Surinaamse ambtenaren eisen koopkrachtversterking

9

PARAMARIBO, 22 aug – De regering zal op de meest korte termijn moeten zorgen voor koopkrachtversterking voor ambtenaren. Dit stelt de Confederatie van Organisaties van Landsdienaren, Col. Als nieuwe ambtenarenvakcentrale wordt niet eens zo gehecht aan erkenning, als aan de noodzaak tot belangenbehartiging voor ambtenaren. Die dreigen het kind van de rekening te worden.

De traditionele Centrale van Landsdienaren Organisaties, CLO, wordt er namelijk van verdacht politieke ambities de voorkeur te geven. Col wil zich onafhankelijk opstellen om daadwerkelijk de sociale problemen van ambtenaren aan te kaarten. “Het gaat bij ons om een onafhankelijke vakbeweging”, zegt Col-bestuurslid Wilgo Valies. Dat de regering liever met één partner aan tafel zit, wordt als drogreden gezien.

Het lijkt meer aansturen op verplichte kanalisering via CLO. “Dat nemen wij niet, het is in strijd met conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie. Waarom zou de CLO voor ons moeten onderhandelen als we geen binding hebben”, aldus Valies. Nu vice-president Sardjoe als gesprekspartner is aangewezen voor Col, wordt verwacht dat onder andere de koopkrachtversterking gauw wordt doorgevoerd.


9 REACTIES

 1. Vakbond en politiek zijn in suriname al lang voor mijn geboorte, ik geloof sinds de jaren vijftig met figuren als pater Weidman enz verweven met de politiek.
  Met mensen als Derby is het al helemaal geescaleerd, en is haast elke bond een politiek instrument geworden.
  Die meneer Valies heeft zeker een benoeming misgelopen en probeert op deze manier terug te komen.
  COL of CLO een verbetering van de positie van de ambtenaar zal het waarschijnlijk niet worden, eerder een uitholling van de onderhandelingspositie. Een beetje onderhandelaar aan de zijde van de overheid denkt nu: zoeken jullie het maar uit met jullie twee centrales. Als jullie er uit zijn hoor ik het wel.
  En die koopkracht versterking die kunnen ze op hun buik schrijven. Maar waarschijnlijk is ook de leiding van de COL alleen maar bezig met een egotrip. Koopkrachtversterking is immers een verhaal van alle tijden. De ambtenaar wil geld en de overheid heeft het niet. Dus gewoon even wachten tot de drukpersen weer gaan draaien.


  Maak melding

 2. Heren ambtenaren,

  Dat jullie sinds jaar en dag deel uitmaken van Surinaamse elite garde is een feit.Zeven even spook ambtenaren ga zomaar door.

  Maar hebben jullie ook weleens gehoord van werkkrachtversterking?

  Bhai,heeft gelijk meneer valies is een benoeming misgelopen maar dan in een vorig leven!!


  Maak melding

 3. Een groot probleem voor Su.Eerst personeel in dienst nemen,dan kijken of er werk voor ze is,dan kijken hoe zij verloond moeten worden,dan kijken wie vakbond/politiek gebonden is.Wat en Dan: blijft over manipulators, oplichters,rovers,verduisteraars,demagogen. enz.
  Maar heren/dames politiek zorg voor een ding, geef de in dienst genomen personeel een behoorlijk loon. en niet staan kijken wie tot Col/Clo behoort,dat is niet behoorlijk. Geld, geld, geld,SRD is brood op de plank/huur/bezine/energie enz.

  afz. Geen politiek


  Maak melding

 4. Dhr. Valies zaait alleen maar onrust in het land. Kan hij niet inzien dat waar hij mee bezig is niet klopt? We gillen de hele dag door hoe moeilijk wij het hebben, maar we hebben de beschikking over alle luxe. Laten wij beginnen met een grote mentaliteitsverandering en dan verder onderhandelen over andere zaken. Maar door zo door te gaan breken wij ons land. Vakbond en politiek is overal in de wereld met elkaar verweven. Kijk maar naar Kok, oud-vakbondsvoorzitter en later Minister-President van Nederland. Met veel lezen weet je wat er allemaal in de wereld te koop is en dan blijkt dat Suriname nergens een uitzondering op de regel is.


  Maak melding

 5. er klopt niks wat betref surinaamse leiding.
  alle maal heeft straf blad. ventiaan heeft dat niet, maar als hij ooit gepakt word. dan ligt de strafblad klaar. zie je dat gestolen geld geen geluk heeft. gestolen geld heeft geen lang leven.
  het probleem van de sur is dat ze alleen kijken en niks doen,


  Maak melding

 6. deze zelfde amtenaren konden het land bouwen. ze konden een sociale stelsel kunnen maken waar door elk surinamer konden leven. zoals in nederland. bijv een uitkering voor mensen die niet kunnen werken. en werk voor mensen die wel kunnen werken. maar ja. met een laag iQ zullen ze niet op het idee komen.
  met een laag iQ is mogelijk heid groot dat het corruptie plaats vind. en dat gebeurt nu ook. wanneer gaat het veranderen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.