vrijdag, december 1, 2023
HomeOnderwerpenGezondheidSuriname gaat extra bouwkosten poli’s zelf betalen

Suriname gaat extra bouwkosten poli’s zelf betalen

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 19 aug – Suriname gaat extra kosten voor de bouw van poliklinieken in het binnenland zelf betalen. Dit meldt de Ware Tijd. Nu de hoofddonor, de Islamitische Ontwikkelingsbank, IsDB, niet bereid is in te komen, zal geschoven worden in het budget van het ministerie van Volksgezondheid. De pot voor malariabestrijding zal worden aangesproken.

Ruim vierhonderdduizend dollar zal worden overgeheveld voor afronding van de tweede fase van het project Primary Health Care Centers in the Hinterland of Suriname. Het is een alleszins verantwoorde stap. Volgens directeur Sandra Goedhoop van de Projectuitvoeringsunit is er reeds tien miljoen dollar beschikbaar uit het Global Fund voor HIV- en malariabestrijding.

Het technische deel van Primary Health Care Centers in the Hinterland of Suriname wordt voor ruim vier miljoen dollar gefinancierd door de IsDB. Suriname investeert ongeveer twee miljoen dollar via aankoop van inventaris, betaling van salarissen en logistiek. Door stijgende prijzen voor grondstoffen en hoge transportkosten, is het aanvankelijke budget deels tenietgedaan.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

11 REACTIES
 1. “Suriname gaat extra kosten voor de bouw van poliklinieken in het binnenland zelf betalen”.
  Zien jullie nou, dat is wat ik bedoel.
  Dit is toch geen nieuws!!!!!!
  Dit krijg je dan als een land altijd maar op hulp zit te wachten en van bedelen een kunst heeft gemaakt opeens zelf haar eigen noden moet betalen.Sarie torie, egte sarie orie


  Maak melding

 2. Prik,
  je hebt helaas gelijk. dit is eigenlijk geen nieuws. een zichzelf respecterende natie dient normaal gesproken zijn eigen gezondheidszorg te financieren en elk extraatje in de vorm van buitenlandse hulp is meegenomen. In Suriname heeft men de zaak helaas te lang omgekeerd.
  Maar ik zal de laatste zijn om deze ontwikkeling af te kraken. Kortom driemaal hoera voor het ministerie van Volksgezondheid.


  Maak melding

 3. dat is heel goed . wachten is heel goed maar hoelang wil je blijven wachten , en nu zie jullie van hee het kon aldie tijd vene , jii blijft af van die man z/n buget heb je gehoord ..


  Maak melding

 4. Als ik goed heb gelezen is er voor dit project, reeds tien miljoen dollar beschikbaar uit het Global Fund voor HIV- en malariabestrijding, volgens directeur Sandra Goedhoop van de Projectuitvoeringsunit.
  Het technische deel van Primary Health Care Centers in the Hinterland of Suriname wordt voor ruim vier miljoen dollar gefinancierd door de IsDB.
  Suriname investeert ongeveer twee miljoen dollar via aankoop van inventaris, betaling van salarissen en logistiek.
  Ruim vierhonderdduizend dollar zal worden overgeheveld voor afronding van de tweede fase van nog steeds ditzelfde project. Bij elkaar opgeteld is er al 16 miljoen dollar beschikbaar, buiten die ruim vierhonderdduizend dollar uit de pot van het malariafonds. En nog is er niet genoeg geld om een paar klinieken in het binnenland te realiseren???


  Maak melding

 5. Er had net zo goed kunnen staan:
  Surinamers gaan de extra kosten voor de wekelijkse boodschappen zelf betalen. Nu de hoofddonoren, de Surneds, niet meer bereid zijn om geregeld geld en goederen te sturen naar familieleden.


