Surinaamse zender Faya Lobi week geschorst

13

De Surinaams georiënteerde stadsradiozender Faya Lobi uit Amsterdam is afgelopen week van de kabel geweest. Volgens AT5 had zendgemachtigde Salto de zender een week geschorst wegens het ongeoorloofd brengen van reclame.

Reclames uitzenden is op de publieke zender streng verboden en kan met hoge boetes bestraft worden. Als het Commissariaat van de Media boetes geeft, zoals al een keer gebeurd is, komt het voortbestaan van Salto in gevaar.

Volgens Faya Lobi-directeur Roy Ristie is de schorsing onterecht en is de wetgeving niet duidelijk. Hij zal dan ook naar de rechter stappen. Faya Lobi zou vanaf vandaag weer via de kabel beschikbaar zijn.


13 REACTIES

 1. Aan de ene kant heel vervelend voor de luisteraars aan de andere kant terecht en eigen schuld van de Faya Lobi leiding. Je wil commercieel gaan en doen? Doe dat dan niet onder de vlag van een publieke zender. Dat zie je vaker, mensen willen wel geld zien maar hebben de guts niet om het risico te nemen. Dan maar onder de vlag van de publieke zender of de stichting, vereniging etc.. Als je geld wil verdienen doe het dan goed. Er is niets mis met geld maken, maar draag ook de kosten ervan.


  Maak melding

 2. Is de tijd niet aangebroken dat Radio Tamara,Radio Mart en Radio Fayalobi gaan bundelen in Amsterdam. Het moet toch mogelijk zijn dat deze drie zenders op een enkele frequentie uitzenden en dat elk station 8 uur per dag (samen 3×8=24 uur)gaan uitzenden met een eigen programmering.Ik hoop dat er geen rivaliteit is tussen de heren en als deze er is dat men het onderlinge wantrouwen aan een kant schuift. Ik neem niet aan dat mijn voorstel een hersenschim is.


  Maak melding

 3. Ik merk dat de meeste mensen denken dat Radio Fayalobi ook daadwerkelijk een overtredening heeft begaan. Niets is minder waar.

  Radio Fayalobi heeft niets gedaan dat niet toegestaan is door de wet. Salto voert al langer een hetze tegen de omroep die maar niet boven het maaiveld mag uitgroeien.

  De z.g. overtreding betrof het verwijzen in de dagelijkse agenda die wij reeds 20 jaar uitzenden, naar de website http://www.watersnoodrampsuriname.nl, een uitgaansgelegenheid als uitgaanstip en het attenderen van onze luisteraars op een door de overheid gesubsidieerde en aanbevolen beroepsopleiding tot kapper.

  Dus belangrijk te weten dat het om niets gaat. Vandaar nu onze gang naar de rechter.


  Maak melding

 4. Roy Ristie is verkeerd bezig, hij verliest de zaak en dan is hij nog verder van huis.Kent die man de regels waaraan hij zich moet houden niet?.Het is verboden reclame te maken op een publieke zender. Alle programma’s worden bekeken door een controleur en als ze je betrappen, volgt er terecht een sanctie.Sluipreclame is verboden. Waarom niet COMMERCIEEL gaan als je geld wilt verdienen, daar is niets mis mee.


  Maak melding

 5. Beste Faradiba,
  Ik ben niet verkeerd bezig. Ik ben, net zoals ik dat 30 jaar hier doe, goed bezig. Niet alleen voor mezelf, maar ook om zaken voor anderen geregeld te krijgen.

  Ik heb nog nooit een zaak verloren die een goede en oprechte, maar bovenal een terechte feti is.

  Radio Fayalobi heeft geen overtreding begaan. Dat is ook bevestigd door het commissariaat van de Media. Salto, die incompetent is, houdt er een werkwijze en opvatting erop na, die ons soort omroepen de das om moet doen.

  Radio Fayalobi maakt geen sluikreclame. We hebben niet de behoefte om kinderachtig en achterdochtig te doen, te meer we de keus hebben om mededelingen van commerciele aard zelf in het sterblok te programmeren.

  Radio Fayalobi maakt een keuze voor het publiekbestel. Als we commerciele bla bla radio wilden maken, slechts met het motief om geld te verdienen, hadden we die keuze allang gemaakt.

  We willen gebruik maken van het bestel om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid invulling te geven, maar dan wel op een manier die te maken heeft met ons bestaansrecht.

  Waarom kregen we anders de radio Award allertijden? Weet je de tekst die de jury daarmee gepaard liet gaan????


  Maak melding

 6. Eeh Roy,
  Dit is een privaatrechtelijke kwestie waarin de overheids instellingen gewoon als een normale rechtspersoon worden aangemerkt. Reclame maken voor een rechtspersoon mag niet op zo een zender. Als je er geen geld voor heb gehad en je doet datzelfde ding al 20 jaar, kan je de rechter overtuigen dat de gewoonte van 20 jaar een maatschappelijke functie vervuld en dat het helemaal geen commerciele bedoeling beoogd.
  Aan de andere kant leven we in Holland als deze mannen je kunnen pakken dan pakken ze je. Je moet wel behoedzaam te werk gaan en gewoon een beetje uitkijken in het vervolg.
  Heel veel Succes met je radio!!


  Maak melding

 7. Behoedzamer dan behoedzaam kun je niet zijn als het op je gemund is.

  Ik wordt uiteindelijk ook dit keer weer in het gelijk gesteld, maar het kost klauwen vol geld. Aan gewoon radio maken kom je dan niet. Salto moet eens een keer worden doorgelicht.
  Het kan niet zo zijn dat een klein groepje ‘witte’ elite het voor het zeggen heeft in het zo multiculturele Amsterdamse omroepbestel.
  Alleen bij Salto in Amsterdam rommelt het al jaren.


  Maak melding

 8. Heb je die beterweter weer Faradjeba.

  Roy ,wens jeheel veel succes,tja als je niets gegund wordt heb je dit soort taferelen.
  Heel veel SUCCES in je strijd tegen het ONRECHT.


  Maak melding

 9. Dank voor ale steunbetuigingen.
  Terzijnertijd zal er ook info over het verloop van de zaak worden verstrekt via http://www.radiofayalobi.nl

  Goed te zien dat velen van jullie begrijpen waarover het gaat. Het sterkt ons. We kunnen hierdoor ook weer een lans breken voor allen die gebukt gaan onder het terrorisme van Salto.

  Salto wil 26 september een feestje bouwen. Wat willen ze vieren? Er valt niets te vieren. Waar komt het geld voor het feest vandaan? Waarom dit geld niet beter besteden aan zaken die te maken hebben met de verbetering van de omroepactiviteit bijvoorbeeld ook betere communicatie met de luisteraars.

  Salto heeft een publieke taak maar heeft sch …. aan het publiek. Dat gaat al jaren zo. Het moet nu eens zijn afgelopen.
  Wij zullen ons ook tot de politiek wenden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.