Beroering rond kandidaat-diplomaten Suriname

23

PARAMARIBO, 11 sep – De voordracht van kandidaten voor Suriname’s diplomatieke posten heeft voor aardig wat deining gezorgd in de samenleving. Lang niet iedereen blijkt gelukkig met de voordrachten door de coalitiepartijen. De ontevredenheid wordt nog meer gevoed door het gebrek aan diplomatieke kennis en ervaring, terwijl er wel degelijk een korps bestaat van goed getrainde krachten.

Met name een aantal afgestudeerden van de Anton de Kom Universiteit, richting Public Administration, hebben speciale diplomatieke trainingen gevolgd. Daar is door zowel de overheid als de studenten veel geld en energie in gestopt. Het lijkt allemaal voor niets. “Eigenlijk heb je voor niemendal gestudeerd en je zo hard ingezet, als plotseling politeke parachutisten komen binnenvallen”, zegt diplomaat Winston Lackin tegenover de Ware Tijd.

Zelf heeft hij jarenlang moeten dienen op buitenlandse posten om uiteindelijk benoemd te kunnen worden tot ambassaderaad. Tot de elitetroepen behoren onder meer de levenspartner van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo en de echtgenote van ex-minister Franco Demon. Het steekt enorm dat politieke loyaliteit er zo dik op wordt gelegd en mensen als het ware voor de leeuwen woerden geworpen.

Want dat de internationale diplomatieke wereld hard kan zijn, mag gerust worden aangenomen. Daar doorheen laveren om ’s lands belang te dienen, is geen sinecure. “Is mevrouw Demon, omdat ze Spaans les geeft, op de hoogte van alle integratieprocessen, die zich afspelen in Latijs- en Zuid-Amerika en waarin Suriname een fundamentele rol dient te vervullen?”, aldus Lackin.


23 REACTIES

 1. 😉
  Lackin is laat,Lackin is boos.
  Boos omdat hij buiten de boot is gevallen.
  Hoe lang weet Lackin niet van de de djugu djugu rond de posten.
  Is men niet al een jaar bezig met facilitering?Ja is het antwoord.
  Lackin zat te wachten tot dat ze zijn naam zouden roepen en dan zou hij niks zeggen over de kwaliteiten van de rest.Hij had dan niet voor niks gestudeerd.Maar nu de lijst kort is geworden;de rest gaat naar AC, waaar je geen enkele kwaliteit hoeft te hebben, anders dan geboren zijn in de JC periode, merkt Lackin dat ze hem hebben over geslagen.Dus is hij boos, terecht ook,want die mensen zijn onbekwaam, maar te laat want iedereen wist het al en hij had niks gezegd.

  Belangrijk is dat deze lichting diplomaten onbekwaam is, en wat gaan we er aan doen?Gaan we nog hier en daar iets mopperen en na de beediging even weer iets zeggen om uit eindelijk niks te doen aan het probleem.
  We hebben al Somohardjo gehad ,de studenten van natin eve op straat en toen niks meer.Zo gaat het in Suriname.Gaan we uit eindelijk proberen een einde te maken aan deze grap.


  Maak melding

 2. Hallo,Hallo.

  Niet klagen jullie weten, met wie jullie te doen hebben, onderleiding van een zekere V.

  Jullie zijn afgestudeerd.
  En weten precies wat er internationaal verwacht wordt.(dus wat kan en mag)

  Er rest niks anders dat jullie dit probleem zelf en op diplomatieke wijze oplossen.

  Als jullie handig zijn kunnen jullie hem direct schaakmat zetten.

  Doe wat jullie moeten doen het is mooi genoeg geweest.

  Wacht niet te lang om deze
  Stelletje Oude Slechte Vaders.
  (land vernietigers)
  Het land uittedrijven.

  Perro v.d. Speurhondenclub.


  Maak melding

 3. BERICHT !!!!!!!!!!!! uit SU.
  Er wordt gefluisterd, dat de Bevolking, oud op nieuw in de woning van V. wil vieren.

  >>>>>>>> (blijf de berichten volgen)>>>>>>>>

  Luister fluister.


  Maak melding

 4. Beste Winston Lackin,
  Je hebt het nog steeds niet door dat in Suriname deskundigheid helemaal niet telt, maar politieke loyaliteit.
  Ik hoop dat jij en alle anderen die geld en energie hebben gestoken in je studie en hadden gehoopt op een briljante carriere bij de overheid, een illussie armer zijn geworden.
  Winston, je hebt twee keuzes: of een politieke ja-knikker en politieke loyalist te worden dan heb je meer kans bij de overheid.
  Of je ambities proberen waar te maken bij het bedrijfsleven of een particuliere instelling.
  Veel sterkte en succes.


  Maak melding

 5. ……… benoeming op een buitenpost blijkt thans synoniem te zijn geworden voor het schenken van een speciaal cadeau aan familie,partijlid,vriend, vriendin,buitenvrouw of soortgelijke relatie…dus….een stelletje groentjes en kneusjes die ons land straks op zo’n hoog niveau gaat vertegenwoordigen…..dit is toch een regelrechte uitnodiging om als land te worden uitgelachen en bespot….Je vraagt je ook wel af wat deze mensen voor de benoeming hebben moeten doen….of moeten dokken…Zijn we dan echt zo diep gezonken?????….gewoon Schandelijk…..


  Maak melding

 6. Beste Sranangmangs,

  Ja, het is niet zo handig van onze leiders geweest om hen echtgenoten voor te dragen. Nee, echt niet handig, het is een thuis wedstrijd. Ik wil danook geen oordeel over deze dames geven, omdat ik niet over hun cv beschik. Ik zou het jammer vinden als goed opgeleide kandidaten (zie mening Lackin) buiten de boot zijn komen te vallen voor onbekwame lieden. Ik ben echter ervan overtuigd dat onze leiders het goed voor hebben met ons land en dat persoonlijke korte termijn belangen c.q. doelen niet op het allerhoogste niveau getolereerd worden. Sranangmangs laten we niet te vroeg oordelen en de cv`s en als dat goed is, afwachten wat ze voor ons land kunnen betekenen. Ik blijf positief dat het gezonde verstand van onze leiders voldoende is om de juiste beslissingen te nemen voor ons mooie land.Ze zullen immers verantwoording zullen moeten afleggen als ze fouten hebben gemaakt.

  Sranangmangs no spang en ik ben zeker niet naief, maar een positieve Sranangmang.

  Tang Boeng
  Eigenwaarden


  Maak melding

 7. lackin: zelf jaren meegedraaid en geen moer gepresteeerd;nu komen andere mensen aan de beurt die geen moer gaan presteren en dan is het ineens fout???

  maar dan,hoe dan ?


  Maak melding

 8. Diplomatieke rangen volgens de Conventie van Wenen

  11/09/2006

  Afgeronde opleiding in een sociale wetenschap (Rechten, Sociologie, enzovoorts)

  Eenjarige diplomatenopleiding afgerond
  Drie jaar als 3e ambassadesecretaris op een buitenlandse post (om getraind te worden)
  Eén jaar terug op hoofdkwartier in eigen land
  Drie jaar als 2e ambassadesecretaris op een buitenlandse post
  Anderhalf jaar terug op hoofdkwartier in eigen land
  Vier jaar als 1e ambassadesecretaris op een buitenlandse post
  Twee jaar terug op hoofdkwartier in eigen land
  Interne opleidingen tot ambassaderaad
  Gevolmachtigd minister (ambassade raad)

  Nu even checken welke van de ‘kandidaten’ aan het bovenstaande voldoen….. hahahahaha.. wat een poppenkast in het land.

  Maar ja, het volk heeft deze figuren zelf daar geplaatst dus ze moeten nu niet klagen.
  Ba suku ba feni ba tyari….


  Maak melding

 9. Winston Lackin heeft gelijk, ambassadeposten dienen het nationaal belang te behartigen en niet het belang van een aantal grootgrijpers uit de partij. Wat er nu gebreurt zal Suriname schaden op zowel kort als lang termijn.

  Helaas hoeft Winston Lackin geen bijval te verwachten van colleggea diplomaten, de cultuur is er een van zoveel mogelijk likken voor een buitenlandse post en geen golven maken.

  In de tijd van Brussel was Winston Lackin DE aanjager van economische diplomatie zoals beschreven door TOPdiplomaat Harvey Naarendorp. Ook is Winston Lackin iemand die wanneer hij een leidinggevende positie heeft zeker ondergeschikten de mogelijkheid geeft zich te ontplooien, wanneer dit in het belang is van Suriname. Ik vraag me af hoeveel mensen WL nu zullen steunen, ik vrees nul. Op BuZa heerst de okrosoepoe cultuur. Als je lang genoeg okert kom je wel op een post. Krakti Jonne!


  Maak melding

 10. Ze moeten die zogenaamde elitetroepen gewoon op zo een diplomatieke post zetten. In het land der blinden is eenoog koning. Ik bedoel, in Suriname kunnen deze elitetroepen zich heel hoog verheven, boven de Surinaamse burgers voelen, maar in het buitenland, kent men ze niet. Eens kijken of ze daar ook zo geweldig kunnen doen. Ze stelen zich rijk uit de staatskas, betalen met dat geld studies voor hun vrouwen en kinderen, en bouwen zo hun eigen dynastie. Of althans dat lijkt de bedoeling. Is integriteit daar soms een vies woord?Mijn geliefd Suriname is steeds meer een kutland aan het worden, door die egotrippers die daar de dienst uitmaken.


  Maak melding

 11. ik kan alleen zeggen; dat het weer wordt bewezen,dat de gene die als leiders worden gekozen niet de capaciteit en inzicht hebben om ons land welvarend te maken. Dat doet pijn,ze verkopen het land en zorgen voor verloedering de jeugd heeft geen schijn van kans waardoor iedereen denkt om zijn heil en welvaart te gaan zoeken in het buitenland.
  Met onze natuurlijke hulpbronnen zijn we in staat om als een monaco in zuid-amerika leven bij wijze van spreken. ik zeg weg met de oude polietiek,jongeren moeten de kans krijgen want met dit soort benoemingen krijgt de jeugd geen kans. VOLK van Suriname wordt Bewust geef die wolfen en bloedzuigers geen kans weg met korruptie!!


  Maak melding

 12. Een opleiding aan de Anton de Kom universiteit. Met zo’n bul durf je je toch niet te vertonen. De meeste docenten zijn parttimers die nog bij verdienen naast hun reguliere baan. Een academische graad is voldoende om daar docent te worden. Ik ken er voormalige langdurig werklozen in Ned. die nu in Sur. docent zijn aan de universiteit. De kwaliteit is zoek. Een kwaliteitsverschil met de voorgedragen politieke kandidaten is er dus niet.


  Maak melding

 13. GEEN KENNIS ,MAAR KENISSEN .

  geen deskundigen in dit geval !!!
  Dus je hoeft niet een deskundig te zijn als je maar kennissen hebt ,dan ben je heel waard .
  Wie is de vrouw van de de ex minister Demon ?? wat voor beroep had zij en wat voor opleiding had zij gevolgd ?
  Is het omdat ze spaans gaf en een kapstertje ??
  In hemelsnaam !!!
  dat zij een ambassadrice is geworden is voor mij een vraag ???
  HOE KAN DAT NOU ??
  buitenvrouwen ,familieleden , beste vrienden worden op de buitenposten geplaats .
  heeft dit te maken met vriendjes politiek ??
  Het is vreemd wat nu in Suriname is gebeurd .

  Vrouw van demon ,van onderwijzerres is ze nu ambassadrice .
  Shak-shjie van ondernemer (tuinman)nu ambassadeur .
  joella ,van ex minister van binnenlandse zaken is nu ambassadrice .

  Hai baja ,heeel erg is het nu geworden .
  EN WAT MOET IK DAN ZEGGEN ???
  Waarom geen 60+ meer ??
  En hoe oud is VP en de President ??

  Kijk maar !!!

  Stelletjes boeven onderling !!

  ruim ze op !
  En kijk naar de bevolking .

  Buza moet ook opgeruimd worden .
  Je hebt meer boeven daar .
  Thoekoe is de belangrijkste en de alledaagse werk wat ze doen daar .
  boekstaaf ,mevr.vijent !!!
  Wanneer worden ze eens opgeruimd ?????
  Somo neem China over en zal ik cker zien dat het geen amdassade meer wordt maar wel een markt die je kan onederhandelen en visum onder de tafel wordt verkocht .
  Dat is een goede job die ze gaan uitvoeren .

  Tot slot :ik ben trots op jullie en ga zo door .
  maken jullie maar hemden met grote zakken ,want jullie gaan cker geld kunnen maken en veel verdienen .

  vriendjes oplitiek !!!!
  Zakkenvullers !!!

  Sarie torie met de bevoking en nog sterkte toegewenst voor de arme bevoking

  soesie


  Maak melding

 14. Wel,wel, eigenlijk niet de moeite waard om nog teveel woorden vuil te maken aan dit kabinet, maar ik kan het toch niet laten.

  Triest dat een land zichzelf zo voor AAP kan zetten door de benoemingen van bepaalde personen tot ambassadeur/ambassadrice.Meneer Venetiaan & Co snapt kennelijk niet dat hij niet enkel het land voor AAP zet,maar ook zichzelf en heel het kabinet. Hoe wil SME in godsnaam serieus genomen worden?

  Daar waar het normaal is dat je mensen klaarstoomt middels een diplomatieke opleiding en optimaal benut (los van partijpolitieke zaken) daar laat SME het nogmaals afweten.

  Wij weten nu dus wat er volgt als een ander team de regeermacht overneemt, en dan niet verwonderlijk. Er zullen n.l. sowieso nogal wat niet capabelen op de posten zitten die weg MOETEN.

  Verspilde tijd en verspild geld met dit gebeuren.Somo en zijn PL halen zoveel mogelijk binnen wat er binnen te halen valt aan GROND en Venetiaan jk kijkt toem, want hetr gaat er tenslotte om om de rit van 5 jaar uit te zitten. Dat lijkt de BELANGRIJKSTE regeringsdoelstelling te zijn voor hun vijfjarenplan (als zij al zoiets hebben).

  Het FRONT had weliswaar de mond van vol over schaamteloze issues ten tijde van het NDP regiem, maar doet evenzo heel openlijk aan zaken die elke burger de moed ontnemen om nog iets serieus te willen ondernemen.
  Op alle fronten wordt men moedeloos gemaakt,
  dus is de verleodering die gaande is ten alle tijde te verklaren. Een v/d weinige lichtpunten in dit kabinet is dhr. Santhoki, maar de man kan geen wonderen blijven verrichten tussen zo’n rariteitenclub.

  Sterkte met dit kabinet beste mensen en denk nu al goed na over de volgende stemronde.
  Eigenlijk “Hoe eerder, des te beter”.


  Maak melding

 15. Jammer dat onze regering steeds maar blijf blunderen! Ik schaam me dood, maar het is en blijft een feit dat onze president mensen de hand boven het hoofd houdt, die over de schreef gaan.
  Wat kunnen onbekwame diplomaten voor ons doen in het buitenland? Moeten we het niet hebben van gekwalificeerde diplomaten die ons land op een waardige manier vertegenwoordigen en zoveel mogelijk ontwikkeling voor Suriname op gang brengen.

  VENE…..ik schaam me dood voor deze ontwikkelngen in de regering. Wanneer komt er een einde aan dit soort vriendjes politiek?

  T.S.


  Maak melding

 16. Somo is Robin Hood.Hij geeft de verwaarloosde grond weer weg. Om Rijst en andere gewassen te verbouwen.
  Schreeuw maar lekker uit. Dat lucht op !Jullie zijn niet anders gewend dan …afbrekende kritiek te spuien.


  Maak melding

 17. geachte redactie,

  Het land dat de Republiek Suriname heet, is een van de prachtigste en gezegendste landen ter wereld,wat naar mijn indrukken te verstaan, de regeringen onder Vene, momenteel totaal uit het oog en het verstand verloren heeft.

  Wanneer je bijvoorbeeld beweert van je vrouw of vriendin te houden, of het rond te bazuinen hoeveel liefde je hebt voor je kinderen, dan kan dat bij mij geloofwaardig overkomen wanneer menigeen dat ook merkt in je houding t.o.v. diegene van wie je beweert daadwerkelijk van te houden.

  Maar als ik die waarachtige ‘liefde’ niet merk of voel, niet waarneem in je houding, het mij niet gelukkig maakt, integendeel, je je als een vieze vuile hond tegenover mij gedraagt, en roept van “dat is mijn manier van hoe ik liefde uit”, dan ben je naar mijn idee pervers (bezig).

  Iemand zei; Het kant niet dat President Bush zelf de ‘Twin Torens’ op 9/11 heeft neergehaald. Maar waarom kan dat niet. Zo’n handeling of houding kan beslist als pervers betiteld worden, en daar staat de Amerikaanse geschiedenis bol van, vooral m.b.t. haar houding t.o.v. de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten van Amerika en de witte Amerikanen die gedwongen (moeten) moesten sterven vanwege de vele ‘leugenoorlogen’ die Amerika (voert)voeren wil tegen ‘what ever’.

  Neem de onthulling van het Slavernij monument in het Amsterdamse Oosterpark bijvoorbeeld op 1 juli 2002, waarbij de mensen waar het infeite om ging (Surinamers en Antilianen o.a.), achter dranghekken moesten staan, die ook nog bedekt waren, terwijl een horde politie agenten klaar stonden om ook nog toe te slaan indien nodig.
  De zogenaamde “herdenking” van het Nederland Slavernij verleden. Was dat waarachtige liefde of was dat perverse liefde.

  Een vooraanstaande Surinaamse politicus zei jongslede dat het goed gaat met de Surinaamse economie, gezien het aantal auto’s en cellulairs. En deze vent rept geen woord over de armoede onder grote delen van de Surinaamse bevolking, als de elite maar zijn auto en cellulair maar heeft.

  Kijk, perverse liefde is ons aangeleerd, 300 jaar lang, waardoor sommigen het verschil tussen waarachtige liefde en perverse liefde niet meer van mekaar kunnen onderscheiden.

  Neem dit: Kanibalen in een achterhoek des lands, die het tot hun cultuur gemaakt hebben om in tijden van oorlog de dode vijand op te eten, letterlijk op een vuurtje te stoken en te kluiven, weten ook niet beter, totdat je ze ervan bewust maakt wat hun levenhouding is en hoe die door psychologen en wetenschappers betiteld wordt.

  Wat weten onze jongeren van perverse liefde of over de inhoudelijke betekenis van het woord ‘pervers’.

  Dus wat die diplomaten betreft, ach ze kunnen het niet helpen. Perverse liefde is ons eeuwen lang aangeleerd, en sommigen hebben het nu ook tot hun levenhouding gemaakt, zonder zich daarvan bewust te zijn.

  Maar gelukkig, het bewustzijnsproces blijft in volle gang totdat wij het varken in het individu eens goed gewassen hebben.

  Do not give up, fight the Power!!!!

  Tan bun.


  Maak melding

 18. “Mijn geliefd Suriname is steeds meer een kutland aan het worden, door die egotrippers die daar de dienst uitmaken”.

  Al gaat het nog zo slecht in je geliefd land, dan nog noem je dat land geen kutland.
  Dat is pas je land vernederen!
  Verder moet het mij toch van het hart, dat vele Suri’s die in NL wonen, zo begaan lijken te zijn met dat land en toch blijven ze in NL wonen.
  Ik ben ook heel erg begaan met Suri, maar niet voor mijzelf. Wel voor de mensen, die daar zijn geboren, getogen en nog steeds wonen. Dus ik hoop voor hun, dat het tij mag keren, zodat zij ook een waardig bestaan kunnen opbouwen.
  Want elk mens waar ook ter wereld heeft dat recht!


  Maak melding

 19. To E.Buitenman
  Ben het eens met u, maar…. het bewustzijnsproces blijft in volle gang? Van het domme stemvee m.i. beslist niet. Die kunnen alleen maar steen en been klagen en teren op de pakketten en Euri’s uit Ned., maar als er gestemd moet worden zijn ze alle voorgaande ‘vergeten’ en helpen de boeven opnieuw in het zadel.
  Of hiet ooit verandering in komt? Misschien ooit, in een hele verre toekomst, als het land tenminste nog niet is overgenomen door de chinezen en brazilianen ( of misschien wel door de turken )


  Maak melding

 20. Ik ben momenteel een sociaal wetenschappelijk opleiding aan het doen met een aanverwante diplomatenopeliding.

  Graag zou ik voor mijn land willen werken.Maar gezien ik geen connecties dus wel kennis maar geen kenissen!! mag ik vergeten om ooit een goede baan te vinden.

  Deze acties van de overheid zorgen ervoor, dat mensen die serieus willen terugkeren, beginnen te twijfelen….

  Kondre uma


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.