zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSurinaamse analfabeten moeten initiatief tonen

Surinaamse analfabeten moeten initiatief tonen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 sep – Mensen die niet kunnen lezen of schrijven zouden meer initiatief aan de dag moeten leggen, wil het probleem van analfabetisme grondig aangepakt worden. Dit stelt het Bureau Alfabetisering & Volwasseneneducatie, BAV. Nog te veel analfabeten schamen zich voor hun toestand, wat belemmerend werkt op een gerichte aanpak.

Die is wel nodig gezien de omvang van het probleem. Volgens de resultaten van de laatste volkstelling zijn er ruim dertigduizend analfabeten in Suriname. “Dit cijfer zou veel hoger kunnen liggen, omdat niet iedereen openlijk toegeeft dat hij of zij niet kan lezen en schrijven”, zegt BAV-directeur Stanley Oedit tegenover de Ware Tijd. Dit moet ophouden, mensen zullen zich meer pro-actief moeten opstellen.

Te oordelen naar de resultaten van BAV-cursussen, is dit broodnodig. Het afgelopen jaar hebben slechts vijfentwintig personen de alfabetiseringscursus succesvol doorlopen. Het binnenland krijgt speciale aandacht. Met Belgische steun is een proefproject gestart in drie dorpen in het Boven-Surinamegebied. Ruim tweehonderd ouders worden meegenomen in een integraal onderwijsvriendelijk proces.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
 1. De mensen die zich schamen zijn de z.g. laaggeletterden.( die wel op school zijn geweest tot de 2e 0f 3e klas glo) Ze willen niet horen tot degene die helemaal geen onderwijs hebben genoten. Dus splitsen in analfabeten en laaggeletterden. Dat komt misschien beter uit de verf.


  Maak melding
 2. Nee het klopt geen meter. Weten jullie nog toen wij naar school gingen en 5 minuten te laat kwamen en naar de hoofd moesten, we kregen daar met een lat of een stok. Ze sloegen je als je te laat kwam, ze sloegen je als je huiswerk niet af had, ze sloegen je als je geen uniform aan had en ze sloegen je als je niet over ging. Als je een dag eerder je les geleerd had en je kwam naar school, dan zie je, je lieve vriendin of vriend geslagen werd, dan vergat je alles wat je geleerd had. Iedereen was bang voor de school. Niet vergeten dat de armen geen geld hadden voor brood en uniform. Wie geen uniform had moch de school niet in. Waarom uniform, zijn jullie communisten, rotzakken. Kinderen straffen. Jullie moeten zelf een uniform dragen. Waarom elke maandag geld voor de armen ophalen en voor andere landen ook. En niet vergeten dat gebeurde ook voor 1975, ja we waren nog slaven. In Nederland krijgt je geen huiswerk, hier moeten ze spelen. Ik ben een onderzoeker, beschrijf de nieuwe soorten en publiceerd ook veel. Zie Ouboter, Werkhoven en Hiwat zijn de baas, waarom geen Sranang Mang. Ja hoor, jullie diploma is waardeloos, jullie zijn dom. Laat me een ding zeggen, niemand in Nederland kan me verslaan. Ik ben de grootste in Entomology en de wereld grootste in Hydrochus. Kennes kreeg ik mee van onze HEER daar boven. Een Surinamer kan je eerder vertrouwen. Belangrijke materiaal word weg gegeven. Bij planten worden bladeren verzamelt voor DNA, dat brengt meer op en veel ook. Een blad per plant is al voldoende.
  Meer over mij, search: Dewanand Makhan. [email protected]
  Ik wil iedereen helpen als het kan.


  Maak melding
 3. wie gaat met een hongerige buik naar school.
  moetje eten zoeken of leren.
  in sur.als je niet werkt ga je dood……..
  en als je werkt. hele dag werk. kan je één bord eten. niet meer. want voor één dag werken kan je alleen één bord eten kopen….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES