maandag, juni 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname’s private sector wil ontwikkelingscultuur

Suriname’s private sector wil ontwikkelingscultuur

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 aug – Het is tijd voor een ontwikkelingscultuur wil Suriname kans maken om zijn planningsproducten ook om te zetten in vooruitgang. Dit stelt de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB. Zo’n cultuur komt neer op aanname van ethische beginselen, integriteit en verantwoordelijkheid. Wetten moeten gerespecteerd worden, evenals andersdenkenden.

Zeker voor degenen met werklust en de bereidheid om te sparen en te investeren moeten met open armen worden ontvangen. Bovenal moet meer dan ooit voorrang worden verleend aan respect voor de wet, stiptheid en punctualiteit. “Op deze manier kan het veel genoemde attitude- of mentaliteitsprobleem worden opgelost”, aldus de VSB. Het is de enige weg open.

Wil het onlangs goedgekeurde Meerjaren Ontwikkelingsplan kans van slagen hebben, dan zal dus uit een ander vaatje getapt moeten worden. Anders dan de onder meer de oppositie gelooft, heeft het plan best wel potentie. Als van het bedrijfsleven gevraagd wordt om ruim zeventig procent van de uitvoering te bekostigen, zullen wel de vereiste omstandigheden geschapen moeten worden.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

3 REACTIES
 1. Wat is dit voor geouwehoer?
  Ach wat zeg ik nou. Daar zijn wij nu eenmaal goed in.
  Maar toch: VSB ga aan het werk. Investeer, creeer werkgelegenheid, neem risico’s. Gebruik uw macht als belangen/pressiegroep om de overheid te dwingen een goed kader en behoorlijke wetgeving voor een gezonde economische ontwikkeling te creeren.
  Hou op met dit soort borrelpraat want anders ziet u de chinezen, turken en anderen u alles ontnemen.


  Maak melding
 2. Zuiver!, zo is het. Wij, het volk moeten het werk doen en het geld verdienen voor ons land. Er zijn gelukkig toch wel mensen die weten dat de overheid er niet is om het volk te verzorgen. Overal ter wereld waar een duurzame en gezonde economie heerst is het bedrijfsleven de motor voor de economie. Dat bedrijfsleven is op zijn beurt weer afhankelijk van een gezonde werkhouding en een principiële levenswijze van haar werknemers. Helaas kan ook de overheid dat niet afdwingen door een wet of een oproep. Daar is een hele mentaliteitsomslag voor nodig. Het begint natuurlijk wel bij het voorbeeld dat overheidsfunctionarissen geven aan het volk. Dus niet het voorbeeld van o.a. Somohardjo. Verder moet ervoor gewaakt worden dat een slechte mentaliteit nooit beloond wordt. Beloningen mogen alleen uitgaan naar burgers die een opbouwende mentaliteit aan de dag leggen. Voor lamlendig volk dat zit te wachten op wat de regering voor ze doet mag alleen een evenredige kans op een eerlijke arbeidsplaats geboden worden, maar geen aalmoezen. Aalmoezen lijken gul en nobel maar werken alleen averechts. Mentaliteitsverbetering moet de enige aantrekkelijke keuze zijn.


  Maak melding
 3. Laat dit borrelpraatje nu net een staaltje van strategie zijn. De afgelopen 20 jaar hebben normale serieuze ondernemers toch geen macht meer gehad – vandaar strategie. Nee, ze worden juist gedupeerd door de vriendjespolitiek, de tergend lange vergunningenprocedures, het duurt jaren voordat iemand een bedrijf kan opzetten, de diefstal in de haven van de nodige onderdelen. Hou, maar op. Iemand zou denken dat die ondernemers niets te vrezen hebben. Betrouwbaarheid van instanties in een land vormt de basis voor vrije handel. Door vrije handel kan een synergie ontstaan waaruit weer meer groei voortkomt. Maar dit ontstaat niet want de ondernemersvereniging laat scherpe analyses zien ten aanzien van de hindernissen voor normale ondernemers en de contraproductieve politiek van die idioten die er altijd in de regering zitten. Erg dapper om zolang openheid te geven ten aanzien van het economische klimaat. Tja!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES