maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurRadhakishun voor PREMtime naar Suriname

Radhakishun voor PREMtime naar Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PREMtime begint het nieuwe seizoen met een aflevering waarin de Amsterdamse advocaat Prem Radhakishun onderzoekt wat de stand van zaken is in zijn geboorteland Suriname. Het land, waar hij vijfentwintig jaar geleden is vertrokken, is er in veel zaken niet beter op geworden.

Het aantal roofmoorden is de afgelopen jaren verontrustend toegenomen. Aan het woord komen nabestaanden van een overval op een familie. Moeder is vermoord, vader en de kinderen raakten zwaargewond en zitten getraumatiseerd thuis. Ook bezoekt Prem de gevangenis in Paramaribo en spreekt met gedetineerden. Hij gaat op patrouille met de politie en interviewt de minister van Justitie.

Daarnaast onderzoekt PREMtime de zaak van de Marron jongen die nationaal golfkampioen is geworden. Hij mag de enige golfbaan van het land niet meer betreden na een omstreden diefstal, die aan de jongen wordt toegeschreven. In hoeverre heeft dit te maken met discriminatie, die wat betreft Marrons alom vertegenwoordigd is?

Ook blijken jaarlijks meer dan duizend Nederlandse jongeren naar de voormalige kolonie te komen om stage te lopen. Zij vinden het fantastisch voor een luttel bedrag een exotische werkervaring op te doen. De plaatselijke middenstand is blij met de Hollanders. En in Suriname slaat de vergrijzing toe. Prem gaat naar het enige door de overheid gesubsidieerde bejaardenhuis, dat gigantische wachtlijsten heeft. Tot slot aandacht voor remigranten. Hoe gelukkig zijn Surinamers die teruggaan? Kunnen ze zich aanpassen aan de samenleving die ze tientallen jaren geleden verlieten op zoek naar geluk in Nederland?

Uitzending: maandag 11 september 2006, 20.30 uur bij de NPS op Nederland 2

opening
Fernandes Express
Passion in concert

79 REACTIES
 1. Dhr.Prem is nooit op zijn bek gevallen en nooit geliefd geweest.Ook zijn benadering van maatsch.problemen is zeer byzonder.
  Ik ben erg benieuwd over de productie van die docu..over suriname.Hij is een nederlander,zegt ie zelf,geen surined/allochtoon..of iets dergelijks !Ik kijk er naar uit : 11 sept..rare datum is het .


  Maak melding
 2. Beste voorgaande inzenders,

  Het is frappant dat de reacties altijd van hetzelfde hout zijn, wanneer iemand misstanden in Suriname of over surinamers wereldkundig wil maken. Dat eeuwige gepalaver moet een keer tot stoppen worden gemaand en ik heb daarbij de volgende boodschap;

  Zit niet zo negatief en laf te blaten vanachter een anoniem internetforum over de schuldvraag hoe het zover is gekomen, en aan wie de vragen moeten worden gesteld.

  Sta een keer op met die luie r_eet uit die luie stoel en laat zien wat voor inventiviteit jij in je mar_s hebt om dat allemaal te veranderen.

  Waarom wachten op anderen
  Waarom kritiek leveren op anderen
  Waarom waarom waarom, zo negatief
  Waarom als je zelf niet durft
  Waarom als je zelf niet beter bent

  Zal je dan ook terugkrabbelen met het schaduwargument dat het makkelijker is gezegd dan gedaan.

  Don’t shoot the messenger!!!!

  Die maakt alleen maar een programma om te laten zien hoe het niet moet, dat is toch minstens zo belangrijk als het voorkomen van die problemen en misstanden.

  Laten deze programma’s juist de spirit prikkelen, laat jezelf inspireren om verbetering te brengen, zonder jezelf daarin een messias te voelen.

  Ieder zijn klusje klaren waarin hij / zij goed in is, dan komt het wel goed.

  En minder elkaar afbeulen om initiatieven!

  Aboeng, a tan so….


  Maak melding
 3. Over de rug van Sranang proberen naam te maken!Dat wil hij graag.Maar weest gerust sranangmangs, de gele ster in ons hart van puur goud kan hij ons niet ontnemen.Nu begrijp ik waarom zulke parasieten niet welkom zijn.Nu is hij wel in eens surinamer en gaat hij wel naar zijn geboorteland.Hij was toch indiër?


  Maak melding
 4. @ Ters

  Ben het helemaal met je eens. Niemand vindt het leuk dat de vuile was wordt buiten gehangen.
  Maar wat mensen niet (willen)snappen is dat misstanden doorgaans alleen maar erger worden als er geen aandacht aan wordt besteed.

  Wel vind ik dat er bij een programma als Premtime ook aandacht voor positieve dingen moet zijn.
  Maar pijnlijke onderwerpen hoeven niet vermeden te worden, omdat ie anders een landverrader zou zijn.
  Wat je zegt: Don’t shoot the messenger!!


  Maak melding
 5. “Over de rug van Sranang proberen naam te maken!Dat wil hij graag.Maar weest gerust sranangmangs, de gele ster in ons hart van puur goud kan hij ons niet ontnemen.Nu begrijp ik waarom zulke parasieten niet welkom zijn.Nu is hij wel in eens surinamer en gaat hij wel naar zijn geboorteland.Hij was toch indiër?”

  “fowroe”

  Mijnheer, mevrouw Fowroe (schrijf Fowru),

  U bent blijkbaar zo met uw land verbonden
  dat u het niet de moeite waard vindt uw
  eigen taal te beheersen!
  Nog een voorbeeld, “Sranang” (schrijf Sranan).

  Zullen wij de aflevering eerst afwachten
  alvorens het door de tokotoko te halen!?


  Maak melding
 6. De eerste stap naar verbetering is bepaalde zaken respectvol bespreekbaar maken en met constructieve ideeen/suggesties komen. Ik hoop alleen dat deze meneer (die in het verleden heeft laten zien weinig respect te hebben voor Suriname en de inwoners daarvan) ook de goede dingen laat zien van Suriname zodat mensen het een en ander kunnen relativeren. Klagen en ‘kankeren’ (sorry voor het woordgebruik) kunnen we allemaal, maar om actief mee te werken aan een betere situatie zijn er weinig. Ps. ben geeeen fan van deze meneer, integendeel ik zal niks missen als zijn programma’s van de buis worden gehaald. Een Hindoestaanse Surinamer


  Maak melding
 7. Wat is er mis mee als diepgewortelde frustraties eens eindelijk boven water komen over de Surinaamse bevolking op de nederlands tv, en problemen besproken worden, waarom denk de je dat de halve bevolking van Suriname gevlucht is, en nog een heleboel het land uit willen, waarom???
  Wie weet kan er ergens toch nog een oplossing voor gevonden worden. In de uitzending zal het niet Prem die zijn verhaaltje zal vertellen maar het volk zelf. En ik snap niet waarom zoveel mensen een hekel aan hem hebben. Hij doet als journalist alleen maar zijn werk, persvrijheid is een kostbaar bezit, of willen jullie ook weer een dictator net als bouterse, waarbij je niks mag zeggen. Het is ook nooit nooit nooit goed bij jullie Surinamers. Daarom zal het ook te nimmer en never goed komen met ons. Alleen maar haat en nijd. Tang Boeng


  Maak melding
 8. Men moet niet bang zijn als iemand, wie dan ook en van waar de dan ook het echte leven van Suriname laat zien. Het zijn feiten wat hij zal laten zien…
  Hiervan kan men lering trekken en ook verbetering brengen in een land.


  Maak melding
 9. Maak je niet druk: die vent is GEK,laat hem niet te lang in Su.anders wordt hij een zwerver.
  Dit omdat hij al een bepaald gedrag vertoond.
  Hij moet even thuis zijn, om zich te hervinden.(mag van zijn baas)daarom deze komedie.

  Vtje & Sartje, werk aan de winkel om een lastige gek het land uittewerken.(gooien).

  Cul.(dr.wolfhen)


  Maak melding
 10. NET ZO DIRECT ALS JE HIER DE ZAKEN BENADERT en vooral blootlegt Prem met dezelfde stijl verwacht ik dat de ongehoordezaken van ons beider voormalig moederland aangetoond worden IK EN MIJN VASTEgroep kijkers wachten nu al vol verlangen op die afleveringen Ik ga de zaken natuurlijk opnemen!!


  Maak melding
 11. ters:het is goed met je, een programa maken voor niks …. leed vermaak >> of…..

  Als men weet dat er misstanden zijn, dan hoeft geen enkele film ploeg ernaar toe.

  Dit vooral als er niet direct hulp geboden gaat worden(door wie: ?? flim ploeg).

  Gaat weg !! alleen leed vermaak om de ander te kunnen laten zien hoe goed zij het hebben of niet.

  Ahi boi.


  Maak melding
 12. Wat een hoop zieke reacties lees ik hierboven, waarschijnlijk van zwaar gefrusteerde surinamers die een ander geen succes gunnen. Over de rug van suriname naam maken?? Dat heeft hij niet nodig want hij heeft al succes, hoeveelste jaargang is dit alweer van z´n programma??? juist heel wat jaren.Ik zou liever willen zien dat al die sukkels hierboven met ongezouten kritiek eens proberen in iedergeval wat aan hun opleiding gaan doen, zodat ze ook op het nivaeu van Prem kunnen halen, want een ding is zeker en dat is dat hij veel geleeerder en slimmer is dan jullie, hahahahaahahah


  Maak melding
 13. Prem,ik kan alleen maar zeggen dat je programma’s goed bekeken worden! En geloof me. Maandag zitten al die critici keurig voor de buis om niks te missen. Vóór de uitzending heb je reeds alle tongen los gemaakt,laatstaan erna…We benne benieuwd..!!!


  Maak melding
 14. Ik vind het goed dat Prem bepaalde zaken aan het licht brengt.Het is voor een rechtgeaarde Surinamer super-frustrerend jaar in jaar uit te vernemen dat Suriname steeds verwikkeld is in criminele activiteiten en ander negatieve beslommeringen.We moeten vooruit !!Laten we de wereld zien dat wij grandioos zijn.
  Te beginnen met de gastvrijheid die wij moeten geven aan de buitenlanders (zeer zeker de Europese Nederlanders.
  Door hun steun in kennis en financieel zal Suriname vooruit gaan.
  Tenslotte staat Suriname toch bekend als
  “Land of hospitallity”


  Maak melding
 15. Jullie gaan zien hoe de echte Surinamers over hun land praten het is altijd positief,zijn de allochtonen van Surinaamse afkomst die altijd heel negatief over hun, hoe dan ook, land praten of typen ..Zie daar er wordt gesproken/getypt over VOORMALIG moederland, huh,VOORMALIG????Het is en blijft je Moederland,hoe je het ook went of keert,a tang so,there`s nothing you can do about that puhhh.

  Prem doe je best,ik zag maandag jl,dat je een gesprek wilt met DDB,hoop dat het je lukt,alles vragen he,dont be afraid.Ik wacht met spanning af a.s maandag.


  Maak melding
 16. Prem, ik vind je tof, je maakt velerlei onderwerpen bespreekbaar.
  Taboes worden doorbroken en dat hoort zo als de mens verder wil groeien.
  Dus ga vooral zo door.


  Maak melding
 17. Okay >>>men is boos dus men keurt het af ,met zijn moeder leef ik mee, zij is enkele jaren geleden op gruwelijke wijze in huis overvallen.Door een stel wreedaardige rovers.

  Maar om een NED.filmploeg mee te nemen om te laten zien hoe het zogenaamd fout zit in SU.

  Dat gaat naar alle waarschijnlijkheid tever.

  Probeer dit in welk land dan ook, je wordt gewoon niet toegelaten, met respect en een stukje chauvinisme komt een bevolking heel ver.

  Tevens zijn programma is gewoon KOMISCH puur om anderen belachlijk te maken.

  Perro v/d Speurhoudenclub.


  Maak melding
 18. Ik wil geen beste stuurman zijn want de beste stuurlui staan aan wal.Met andere woorden: Oproep aan alle Sranamangs….
  Stop critizising each other.
  If you like your country start support your country now.Maakt niet uit hoe.
  Prem all the best and be all you can be.
  En besef dat onze Prem netals Jurgen Rayman
  ons mooi landje aan de wereld kan presenteren.
  Dus Surinamers in Nederland én in Suriname:
  Be positive !!
  Elke Surinamer moet een ambassadeurtje zijn van zijn land…met wie hij ook spreekt.


  Maak melding
 19. Ik heb de aflevering over curacao gezien.
  Scrijnende armoede tegenover het luxe leventje van de pensionados. Arme mensen die tegen beter weten in corrupte politici adoreren.
  Ik heb geen antilliaan horen klagen.
  Ik heb geen bakra lacherig of wat dan ook zien doen. (ergo het interesseert ze geen moer)

  Ik zou niet weten waarom Prem, een Nederlandse filmploeg of wie dan ook geen Surinaamse misstanden zou mogen laten zien.
  Mensen zet die misplaatste trots eens een keer opzij.

  Trouwens ook hier zul je zien dat hoe gruwelijk het ook zou mogen zijn, het de bakra totaal niet zal interesseren. Dus laten we een keertje niet op elkaar schelden en gewoon de beelden afwachten.


  Maak melding
 20. Heer/mevrouw W.Whome,

  Alvast bedankt voor de correctie.
  Mij is geleerd het te schrijven zoals het klinkt(creools).Dit voordat er woorden boeken bestonden over hoe sranangtongo te schrijven.U brengt mij op een goed idee;het invoeren van de sranantongo op de scholen.

  (spellingfouten in het surinaams voorbehouden)

  Whome jij zou een goede leerkracht zijn voor the forbidden sranangtongo!


  Maak melding
 21. Fowru, ik ben het eens met Whome. Van een trotse surinamer verwacht ik dat die op z’n minst de moeite neemt om goed Sranan te spellen/schrijven. Er zijn inmiddels genoeg woordenboeken en er is een officiele spelling!

  En about Prem, ik zie het niet als negatief. Immers de remigranten aan het woord laten om te vertellen hoe (leuk) ze het daar nu hebben is toch zeer positief?

  En ik heb zeker geen moeite als er ook aan de negatieve zaken aandacht wordt besteed.


  Maak melding
 22. Ik blijf mij iedere keer verbazen over de vaak emotionele, niet-zakelijke, onzinnige, belachelijke en puberale reacties van sommige inzenders op berichten op Waterkant.net.
  Dit is de tweede keer dat Prem Radhakishun op zowel een positieve en negatieve manier wordt besproken op Waterkant.net.
  Ik ken Prem heel goed en ik ben het vaak ook niet eens met zijn wijze van presenteren en benaderen van een bepaald onderwerp.
  Echter vind ik dat personen die zich niet kunnen vinden in zijn werkwijze, hun reacties op een maatschappelijk aanvaardbare wijze dienen te geven.
  Ongefundeerde kritiek en niet terzake doende argumenten zouden achterwege gelaten moeten worden.
  Ik lees ook reacties op andere artikelen die hier gepubliceerd worden en ik erger me groen aan aan sommige mensen die die niet zakelijk weten te reageren en discussieren.
  Dat ik het voorbeeld over Prem’s artikel heb genomen wil niet zeggen dat ik een grote fan van hem ben of hem verdedig. Verre van dat.
  Dat is niet mijn intentie.
  Waar het bij om gaat is dat wij hier op Waterkant.net alle discussies professioneel en zakelijk moeten houden, zonder dat wij mensen gaan kwetsen.
  Ook al hebben we een hekel aan de persoon en/of zijn houding.


  Maak melding
 23. deze journalist is geschoold en ik niet, maar toch beschouw ik mijzelf beter dan hij, want toen ik al op de middelbare school goed onderwijs genoot, zat hij nog in de sociale dienst en thuis, dat was in 1983..


  Maak melding
 24. De aflevering van Prem in Suriname is wat teleurstellend geweest.Zeer zeker moesten de valkuilen belicht worden.Maar Suriname kent ook personen en zaken die de Surinaams-Nederlandse kijker een opkikkertje
  kunnen geven.Met andere woorden BE POSITIVE
  Prem…please show the entire world the other side of our country.Mooie plaatsen en mensen die met positieve dingen bezig zijn.
  Maar aan de ene kant moeten we wel accepteren dat zijn programma in het teken staat om de underclass te belichten.So be it.
  Maar ik ben wel een beetje moe om steeds de mindere kant van mijn swietie sranang te aanschouwen…
  Suriname moet structureel aangepakt worden en de probleemveroorzakers moeten HARD aangepakt worden


  Maak melding
 25. Ik heb de uitzending van maandag gezien en eerlijk gezegd viel dejournalistieke ietwat kwaliteit tegen.
  Een paar losse items met weinig samenhang.
  Maar misschien hoort dat bij het format van het programma om slechts heel summier enkele wantoestanden in Suriname te belichten.
  De vorige Premtimes over wantoestanden in Nederland hadden immers ook dezelfde format.
  In ieder geval ben ik van mening dat de emotionele stemmingmakerij en lasterlijke kritiek van de doemdenkende personen die hebben gereageerd op bovenstaand artikel niet uitgekomen als zou Prem Radhakisun erop uit zijn om egotripperij te bedrijven en Suriname belachelijk te maken.
  Ik vind dat Prem zijn best heeft gedaan met zijn wijze van presenteren alhoewel hij enkele kleine journalistieke schoonheidsfoutjes heeft gemaakt.
  Een voorbeeld van een schoonheidsfoutje was het hardop lachen in die bewuste uitzending door Prem toen die ene meneer, Surinamers die neerkijken op geremigreerde landgenoten vergeleek met boa slangen.
  Een fundamentele regel in de journalistiek is dat je degene die je interviewt altijd serieus moet nemen ook al vindt je zijn verhaal niet erg serieus.
  Het kwam bij mij over alsof Prem die bewuste meneer niet serieus nam, terwijl het juist zijn stellige overtuiging was dat teruggekeerde Surinamers miskend worden.
  Maar goed, in ieder geval heb ik weer enkele actuele beelden over switi Sranang gezien en eerlijk gezegd was dat de hoofdreden waarom ik de uitzending heb bekeken.


