woensdag, april 17, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaams parlement moet zakelijker worden

Surinaams parlement moet zakelijker worden

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 29 aug – Het parlement moet zich beslist zakelijker en constructiever gaan opstellen. Dit zegt oud-minister van Binnenlandse Zaken en politicoloog, Hans Breeveld. “Dit lijkt een gebed zonder einde. Ook nu worden de begrotingen oppervlakkig behandeld, zonder diepgang. De dubbele functie van veel parlementariërs geldt als grote boosdoener.

“Nagenoeg alle parlementsleden hebben naast hun lidmaatschap ook een fulltime job als ambtenaar met als gevolg dat het ze eigenlijk niet lukt zich volkomen te wijden aan de behandeling,” zegt Breeveld tegenover de Ware Tijd. Kennelijk door gebrek aan voorbereidingstijd, wordt te weinig ingespeeld op de structurele problemen waar Suriname mee te kampen heeft.

“Je hebt leden die hun huiswerk goed maken, maar dan komt het over alsof het van de oppositie is die de regering bekritiseert of dat het van de coalitie is die de regering aan het ondersteunen is,” aldus Breeveld. De opstelling is teveel die van oppositie en coalitie in plaats van als parlement. Bijschaving over wat te bespreken op openbare vergaderingen, zou alvast kunnen helpen het niveau op te trekken.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
 1. Mang, een gebed zonder eind mi boi, ze leren het nooit meer af.

  Zij spelen met het laat, en dit zal ons allen bezuren, pijnlijden + armoedelijden.

  De leiders tegen lijders.

  Ahiboi.


  Maak melding
 2. banana republiek meer niet ,jullie slapen het is oud nieuws .sinds waneer funcioneert het parlement .het is gewoon een puinhoop.
  banana casaba republiek .ze kunnen zelfs niet uit hun woorden komen laatstaan een voorbeeld aan het volk geven .hahahaah
  soso fatu .


  Maak melding
 3. De politiek is SU speelt al jaren in SU.
  Wat nu geroepen wordt zal geen enkel effect hebben op deze mensen.
  Als het ware water naar zee dragen.
  Ze hebben een dikke huid,
  en vinden het prettig dat de gewone burger blijft lijden.(verantwoordelijke dhr V.)

  Lijder


  Maak melding
 4. Enerzijds heeft Breeveld helemaal gelijk. Surinaamse politici, de Surinaamse overheid, het Surinaams bedrijfsleven, de Surinaamse burgers, kortom de Surinamer in het algemeen zou in vele situaties een zakelijkere houding moeten aannemen. Een kleine cultuuromslag die mettertijd aan te leren is. Ten minste als je bereid bent om van je fouten te leren.
  Het moment en de situatie welke Breeveld aangrijpt om op te roepen is wat mij betreft verkeerd gekozen. Breeveld roept op om zakelijk (lees: serieus) in te gaan op de begroting voor 2006.

  Beste Hans,
  als er serieus zakelijk moet worden gediscussieerd over deze begroting, dan komen we er nooit uit. Afhameren dat ding en vervolgens aansturen op een zakelijke behandeling van de begroting van 2007.
  Dan sta ik helemaal achter je.


  Maak melding
 5. Dit is geen raar fenomeen.Het doorsnee niveau van de parlementariers is niet van een al te hoog gehalte.Om een beetje diepgang te kunnen krijgen moet men niet alleen van ’n stukje papier iets kunnen voorlezen,maar staande de vergadering verbaal ook over het onderhavige onderwerp flink van zich kunnen afbijten.In plaats dat te doen wordt er meestal op de man gespeeld.Verder is dualisme in het surinaams parlement taboe.Coalitieleden die zich te kritisch opstellen naar de regering worden als niet loyaal en ondisciplinair gedrag verweten.Het argument dat de meeste parlementariers naast hun werk in het parlement nog een voltijds baan hebben raak kant nog wal.Iedereen weet in suriname dat de meeste gasten het parlement in gaan voor hun persoonlijk voordeel en niet om het belang van het land te dienen.


  Maak melding
 6. democratie is een proces. het huidig dualisme in ned is het resultaat v e eeuwenoude strijd dat niet zonder bloedvergieten is gegaan. zolang er in sur sprake is van een tekort aan basisvoorzieningen zal het bewustzijn naar diepgang vh democratisch proces niet opgang komen. uiteraard is een illustratie ervan de corruptie. ad ene kant is corruptie menseigen, maar het is een verschil of 100 % vd maatschappij corrupt is of minder dan 10 % agv een diepgaand democratisch proces met voldoende controle en sanctiemaatregelen. het is een teken ad wand dat parlementariers nevenfuncties bekleden, het systeem staat dat toe. het democratisch proces in sur is gereduceerd tot een politieke koehandel dat helaas kenmerkend is voor de meeste zg bananenrepublieken. toch blijf ik geloven dat er een procesgaande is in de goede richting.


  Maak melding
 7. Beste redactie

  Ten aanzien hiervan wil ik het volgen de kwijt;

  Ondernemend denken heeft te maken met ondernemerschap. De Republiek Suriname is een onderneming. De republiek is een bedrijf en dat bedrijf heeft een leiding, een soort van directeur (de president).

  Die president staat aan de leiding van de diverse bedrijfsafdelingen (ministeries) van die onderneming, waarbij ministers uitvoering geven aan een beleid, gekoppeld aan een begroting.

  De parlementsleden houden een oogje in het zeil waar dingen niet goed gaan of daar waar men nog geen aandacht aanbesteed heeft. Dit alles ten gunste van de onderneming (Suriname),die weer verantwoordelijk is voor het welzijn van haar burgers,de ingezetenen).

  Maar als zelfs de president dat niet beseft dat de Republiek Suriname een onderneming is;
  een deel van de ministers dat niet beseffen;
  niet naar het parlement geluisterd wordt; de burgers geminacht worden;zelfs met zalig Papa Touwtjie had men moeite; een groot aantal minister, directeuren en onderdirecteuren maar wat aanmodderen; dit zijn allemaal redenen dat er onvoldoende besef is t.a.v. de potentie die die onderneming met zich mee heeft.

  En zeker moet men eerst ZAKELIJK zijn om pas dan zakelijker te kunnen worden. Maar als velen binnen die onderneming, dat bedrijf dat Suriname heet, niet zien als ‘hun’ bedrijf, maar als een ‘bedrijfje-gewoon’.

  Het niet zien als een onderneming om te koesteren. Als velen minachtig naar die onderneming kijken, en slecht denken van: wat valt er voor mij en mijn gezin en vrienden te halen, en de boel probereb uit te hollen, dan wordt het inderdaad tijd voor zakelijk denken.

  Maar je zal toch wat ondernemersschap in je bloed moeten hebben vindt ik, en sommigen hebben dat niet, maar willen geen ramen gaan lappen, en dat is het probleem met sommigen Surinaamse parlementsleden.

  En Vene, ach, het presidentschap is altijd zijn doel geweest, niet een middel om het land groot te maken. En als het in je denken al fout zit, dan zal het ook fout blijven gaan, tot dat het licht zal gaan branden.

  En wanneer zal dat in Gods naam gebeuren, vraag een ‘mofina’ op het achter erf zich reeds jaren af.

  Time wil tell.

  Tan bun.


  Maak melding
 8. dat kan niet.ze hebben het nooit geleerd.en dat blijft nog jaren het zelfde.
  als iemand dat zou willen. dan word hij terug gefloten.dus.kan niet…………,


  Maak melding
 9. de sur parlementarier is niet zakelijk.
  maar.wil alleen makkelijk.
  als men sur parlementarier zou zijn. dan zou ik voor beeldig zijn.zo dat mensen niet lui worden.dan zij zijn. stumileren is aanbevolen. ik als persoon moet de jongeren voor beeld geven.zo dat zijn met elkaar niet het leven zuur maken. maar elkar stimuleren.
  zo als het overal moeten zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES