Arbeiders winnen ronde in slag om Surinaamse haven

8

PARAMARIBO, 31 aug – De Surinaamse Haven- & Transportarbeidersbond, SHATB, heeft een ronde gewonnen in de strijd om zeggenschap over de Nieuwe Haven. Minister Alice Amafo van Transport Communicatie & Toerisme, TCT, heeft bepaald dat de ordeningsmaatregelen van NV Havenbeheer Suriname teruggedraaid moeten worden.

Havenbeheer is nu in een lastig parket beland, omdat de maatregelen getroffen worden in het licht van het moderniseringsproject van de EU. Volgens de bond worden de arbeiders, die losse opdrachten verrichten voor de scheepvaartbedrijven, beperkt in het verwerven van inkomen. Amafo heeft beslist dat alle scheepvaartbedrijven mogen opereren op de haven.

Havenbeheer wilde slechts drie toestaan. “De leden zijn zeer tevreden over de uitkomst en hopen niet dat andere scenario’s op ze worden losgelaten”, zegt bondsvoorzitter Romeo Chin A Loi tegenover de Ware Tijd. De broodwinning is niet langer in gevaar en de rust is terug. Uit protest hadden de arbeiders onder meer de toegang tot de haven geblokkeerd.

De laatste ontwikkelingen kunnen vergaande gevolgen hebben. “Internationalisering van de haven is een voorwaarde die de Europese Unie stelt”, zegt Karel de Koeyer, EU-projectmanager van het technisch assistentieprogramma van de Nieuwe Haven. “Er gebeuren gevaarlijke dingen op de haven. Het kan niet zo zijn dat iedereen komt en zegt: ik ga nu een boot laden en lossen.”


8 REACTIES

 1. Probleem waarschijnlijk opgelost.

  deze mannen verdienen het zij werken niet voor Lanti. Maar moeten van uur tot uur werken om te verdienen, anders geen brood op de plank.

  Heer (V) neem een voorbeeld aan deze mannen.
  zij kunnen zeker gebruikt worden als mannen die willen werken voor het land. Al is het zwaar arbeid zij doen het (tof) geweldig boys.
  Laat je brood niet stelen om daarna door tekortkoming Rover of Zwerver te worden.

  Ex hout kapper.


  Maak melding

 2. ja wat moet nou hier van vinden , regels zijn regels dat is een ik heb van deze minister eingelijk geen hoge pet meer op in de begin was het voordeel van de twijfel maar nu ze is nog een groentje laat me dat zo zeggen


  Maak melding

 3. Beste mensen,

  let maar op, ik zeg niet dat het verkeerd is mogelijk zijn er toch voordelen uit te halen.
  Zie weer de regels komen van de EU, omdat de maatregelen die getroffen worden in het licht van het moderniseringsproject van de EU ligt.
  Waar zijn de regels van de Surinamers zelf?
  Geef ze een kans.

  Janny


  Maak melding

 4. moderniseren, mee gaan met de tijd, internationaal mee willen tellen, nee hoor dat bekrompen idee weer. het is waar overal werkt het zo behalve in suriname want die denken de wijsheid in pacht te hebben


  Maak melding

 5. De EU weet dat niet iedere Suri. voor Lanti werkt.Dus als zij het goed bedoelen(altijd hun voordeel)dan waren zij met alternativen gekomen.
  Moet de wereld altijd naar de pijpen dansen van de rijken.(nee)dus de armen tegen elkaar uitspelen(ja)

  Su. doe dingen die voor land en volk goed zijn. Niemand gaat ons dit leren, zelf ondervinden de beste: Leermeester.

  doe het zelf.


  Maak melding

 6. overal werkt men met internationale regels wil je een goed draaiende haven hebben. en dan kan niet jan en alleman in aktie komen om dat die regels niet in de smaak vallen. dan hoef er geen beleid te zijn. laat een ieder maar regels maken die in zijn voordeel uitkomen. waar gaan we naartoe als iedereen geaccomodeerd moet worden en regels naar zijn behoefte maken. chaos hebben we ook niet nodig, maar stabiliteit om onze haven tot ontwikkeling te brengen. overal wordt er gewerkt met internationale geldende regels of normen.


  Maak melding

 7. Gebruik de kennis en hitech die de EU biedt,maar probeer op je eigen manier dingen te doen.
  Want witten die zullen nooit in het voordeel van zwarten werken.
  Een verrotte koeie bot gooien in het midden van twee hongerige ,straat-honden is een normale en meest toegepaste troef van de witten.
  Tegen de tijd dat deze hongerige honden aan het uitvechten is wie die bot pakt,slaan ze hun slag daarmee.

  Met deze mordernisering willen deze witten tech. kennis en materieel afzetten en daardoor kunnen ze het drugsprobleem aanpakken die verscheept wordt naar europa.

  Hierdoor kunnen ze ook meekijken en meebeslissen in het hele systeem van Suriname ,waar Suriname alleen zeggenschap heeft.
  Want de baas zijn over de zwarten en beslissen over de zwarten komt in hun traditie en cultuur voor.
  Kijk maar in het verleden en kijk wat er nu gebeurd in de wereld.

  wat niet door praten door de beugel kan moet d.m.v. geweld of d.m.v. handelsembargo plaats vinden.

  wie is slim Vene of de Witten ?


  Maak melding

 8. Jan je slaapt hoeveel internationale regels nog ,als je armer ,en armer wordt. Moet je blijven luisteren naar de rijken ze zullen je kruimels en afgedankte spullen geven. Zoek altijd een voordeel weg ,dat doen zij ook.

  wako


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.