  Maak melding
 26. Prem,
  Waarom probeer je het nivo van je programma’s
  niet op te krikken?
  Geld verdienen & z.g. kijkcijfers halen d.m.v. van andermans leed is simpel maar kwalijk.
  Van begin tot eind is geen enkel positief of reeel aspect in Sur. belicht,of heeft de in Prem’s ogen zo verachtelijke samenleving geen recht op een het educatief hoogwaardig produkt?
  Als Prem zo nodig moord en andere elende aan de wereld wil laten zien hoeft hij echt niet op het vliegtuig.Hij pakt dan zijn cameraclubje en begint van Amterdam naar Heerlen dan is hij 365 dagen zoet!
  Want Surinamers, hier in Holland is die pedofielen partij,drugs open en blootbeleid,moord & doodslag elke 3 minuten een crimineel feit.
  Dus Prem van mij mogen ze je daar de volgende keer het land uit trappen,dan krijgen zij daar en wij hier in Ned. waarschijnlijk niet zulke teleurstellende programma’s voorgeschoteld

  Malti


  Maak melding
 27. ik heb die uitzending gezien en wat ik zo jammer vond is dat prem alleen de negatieve zijde in suriname liet zien.ook liet hij een remigrant aan het woord die het duidelijk niet naar z,n zin had in suriname.van al die honderden mensen die voorgoed zijn terug gekeerd moet je wel je best doen om eentje te vinden die het duidelijk niet naar zijn zin heeft.die goeie meneer waarschuwt iedereen die voorgoed terug wil.wat een onzin,laat men het toch zelf aan den lijfe ondervinden,en praat voor jezelf.ik ken genoeg mensen die voor geen goud terug willen,dat zegt genoeg.prem was niet erg positief over suriname,het is toch niet alles wat negatief is.jammer,jammer.

  groet,LEGS.


  Maak melding
 28. vindt ik ook.
  er zijn inderdaad genoeg mensen die terug zijn en die het goed hebben. die inderdaad
  niet terug willen naar nederland. in mijn familie zijn er een paar.die voelen zich gelukkig in su. dus prem had een verkeerde te pakken. en buitendien, misschien ligt het ook aan die meneer. misschien een beetje negatief.

  sandra


  Maak melding
 29. Ik vraag mij af, hoe men zou reageren als niet Prem maar een Hollander de negatieve zaken van Suriname in beeld zou hebben gebracht?
  Wat is er mis mee dat de onderkant van het Suri-leven is belicht?
  Bijna alle berichten op wk geven gaan over
  niets anders dan het kommer en kwel-leven in Suriname.Immers de meningen op al die berichten spreken boekdelen.
  Maar een artikel lezen waarin negativiteit aan het licht wordt gebracht is toch wel anders dan wanneer die in beeld wordt gebracht.
  Ik vond het nogal schokkend wat ik te zien heb gekregen.
  Is het zo treurig gesteld in Su, dat de ouderen alleen droog brood krijgen te eten!
  Het zal maar jouw moeder zijn, die door rovers om het leven wordt gebracht. Dan praat je wel anders.
  Ook de overvolle cellen zeggen meer dan genoeg.
  Bah dat een volksjongen, het lidmaatschap op een slinkse wijze is ontnomen. En dat noemt zich elitair! Hij zal heus wel fouten hebben gemaakt, corrigeer hem daarin, dan pas ben je elitair bezig. De grootste boeven zijn diegenen, die zich elitair noemen.
  Mag een remigrant zijn gal niet spugen op het beleid dat in Su wordt gevoerd?
  Ik denk dat het juist de remigranten moeten zijn, die hun mening mogen en moeten geven, want het Surinaamse volk gaat als vee mee met de regering.
  Aan de criminaliteit in NL wordt door de plaatselijke media al meer dan genoeg
  aandacht gegeven. Dus ik zie het nut niet van in dat Prem dat ook nog eens keer moet doen.
  Ook ik ben van mening dat lachen in zulke intervieuws niet kan. Wil je serieus overkomen, laat dat dan achterwege.
  30 Jaar onafhankelijkheid heeft Su niet verder gebracht dan men had gehoopt.
  Dus de wereld mag gerust weten dat Su niets meer is dan een derde wereldland, die niet eens in staat is op een menselijke manier voor zijn ouderen te zorgen, laat staan voor de opgroeiende jeugd, die de toekomst van elk land is.
  So sad!


  Maak melding
 30. Premtime op nederland 2.
  Racisme in suriname baja, jaja
  Mensen gaan de gevangenis voor pommerak, mensen moeten 50euro betalen aan andere criminelen om te mogen baden, def jam noemen ze dat geheel van afranselen,moet je die idiote criminelen zien , hoe blij ze zijn dat ze elkaar afranselen.Moet je die onterende situatie waar over ik had zien.Dan mag een bosland creool de golf club niet in,hij krijgt zit 12 dagen in de cell voor het gooien en of breken van een slot van een locker?? Prem die zegt daar niks van.
  Ram sardjoe zegt weer gekke dingen.
  maar all in all, zie je dat zelfs prem zeer lichtelijk denkt over de situatie in de gevangenis,gelet op de manier waarop hij het naar voren brengt alsof het een reis programma is.Waar men serieus over moet zijn in ons land ,daar maakt men zich geen zorgen over. 30 gram hash en geen voorgeleiding een maand in of meer in voorarrest.En geen een surinaamse organisatie die er over kraat ,noch fluistert.

  die Nederlandse stagaire zei het goed:Surinamers hebben een probleem met zelf reflectie.

  wel een zeer negatief beeld van suriname.maar is aan de ene kant goed ook ,want we moeten minder verhullen in dit land.

  Lafu


  Maak melding
 31. We zitten hier in Nederland echt niet op nog meer negatieve berichten uit Suriname te wachten, meneer Radakishun! Al het slechte nieuws lezen we al op waterkant.net.
  Geef me liever, Sokho, Sokho, van rayman is laat. Die laat me tenminste een beetje lachen, als ik een depressie heb omdat het slecht gaat met mijn geboorteland.
  Het zal toch niets oplossen als Prem, slecht nieuws via de nederlandse televisie naar buiten brengt.
  Het is alleen maar een vernedering voor de mensen van surinaamse afkomst die in Nederland wonen.


  Maak melding
 32. Ik kan het niet laten om nogmaals mijn mening te ventileren nadat ik de reacties na de mijne(nr.36) gelezen heb.
  Het is ontzettend fascinerend dat wij doorgaans als srananmangs(denk ik)zoveel uiteenlopende meningen hebben.Heel goed.
  Heel goed te mogen concluderen dat wij met z’n allen toch begaan zijn met onze Sranang.
  Maar mie kondremang…hoe komt het dat Sranang na bijna 32 jaren voor een groot deel steeds achter is gebleven?
  Zie de statige gebouwen en de straten:
  Zijn er totaal geen middelen om deze objecten
  te renoveren?
  Zie de dagelijkse berovingen/overvallen:
  Kan de regering geen structurele maatregelen treffen?
  Zo’n klein land(haast een mini-staatje).
  En nog iets…geef de europese Nederlanders(bakra’s)de kans te investeren in Suriname.
  Te beginnen met de Ned.stagiaires.Die willen wel.Suriname is een mooi land en haar onderdanen zijn van oudsher GASTVRIJ.
  Laat maar mensen binnen waar we wat aan hebben.Nederland doet het ook.
  En laten we even wachten hoe dat zich ontwikkeld.Want wij hebben in 32 jaar niet echt veel gepresteerd.(de positieven nagelaten….want die hebben enkele mooie projecten uit de grond gestampt.
  M.a.w even pas op de plaats doen en open staan voor mensen met frisse plannen.


  Maak melding
 33. Het is alleen maar een vernedering voor de mensen van surinaamse afkomst die in Nederland wonen.

  De manier waarop de meesten reacties geven op de berichten is pas een vernedering!
  En niet de beelden die te zien waren in Premtime.
  Dus degene die dat als een vernedering ervaart, moet maar aan de regering van Su verantwoordelijkheid opeisen en niet Prem Radhakisun daarop aanspreken.

  We hebben de ellende van veel landen op tv mogen zien, dus waarom niet de ellende die in Suriname heerst.
  Dat wordt opeens als vernedering ervaren.


  Maak melding
 34. O,jammer,ik had verwacht dat Prem, Bouterse zou intervieuwen dat had ie vorige week maandag aangegeven,jammer.
  Het programma was leuk,alleen die remigrant,deed als of hij in Nederland,alleen het goede had meegemaakt,als je remigreert,moet je niet gaan proberen de knappekop uit te hangen, en alles niet deugd in Suriname,het water op straat was/is sinds tijden zo,of is die meneer dat vergeten.Mijn ouders zijn reeds 12 jaar geremigreerd,ze hebben nergens last van,misschien omdat dat ze als echte sranangmangs zijn teruggegaan en niet als bakra`s,zelfs die bakra`s die daar geemigreerd zijn letten nergens op,ze weten dat ze zich moeten aanpassen .Doe je eigen ding,wat land opbouwen alleen maar klagen en doen als blakabakra,kunnen het kleine gedeelte van de remigranten.

  Ik schaam me voor mijn soort,dat ze die jongen weren om te golfen,zo te zien is hij heel aardig,stommelingen zijn het.

  Ik leef ontzettend mee met de slachtoffers van die roofoverval,1 lichtpuntje die beesten zijn opgepakt,de 3e heel gauw hoop ik,en hoop dat ze hun miserabele leven,verder in de nor blijven.

  Voor de rest was het een prima programma, Thanks Prem,tot volgende week maandag.

  Ach Saya,laat ze maar hoor,je weet toch,sommige zg Surineds,gunnen elkaar het licht niet in de ogen,en zien alles ZWART -WIT.


  Maak melding
 35. Ik heb globaal de reacties op het programma en op de persoon van de heer Prem gelezen. Ik ken hem niet persoonlijk, maar ik ben zelf erg positief over het effect van de uitzending over Suriname. Ook al worden er negatieve zaken belicht, dan is het nog de taak aan ons om het van een positieve kant te benaderen. In plaats van op te geven over wat wel of niet goed is aan een persoon of land/regering, de vraag is, wat kunnen we zelf doen om het beter te maken.

  Ik heb afgelopen keer naar PremTime gekeken en ik werd getroffen door het stuk dat over het bejaardenhuis voor armere ouderen gaat. Het klinkt heel raar maar sinds ons vertrek in 1973 (ik was toen nog erg jong) ben ik niet meer in Suriname geweest. Het lijkt mij dus een enorme belevenis om daarheen te gaan.

  Terwijl ik naar het programma keek, bekroop mij de gedachte dat ik terug naar Suriname wilde om daar een leven op te bouwen voor mezelf en iets te betekenen voor een ander. Hoe weet ik nog niet, maar daarom vraag ik om hulp. Wie weet waar ik informatie kan vinden over remigratie en wonen en werken in Suriname?

  Saskia


  Maak melding
 36. “We hebben de ellende van veel landen op tv mogen zien, dus waarom niet de ellende die in Suriname heerst. Dat wordt opeens als vernedering ervaren. ”

  100% mee eens.

  Men doet net alsof Prem de situatie gecreërd heeft en dat beeld laat zien v Suriname met the mindstate ‘HA, laat mij ff Suriname te kakken, just for the fun of it en dan zal ik die Surinamers ff lekker voor zetten!’.

  Hij laat gewoon zien dat er nog aardig wat moet gebeuren met het land en dat er mensen zijn die wel genoieten van dat land. Wat is daar mis mee?!Sowieso LAAT HIJ BIJNA IN ELKE UITZENDING DE MINDERE KANTEN ZIEN vd. Of dat nu over Curacao ging, de Bijlmer of 1 of andere boerendorp waar er problemen zijn met discriminatie. Tja genoeg mensen die in/op die plaatsen dingen ook anders ervaren dan wat er wordt vertoond in zijn show, maar dat neemt niet meteen weg dat er serieuze problemen zijn, of wel dan?

  Maar ja ach net wat die 2 stagiaires in de uitzending zeiden: “Surinamers hebben moeite om kritisch naar hunzelf te zijn, zelfreflecteren doen ze niet, en velen die moeite ermee hebben als iemand hen vertelt dat het misschien ook anders/beter kan’, of in soortgelijke woorden.
  En ik geef ze geen ongelijk, want zelfs hier merk je dat. Check de lompe reacties van sommige hier die Prem meteen voor rotte vis uitmaken, alsof HIJ het land zo fucked up heeft gemaakt. Gelijk ouwehoeren om het ouwehoeren, “duh duh duh ooooeh hij vernedert ons, dus f_uck PREM”.

  Gesproken over ignorance


  Maak melding
 37. Jammer,heel jammer,dat Prem in het bejaardenhuis Asiana,zo eenzijdig heeft gefilmd.
  Laat Prem een hele programma wijden aan het bejaardenhuis,dan zal hij zien dat het niet alleen kommer en kwel is.Mijn schoonzus is hoofdverpleegkundige daar,de helft van de bewoners hun kinderen wonen in het zo geweldige Nederland,waar de euro`s op straat liggen volgens de Surineds(NIET ALLEMAAL),de kinderen en overige familie kijken niet meer naar de mensen om,ik zweer het,veel bewoners hebben hun kinderen in geen eeuwen gezien.
  Er zijn heel veel vrijwilligers,actief daar,mensen koken thuis voor de bewoners,meestal op zondag,creolen,hindustanen,javanen allemaal die als vrijwilligers een hapje extra eten voor hun klaarmaken en daar heen brengen,ik heb zelf 2 weken van mijn vakantie met heel veel liefde aan de oudjes besteed.Wie mij niet gelooft ,is vrij het met eigen ogen mee te maken als je daar op vakantie gaat,kijk even om het hoekje.
  De bewoners die daar hun eigen familie,kinderen en kleinkinderen hebben, zijn veel beter af,ze gaan vaak op bezoek bij hun en omgekeerd nemen ze hun ouders of grootouders een weekendje mee.

  Ik wil voor op stellen dat ik Prem niet afkraak,houdt me ten goede,maar hij heeft allen de negatieve kant van Asiana laten zien.En de direkteur heeft ook nagelaten de vrijwilligers te prijzen een gemiste kans,of deed hij dat expres,om op een subtile manier aalmoezen te krijgen.


  Maak melding
 38. Prem moest positieve dingen laten zien in Su??? Zijn er positieve dingen om te laten zien dan in Suriname??? Volgensmij is het om te huilen om die dingen die daar gebeuren.
  Ik heb gewoon heel erg medelijden met het volk in Su.Suriname is ook na de militairen geen echte democratie geworden. Een eerlijk proces in Suriname kan alleen als je schatrijk bent en tjoekoe betaald.Zoniet ben je de klos.In su moet je bang zijn voor de Politie,i.p.v veilig voelen.


  Maak melding
 39. Als men het artikel goed leest, dan leest men ook dat het beslist niet de bedoeling van het programma is geweest de postitieve kanten van het Surinaamse leven in beeld te brengen.
  Maar ach ja, zoals altijd leest men (wederom uitzonderingen daar gelaten) met één oog dat ook nog eens voor de helft gesloten is.

  “Een eerlijk proces in Suriname kan alleen als je schatrijk bent en tjoekoe betaald.Zoniet ben je de klos”.

  Volgens mij is het zo dat juist als men rijk is, waardoor je prominenten kunt omkopen, je geen eerlijk proces krijgt.
  Immers men koopt toch alles en iedereen om, om aan berechting te ontkomen.
  Grote voorbeeld is in mijn ogen GILDS!


  Maak melding
 40. Wij wonen zelf in Ned.En hebben veel bakra
  vrienden & Fam.
  M’n vrouw is ook een Ned. & ik ben in Sur. geboren
  M’n vrouw en onze vrienden lachen zich een ongeluk om wat ze noemen Prem de gefrustreerde zwarte clown.Helaas moet ik ze na deze uitzending gelijk geven alhoewel het niet de eerste keer is dat hij een bepaade bevolkingsgroep op de ziel trapt. Zelf is hij zo zwart als de nacht maar voelt zich op een of andere manier witter dan de bakra.
  Het is totaal ongebruikelijk om op de Sur. T.V. woorden als: kutmarrokaan,djoeka en andere denigrerende benamingen voor bevolkinggroepen te gebruiken.
  De hindustaan word opvallend genoeg als het zielige onschuldige schaapje neergezet.
  Deze zwarte rasistiche clown moet zich meer gaan verdiepen in de waarden, normen en media ethiek van Srananmans. Prem,voor die bakra ben je ook een djoeka.Als het de bedoeling was dat ze je moesten uitlachen ,dan doe je het zeer goed.

  Robby,uit Utrecht.


  Maak melding
 41. de critici van het programma. geven alleen maar critiek, hebben ze ooit een stukje brood gestuurd voor de arme bejaarde. volgens mijn niet, ze geven alleen maar critiek, hallo meneer en mevrouw.geef een arme geen grote woorden, maar een stukje broden, daar voelen ze beter van, verzamel een beetje geld, en koop een beetje toespijst,en stuur het naar asiana,
  doe geen verkeerde feit, anders heb je morgen spijt, de rassen zijn niet om te wassen,maar moet in het menselijke ras passen,sta niet op sraat, leef als een democraat,leef en laat een ander leven. want jullie zijn toch menselijke wezens…,


  Maak melding
 42. “M’n vrouw en onze vrienden lachen zich een ongeluk om wat ze noemen Prem de gefrustreerde zwarte clown.Helaas moet ik ze na deze uitzending gelijk geven alhoewel het niet de eerste keer is dat hij een bepaade bevolkingsgroep op de ziel trapt. Zelf is hij zo zwart als de nacht maar voelt zich op een of andere manier witter dan de bakra.
  Het is totaal ongebruikelijk om op de Sur. T.V. woorden als: kutmarrokaan,djoeka en andere denigrerende benamingen voor bevolkinggroepen te gebruiken.
  De hindustaan word opvallend genoeg als het zielige onschuldige schaapje neergezet.
  Deze zwarte rasistiche clown moet zich meer gaan verdiepen in de waarden, normen en media ethiek van Srananmans. Prem,voor die bakra ben je ook een djoeka.Als het de bedoeling was dat ze je moesten uitlachen ,dan doe je het zeer goed”.

  Een ander verwijten dat hij niet etisch verantwoord bezig is.
  Getuigt het bovenstaande van ethiek!
  Wederom de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.
  So Sad!


  Maak melding
 43. mensen het is niet prem die eenzijdig heeft gefilmd ditis het beeld in su ik kom pas uit su van vakantie wat ik daar heb gezien van een bepalde bevolkings groep hebben ze aan hun zelf tedanken


  Maak melding
 44. Ik heb de link naar de uitzending bekeken.
  Vind niets terug van clown o.i.d.wat reactie 57 (Saya??) aangeeft. ook niet dat een bepaalde bevolkingsgroep op de ziel wordt getrapt. Volgens mij is Suriname echt zo als Prem gefilmd heeft. En als medewerkers van Asiana klagen dat er geen recht gedaan wordt aan de waarheid; what about de heren die geïnterviewd zijn dan? Elke klacht is er 1 teveel. Surinamers zijn betweters en dulden geen enkel kritiek. Hierdoor is men selectief blind voor elke wantoestand en komt er zo nooit en te nimmer een verandering op gang.
  Jade.


  Maak melding
 45. Wat mij vooral veel zorgen baart, is de instelling van de meeste gevangenen die geïnterviewd zijn. Je kunt er op uitmaken dat de meeste jongeren daar “die hards” zijn geworden. Ze stimuleren elkaar ook om stoerder te worden en zo te kunnen overleven in dat milieu. Sad story dat zware criminelen tesamen met lichte delinquenten worden opgesloten. Als deze jongens weer op “straat komen” hebben ze slechts één ding geleerd en dat is nog geweldadiger opereren.
  Helaas liggen de prioriteiten van onze heren politici elders zoals eigen zakken vullen, snoepreisjes etc. i.p.v. aan de toekomst van onze jeugd en derhalve van het land denken.
  Today my child, tomorrow yours.


  Maak melding
 46. Reactie nr.57 is mijn reactie op nr 55. Dus ben ik niet degene die beweerd, dat Prem de gefrusteerde clown heeft uitgehangen.
  In reactie nr. 55 wordt namelijk op een zeer negatieve manier kritiek geleverd op Prem.
  Van Prem wordt beweerd dat hij niet ethisch bezig is, terwijl degene die hem bekritiseerd zelf niet etisch is naar Prem.
  Heb daarom ook reactie nr. 55 voor het grootste gedeelte gekopieerd en daaronder mijn mening gegeven.
  Mijn reactie is duidelijk iemand in de verkeerde keelgat geschoten, maar deze persoon geeft met haar reacties aan hoe uilig zij zelf is!
  Zal daarom haar verder ook geen aandacht meer geven!!!

  Lees ook mijn reacties 41, 45 en 54.


  Maak melding
 47. jade sorry ik ben niet eens met je denk wijze
  ik denk niet dat de heren politici de schuld moet krijgen het licht aan de jongens ze hadden hun best maar op school moeten doen want je kan in het leven kiezen kijk maar hier in ned doen ze het ook ga maar naar zuid oost


  Maak melding
 48. de critici van prim maken zich belachelijk op dit site, als je in suriname zou wonen. dan zou je anders praten.wees blij dat je hier in nederland mag wonen.
  denk niet achterlijk, geef goeie voorbeeld,
  als jij dom doet, dan gaan jou kinderen ook dom doen. zo blijven wij eewig viand,
  leer voor een goed doel te werken. bijv verzamel een beetje geld voor de ouderen. er is maar één bejaarde huis in sur. en toch hebben ze geen toespijst, verzamel een beetje geld en koop toestpijst. en stuur het op,voor 50 euro toespijst kunnen die ouderen een heel maand eten.haal het bij lidl of aldi,als tien mensen 5 euro geeft, dan is het 50 euro, het is beter om iets goeds te doen dan slecht, dank u wel, wens je fijne tijden.


  Maak melding
 49. Staman: als je zo denkt, dan bij jij al een veroorzaker van dit soort problemen. Men kan jouw voor alles gebruiken om te laten zien dat het bij anderen fout zit. (maar hoe het komt of waar het vandaan komt weet je niet)dit omdat je gewoon blind bent geraakt,ga zitten en denk goed na.

  Advies


  Maak melding
 50. Na het programma bekeken te hebben, trek ik de conclusie, dat het goed de werkelijkheid in Suriname neerzet.
  Ik heb de indruk dat Prem, met dat stukje over die boslandcreoolse jongen, iets goed wil maken met de creolen. Dit denk ik omdat, Prem nog niet zo lang geleden een akkefietje had, waarbij hij van racisme werd beschuldigd, voornamelijk door creoolse Surinamers. Of deze beschuldigingen terecht of onterecht waren, laat ik in het midden.
  In ieder geval heeft hij deze keer wel geprobeerd om objectief te zijn. Toen dit programma werd aangekondigd, riep dit weerstand op bij veel mensen, doordat velen weer allerlei negativiteit verwachten, maar dat viel deze keer erg mee.


  Maak melding
 51. Lieve medesurinamers, broeders en zusters,

  Wat een gewirwar. Ik kan mij de frustraties van hen voorstellen die altijd maar weer geconfronteerd worden met de negatieve reacties waarmee wij elkaar bombarderen. Ik heb zaterdag een deel van de uitzending mogen zien en vond het jammer dat ik vanwege omstandigheden niet uit kon kijken. Maar datgene dat ik wel heb mogen zien heeft mij zeer aangegrepen. Kijk, het moet niet langer uitmaken met welke beweegredenen iemand een programma over Suriname maakt, laten wij boven dat alles staan en onze munt eruit slaan. Wat ik hiermee bedoel? Zien en horen doet ons weten en als wij weten kunnen wij besluiten er iets aan te doen of niet. Laten wij het positieve uit de zaken halen en elkaar niet langer in de haren vliegen bij elk wisjewasje. Wat maakt het nog uit als elke surinaamse hindustaan vindt geen Surinamer te zijn of juist wel. Wat maakt het uit? Laten wij kijken naar wat veel belangrijker is. Wat kunnen wij doen om Suriname te helpen, te redden. Als wij nu in 2006 nog steeds geen eenheid kunnen vormen wanneer dan wel?

  God is met ons en met ons geliefd Suriname.Ik zie het reeds gebeuren dat het Suriname zo goed zal gaan dat een ieder die ooit gespuugd heeft op zijn/haar land met de staart tussen de poten terug zal keren. Dus mensen, laten wij eindelijk wijsheid gaan gebruiken. Spreken is zilver en zwijgen is goud. Aan afbrekende kritiek hebben wij genoeg. Laten wij nu gaan zoeken naar hetgeen opbouwen kan, in Jezus Naam.

  Een jonge vrouw die weg is uit Suriname maar nog steeds houd van haar land maar nog meer van God, de Allerhoogste God.

  RRobijn.


  Maak melding
 52. Alleen wanneer de politiek van Suriname zich richt op verbroedering zal dat land als een komeet een goede toekomst hebben.
  Partij politiek maakt dat land kapot.


  Maak melding
 53. Prem heeft verdomd gelijke waarom mag je onrecht niet belichten?
  Kijk maar overal op de wereld worden dit soort issues kenbaar gemaakt. En als het suriname betreft dan is dat weer negetieve publiciteit. Zie de gevangenissen b.v.
  Prem good job laat ze lekker kissebissen goed werk Prem en ga zo door met je programma’s. Prem forever.


  Maak melding
 54. Beste Megawatie (reactie 71),

  Je redenering klopt niet.(Prem wil volgens mij niets met de creoolse Sur.goedmaken)
  Wat jij niet weet, is dat een boslandcreool
  in geen enkel opzicht een creool is en wil zijn.
  Het zijn 2 totaal verschillende volkeren met een eigen cultuur en vaak eigen taal.
  De boslandcreool heeft z’n eigen gewoontes,dans, muzieken & div.rituelen die
  de creool niet eigen is.
  Dat is de reden waarom boslandcreolen zich
  absoluut geen creolen voelen en omgekeerd.
  De mooiste en meestal enige overeenkomst is echter,dat het allen Surinamers zijn.Voorbeeld:
  Je zult op een creoolse grootbazuin of kotodansi nooit en te nimmer een boslandcreoolse band tegenkomen omdat dat hun cultureel vreemd is.
  By the way in het rijke Ned. van de Hollander Prem, is volgens de laatste onderzoeken (Sept 2006) 1 op de 5 bejaarden in de tehuizen ondervoed,een ander deel word regelmatig verwaarloosd.


  Maak melding
 55. En het grootste deel van hun kinderen zitten in Nederland,die niet naar hun ouders of grootouders omkijken.
  Suriname heeft 1 verzorgingstehuis van de staat.
  De rest zijn van de betere bedeelden,huize Albertine bijvoorbeeld,gek dat bijna al hun kinderen in Suriname wonen en werken,de meesten zijn gepensioneerd.Huize Majella,is ook voor de rijken,ook hun kinderen wonen en werken in Suriname,en de oudjes hebben zelf voor hun verzorging betaald.Jullie mogen zelf een onderzoek starten,dan horen jullie het uit de 1st hand.
  Ik weet het,omdat ik een student uit Suriname ben,mijn opa en oma wonen in Huize Albertine,de oudjes daar komen helemaal niets te kort.
  Als jullie o zo begaan zijn met de oudjes van huize Asiana,stuur dan pakketjes het kost haast niets per luchtpost zowel zeepost via jos steenman,de kerst komt eraan dussssss,mensen help de oudjes van Asiana ipv zinloze kritiek te leveren.
  Ik en nog 8 studenten,zijn druk doende een pakket samen te stellen met heel wat lekkers voor onze kondre mangs.Gaan jullie niet roepen het komt toch niet terecht bij ze,wel,ze moeten durven het achterover te drukken ,we sturen dat pakket op naam van de direkteur tbv de armste bewoners.

  Prem weet waarom hij dit heeft laten zien,zeker weten,in de hoop dat we aktief gaan helpen.Dussssssss mensen doen svp.


  Maak melding
 56. Zoals het een goede zaak is dat een onderzoek heeft uitgewezen dat in NL onder de bejaarden ondervoeding en verwaarlozing voorkomt, zo is het ook een goede zaak dat naar buitenkomt, op welke wijze de ouderen in het bejaardentehuis in Suriname worden behandeld.
  En waarom kan Prem niet gewoon Prem genoemd worden i.p.v. de Hollander Prem?
  Wanneer zullen surinamers leren op een volwassen zij


  Maak melding
 57. Suriname zal vooruit gaan.Met de juiste mensen en omstandigheden.
  Met mensen die in het bezit zijn van de juiste ingrediënten zoals respect,liefde en daadkracht.
  Laten we om te beginnen elkaar eerst Surinamer noemen 1.p.v blakamang,jampanesie,snesie,hindoestani of bakra.
  Suriname is een klein land met problemen.
  Problemen zijn om op te lossen.
  We willen de situatie toch niet terug die in 1979 is ontstaan?We willen bepaalde figuren toch niet de aanleiding geven om de problemen op te lossen? Nee…nee…nee.
  Wat kunnen of zullen we doen voor ons landje.
  Ik zal in elk geval een kijkje nemen.
  Mevr.nr.72 Ik ben het met u eens…In God we trust.
  Srananmang


  Maak melding
 58. Ik heb de uitzending met interess bekeken. In België en ook in Nederland dus is het
  belichten van extreme realiteiten economisch noodzakelijk voor de TV-zenders. Nochthans
  hebben zij deze uitzendingen hun waarde maar het is juist dat zij geen (juist)beeld geven van een land.
  Plaatst ze misschien naast een uitzending over goede zaken in Suriname. Ik heb veel gelezen over Suriname en ken ook mijn land. Eerlijk gezegd kunnen de Westerse landen geen enkel voorrecht maken beter te zijn, integendeel.
  Ik stel voor dat een Surinaamse TV ploeg
  een beeld volkomen naar eigen smaak en goeddunken komen maken in Europa. Zul je
  merken dat het met de mensenrechten hier ook slecht gesteld is. Het enige dat ons bindt
  is de liefde voor elkaar, mens tot mens,
  en het beoefenen ervan. De rest is voor mij
  ondergeschikt. Dit laatste is een start.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES