woensdag, november 29, 2023
HomeOnderwerpenEconomieOverschot ondanks grote behoefte aan energie

Overschot ondanks grote behoefte aan energie

-

PARAMARIBO, 6 sep – Suriname zit met een overschot aan energieaanbod en dat voor een land waarin huishoudens en bedrijven schreeuwen om aansluiting op het netwerk. Het is een maar moeilijk te bevatten gegeven, maar energiebedrijf EBS kan de toegenomen levering vanuit de Afobakka-dam niet aan. Ook wordt niet alle energie afgenomen van de Staatolie Power Company.

“Ze nemen maar de helft van onze capaciteit en dat is zeven megawatt”, zegt Staatsoliedirecteur Marc Waaldijk tegenover de Ware Tijd. Te bedenken dat de laatste jaren vanuit de EBS steen en been is geklaagd over het tekort aan aanbod. Het zou zowat de voornaamste reden zijn waarom lang niet een ieder geaccommodeerd kon worden. Mensen staan al jaren op de wachtlijst.

Het idee om energie op te wekken uit lokaal gewonnen stookolie, is vooral geïnspireerd op deze uitzichtloosheid. EBS heeft miljoen dollars gestoken in een nieuwe transmissielijn, die nu niet in staat blijkt de extra hoeveelheid vanuit Afobakka te geleiden. Er zijn nog meer vervangingsinvesteringen gepland, die gevoed zullen moeten worden door een tariefsverhoging.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

12 REACTIES
 1. Dat is wat ik altijd had gedacht. We hebben een
  overschot i.p.v. een tekort. Ik weet niet wie voor jaren dat fabeltje heeft verzonnen dat er niet genoeg aanbod is. Er is genoeg om aan extra productie faciliteiten te leveren. Het onderhoud is nu een probleem geworden. Maar je kan niet profesioneel energie blijven leveren als je niet elk van tijd tot tijd je kabels vervangt gecycleerd per traject. Daar moet toch een normaal draaiboek voor zijn mang@! Als Su extra werk had aangetrokken zoals Surned ondernemers die graag export faciliteiten willen uitvoeren, hadden die kunnen meebetalen aan de maintenance en vervanging, van energietransport goederen,z.a kabels, omvormers, regelaars, meters enzz..
  Dat ding is toch niet zo moeilijk mang!!


  Maak melding

 2. belachelijk; iedere week heb je een stroom onderbreking in suriname, ik spreek uit ervaring, de burgers moeten allemaal een rechtzaak aanspannen tegen de EBS, het is een laffe daad aan de heerschappij van EBS, tariefsverhoging is uit den boze, probeer dan maar eens in blanda, dan kun je meteen je biezen pakken als je zo,n bedrijf bent, dat begrijpen ze niet in suriname, het overgrotendeel van het energie wordt konstant verkocht aan suralco om de aluiminium smelting voorrang te verlenen, maar de opbrengst van dat geld komt de staat maar gedeeltelijk ten goede, uitbuiting van een ander manier, die weer de burgers en alle consumenten de dupe worden in suriname, EBS verkoopt liever al je aandelen aan de mensen van suriname en meteen zijn alle stroom problemen voltooid verleden tijd…..


  Maak melding

 3. Alweer 1 tariefsverhoging in de maak ??? De hoeveelste t-verhoging is dit ??? Het kan maar niet op.

  En dan te bedenken dat aan adspirant-afnemers valuta vereist wordt om aangesloten te worden op het elektriciteitsnet. Een puur belachelijke zaak voor en van Surinen.

  Schaamteloos hoe doorzichter de inhalig beleid zich nu manifesteert, beiderlei hoofd-volken , hindostaan en creool , zijn wederom niet in staat gebleken alleen op energie-gebied en “zuinig en zorgzaam” beleid te voeren.

  Het is steeds dweilen met de kraan open, of water naar ZEE dragen. Zijdelings zij opgemerkt dat het weggespoelde gedeelte van Coronie een kleine U$ 90,- miljoen zal gaan kosten. Ook dit is uiteraard dweilen met de kraan open.

  Wat 1 sier voor en van Surinen, wat een deskundig beleid van Vene III.
  Groeten,………


  Maak melding

 4. Ik snap er nu niks meer van, waarmee zijn de heren bezig.
  Dus het is er al, maar de ander moet eerst GELD zien of heeft Geld tekort, maar de arme Suri.burger moet dus toch gewoon duurder en duurder gaan betalen voor energie. Weten toch niet wat er speelt en blijft wachten totdat er niks meer is. Dus de een vernietigd de ander.


  Maak melding

 5. De staat kan het overschot gebruiken voor goede straat verlichting.
  die 5watt lampen kunnen nu vervangen worden door 100 watt geeft een burger ook een veilig gevoel


  Maak melding

 6. Ziedaar, een heel slecht beleid van de derde regering Venetiaan.
  Ad hoc beleid is de orde van de dag. Gebrek aan visie, innovatie en tact zijn zaken die wurgend werken op onze samenleving.
  Er is een overschot, maar toch moeten we straks meer betalen. Ik heb er geen moeite mee om wat extra op te offeren, maar de kwaliteit moet dan ook vebeterd worden.
  Weet u hoeveel computers en andere electronische apparaten naar de maan zijn gegaan vanwege de (onzichtbare) stroomschommelingen?

  Sranang, a so wo tang!


  Maak melding

 7. Exporteren: Dat zou kunnen, maar zelfde probleem: KABELS te dun TRANSFORMATOREN te licht, of er is helemaal geen KABEL. Dit is hetzelfde probleem voor Par’bo.

  P.S.
  De dorpen moet je gewoon vergeten,die krijgen nooit wat.

  Je begrijpt dus wie neemt wie in de ……?????


  Maak melding

 8. Nonsenserij!!!!

  Regering van Su heeft nodig behoefte aan uitleg van de kreet “hoeder van de samenleving”!!

  Met nadruk op “samen” (leven).
  Triest hoor….

  Cai


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES