In twee jaar Radiotherapeutisch Centrum Suriname

9

PARAMARIBO, 24 aug – Het Radiotherapeutisch Centrum Suriname, RTCS, moet binnen twee jaar gerealiseerd zijn. Dit is het Academisch Ziekenhuis Paramaribo overeengekomen met het architectenbureau Carel van Hest Architecten NV. Van Hest Architecten is hoofdconsultant van een adviesgroep die de algemene directie zal voeren over de bouw van Suriname’s eerste kankerbestralingscentrum.

“Binnen tweeëntwintig maanden moet de oplevering plaatsvinden. Er zijn vijf maanden voorbereidingstijd uitgetrokken, veertien maanden voor de bouw en drie maanden om alle installaties te plegen”, zegt Van Hest. De eerstesteenlegging moet in februari 2007 plaatsvinden en de oplevering in juni 2008. De bouwkosten zijn begroot op ruim acht miljoen dollar.

Ruim zeven miljoen dollar komt van de Islamitische Ontwikkelingsbank. Suriname investeert 1,8 miljoen dollar. Volgens ziekenhuisdirecteur Eddy Joemmankhan melden zich per jaar ongeveer vierhonderd nieuwe kankerpatiënten aan. De meesten worden chirurgisch of chemische behandeld. Of het wordt uitzenden, wat gepaard gaat met hoge reis- en behandelingskosten.

- Advertentie -

9 REACTIES

 1. Aai Ruth,
  niet om wat maar het lijkt wel of er aan het goede nieuws uit Suriname vandaag geeen einde komt.
  En ik meen het!!!

 2. Nog meer kernafval.Men weet waar het goed voor is, (binnenkort) dat staat vast.Maar meneer/mevrouw radioactief!!!!.Dus binnenkort enkele kerncentrales ?(helaas het moet voor de zieken)maar jammer!!!Radioactief… hebben zij nagedacht wie de boel moet opruimen laten wij het hopen (geen lande)(krepi).

  Ahi boi.
  Surinang

 3. Hallo Bhai to Ruth,

  Ik ben blij dat je toch positief denkt. Als je als mens positief in het leven staat zul je ook heel veel positiviteit aan trekken en zien. Hierdoor zul je je ook heel gelukkig voelen.
  mensen die negatief denken zijn meestal mensen die met onopgeloste problemen zitten. Deze mensen zoeken ook altijd de schuld bij een ander en niet bij zich zelf.

  Blijf je zelf en ook positief. Santhoki probeert zijn best te doen voor ons allemaal die zich Surinamer voelt.

  Janny

 4. Ahi boi.
  Surinang

  Ik zie dat je nergens verstand van hebt en gewoon uit je nek zit te l…n. Radiotherapy hoeft niet speciaal met een Kobaltbron te zijn (als je tenminste weet wat dat is).
  Dit kan ook gewoon met een Xray therapy scanner gedaan worden (als je dat ook weet wat dat is). Als je een Bio Medical Engineer bent weet je er meer van af. Ga dus eerst maar een cursus volgen voor dat je je in een discussie werpt of commentaar levert.

 5. Oh.Oh. Joesoe

  Weet je het echt, heb jij de gegevens laat het weten.Radioactief is aannemelijk. Niet met te lange tenen gaan lopen reageren. Welk systeem is het meest effectief ? Milieuvriendelijk ? enz.enz.
  Laat ons weten.

  Thank you.
  Ahi boi.SU

 6. Meest milieu vriendelijk systeem is het OSS
  Systeem (oncology Support System) die gekoppeld wordt aan een CT scanner, die na de diagnostiek als Stationaire unit wordt gebruikt voor de therapy. Ik weet dat zo’n systeem in Sur. komt. Dus milieu vriendelijk nogmaals.

 7. Aan dhr. of mevr. Joesoe.
  bedankt voor uw informatie(er was twijfel of Su. een produkt in huis wilde halen met vele nadelige gevolgen voor later)Ze zijn goed bezig in SU.(ahi boi !!!)

  Joesoe.
  nogmaals bedankt en verder succes.

  Ahi boi Su.

 8. Ik neem aan dat het hier gaat om lineaire versnellers.
  Is er al bekend welk merk dit zal zijn?
  Bij lineaire versnellers is er overigens geen sprake van “kernafval”.

 9. Hallo allemaal,

  Ik zal even een paar kleine dingen rechtzetten zover dat mag. Ik heb het radiotherapie gebouw twee jaar geleden ontworpen. Ik kan met zekerheid zeggen dat er twee lineaire versnellers komen en twee CT scanners. En NEE er wordt GEEN radioactief afval geproduceered door de kobalt vernellers. Ik weet trouwens niet welk merk vernellers het zullen worden. Wel zal de producent ze zelf komen installeren, omdat die kennis uiteraard niet aanwezig is in Suriname. Uiteraard is de straling die wordt geproduceerd wel schadelijk maar daar zijn maatregelen voor genomen dat die de ruimte niet uit kunnen komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.