Surinaams toerismeonderwijs moet praktischer

3

PARAMARIBO, 22 aug – Het middelbaar toerismeonderwijs in Suriname moet praktischer. Dit zegt de Nederlandse toerismedeskundige Frans Vort na evaluatie van de richting Toerisme van het Instituut voor Middelbaar Economisch & Administratief Onderwijs, Imeao. Studenten zullen na de driejarige opleiding beter in staat moeten zijn de theorie te gebruiken.

Nu gebeurt dit nog te weinig. Er zal geïnvesteerd moeten worden in onder meer een trainingscentrum op het Imeao zelf. “Als de overheid achter deze studie staat, zal zij ook de middelen ter beschikking moeten stellen”, zegt Vort tegenover De West. Het opstarten van de opleiding alleen is niet voldoende, ook al stijgt de belangstelling van studenten met elk collegejaar.

Waren er bij de aanvang in 2005 iets meer dan twintig studenten, nu hebben zich al ruim tachtig aangemeld. Dit gegeven en de noodzaak van goede dienstverlening als Suriname echt wil gaan verdienen aan toerisme, moeten voldoende prikkel zijn. Het bedrijfsleven speelt al goed in. Vort is als vrijwilliger ter beschikking gesteld via het Nederlandse Project Uitzending Managers, Pum.

3 REACTIES

 1. Ik heb geen weet van het beroepsonderwijs in Suriname dus zou ik eigenlijk niets moeten zeggen, maar hopelijk wordt het nederlands beroepsonderwijs niet al voorbeeld genomen.
  Practische vaardigheden (competenties in deftige onderwijstaal) is de laatste tien jaar het toverwoord voor het nederlandse MBO.
  Eigenlijk is het gewoon een easy way out voor docenten die geen les kunnen geven of niet met moderne (met name niet-hollandse) jongeren kunnen omgaan. Leerlingen moeten maar iets gaan doen. practisch bezig zijn dus. Ga maar stage lopen. Als of de goede stageplaatsen voor het oprapen liggen.
  Gevolg:
  Gediplomeerden die gaan werken kunnen niets want de schoolpraktijk bleek niet aan te sluiten met de echte praktijk.
  Gediplomeerden die verder willen struikelen op het HBO omdat ze niet bechikken over de theoretische basis om op een hoger niveau verder te kunnen. Sommige HBO’s passen zich daar vervolgens aan dit niveau aan. gevolg: de uitstoom van het HBO is van een bedroefend niveau en doet werk op vroeger MBO niveau.
  Nogmaals. Ik heb geen weet van het MBO in Suriname, ik hoop alleen dat ze een goede balans weten te vinden tussen theorie en praktijk en daarbij alle steun krijgen van het bedrijfsleven. En niet lukraak Nederland volgen.


  Maak melding

 2. eerst veiligheid, en dan touristen verwachten, geen hond komt in een onveilige land, waar mensen makkelijk verkracht kunnen worden. welke gekke hond komt in een land op vakantie. waar de politie geen benzine heeft. of komt laat. of komt over twee dagen. dus touristen. suriname is nog niet veilig. de rovers kunnen je uitkleden
  op de drukke mark. en als je zelfverdedigt. kom je in de gevangenis waar je verkracht word tot de dood op volgd,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.