maandag, juni 17, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname laat duizenden spaarlampen branden

Suriname laat duizenden spaarlampen branden

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 aug – De komende weken zullen duizenden woonhuizen in het kustgebied voorzien worden van spaarlampen. Volgens minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen moet dit Surinaams-Cubaanse project op jaarbasis ruim twintig miljoen dollar aan besparingen opleveren. “De huishoudens moeten dit merken aan hun rekening”, aldus Rusland.

Maar ook de staat kan lachen, omdat de subsidies minder zwaar zullen drukken op de begroting. Toch blijft de bezorgdheid over de stijgende kosten voor energieproductie. “Ook als dit project succesvol blijkt, ontkomen we niet aan het bespreekbaar maken van de kostendekking”, zei Rusland bij de lancering van het project. Energiebedrijf EBS komt als jaren niet meer rond.

Daar grote hoeveelheden peperdure diesel ingevoerd moeten worden, is de druk des te meer merkbaar. Aan de andere kant blijft de vraag naar energie toenemen, zowel vanuit de huishoudens als vanuit het bedrijfsleven. Op aandringen van Cuba worden studenten uit het technisch onderwijs ingezet bij de introductie. Dertig Cubaanse studenten doen mee. Havanna heeft vijfhonderdduizend lampen geschonken.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. Gaan ze die lampen verdelen?
  Leuk gebaar, vooral van de Cubanen. Maar waarom niet gewoon beginnen met de Straatverlichting en het enorm aantal lanti-kantoro’s? Dat zijn immers de grootverbruikers met onoplettende ambtenaren die het licht dag en nacht aan laten staan.De gewone burger kijkt daar wel voor uit. Tenzij ze te veel geld hebben.
  Dus begin bij de Overheid en verkoop wat overblijft tegen een symolische prijs aan de bevolking. Hoef je ook geen kostbare distributiecampange te organiseren.


  Maak melding
 2. Energiebedrijf EBS komt als jaren niet meer rond.

  Mogen de direktie-leden eindelijk eens proberen een goede administratie te voeren, van leveringen van elektrische energie en van de ontvangsten van gebruikers.

  Pas dan kan blijken wie er knoiet. Omdat reeds jarenlang geknoied wordt , moet Cuba eff bijspringen met spaarlampen. Maar dan verhogen de direktie-voerders toch wederom de tarieven met enkele procenten???

  Me neer Greg Rus , bezint bij de direktie van de EBS, alvorens u hier 1 bedelverhaal komt ophangen. Het volk doorziet hetgeen u bezig bent te doen. Omdat reeds 2 maanden eerder werd verklaard, onomwonden , dat de elektrische tarieven zal worden verhoogd.

  Begin 1 goede administratie van ondernemingen, in categoriën van gebruiksgrootte , dan tarieven opstellen voor particulieren idem dito naar rato van gebruiksafname. Mensen die ook ´s-nachts zomaar airco-machines laten aanstaan mogen best wat meer betalen.

  Vriendelijke groet,…………..


  Maak melding
 3. Wel, als Bhai er nou voor zorgt dat de overheid ook spaarlampen gaat gebruiken – en wellicht is een deel van die half miljoen lampen wel bedoeld voor overheidsgebouwen – dan gaan die 30 Cubaanse technici op eigen kracht wel uitzoeken wie van de kleingebruikers in het land geïnteresseerd zijn in een gratis lamp, en daardoor energiebesparing.

  Dus niks ‘symbolische prijs’, gewoon gratis.


  Maak melding
 4. Dat het EBS niet kostendekkend werkt heeft niets te maken met de stijging van de brandstofprijzen, maar komt door het grote aantal bloedzuigers en nietsnutten die massaal de kantoren van het ebs bevolken.

  Deze minister zou zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en orde op zaken moeten stellen bij het EBS, i.p.v. wederom bedelgedrag te tonen dat bij past bij een vijfde wereldland als suriname.


  Maak melding
 5. Alle beetjes helpen.Initiatief nemers namens een Suri.bedankt. Maar kan er een zuinige lamp voor de reislustige heren en dames van de regering uitgeven worden. De meeste reizen worden afgesloten zonder enig resultaat (reizen voor niks)(feesten ).Hopelijk is deze actie ontstaan uit een reislustige regerings functionaris. Dan a dwing boeng !!

  Hanga lampoe.


  Maak melding
 6. Begrijp er niets van, dure diesel invoeren? Kijk hoe groot het land is wel eens gedacht aan biodiesel?
  Weet hoeveel werkgelegenheid, hoeveel minder in te voeren brandstoffen?
  Alles is aanwezig in suriname om het een succes te laten zijn.


  Maak melding
 7. Die mannen willen niet dit omdat er dan geen joekoe komt. De buitenlander geeft valuta. Daarom nooit eigen initiatief, “wat Bio” ! vies woord voor de boys. Enkele lampen om de boel te verblinden ja.

  Tang boeng.


  Maak melding
 8. halloo

  wanneer worden ze eens een beetje slimmer,laten ze maar leren van die bakras,en we hebben genoeg stoffen in de grond ,maar waarom moeten ze laten halen ,vind ik geen goed idee.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES