Bedrijfsleven wil afgestudeerden met Hollandse houding

9

Tot vijf jaar geleden was er geen hogeschool in Suriname. Daarom hing een ieder die wilde doorstuderen na het VWO, een noodgedwongen vertrek naar Nederland als het spreekwoordelijke zwaard van Damocles boven het hoofd. De komst van de Hogeschool InHolland Suriname heeft daar verandering in aangebracht schrijft De SP!TS.

Surinaamse studenten zijn in de afgelopen jaren geduchte tegenstanders geworden van de stroom Hollandse stagiairs die Suriname elk trimester overspoelt. Het Surinaams bedrijfsleven prefereert vaak die Nederlandse studenten vanwege hun analytisch vermogen en omdat ze kritisch zijn.

Maar InHolland opleidingscoördinator Trevo-Lynn Feurich merkt dat het bedrijfsleven in Suriname de laatste tijd aangeeft graag Surinaamse studenten te willen. Men wil het liefst werknemers met local flavour en een aangeleerde ‘Hollandse’ houding. De Surinaamse student is niet zo mondig, stelt zich wat passiever op en dat komt nog niet overeen met de Nederlandse mentaliteit en houding. Daar wordt dus door inHolland op getraind.


9 REACTIES

 1. Laat me niet lachen, de surinaamse bedrijfsleiders zullen eerst moeten leren hun personeel als volwaardige mensen te behandelen, als het bakras zijn weten ze dat wel te doen, hoe moeten we mondig zijn als kritiek op hun handelen direct wordt afgestraft met ontslag of het ontnemen van promotie kansen.


  Maak melding

 2. Hahahahahah welke 10.000 Surineds baja, hun eisen zijn veel te hoog,ze zijn niet bereid water bij de wijn te doen,in overweging nemend dat ze,hun land gaan opbouwen.Ze willen gelijk,huisje ,tuintje, beestje en boompje.Suriname heeft genoeg hoogopgeleiden,huh Hollandse houding?????Zijn ze niet te vreden met hun eigen mensen?Wat een stelletje slampampers is het bedrijfsleven.Op deze manier blijven ze onder het juk van de bakra`s of is het bedrijfsleven in bakra handen??


  Maak melding

 3. Geachte redakte,

  Een Hollandse houding? Waarom dat nou weer perce! Waarom geen Amerikaanse houding of Chinese houding of Japanse houding of Zwitserse houding, noem maar op. Het lijkt alsof het Surinaams bedrijfleven niet verder kan kijken dan naar Holland alleen. Komt bij mij wel kortzichtig over. Maar dat zal kennenlijk niet zo bedoeld zijn denk ik.

  Wat het Surinaams bedrijfsleven waarschijnlijk in elk geval bedoeld is, dat de heren niet tevreden zijn met die houding van die ‘Sranamanwrokomans’.

  Maar heren toch, weet u hoeveel en hoelang er in Nederland, Amerika, China, Japan, Zwitserland enz.enz. geinvesteerd is en nogsteeds wordt, om goed personeel voort te brengen.

  Wat is uw bijdrage t.a.v. de Republiek Suriname t.a.v. het opleiden van goed Surinaams personeel naar uw ‘smaak’. Hoe zit het met de hervormingsplannen van deze regering m.b.t. het Surinaams onderwijs. Hoe is het gesteld met het niveau van Surinaams onderwijs op dit moment. Waar leggen o.a. vakbonden eerder de nadruk op?

  Buitendien, wat bedoeld u met een ‘Hollandse’ houding ten opzicht van een Surinaamse houding. Ik vindt uw uitspraken een regelrecht belediging aan het adres van Surinaamspersoneel of wrokomans.

  De Republiek Suriname is nog steeds een derde wereldland. Allen door mij voorheen genoemde landen zijn ontwikkelde landen. Buitendien, een houding wordt aangekweekt, is niet statisch.

  U realiseert zich kennelijk niet hoe lang het geduurd heeft alvorens die zgn “Hollandse houding” o.a. zijn vorm verkregen heeft. En u denkt zeker dat met een enkele ‘InHolland Instituut’bin Suriname die transformatie even geregeld kan worden ?

  Maar hoe noemt u de strijd van Surinamers als Kaykusi, De Kom tot en met Bouterse bijvoorbeeld, wat geleid heeft tot een meer zelfstandig Suriname.

  Relatief niets mis hoor met die Surinaamse houding, maar slechts voor niets gaat de zon op. BEWUSTWORDING is the key my Brother. Dat u dat maar weet.

  In elk geval, ik ken uw verlangen, en nu maar realiseren, zou ik zeggen.

  Succes heren, succes.


  Maak melding

 4. E.Buitenman,
  Ik heb met aandacht uw reactie gelezen,ik kan er niets anders aan toevoegen.U bent tenminste 1 met daadkracht en recht door zee,iemand als U zal een verademing zijn in Suriname,think about it.


  Maak melding

 5. korte reactie op forumreacties en politici in Suri:

  1)Surinamers incl Suri-Neds zullen nooit de Hollandse mentaliteit aannemen.
  Net als een Spanjaard geen Hollandse mentaliteit ooit zal aannemen of omgekeerd.
  2)Net als een “import-Amerikaan” zich vaak geen Patriot voelt en vaak sterke banden heeft met het thuisland maar wel vooruit komt door werken.

  Conclusie: Wat deze volkeren stuwt naar hogere prestaties is in de eerste plaats de condities van aanwezige mogelijkheden in eigen land voor VOORUITZICHTEN en de voor iedereen geldende FEDERALE regels (lees EU voor Europa) waarbinnen politici en bedrijfsleven en burgers moeten handelen.

  Suriname moet het van binnenuit gaan veranderen middels een INTEGERE leider met VISIE en DAAD-en DRAAGKRACHT gegoten in een Zuid-Amerikaanse “aroma” waarbij men nu al de volgende zaken kan veranderen zoals:

  a)Bij politici/ambtenaren beginnen met integriteit; het goede voorbeeld geven tav corruptie.Contracten met buitenlandse firma’s op basis van lokale personeel kunnen scholen/laten studeren en voldoende deviezen voor de staat Suriname.Cambior goldmining is de zoveelste reinste uitbuiting door SURINAMERS!!; er zijn contracten afgesloten waarbij Suriname ernstig inkomsten misloopt terwijl politici en ambtenaren wel FLINK hun eigen zak hebben gevuld).
  b)Surinamers in Suriname worden lui gemaakt door Suri-Neds door giften i.d.v.v. geld als inkomen en voedselpakketten.Medicijnen mag altijd!
  c)Arbeidsmoraal moet sterk veranderen; geen “zeven-even” mentaliteit.
  d)De SLM; moet nu eens eindelijk slagvaardiger gaan werken en concurrentie toestaan.SLM en KLM (Marinair is een dochter van de KLM) hebben nog steeds een monopolie en worden de prijzen kunstmatig hoog gehouden.
  M.a.w. de SLM houdt de Surinaamse economische voortuitgang in een WURGGREEP.
  Amerikaanse toeristen komen nu niet naar Suriname omdat niemand wil vliegen met een verouderde rammelende SLM kist die telkens stuk gaat en is ook nog eens te duur!
  Mogen US-carriers landen op Zanderij dan zal het inkomende toerisme sterk groeien en gaat het MKB in Suriname weer vooruit gaan en dus komt er meer werkgelegenheid en dus meer economische bedrijvigheid.Hierdoor ontstaat er weer mogelijkheden voor buitenlandse investeerders en bedrijven.


  Maak melding

 6. Geachte brada of sisa Soenit,

  Soms voel ik mij zo geroepen om ‘recht door zee’ te gaan wanneer het om bepaalde uitspraken gaat van; wat we noemen onze ‘hoogopgeleiden’. En alhoewel ik de indruk heb dat men het misschien ook opzettelijk doet, wil ik er wel wat van zeggen, omdat ik moe wordt van dat neo-koloniaalgedrag bij sommigen onder ons.
  Free your mind from mental slavery, zei Bob Marley en zegt hij nu nog, zelfs na zijn dood, regematig ook op de radio en TV.

  Bij ‘minder hoogopgeleiden’, kan ik me het enigszins wel voorstellen en begrijpen, en heb daar wel begrip voor hoor dat ze opkomend zijn, nog jong dus. Maar ik ken sommigen van die ‘hoogopgeleiden’ met een titel voor hun naam, zoals ‘doctorandus’, waarvan je zou denken dat die als voorbeeld zullen fungeren voor onze jongeren. Maar ho! Het lijkt alsof ze het door hun studie, nog erger voor zich zelf gemaakt hebben. Noti den no leri san kan yepi na pipel, noso a libimakandra pe den kweki kon.

  Je kan je niet voorstellen wat ze uitkraaien.
  En wanneer je ze zou tegenspreken, dan worden ze boos ook. Sommigen voelen zich direct op hun pik getrapt. Ik bedoel;
  mijn oma zei; ‘leri no e pur’don’.

  Maar los daarvan, ‘kennis’ (sabi noso koni) eindigt niet bij het behalen van een titel voor je naam. En velen van onze hoogopgeleide zwartenparels, denken van wel. Vandaar dat velen na hun Studie, ook niets meer doen met de keuze van hun afstudeerscriptie.

  En vaak genoeg zijn het ook nog van die nietszeggende, prutserige themas waarvoor zij kiezen, waar je op de Universiteit makkelijk mee weg kan, als ze maar doctorandus genoemd kunnen. En ik ken er een paar hoor “so’boto”.

  En het zijn deze gasten die na hun studie, vervolgens niet meer luisteren, niet meer willen luisteren naar het volk, niet meer willen leren, ook niet meer lezen of verder studeren, zich niet verder specialiseren, om zich vervolgens op te werpen tot spreekbuis van ons volk vanwege de titel voor hun naam.

  Om tevens de intellectueel uit te hangen, maar zelfs weinig voor het volk tot stand weten te brengen of willen brengen, vanwege hun minachting jegens de massa. En als maar het volk de schuld geven, van alles wat zij fout doen of wat fout gaat, zonder naar zichzelf en hun daden te kijken of te luisteren naar de onzin die zij roepen.Ook zonder te beseffen hoeveel schade ze aanrichten met hun “wijsheid”.

  Ik bedoel, het bedrijfsleven is een belanrijke ader van een land, vooral van een land in ontwikkeling, dat zich ook nog probeert te ontwortelen van de restanten als gevolg van eeuwen lange kolonialisme en neo-kolonialisme. En kom je met je ‘Hollandse houding’. Ik bedoel, heb je het nooit begrepen? BE YOUR ZELF!! BE FREE, BE YOU!!!
  and ‘let it be’.

  Tan bun, waka bun.


  Maak melding

 7. Wat een stormvloed aan reacties die de plank volkomen misslaan. Ik kan mij de informatie in het artikel volledig voorstellen. De meeste Surinamers zijn nou eenmaal opgevoed met een vaak overdreven respect naar meerderen die belemmerend werkt in het zelfstandig handelen. Er is echter de laatste tijd in Suriname steeds meer sprake van jonge en moderne ondernemingen die de behoefte hebben aan zelfdenkende managers. Dit zijn de organisaties waar het artikel naar refereert. Maar blijkens de reacties vertalen mijn Surinaamse broeders en zusters zowat alles zonder er verder bij na te denken naar een overheidsprobleem.


  Maak melding

 8. Zeer ‘opmerkzaam’,
  mijn beste broeder of zuster. Inderdaad heb je als s’landskind de neiging de dingen primair te vertalen naar de overheid.

  Het bedrijfsleven verkiest eerder voor mondigheid en analitisch vermogen, nou.
  Kijk maar naar ons parlement hoe er mee wordt omgegaan.

  Kijk naar de reactie van Vene t.o.v. Miesiekaba. Kijk naar de cultuur binnen de VHP. Kijk thuis, de omgang van ouders en kinderen. Kijk op school, als voorbeeld de kleuterscholen.

  Analitisch vermogen hebben Sranamans zeker.
  Mondigheid te meer, maar dat is niet het probleem!!

  Het probleem is dat beiden juist de kop worden ingedrukt door een oude orde, als te zijn “brutaal”. Zelfs in de hoogste gelederen van het land tot beneden, direct na de geboorte zelfs.

  Het bedrijftsleven moet begrijpen,dat beide cretereas reeds bij onze jongeren aanwezig zijn, maar nogsteeds onderdrukt worden door de oude orde of de oude dominante cultuur, die weigers terrein prijsgeven aan vernieuwingen, vanwege een neo-kolonialisme die een belangrijk deel vormt van hun atitude.

  Wat Miesiekaba vorige week in het palement bewees m.b.t. die dubbele pet van Vene en de VP en anderen bijvoorbeeld, werd al gauw als brutaal gezien en dus de kop moeten worden ingedrukt “Miesiekaba, ik waarschuw je, je ben brutaliteit”.

  Dus heren bedrijfsleven, zeker moet er een proces van vernieuwing plaatsvinden – Revo- II zou je het kunnen noemen- om ‘mondigheid’ en ‘analitisch’ vermogen meer vrije ruimte te geven.

  Maar realiseer u zich wel, dat de weerstanden die bij Revo-I ondervonden werden, enormer zouden kunnen zijn dan bij Revo-II. Dus zeg ik, laat het proces geleidelen ingang vinden in alle lagen van die gemeenschap (bewustzijn), om te beginnen op de kleuter scholen.

  Maak de kleuters niet alleen mondig, maar waardeer dat ook, i.p.v. het tegelijkertijd elders de kop in te drukken.

  Want hoe je het draait of keert, Miesiekaba was wel mondig genoeg om het te zeggen, maar niet een ieder kan daar tegen, dus wat doe je er dan aan.

  En met dit besef zeg ik: laat voor mijn part die fight nu beginnen,

  REVOLUTION-II !!!!!!!

  Tan bun.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.