zondag, december 3, 2023
HomeNieuws uit SurinameOndernemer als Surinaams ambassadeur in China

Ondernemer als Surinaams ambassadeur in China

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 19 aug – De ondernemer en stedelijk planner Michel Sjak Shie is voorgedragen als ambassadeur in China. Dit meldt parlementsvoorzitter Paul Somohardjo en leider van coalitiepartij Pertjajah Luhur, PL. De voordracht moet nog goedgekeurd worden door president Venetiaan. Maar als het aan Somohardjo lag, zat Sjak Shie al op zijn post in Beijing.

Hij krijgt een speciale missie. Pertjajah Luhur wil zoveel mogelijk investeerders trekken naar Suriname. De partij wil “meer dan ooit inhoud geven aan de economische diplomatie, zoals nu wereldwijd in gebruik is”, zegt Somohardjo tegenover de Ware Tijd. Michel Sjak Shie is onder meer bloemenexporteur en projectdrager voor de oude suikerplantage Mariënburg.

Het project moet een combinatie scheppen van woon- en industrieruimte. Oud-minister Samuel Pawironadi van Sociale Zaken & Volkshuisvesting is voorgedragen als ambassadeur in Venezuela. “Je hebt in de hoedanigheid van excellentie internationale contacten gemaakt en nu, met een ambassadeurspost, kan je dan ook continuïteit geven aan de ontwikkeling”, aldus Somohardjo.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

15 REACTIES
 1. Inderdaad Prik, want Somo wilde niets meer over Indonesie weten en had alleen interesse voor Venezuela (Bolivariaanse steun voor de regio) en China (waar het corrupte en grote geld vandaan komt).


  Maak melding

 2. Ik weet niet wie dit bericht heeft geplaatst, maar hier worden Indonesie en China door elkaar gehaald. Verder vraag ik me af wat het verband is tussen een eventuele ambaqssadeurspost voor Michel Sjak Shie in China/Indonesie?, en een eventuele ambassadeurspost van Samuel Pawironadie in Venezuela.
  volgens mij zou dit weer een nieuw bericht moeten zijn.
  Ook zou ik dolgraag een verdienste willen weten, die deze twee heren in het belang van Suriname hebben gedaan. Ik bedoel, zo een ambassadeurspost betaald heel goed, uit de staatskas wel te verstaan, ik neem dan ook aan dat, de staat als tegenprestatie moet kunnen profiteren van de vruchten van het werk van de ambassadeurs.
  Ik wist trouwens niet dat de oude suikerriet plantage Marienburg nog produceerde. En als dat niet zo is, voor welk project is Michel Sjak Shie dan project drager?
  Dit bedoel ik nu met ondoorzichtige politiek.


  Maak melding

 3. In het artikel staat dat Pertjajah Luhur zoveel mogelijk investeerders wil trekken naar Suriname. Dat klinkt mooi. Net zo mooi als een artikel over het chinese bedrijf : Zhong Heng Tai van Martin Redjodikromo 02/06/2006 (DWT) Zhong Heng Tai wil in Oost-Suriname een areaal van 50.000 hectare bos kappen om (let op) de oliepalmindustrie tot ontwikkeling te brengen. Dit is echter een dekmantel, wat ook in Indonesië voorkomt, om over te gaan tot houtkap (uitgezonden door Netwerk). De palolie industrie heeft – voorzover dat wel plaatsvindt middels de aanplant van palmbomen – het negatieve effect dat vruchtbare grond onvruchtbaar wordt. 50.000 hectare wordt niet alleen weggekapt, het wordt ook nog onvruchtbaar op termijn.
  Vervolgens staat in dat artikel dat men alleen ruwe palmolie aan de beste bieders zal betalen. Er komt dus geen raffinaderij (wat een opluchting). Maar hiermee zegt men expliciet dat men ons zand in de ogen strooit, het gebied wordt helemaal niet tot ontwikkeling gebracht. Sterker nog, net zoals in Indonesië heeft men na deze 50.000 hectare (een gemiddelde gemeente in Nederland is tussen 7 en 12 hectare) nog vele duizenden hectares nodig voor continuïteit van deze handel. De vraag die ik wil stellen is of het beplanten van 50.000 hectare palmbomen rendabel is voor de Surinaamse economie ? Of is het slechts voor de belanghebbenden van dit project rendabel ?
  Wanneer we dus milieu bewuste landen als Japan en China willen verleiden tot het doen van investeringen in Suriname, laat het gezond verstand dan prevaleren boven kortzichtigheid. Het is te simpel om onze natuurlijke hulpbronnen te laten verkrachten.
  Inkomsten uit bijvoorbeeld medisch onderzoek voor de medische industrie levert regelmatige inkomsten op. Behoud van de bossen levert op langere termijn dus veel meer op.


  Maak melding

 4. wat zijn met de obe bomen gebeurd in het patamacca gebied in het district marowijne en te victoria in het district brokopondo? laat men proberen op deze 2 plaatsen de obe palm industrie weer tot bloei te brengen, want er zijn op deze 2 plaatsen genoeg obe voor export wat in de begein jaren tachtig ook plaatsvond naar duitsland.


  Maak melding

 5. Laten wij ons geen zand in de ogen laten strooien beste mensen. Met onze poptje patoe politiek blijft het en kwestie van elkaar tevreden houden binnen het FRONT (of SME politiek) De ene partij wil een hindoestaan in India, de andere een javaan in Indonesië of een chinees in China. Zoeken wij ook een indiaan voor Mexico en een boslandcreool voor Ghana dan is elke groepering happy in SME toch?

