Max Sordam lijsttrekker Solide Multiculturele Partij

14

Onlangs is in Nederland de Solide Multiculturele Partij (SMP) opgericht, een nieuwe politieke partij die zich in de strijd zal werpen tijdens de Tweedekamerverkiezingen op 22 november 2006. De SMP kandidaten zijn: Max Sordam (lijsttrekker), Bianca Chin A Loi, Romeo Caffe, Annemarie van Dams, Rachel Revales, Otto Beek, Iwan Nanhoe en Rimanne Biervliet.

De SMP is samengesteld uit autochtone- en allochtone Nederlanders uit diverse geledingen van de multiculturele samenleving, evenals alle andere deelnemende burgers met kwaliteit en deskundigheid, die op de arbeidsmarkt in verschillende sectoren wezenlijk hebben bijgedragen (en nog steeds bijdragen) aan de economische ontwikkeling en welvaart van de Nederlandse samenleving.

Sordam (12 juli 1926) vertrok na het behalen van zijn Mulo diploma vertrok op negentienjarige leeftijd naar de Nederlandse Antillen. Daar heeft hij achtereenvolgens gewerkt bij C.P.I.M (Curacaosche Petroleum Industrie Maatschappij), de K.L.M en het Nederlands Antilliaanse Politiekorps. In 1963 kwam hij naar Nederland en werkte enkele jaren bij de GASCON in Utrecht om daarna in dienst te treden bij Justitie, het Nederlandse Gevangeniswezen.

Na het behalen van de daartoe strekkende diploma’s bij het Hogere Beroeps Onderwijs, werd hij in 1978 benoemd tot hoofd van het bewaarders korps bij het nieuwe Huis van Bewaring de “Demersluis” (Bijlmerbajes) te Amsterdam. Ook is hij intensief betrokken geweest bij het vakbondswerk van de ABVA/KABO in de functie van onbezoldigd regionaal secretaris, om later landelijk gekozen te worden als vertegenwoordigend lid bij de Bijzondere Commissie Directoraat Gevangeniswezen en Jeugd Delinquentenzorg. Als zodanig was hij deelnemer bij het georganiseerd overleg op ministerieel niveau. Zijn lezingen over de Surinaamse taal en cultuur heeft ruimte gegeven tot wederzijds begrip. Op 13 juni 1983 werd hij door burgemeester Ed van Thijn officieel benoemd en geïnstalleerd tot lid van de Commissie van Toezicht bij het Politiekorps Amsterdam-Amstelland.


14 REACTIES

 1. Hoe sympathiek dit soort oprispingen ook lijken, moeten we toch realistisch blijven.
  Een 80-jarige egotripper, die ook al meedeed met amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen kan niet echt een alternatief zijn voor de surinaamse oportunisten en etalagepoppen die tot nog toe in de tweede kamer hebben gezeten.
  Advies aan meneer Sordam: ga lekker genieten van uw welverdiend pensioen of als u zonodig iets aan de politiek wil toevoegen, geef dan de volledige ondersteuning aan een veelbelovende surinamer en blijf zelf op de achtergrond.
  Dit begint een beetje te lijken op die grap in Amsterdam Zuidoost. Waar een partij onder naam Toekomst 21 meedeed aan de deelraadsverkiezingen. Een partij ter ere en meerdere glorie van Emile Esajas. Volgens de eigen tekst op de site een lijst met 11 kandidaten waarvan 10 lijstduwers. Uiteraard was het resultaat nul zetels.


  Maak melding

 2. Oom Max ga lekker van uw pensioentje genieten bij ’t vat in Suriname, daar kunt u gezellig bijpraten met zowel Nederlanders als Surinamers…Otto Beek; waisting time and waisting money….


  Maak melding

 3. Goed zo, laten wij een keer positief zijn naar onze eigen mensen,ze verdienen een kans, eindelijk een eigen stem die niet doorspekt is van witte retoriek.

  kwami


  Maak melding

 4. Ze zijn niet de eersten die proberen om een zogenaamde multiculturele politieke partij op te richten en ze zullen ook niet de laatsten zijn.Het slaat eigenlijk nergens op, omdat in feite een heleboel, vooral linkse politieke partijen al multicultureel bezig zijn.Maar ja het is ook een recht om een partij op te richten, dus waarom ook niet, he?


  Maak melding

 5. Volstrekt eens met dinges.
  Max ik was één van de 17 personen die bij de gemeenteraadsverkiezingen op je hebt gestemd.
  Dat was een fatoe Max, maar dit is echt. Je hebt het niet, je kan het niet, doe het dus niet! Mijn advies zoek een leuke hobby.


  Maak melding

 6. Als alle ällochtonen” plus symphatisanen samen op deze nieuwe partij gaan stemmen ontstaan politieke verschuiveing in Nederland.Voor deze ene keer : lieve mensen stem op SMP (sur.moxi-pattoe)Wij hebben niets te verliezen !!
  Odi…


  Maak melding

 7. Ten eerste wil ik kwijt dat ik vind dat als je kennelijk niet oud genoeg bent om te stemmen (gezien aan het aantal kinderachtige reacties die ik hier lees!)je niet eens de moeite had hoeven nemen je mening te geven. Ook is het erg oppervlakkig te denken dat iemand van 80 jaar ineens niet meer bij onze samenleving hoort, hij heeft immers veel meer ervaring in deze samenleving dan ons allen en heeft verschillende periodes meegemaakt, dus heeft ook meer inzcht in hoe het wel zou kunnen en moeten gaan. Ook snap ik niet hoe je deze man een egotripper kan noemen, als je goed hebt gelezen waar de partij voor staat (ik neem aan dat je dat doet als je een goed argument wilt hebben om deze partij af wilt kraken!)dan zie je da het sociale aspect heel hoog staat aangeschreven en dat is wel erg tegenstrijdig met de gedachten van een egotripper. Over al die andere “surinaamse opportunisten en etalagepoppen” gesproken, zij ondernemen tenminste enige actie, wat doe jij(Dinges)om ervoor te zorgen dat deze maatschappij vooruit gaat? Al deze mensen doen er tenminste iets aan, zij geven om de samenleving, ondernemen actie, zien in dat er iets moet veranderen, willen een “echte” multiculturele samenleving en niet een waar de VVD bijvoorbeeld voor staat, als je genoeg geld hebt dan hoor je er bij. Samen moeten we het doen, allemaal, rijk of arm, zwart of wit, dik of dun. Geen uitzonderingen en iedereen heeft recht van spreken en er wordt ook daadwerkelijk naar een ieder geluisterd. Dat is wat we moeten bereiken….Meneer Sordam, mijn stem heeft u alvast!


  Maak melding

 8. Mijn stem hebben ze in elk geval. De grote partijen laten zien dat ze ons absoluut niet nodig hebben. Ik herken me zelf niet in de VVD etc. Ik zou misschien op SP of PVDA willen stemmen maar die laten via hun kandidatenlijst zien dat ze Surinamers niet serieus nemen.
  En op onze Griffit stem ik zeker niet, ze is helemaal van onze samenleving vervreemd. Ik heb haar nooit horen opkomen voor bijvoorbeeld de mensonterende behandeling op Schiphol, of voor de Suri,s die bij de Schiphol brand zijn omgekomen of voor de hoge ticket prijzen.
  Dus jongens mijn stem hebben jullie.


  Maak melding

 9. Ik ga contact opnemen met de heer Sordam om eens uit zijn mond te horen waar hij voor staat en hoe de gestelde doelen gaat bereiken. Zou mooi zijn als enkele van de mensen die hier als een kip zonder kop reageren dat ook eens doen. Vooralsnog klinken de doelstellingen goed. Het zou mooi zijn als deze partij voet van de grond krijgt in NL. Aangezien het lidmaatschap maar 12 euro per jaar kost moet het geen al te groot offer zijn om lid te worden als je je kan vinden in de punten.

  Ik hoop dat meer mensen zich aansluiten. de multiculturele samenleving is een feit en nothing is going to change that. Ikheb niet het idee dat de huidige partijen echt eerlijk iets ten gunste van de multiculturele samenleving doen. Want waar is mevrouw Griffith nu te vinden op de VVD lijst??? nergens meer. excuustruus af??? Overigens jammer dat er zowat alleen surinamers in het bestuur van de SMP zitten. Waar is de multiculti rest dan??

  En dinges kruip jij effe terug in je dinges met zulke domme comments.

  Ruth.


