Handelsbalans Suriname-Indonesië uit evenwicht

7

PARAMARIBO, 20 aug – De handelsbalans tussen Suriname en Indonesië dreigt verder uit evenwicht te raken. Dit zegt Bob Saridin, ondernemer en ex-voorzitter van de Suriname Indonesia Friendship Association, Sifa. De trend van de afgelopen wordt voortgezet zonder dat wordt ingegrepen. Het Surinaamse handelstekort blijkt ook vorig jaar verder toegenomen te zijn.

Erger nog, Suriname’s export is vrijwel nihil. Aan de andere kant wordt voor miljoenen dollars geïmporteerd. Om een kentering teweeg te brengen, zou het investeringsklimaat verbeterd moeten worden. Mogelijkheden in houtproductie en mijnbouw dienen aangeprijsd te worden. “Daardoor zullen de mensen belangstelling krijgen om te investeren in Suriname”, zegt Saridin.

Ook moeten de ambassadeposten meer lobbywerk verrichten. Exacte cijfers over de importen uit Indonesië zijn moeilijk te krijgen. De meeste Indonesische producten bereiken Suriname via Nederland, de Verenigde Staten van Amerika of andere Aziatische landen. De Indonesische zaakgelastigde Djoko Mursanto schat dat de import jaarlijks minstens vijf miljoen dollar bedraagt.


7 REACTIES

 1. Houtproduktie, ja ja bob sardin. Zeg gewoon dat je je zakenbroeders en soortgenoten toegang wilt verschaffen tot de surinaamse bossen voor onverantwoorde houtkap.
  Het houdt maar niet op he


  Maak melding

 2. Wat een slap geouwehoor over handelsbalans SMES-Indonesië.
  Alles wat wij Indonesië zouden kunnen bieden produceren zij zelf al in veelvoud.Of het is dat zij hun oerwoud (Borneo) al vernietigd hebben.Als SME aan export denkt, dan s.v.p. focussen op de markt dichtbij waar de eilanden zaken niet produceren (landbouw) die wij wel zouden kunnen. Vergeet effe de handelsbalans isseu in deze kwestie s.vp.. Voer realistische politiek


  Maak melding

 3. De handelsbalans tussen deze twee landen is nog nooit in de buurt van een ‘evenwicht’ geweest, dus snap ik dit relaas van Bob helemaal niet. Ik heb het gevoel dat Bob een proefballonetje oplaat om te checken in welke richting de wind (van de publieke opinie) staat tegenover de volgende zgn Indo investeerdersgroep. We hebben reeds Musa en Berdjaya gehad, en nu BHP Billiton, Alcoa, Cambior, Doorwin, etc. toch al bezig zijn zou een derde Indo groep absoluut niet opvallen bij het kanibaliseren van Suriname.

  Vooralsnog heeft Suriname Indonesie niks te bieden, dus Indo’s blijven jullie voorlopig maar lekker thuis totdat dit anders mocht zijn, dus: don’t call us, we’ll call you !


  Maak melding

 4. Dames/Heren.
  Heel simpel u ziet het probleem en gaat klagen.Waarom! Waarom! echt niet nodig.
  stop de importen. Vraag de Suri’s zelfsbewustzijn,en promoot het Surinaam,s product er zijn genoeg producten die nog aan bod kunnen komen.Ik lust al jaren b.v.een heerlijke koude Kasiri in fles of blik.(maar men zat de sympatieke indiaanse politicus uit te lachen,waarom!waarom!Wij hebben veel werk te doen in Su. maar worden keer op keer tegengewerkt door onze eigen politieke lieders (gebrek aan inzicht en wijsheid) wij worden geboycot voor zogenaamde Big company’s.Die na een poos toch ook mislukken en in stilte verdwijnen. De boycot heeft te maken met, zij laten altijd wat geld op tafel(of er onder) liggen. Dus wees wijs s.v.p klaag niet.Laat de heren en dames in Su.hun gang gaan. Motiveer hen, met hun eigen productie.Verleen medewerking aan onderzoek:b.v. houdbaarheid,gezondheid,duurzaamheid,veiligheid van de producten enz.enz.Dan komt het best wel goed.
  P.S.
  Wanneer een lekkere Kasiri. Dank u wel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.