  Onze politiek voering lijkt nergens op. Het gaat niet om de skills die iemand heeft, maar om het tevreden houden van partijen.
  Suriname,slaap lekker verder. Zo blijven onze ambassadeposten gewoon geld verslindende instanties waarvan wij geen rendement moeten verwachten.


  Maak melding

 6. Allemaal dieven die het land leegplunderen.
  Het is heel erg jammer dat het Surinaams volk slaapt terwijl alles van hun wordt afgepakt.

  Ik snap heel goed wat de bedoelingen zijn van Pa-olo Somo om te kiezen voor China en Venezuela.

  China zal zogenaamd de naam dragen van het bedrijf terwijl javanen van Suriname al het hout zal kappen en exporteren.

  Aan de andere kant Zal er deals gesloten worden met Venezuela over de aardolie ,dus overal stinkt het van corruptie en Venetiaan slaapt met Sardjoe in de achtertuin, terwijl Pa-olo Somo strategieen aan het ontwikkelen is om het land leeg te plunderen.

  Jammer voor Suriname en de arme stervelingen.
  Als deze regering aan blijft ,zal er niks meer van Suriname overblijven.ik denk toch dat ik een goede keus heb gemaakt en gekozen heb voor europa..


  Maak melding

 7. Zodra men iets hoort waar de naam van somo in voorkomt moet men op zijn qui vive zijn.Overal waar hij een vinger in de pap heeft,vroeg of laat komt t ervan : stront aan de knikker.Pl is zijn entree en voor hem gaan kennelijk deuren open die voor anderen gesloten blijven. Mark my words, date 20-08-2006, achterover gaan zitten en afwachten , t dient zichzelf wel aan.Meer dan ooit inhoud geven aan economische diplomatie is de blabla bladiebla vlag die de lading moet dekken. Zelf denkt hij met interessant klinkende woorden geschoold over te komen , maar t is weer zo,n zand in de ogen strooiertje, niks meer dan dat ; maar ja wat er nu met ambassadeurs posten aan de hand is toch wat er jarenlang aan de hand is. Men hoeft geen kennis van zaken te hebben als je maar een pajongwaaier bent van een bepaalde club, kom je er wel.Tranen van den Uyl zijn geweest, nu vallen tranen van t volk.


  Maak melding

 8. Na de afgelopen 16 maanden mijn handen uit de mouw gestoken te hebben is de weelde van Suriname+++++Corruptie+++. Die gaat vanaf de Regering (leidinggevend orgaan in deze) tot het bedrijfsleven.
  De eerlijken komen niet aan bod. Gegeven de informatie voert PL (Soemohardjo)de boventoon.
  Suriname………….watch your step.


  Maak melding

 9. Ja Somo ,je hebt groot gelijkt .
  Want een politieke man als Somo heeft alleen maar een smoel .
  Een grote smoel heeft hij .
  Hij heeft speciaal voor China gekozen omdat hij precies weet wat er daar te verwachten staat .
  somo wil geld zien en de chinesen zijn niet bang om tjoekoe te betalen .
  En Sjak shie gaat de Ambassade als een markt gebruiken .
  Ik ben echt benieuwd wat er gaat gebeuren als Sjak Shie een ambassadeur wordt .
  Er gaat 1000 % meer chinesen naar Suriname komen .
  Somo weet precies wat hij wil en weet precies wat hij doet .
  Somo is een dief ,rokkenjager ,corrupt .
  En wat weet die Sjak shie in hemelsnaam !!!!!
  Hoe wordt dit in hemelsnaam goedgekeurd door Vene ???

  Vene slaapt alsjeblieft niet .
  Weet wat je doet !!
  Keurd dit af !!!

  Is de Ambassadeur van nu de ” heer Wong Lun Hing ” niet goed genoeg ???
  Of is het dat hij teveel weet wat de achtergronden zijn daar op Buza ??
  Ik wardeerd de heer Wong Lun Hing ,en hij is iemand die goed zijn werkt doet .

  Ja maar Somo is nu de baas en hij bepaalt wat er in Suriname moet gebeueren .
  Somo is the man wiht ” bigmouth for nothing ‘

  Jammer voor dit allemaal en vooral voor de bevolking !!


  Maak melding

 10. China is te belangrijker voor Suriname .
  Vandaar dat er gevochten werd door de politiek ( Pl en AC )
  Dus je moet het begrijpen WAAROM !!!!
  Er is geld te verdienen daar en er valt geld van de boom .

  Dus vechten jullie ,want wie eerst komt die eerst maalt !

  Pl gefeliciteerd met die nieuwe Ambassadeur die straks naar China gaat .
  En laat Sjak sjie hun hemden laten maken met drie dubbele zakken .
  Want er is geld te verdienen daar !!


  Maak melding

 11. Allemaal dieven,dieven,dieven,dieven, en nu even onderhandelen welke deel de president wil. Zal hij wel even voor deze keer dan de burgers denken????????????? nee, nee.

  “SLAAP LEKKER SURINAMERS”

  gr,

  vrij land
  vrij uitspraak


  Maak melding

 12. Van ondernemer naar Ambassadeur .
  dat is echt belachelijk !!
  Somo weet je wel wat je doet ?
  vooral in het belang van Sur.of is het alleen voor jou (Somo )van belang ??

  Vene slaapt aub niet !!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES