dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameMexico laat Surinaamse bursalen in de kou

Mexico laat Surinaamse bursalen in de kou

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 aug – Negentien Surinaamse bursalen in Mexico worden al geruime tijd aan hun lot overgelaten. Dit zegt minister Edwin Wolf van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. Tegen de afspraken in worden beursgelden slechts deels verstrekt en soms helemaal niet. Ook de plaatsing op universiteiten levert problemen op. Suriname kan weinig doen.

Het budget van Minov is niet berekend op zulke situaties, die als ‘erg vervelend’ ervaren worden. “Meer nog omdat de ouders hun kinderen financieel niet kunnen bijstaan”, zegt Wolf tegenover de Times of Suriname. Hij heeft wel contact opgenomen met de Mexicaanse overheid om mogelijkheden na te gaan voor hulpverlening. De groep vertrok vorig jaar juni voor vervolgstudies.

Het betreft onder andere toerisme, management, internationale betrekkingen en massacommunicatie. Volgens afspraak zouden de studenten gedurende de eerste maanden zelf in hun onderhoud voorzien, waarna de gastheer zou inkomen. Een reden voor de veranderde opstelling is nog niet aan te geven. Werken is geen optie voor de groep, omdat dat verboden is.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
 1. “Hij heeft wel contact opgenomen met de Mexicaanse overheid om mogelijkheden na te gaan voor hulpverlening”
  Hier is suriname dus verschrikkelijk goed in hè. Bedelen, bedelen en nogeens schaamteloos bedelen.
  Juf: “Zeg kobus wat zijn Suriname’s grootste exportproducten”
  Kobus: “Bedelen en grootsprakerigheid juffrouw”.
  Juf: “Goed zo kobus je krijgt een 10 voor geschiedenis”


  Maak melding
 2. hoezo dat nu weer. er zijn zo te lezen toch afspraken gemaakt met de mexicaanse regering? en die worden niet nagekomen en nu de surinaamse regering ze daarop aanspreekt is het bedelen. hoezo.

  ik vind dat jullie zo verschrikkelijk negatief zijn over suriname. reageer dan gewoon niet mang. ga jij lekker even het land besturen Prik en laat zien dat je het beter kan. Ik zeg zeker niet dat ze het zo supergoed doen daar in Su. maar ga er maar eens aan staan. kleine beroepsbevolking die het geld binnenbrengt en goudvoorraad opgesoupeerd in de jaren 80 en 90 dus geen kredietonderpand meer. vastzitten aan afspraken die anderen destijds hebben gemaakt ga zo maar door. en ja er zitten clowns tussen maar dit negatieve afgeven op SU werkt echt niet mee.

  gezeur!!!!


  Maak melding
 3. De Surinaamse regering blijft volgens mij verantwoordelijk voor haar onderdanen waar ook ter wereld.
  Dit betekent dat de Surinaamse regering voor een keuze uit de drie volgende opties staat met betrekking tot deze Sur studenten in Mexico:
  1. De Surinaamse regering roept deze studenten onmiddelijk terug naar Suriname. We hebben een uitstekende Universiteit in Suriname waar ze een keuze kunnen maken uit een aantal vergelijkbare studies. De uitvoering van deze optie wordt in nauw overleg gedaan met de Mexicaanse ambassadeur in Suriname (of zaakgelastigde in de buurt).
  2.Suriname vraagt de regering in Mexico deze studenten bij wijze van uitzondering toestemming te verlenen naast hun studie een parttime baan te mogen aannemen gedurende de studieperiode. Dit ter financiering van de eigen studie in Mexico. (?)
  3. De Surinaamse regering biedt deze studenten een rentedragende lening om hun studie in Mexico te kunnen vervolgen. De afbetaling moet vooraf goed zijn afgesproken. Het moet niet de bedoeling zijn dat deze studenten na aflooop van hun studie de wijk nemen naar een ander land en Suriname met de schulden achterlatend.

  Anderel


  Maak melding
 4. “Volgens afspraak zouden de studenten gedurende de eerste maanden zelf in hun onderhoud voorzien, waarna de gastheer zou inkomen.”
  Een gastheer die dergelijke voorwaarden stelt kun je moeilijk serieus nemen.
  De Surinaamse overheid heeft zichzelf weer eens blijgemaakt met een dode mus en het probleem geplaatst op de studenten en hun ouders.
  Het geeft anders wel aan hoe groot de behoefte is aan goede opleidingen. Anders zou elke verstandige student weigeren met zo een beurs te vetrekken.
  Ik hoop dat de overheid wel meer doet dan alleen maar contact opnemen met de mexicanen.
  Ik zou zeggen zet alvast het geld voor de terugreis klaar. Gebruik hiervoor het budget dat anders voor snoepreisjes zou worden gebruikt en BRING THEM HOME!!!


  Maak melding
 5. ….maar dan laat je toch je goed opgeleide en ervaren ambassadeur in het veld die over Mexico gaat deze zaak professioneel en discreet naar ieder’s tevredenheid oplossen en afhandelen …Of….hebben we weer een politieke sul en een grote nul in die functie benoemd die de hele dag…..


  Maak melding
 6. Mexico ? Echt niet hoor, daar ben je echt nergens veilig. En wat het beleid betreft,onzogvuldig en corrupt.Werk vinden voor de surinaamse studenten daar hmm. Hun eigen afgestudeerde mexican citizens kunnen zelfs geen werk vinden. Ik vindt het wel echt jammer en triest voor onze Sur studenten daar.Haal ze liever weg van daar en kijken welk land is bereidt volgens afspraken deze studenten te ontvangen.USA bijvoorbeeld.


  Maak melding
 7. Beste mensen,

  Een beurs aan studenten geven wil nog niet zeggen dat de overheid verplicht is de algehele kosten te betalen. Uit ervaring kan ik jullie vertellen dat een groep studenten toen in Nederland was komen studeren met een beurs. Studenten van de Universiteit. De bedoeling was dan ook dat ze na hun studie verplicht waren terug te gaan naar Suriname. geen van hen is terug gegaan.
  Ze zijn met z’n allen in Nederland gebleven en werken nu ook hier. Dus de economie van Nederland groeit dus veel harder. Dat deel die de overheid toen heeft geinvesteerd is ook nooit terug betaald.

  het omgekeerde weet ik ook uit ervaring omdat ik de persoon persoonlijk heb gesproken.
  Ik kan genoeg vertellen die ik van dichtbij heb mee gemaakt.

  Dus mensen eerst onderzoeken wat voor afspraken er gemaakt zijn voordat “jullie” boos worden. Want ik weet zeker dat Surinamers hier in Nederland niet zomaar ja en amen gaan zeggen tegen een beurs. Omgekeerd gebeurd dat wel. Waarom de “mentaliteit”.

  Janny.


  Maak melding
 8. Ik kan hier niet wakker van liggen. Ze doen hun best maar. Zolang de verdeling van de beursen niet geheel eerlijk verloopt, zoeken ze het maar uit. De studenten zijn toch op 2 procent na kinderen van politici en familie of vrienden eromheen. Ik heb een kennis die hier in Nederland bij de toptalenten econometristen behoort maar particulieren hebben haar studie toen mogelijk gemaakt. Zij komt niet uit het goede gezin en waarschijnlijk niet uit de goede omgeving.
  Ik denk dat ze nu dubbel en dwars van haar waardering geniet en ze lacht iedereen uit.
  Jammer is het wel want het duurt lang voordat zo iemand haar draai weer vind in Suriname.


  Maak melding
 9. Beste Josy,
  Toché, 10 punt. Een voltreffer van formaat. Dit is ook suriname wat veel surinamers niet wensen te zien en onder hun linoleum vegen. De so-botto-surinamers die maar denken dat alle surneds maar van de sociale dienst leven wil ik eraan herinneren dat tienduizenden kansarme surinamers die niet uit ruike gezinnen komen wel in nederland de kans hebben gekregen om hun kennis te verrijken. Deze groep surinamers zijn inmiddels SURNEDS geworden en ja, ze geven hun energie aan nederland omdat jullie achterblijvers bang zijn dat jullie van de troon worden gestoten als deze groep remigreert.


  Maak melding
 10. Ruth heeft makkelijk praten. Waarschijnlijk krijgt ze wat lekkers van de regering. Er zijn genoeg nat.hulpbronnen. Maar venetiaan bedelt bij China, Nederland. De chinezen mogen hierdoor alles doen niemand mag hun beletten. Gelukkig dat bosje de bruggen heeft gebouwd anders kon je niet naar nickerie gaan en dezelfde dag terugkomen. Zo ook naar commewijne en marowijne. Vraag ruth wat met de 1 gulden brug is gebeurt. Weet ze het?


  Maak melding
 11. Weer die bigi-mofo,Surineds.
  Er worden beurzen verstrekt aan DE studenten,die het echt verdienen,maakt niet uit ,uit welke bevolkingsgroep of welke laag van de bevolking je komt,waar komen jullie met die shit wat jullie hier verkondigen vandaan.
  Ik ben ook een student uit Suriname,mijn ouders dokken zelf mijn studie,maar ik ben met een hoop bursalen uit Suriname meegereisd ik kan je vertellen ze kwamen uit alle lagen van de bevolking.We waren met 25 studenten,de rest heb ik hier ontmoet,geen minsters kinderen waren erbij.

  Een persoon noemt ons achterblijvers……….stttttttttt,liever een achterblijver dan een profiteur of gelukzoeker zoals de bakra`s jullie noemen.We hebben gekozen om achter te blijven ja so what,jullie hebben gekozen om bigi-bek van de bakra`s te verduren,weet ik ,ik hoor het dagelijks op de uni,jij niet zeggen ze dan,want je bent een gast,de rest is aan het profiteren van onze weelde,wat onze ouders hebben opgebouwd.Dus Prik………… het ga je goed ,ongewenste zg.Surined,allochtoon,identiteitverloochener.See you but not in my Surinam.

  Je kan op je achterste benen gaan staan,zo is en niet anders,de bakra spreekt niet over Surined maar over een allochtoon van Surinaamse afkomst,het woord Surineds hebben jullie zelf verzonnen, hahaha klinkt zg geweldig noh.Geef me liever een Turk,Marokkaan,Afrikaan,Antilliaan als maat,die hebben geen illusie dat ze Neds.zijn,ze komen er rond vooruit wie en wat ze zijn,mijn Curacaosche maat zegt dat de Antillianen een hekel aan Suri`s hebben,omdat ze kostte wat kost Nederlanders willen zijn,als ik dit zo lees ,alle artikelen hier,geef ik ze geen ongelijk.ECHTE SURI`S EN DE GOEDE BUITEN GESLOTEN.

  Ruth en Janny,die hebben tenminste hart voor hun land en typen precies hoe het is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES