IMF waarschuwt voor keldering bauxietprijs

2

PARAMARIBO, 9 sep – Het gezaghebbende Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt in zijn laatste rapport voor een kentering in 2010 van de wereldmarktprijzen van grondstoffen, met name bauxiet. Ook de vraag naar andere metalen zal afnemen. Suriname, dat nog altijd grotendeels op bauxietexport draait, moet hiervoor beducht zijn.

Volgens IMF zal de prijs van aluminium met zeker 35 procent dalen en die van koper met 57 procent. Daarom zijn ook landen als Tadzjikistan en Zambia gewaarschuwd. Door de grote vraag naar grondstoffen zijn metaalprijzen sinds 2002 met 180 procent gestegen. De hardgroeiende Chinese economie nam de helft van de wereldproductie van koper, aluminium, nikkel, staal en andere metalen voor zijn rekening.

Beleidsmakers in ontwikkelingslanden worden in het rapport dan ook aangeraden een appel voor de dorst te bewaren: een deel van huidige inkomsten opsparen of investeren in sectoren die leiden tot diversificatie van de economie. Het IMF noemt daarbij expliciet onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur.


2 REACTIES

 1. beleidsmakers in Suriname die het voor hebben met het land hoeven niet veel te vrezen.

  Bauxiet is een delfstof die al sinds de 60-iger jaren wordt gewonnen in Suriname.In de voorbije periode heeft de wereld div. schommelingen gekend in de metaalsector. Dit was niet bijster een probleem geweest voor Suriname. Intussen zal de olieproductie meer!? welvaart brengen mits beleidsmakers de revenues goed besteden.


  Maak melding

 2. in suriname hebben ze een leider nodig. die goed kan rekenen en zakelijk is.
  en afspraak na kunnen komen. kijken in de ogen van je gasten.en cominiceren zo als het een zaken man hoort te doen.
  op dit moment ontbreekt dit.mischien hadden ze dit gevoel wel. maar dat hebben ze kwijt geraakt.zo als bekent.ziet men geen één fatsoenlijke politicus in het sur parlement.
  bijv venetiaan.bang voor journalist.sardjoe vertelt onzin. rest hebben strafblad. wegens moord of drugs. of verdacht van massa fraude. en wit was praktijk. onvoldoende opleiding.kunnen niet tegen kritiek.als men toch kritiek leverd.dan is de kans dat zij bereid zijn om alles te doen om zijn kriticus de mond te snoeren.het liefs doen zij eigen handig.dat hebben sommigen daar ervaring mee. zou er op verheugt zijn. als sur nederlander het macht zou overnemen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.