  Maak melding

 6. Beste prik,

  Ik zie het niet als een feit dat Suriname bedeld. Een land dat nog geen 500.000 mensen telt waarvan volgens mij de meerderheid geen baan heeft, kan onmogelkijk veel belasting betaald worden om het Surinaamse kast te vullen.
  Vergeet een ding niet als je zelf hier in Nederland werkt betaal je keihard voor alles en nog wat. Er komt straks een rampen verzekering die wij met z,n allen gaan moeten betalen. Ongeacht als je in een gevaar zone woont. Gebeurt er iets dan zul jij die niet in een gevaar zone woont nooit ervan profiteren terwijl je ook moet bij betalen.

  In Suriname betalen wij weinig belasting, ook omdat men dat geld gewoon niet heeft. Een handje vol mensen kan dat land niet vooruit krijgen.
  Vergeet niet dat het buitenland nu bezig is om Suriname te helpen zodat er ongeveer een miljoen mensen daar inwonend kunnen zijn, dit alleen om meer belastingen te gaan betalen zodat Suriname zijn eigen zaken kan behartigen zonder hulp van een ander. Dus ze bedelen niet.

  Janny


  Maak melding

 7. suriname kan niets anders dan bedelen en de zakken zelf vullen.Ik geef nooit een cent suriname ook al ben ik een surinamer. Laat maar een goede regering komen die wel wat goeds kan doen.


  Maak melding

 8. Beste Janny,
  Bedankt voor je beschaafde reaktie. Daar kunnen heel veel deelnemers een puntje aan zuigen.
  Jou commentaar is helder en steekhoudend laat ik dat voorop stellen. Er is geen speld tussen te krijgen. Maar mijn cynisme wordt gevoed door de vele berichten waaruit blijkt dat suriname heel weinig op eigen kracht doet. Suriname is niet arm. Maar ze is bevolkt met de verkeerde politici die bij een simpel probleem meteen gaan bedelen alvorens ze gaan kijken hoe ze dat probleem met eigen kracht kunnen oplossen. Suriname is toch niet zo arm dat ze haar primaire plicht, zoals bijvoorbeeld gezondheidszorg, jegens haar onderdanen niet zelf kan financieren en inrichten? Het land had al lang uit de zorgen moeten zijn met alle hulp die het in de loop der tijd hier en daar heeft gekregen.
  Ik geef een voorbeeld. Ik werkte bij een gerenomeerd laboratorium. Na 3 jaren werden werden electronische labspullen economisch afgeschreven. Ik belde het lab in suriname op of ze belangstelling ervoor hadden. Uiteraard zeiden ze volmondig Ja. Mijn bedrijf wilde zelf een groot deel van de transportkosten voor haar rekening nemen. In Su zou men erover vergaderen en erop terugkomen. Dus niet hè. Omdat wij na 7 weken nog geen antwoord kregen, ook na herhaalde mailberichten heeft mijn manager de spullen via mijn Costaricaanse collega maar geschonken aan Costa Rica. Die waren wel bereid een deel van de transportkosten voor hun rekening te nemen.
  Wie schets mijn verbazing als ik na 9 maanden een mail van het laboratorium uit suriname ontvang met de vraag of ik de spullen nog ff kon vasthouden want er was nog steeds geen besluit genomen. Jij nu


  Maak melding

 9. Beste Prik,

  Ik geef jou enerzijds gelijk. Alleen is het een feit dat wij een nieuwe generatie mensen nodig hebben om het land te besturen. Maar wie zullen deze mensen dan zijn?.
  Ik denk zelf dat het de jeugd in Suriname word die nu anders denkt dan de mensen van toen.
  De mentaliteit moet 180 graden omdraaien. v.b zelf als je prive een schoen zou opsturen voor en zus of nicht; als je niet oppas moet je als mens zelf gaan bellen om te vragen of die schoen is aangekomen. Te gemakkelijk denken en wachten totdat een ander iets doet zit diep gegraven in de mentaliteit. Geldt trouwens niet voor een ieder.

  Dus die oude graade die nu in de politiek zitten moeen plaats maken voor nieuwe mensen met frisse ideeen.

  Groet Janny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES