala geimporteerd door suriname nbij de zelfde HEM.
  Wie si de verliezer.Lokale productie weg.En geen reactie van de regering. Deze regering vernietigd alles .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.