  Maak melding

 10. Beste heer Max Sordam, bij deze ontvangt u mijn felicitaties met betrekking tot uw positie als lijsttrekker van de SMP (Solide Multiculturele Partij). In één van de commentaren hieraan voorafgaand wordt uw stap als opportunistisch omschreven. Dat is een incorrecte uitleg van degene schat ik in, aangezien de SMP degelijk een beginsel oftewel oorsprong kent. Anderzijds is er ene reactie van een persoon die het één en ander juist toejuicht. Maar zo is de politieke arena vaak jammer genoeg. Niet voor een ieder weggelegd, soms zelf meedogenloos (relativeer). Wat mijn mening betreft, heb ik het eerder over een kordate (ferme) stap die hier wordt gezet door u persoonlijk en uw partij. Het is zeer gedurfd. Moge het een verrijking blijken binnen de Nederlandse politiek. In de politiek zie je vaak je reinste opportunisme. Vaak moet men vanuit opportuniteit (een geschikt ogenblik) starten of tewerk gaan. Daar beginnen dingen vaak ook mee. Achterover leunen kan een ieder. De kunst is wel om het beoogde doel niet uit het oog te verliezen. Multicultureel heeft te met alles tezamen of met veel meer te maken dan men vaak beseft. Het gaat niet alleen om etniciteit en zaken die daarmee doorgaans in verband worden gebracht. Want leeftijdgenoten (jong zowel oud) ontwikkelen/hebben ook weer hun eigen cultuur. Het maakt daarom de SMP (ik spreek persoonlijk tot u als lijsttrekker) te meer interessant. De hoop uitsprekend dat uw partij de mogelijkheid krijgt over hetgeen zij noodzakelijk acht en als goal (doel) heeft moge verwzenlijken en bewaarheid worden. Of men mee doet, hetzij in de politiek of in en andere omstandigheid, zolang men de zegen voelt een bijdrage te mogen of soms zelf te moeten leveren, moet men welkom zijn. Anders heeft men ook geen recht van spreken, indien men een ander denkt te beperken in het doen en laten. Laat niemand dat voor u bepalen. Misschien kan/durf ik het niet, u schat in het wel te kunnen of aan te durven. Laten wij belangrijke zaken die worden aangepakt niet bagatelliseren (als iets onbeduidends voorstellen), maar de durf eens hebben elkander serieus te nemen. Of wil men wederom een smet op het (multicureel)blazoen. Succes en proficiat. De zegen van boven ruste op u.


  Maak melding

 11. Wat een democraten zijn er toch in onze Surinaamse gemeenschap…..ik wist nooit dat politiek gebonden was aan leeftijd. Heer Sordam heeft veel meer wijsheid in pacht dan menigeen jongere die hier en daar zijn eigen mensen leegplundert.
  Dat sommigen ervoor kiezen rustig op hun dooie r.. te zitten moet niet ertoe leiden dat men andere actieven wegjaagt.


  Maak melding

 12. In zaken wint de daad het van nutteloos gepraat
  Er zijn 3 type mensen:
  (1) mensen die de dingen doen
  (2) mensen die kijken hoe de dingen gedaan worden
  (3) mensen die wachten en zich alleen maar blijven afvragen
  Laat groep 3 in deze samenleving lekker verder slapen , wat mij betreft behoort Max Sordam tot groep 1 en voeg mijzelf daar bij.
  En wie denkt dat leeftijd bepalend is voor de kwaliteit om een politieke partij te kunnen leiden , heeft blijk gegeven dat hij of zij nog heel veel heeft te leren. H et is te hopen dat ze eens zullen kunnen terugblikken als ze door de tijd heen gerijpt zijn om te kunnen beseffen dat ze toen een inschatting fout hebben gemaakt.. Maar goed we nemen niemand kwalijk want dat is menselijk. Als laatste wil ik verwijzen dat binnen sommige culturen het niet anders dan gebruikelijk is dat een leider iemand op leeftijd is gevormd door levenservaring, daadkracht en wijsheid. Dit is niet alleen bepalend voor de kwaliteit van de heer Sordam,een grote persoonlijk waar wij trots op moeten zijn, maar dwingt ook respect af. Jammer dat er onderons nog mensen zijn die niet verder kijken dan hun neus lang is. Als je denkt (dinges en andere kleingeestigen) zwakker te zijn dan je grootste concurrent, zal je levenslang blijven, de stakker die je ongetwijfeld bent..
  SMP we gaan er voor en ga zo door !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.