Surinamers aangepakt op concessie Canadees bedrijf

11

PARAMARIBO/BROKOPONDO, 1 sep – Politieagenten en militairen zijn opgetreden tegen de goudzoekers uit omliggende dorpen, die activiteiten ontplooien op de concessie van het Canadese Rosebel Goldmines. Dit meldt de Ware Tijd. De goudzoekers mogen zich niet buiten de ‘gedoogzone’ begeven, die het bedrijf ter beschikking heeft gesteld. Leger en politie hebben de opdracht om omzichtig op te treden.

De goudzoekers zullen tactisch “overgehaald” worden, zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen tegenover de Ware Tijd. Parlementariër André Misiekaba denkt er het zijne van. Hij heeft informatie dat de ordehandhavers zwaar gewapend naar Brokopondo zijn getrokken. Ook is zwaar materieel meegnomen, kennelijk bedoeld als transportmiddel voor delfmachines.

Dit kan duiden op voornemens om drastisch op te treden. Misiekaba vindt dat liever gekozen kan worden voor dialoog. De bevolking uit de omliggende dorpen heeft het economisch moeilijk. Oude mijngebieden zijn uitgeput en er is gebrek aan werkgelegenheid. Volgens Rusland hebben de goudzoekers nooit gereageerd op een aanbod om in ander gebied te mijnen.


11 REACTIES

 1. uidelijk is nwel dat het kruimels zijn die onze eigen mensen anover houden i.v.t. Cambior.

  Aan wie heeft Cambior bijvoorbeeld tjoekoe;s(kruimeltjes) gegeven? Het zal me niet verbazen als Vene en Telting hier alles over weten.


  Maak melding

 2. Het komt ervan nu moet jij,je eigen mensen fysiek afranselen +(geetelijke marteling)
  Dit had verkomen kunnen worden.
  Men weet dat de Suri’s zelf aan het goud zoeken zijn waarom laat je buitenlanders daar in het gebeid komen.
  Deze jongens zijn in staat de staat Suri elke dag een kilo goud te schenken en daarnaast belasting te betalen(waarom!! waarom !!de kop niet gebruikt) Tel op hoeveel dit is in een jaar zou moeten zijn.(Een kilo per dag + TAX.) En nog erbij : voorstel deze jongens een ander gebeid te laten kiezen is domheid, dit omdat de meeste zoekers in de omgeving wonen. tap a dong ,idioot.Een ieder in het binnenland weet dat je je brood altijd in je woon omgeving moet zoeken.

  Zomaar PAI PAI(fong-fong)


  Maak melding

 3. Goud is een delfstof en behoort vlgs de grondwet aan het land; het is een bodemschat en dus onderdeel van s’lands deviezen in de vorm van een commodity.M.a.w. het mag niet zomaar gedolven worden en waarbij de belastingdienst omzeild wordt.

  1)Cambior: heeft ambtenaren en ministers flink omgekocht en dus zal de sur. overheid moeten optreden met harde hand.Waren het niet dezelfde politieke partijen die 30 jaar geleden het uitschreeuwden dat kolonialisme tot het verleden moest gaan behoren?? vandaag buiten surinamers hun eigen volk uit.
  Er zijn steekpenningen aangenomen en Cambior hoeft 10 jaar lang geen royalties te betalen uit de goudwinning.
  2)Geen enkele bedrijf c.q. surinamer c.q. braziliaan mag zomaar goud delven. Er zijn geen vergunningen afgegeven en er is geen toezicht van de belastingdienst over wat/hoeveel er gedolven wordt.

  Zo help je eigen economie om zeep en dus je welvaart en werkgelegenheid.


  Maak melding

 4. Als je een stuk land verkoopt(huur ,domein .wat dan ook !!) (voor lange of korte tijd) ,dan moet(of heb) je geld ontvangen.
  Daardoor kan je deze bewoners schadeloos stellen.(dit had men vooraf moeten doen)
  SU. bestaat niet alleen uit Par’bo.
  Fysiek geweld en geestelijke marteling hebben de bewoners niet verdiend.
  Verstoring van hun leef proces is vragen naar rovers en of zware criminelen.
  Zo Dhr V. en aanhang weet wat u doet.
  Vertoon s.v.p.geen gedrag van koloniaal denker.

  Werkloos omdat ik in het binnenland woon.


  Maak melding

 5. lafu,
  wat hebben ze er meer gedaan? Dat gaat je geen bal aan pier’tifie!

  Wat Cambior met het geld doet gaat je toch ook geen Bal aan.

  bonkie
  ——————————————-
  dan schrijft bonkie :
  Beste Pier’tifie(lafu),

  Mogen we misschien weten wat je met je geld doet?

  bonkie
  ——————————————-
  Dus ik denk dat ik bonkie niet behoeft te antwoorden ,gezien hij zelf het antwoord ,die hij horen wilt ,op zijn vraag eerst geeft.
  Er zullen wel velen zijn die wel van mening zijn dat ze moeten weten wat Cambior en anderen met hun geld doen, bijv al die mensen die Cambior beschuldigen van het stelen van onze natuurlijke hulpbronnen.De belasting dienst wilt ook wel weten, o ja elke keer zelf assement.de regering wilt ook steeds weten hoeveel cambior verdient en hun gaat betalen en cambior vertelt dan weer dat ze het geld hebben geherinvesteerd.Dus ze vertellen wat ze met het geld gedaan hebben,begrijp je DONKIE. ik bedoel bonkie.

  in ieder geval heeft men de oude mijn gebieden zelf uit geput,men heeft het geld verkwist, en heeft eigenlijk niks aan al hun produktie overgehouden.Dat is zeer jammer.Nu wilt men op de concessie van een ander uit gierigheid werken. en als ook dat op is ben ik bang dat ze ook dan geen geld hebben en ook dan nog steeds werkloos zijn.Geen stap vooruit zullen ze komen,want er word niet in de toekomst geinvesteerd,maar verkwist.


  Maak melding

 6. o en koppel de naam “lafu” niet aan de inhoud van mijn bericht of aan mijn stemming tijdens het schrijven van het bericht.Doe niet zo dom, het is een naam,meer niet.elke keer weer komt er iemand schelden dat ik niet moet lachen omdat zus en zo.Het is een naam en niet het bericht.Lees het bericht om te oordelen of ik een grap maak of lach of serieus ben ,lees in hemelsnaam niet de naam van de schrijver om je reaktie te bepalen.


  Maak melding

 7. ik vraag me af waarom er heen en weer word gescholden
  weten jullie zelf wel waar jullie over praten?

  voorlopig verschaft Cambior aan veel mensen uit Suriname werkgelegenheid zodat ze een vast inkomen hebben
  ook krijgen de mensen een opleiding om straks zelf leiding te geven
  en wat betreft de dorpsbewoners………..er zijn velen aan het werk bij cambior en verdienen daar hun brood
  en illegaal goud delven is altijd al verboden geweest

  als de regering misschien de mensen zou helpen met doorleren zouden de inwoners binnen afzienbare tijd zelf in staat te delven en belasting te betalen

  dus …..bij wie ligt nu de fout?


  Maak melding

 8. Christel, ik hoop dat je bedoelt dat de fout bij de regering ligt en niet bij de mensen. Weten we nog dat voorheen de concessies aan de dorpsbewoners waren toegezegd? De regering heeft er op gegeven moment een streep door gehaald. Nou, en die arme dorpsbewoners kunnen natuurlijk geen dure advocaten betalen om tegen de regering te procederen. Tja, de inhaligheid van deze regering spuit de gaten uit. Maar ze krijgen het weer terug want Cambior weet wel goed met de cijfers te goochelen en nu zijn ze nog verder van huis. Het lijkt mij dat de dorpsbewoners veel gemakkelijker te controleren zijn op gemaakte omzetten en hun belastingplicht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.