dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname weigert IMF-model bij sanering overheid

Suriname weigert IMF-model bij sanering overheid

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 31 aug – Suriname zal geen IMF-model hanteren bij de sanering van het overheidsapparaat. Dit zegt minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken, Biza. Weliswaar zal het apparaat worden gereorganiseerd. Maar dat zal gebeuren op eigen voorwaarden. Massaontslagen hoeven niet te worden verwacht.

“De hervorming zal verschillen van die van het IMF, het IMF heeft in het verleden rigoureuze maatregelen voorgesteld, zoals ontslagen, zonder te kijken wat voor alternatieven er zijn”, zegt Hassankhan. Via het Public Sector Reform programma zal een evenwichtige aanpak worden doorgevoerd. De mogelijkheden in de samenleving zelf moeten onder de loep genomen worden.

“Wij willen zodanig hervormen dat het gebeurt in samenhang met andere aspecten van de samenleving. Sanering kan alleen als buiten het apparaat werkgelegenheid geschapen wordt”, aldus Hassankhan. Van het midden- en kleinbedrijf wordt een voorname rol verwacht. Initiatieven in die richting zullen intensiever ondersteund worden. De ruim honderd parastatale bedrijven worden ook aangepakt.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

17 REACTIES
 1. deze mannen roepen vanaf dat ik mij bewust ben dat ze gaan saneren wat ambtenaren betreft die niets produktiefs te doen hebben .ik moet het nog zien gebeuren dat deze oplichters en waardeloze ministers gaan bezuinigen op ambtenaren ,wetende dat het zelfmoordt betekent.allemaal loze beloften .
  vandaar die vodoo economie omdat al dat geld naar de overtollige waardeloze ambtenaren gaat .ze doen maar


  Maak melding
 2. Gelukkig. De IMF is een organisatie die eigenlijk landen afhankelijk maken van een in waarde dalende US$.
  Kijk maar eens naar Argentinie. Maleysie heeft de IMF eruit gegooid, met de bedreiging van de US van sancties. Maleysie heeft het gemaakt op basis van eigen kunnen en eigen noodzaak.
  Sur zet de schouders eronder. Hey kan.


  Maak melding
 3. ja dat is waar ook het imf heeft geen expertise in huis. de vriendjes moeten op der post blijven.ik weet is hard the rules of imf maar brengt later wel de vruchten.
  niet voor niets dat er iets tot ontwikkeling komt in suriname


  Maak melding
 4. Het aannemen van mensen, dat doen ze wel heel makkelijk, maar om ze weer af te vloeien….ho maar……dan kan dat ineens niet meer…..grappenmakers. Het is jammer dat de beleidsbepalers echter geen enkel effect zien van hun slechte maatregelen……maar juist het Surinaamse volk de pijn voelt.

  Jullie hebben geluk dat er geen fuindamentalisten in Suriname zijn….want anders waren jullie allemaal al gelynched!!!


  Maak melding
 5. In feite ben ik geen voorstaander van het ruchsigloos uitvoeren van de IMF voorstellen. Dat hebben wij gezien in Afrikaanse landen waar ook allerlei subsidies stop gezet moesten worden etc. etc. en ontslagen. Het rendement ??

  Maarre. . dat er in SME door diverse regeringen al sinds tijden wordt geroepen dat wij dit weldoordacht moeten aanpakken/ uitvoeren is ook al decennia bekend.
  De verantwoordelijkheid leggen bij het midden- en kleinbedrijf is wel wat te simpel door een overheid die steevast geen kaders vastlegt of voorwaarden schept waardoor het midden- en kleinbedrijf daadwerkelijk ook tot banen scheppen kan komen.

  Het overheidsapparaat wordt immers sinds vele decennia gebruikt om politieke beloftes (vriendjespolitiek) in te lossen en dus enkel meer ambtenaren in dienst te nemen (Zoek en vindt de SPOOKambtenaren in SME).

  S.v.p. niet steevast blijven trachten het VOLK zand in de ogen te strooien heren ministers, want wat jullie beloven zijn jullie NOOIT van plan te doen. Dat mag dan weer een ander KABINET doen nadat jullie weer eens een keer niet meer aan de beurt zijn, maar die gaan uiteraard op dezelfde voet verder.

  Laat eens weten hoeveel procent van het inkomen van de overheid naar ambtenaren salarissen gaat voor de grap zodat het volk een duidelijker beeld krijgt.

  Anyhow, zo draait de surinaamse overheidscarrousel wel door, want velen vinden het uiteindelijk een veilge plek om in elk geval een inkomen te hebben, verzekerd te zijn, een pensioentje op te bouwen, en daarnaast (tijdens werktijd) nog eigen activiteiten te kunnen ontplooien. Er zijn immers meer ambtenaren dan noodzakelijke werkplekken (en buro’s) bij de overheid.


  Maak melding
 6. he hassan, waar zit je verstand ?

  de surianaamse ambtenaar wilt niet werken en is liever lui dan moe.

  moe van het vele staken en moe van alle bijbaantjes die de stakkers erop na moeten houden om te kunnen (over)leven.

  Suriname is toe aan burgelijke ongehoorzaamheid: weiger het parasitaire staatsapparaat te financieren,weiger belasting betaling en Hassan and friends gaan heel snel werken voor hun geld.


  Maak melding
 7. honderd parastale bedrijven =
  Direceteuren + onderderecteuren directeuren + raad van commisarissen + een xaantal mankrachten + vakbond X honderd = armoede
  kun je de telling nog wel bijhouden beste lezer.
  de man heeft zonder het te willen de kunu blootgelegd.

  100 parastale bedrijven waarvan een groot deel in onze natuurlijke rijkdommen en wij oogsten er armoede van.

  odi


  Maak melding
 8. Beste mensen,

  Als je economie hebt gestudeerd, begrijp dan pas goed waarmee het IMF mee bezig is. Ik ben trots op de heer Hassankan dat suriname zelf gaat bepalen hoe ze moeten ingrijpen zonder ontslag.
  Vergeet een ding niet dat suriname geen voorliggende voorzieninigen kent als Nederland wanneer iemand geen werk meer heeft. In Nederland kun je een uitkering aanvragen en toch nog je huur betalen, maar niet in Suriname. Hou rekening met mensen die daar hun huur moeten betalen.
  En vergeet niet dat surinamers toen altijd gebruikt zijn in eigen land door de buitenlanders die steeds voor het zeggen hadden.
  Ik ben blij met de ontwikkeling dat ze nu wakker geschudt worden.
  Verdiep je eens in de geschiedenis

  Janny.


  Maak melding
 9. Ik zou niet weten welke halfzacht gekookte maatregelen men in Suriname zou moeten toepassen om het overheidsapparaat te saneren. Het overheidsapparaat moet verkleind woren en effectiever werken. Niemand in Suriname durft echter deze stap te nemen. Dit is immers zijn politieke dood. Een groot gedeelte van het overheidsbudget wordt uitgegeven aan loon ten behoeve van onproductieve ambtenaren.De overheid als werkverschaffer. Dit heeft weer tot gevolg dat noodzakelijke overheidsinvesteringen uitblijven.Alleen Wijdenbosch kreeg het voor elkaar om overheidsinvesteringen in infratsructurele werken uit te voeren. Dit is hem niet in dank genomen terwijl dit zeer noodzakelijke investeringen zijn geweest.Het IMF wil met een sanering van het overheidsapparaat bewerkstelligen dat de Surinaamse overheid sneller in staat zal zijn om buitenlandse leningen af te lossen en om het begrotingstekort bij de overheid terug te dringen.Het uitblijven van een sanering van het overheidsapparaat maakt het land economisch ook niet gezond.


  Maak melding
 10. Sanering van het overheidsapparaat in Suriname is een illusie.
  Suriname kent geen ww of bijstandsuitkering. Daarvoor is het land niet welvarend genoeg. Om dit reele probleem te ondervangen hebben regeringen sind de jaren zestig er voor gekozen om geen algemene bijstandsuitkering te geven, maar om mensen op de payroll van de overheid op te voeren. Uiteraard kwam je voor een dergelijke uitkering alleen in aanmerking als je een meeloper van de zittende regering was. Het was nooit de bedoeling om mensen aan echt werk te helpen, maar uitsluitend de bedoeling om de mensen aan een inkomen te helpen.
  Hassankhan begrijpt dit volledig. Alleen kan hij dit niet zo zeggen. Dus vertelt hij zoals vele voor hem het stoere verhaal van het afwijzen van het IMF en het uitvoeren van een eigen programma. Dit keer onder de mooie naam van Public Sector Reform Programme. In het verleden hebben ze andere namen gehad en in de toekomst zullen ze weer anders heten. Programma’s komen en gaan maar deze situatie zal blijven bestaan.
  Hassankhan weet net als u en ik dat ze nooit zullen worden uitgevoerd.


  Maak melding
 11. Je hoeft geen economie diehard te zijn om te weten dat het verleden nog niet verwerkt is bij onze ministers. Het zal ff nog 300 jaar duren eer er schot in de sur. economie en bij het zelfbewustzijn komt. Een ieder kakelt een ieder weet het beter en het duurt alweer 25 jaar maar geen stap vooruit, eerder achteruit.
  Ik wacht rustig 300 jaar af na mijn dood!

  Krul


  Maak melding
 12. Het lijkt me inderdaad politieke dood van de zittende regeringspartijen drastich te gaan saneren bij de overheidsdiensten.Daar zijn alleen politieke baantjes voor partijgenoten buitenvrouwen enz.Neem bv het geval van de voorzitter Somohardjo die vond dat dhr Wesenhagen het veld moest ruimen voor iemand die op hem lijkt en partijgenoot is.

  Dat zou ook heten reorganiseren, maar niet saneren.
  De partijbonzen willen overal hun mensen/spionnen plaatsen. LET GOED OP ALS LANGS DE OVERHEISKANTOREN LOOPT.


  Maak melding
 13. Ik weet dat dit niet gelegen komt,en dat het niet bij dit onderwerp past.
  Maar lees dit met een klein oog.

  Ik heb liever een avondklok,dan een geestelijke mishandeling(dit is haast niet meer op te brengen voor de gewone Suri.burger

  Deze geestelijke pakslaag van Dhr.V. en aanhang is om gek van te worden.

  Meneer V. sta de bevolking bij,laat anderen je niet bedonderen. let op let op !!!!Laat vrienden zakken en kies voor vijanden die het hart op de juiste plek hebben.

  We go for peace


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES