vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieDuurzaamheid doorslag op Surinaamse telecommarkt

Duurzaamheid doorslag op Surinaamse telecommarkt

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 aug – Als bedrijven een kans willen maken op toetreding tot de Surinaamse telecommarkt, zullen ze de eigen duurzaamheid moeten kunnen aantonen. Dit zegt minister Alice Amafo van Transport Communicatie & Toerisme, TCT. Wie dit niet kan, valt eenvoudigweg buiten de boot. Dit is de meeste van de ruim veertig kandidaat-bedrijven overkomen.

De aanvragen zijn streng beoordeeld. “Het gaat om een strategische sector”, zegt Amafo. Dus moet rekening gehouden worden met de hele samenleving. De belangen zijn groot. Na beoordeling zijn negen bedrijven geselecteerd. Die zijn weer onder de loep genomen en uiteindelijk bleven er twee over. Alle bedrijven hebben de gelegenheid gekregen zich te presenteren.

Het is onbegrijpelijk dat nu geklaagd wordt. De voorwaarden waren bekend. “De belangrijkste criteria waren duurzaamheid, de mate van technische expertise en de financiële capaciteit”, aldus Amafo. Ze denkt niet dat onder meer Digicel Suriname dat met een Trinidadiaanse bedrijf opereert, ‘te groot’ is voor de Surinaamse markt. “We zouden juist bang moeten zijn voor de kleine bedrijven.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
  1. Nu mag Amofo berichten plaatsen. Mogen mensen buiten de NPS staatsberichten doorgeven???

    Dit is 1 nieuwe bezigheid van Strnt III regering. Alleen maar stront aan de knikker.

    Vriendelijke groet,……..


    Maak melding
  2. Ministers die doelloos reizen moeten duurzaamheid, en eigen financiele middelen aanwenden en niet met belastingcenten van harde werkers smijten.
    Bedrijven moeten ook zeker van te voren aankondigen als ze naar suriname komen anders vallen buitengewoon uit de boot.
    Zo ook een minister die op kerkelijkse zondagse aanklopte zonder aankondiging bij de burgemeester maar gelukkig viel ze niet uit de boot want ze werd keurig meegenomen om op zondag lintjes door te knippen ergens in brabant.


    Maak melding
  3. Mijn complimenten mevrouw Amafo.
    De telecommarkt wordt gezien een aantal ontwikkelingen een belangrijke pijler voor de Surinaamse economie. Hiermee doel ik op mogelijkheden die Suriname biedt op het gebied van outsourcing activiteiten in relatie met Nederland. In dit kader zijn er reeds wat prille ontwikkelingen op het gebied van callcenters. Daarnaast zijn er mogelijkheden op het gebied van de ICT nu er tekorten ontstaan van ICT’ers op de Nederlandse markt. Nu er concurrentie ontstaat op de telecommarkt is het aannemelijk dat er voldoende bandbreedte (vooral data transmissie) zal worden geboden ter ondersteuning van deze activiteiten. Een ieder die in Suriname op het internet zit, kent de bandbreedte problematiek.
    Telesur kan reeds een belangrijke voorsprong nemen op haar concurenten door het beschikbaar stellen van Cyber offices ten behoeve van jonge ICT en callcenter bedrijven die inspelen op outsourcing mogelijkheden met Nederland. Deze Cyber offices (idem India etc.)zijn dan voorzien van alle noodzakelijke faciliteiten ter ondersteuning van ICT-outsourcing.
    De ICT-kennis in Suriname is nog in zijn kinderschoenen. Om die reden is het noodzakelijk dat het ADEK een grote speler wordt in dit geheel en samenwerking zoekt met toonaangevende ICT-bedrijven in Nederland om zorg te dragen voor opleiding (geconcentreerde opleidingen tot programmeur) van de bemanning van ICT-bedrijven in Suriname, die zich op hun beurt verzekerd weten van outsourcing contracten.
    Naar eigen berekeningen kan de outsourcing markt in Suriname in de komende twee jaren groeien naar 2000 banen met een verdien capaciteit van +/- 75 miljoen euro’s op jaarbasis voor de bv Suriname (toename BNP met 5%?). Natuurlijk is dan voortvarendheid geboden van alle actoren.
    Het ijzer branden nu het nog heet is.
    Ik doelde bewust op Surinaamse bedrijven ter voorkoming dat het uiteindelijk Nederlandse bedrijven zijn die inspringen op deze mogelijkheden met als gevolg dat het enige dat blijft hangen in Suriname, de magere lonen zijn.


    Maak melding
  4. Een correctie op de terminologie. Voor Nederland is het outsourcing, voor Suriname incourcing. Suriname dient zich dus met behulp van telecommunicatie, cyber offices, ADEK en Surinaamse ondernemers te richten op insourcing mogelijkheden (callcenters, ICT)die gezien de Nederlandse economische groei erg aantrekkelijk worden.


    Maak melding
  5. Ik zie het al helemaal voor mij. Een cyber gebied in Suriname. Dit houdt in een gebied in onze prachtige binnenstad waar de prachtige koloniale huizen zijn omgezet in cyber offices. Een gebied waar onze ICT-wizkids en zakenlieden tot ontplooing komen. Je ziet het, ook in Suriname moeten wij durven dromen om vervolgens deze dromen in werkelijkheid om te zetten tot trots van onze natie.


    Maak melding
  6. een eenvoudige surneds van een mts opleiding kan al een infrastructuur voor internet in suriname komen installeren, en daar heb je geen bedrijf voor nodig, de kennis is aanwezig, en mensen met ervaring weten precies wat nodig is in suriname, ik als internet gebruiker weet wat je nodig heb om iets op te zetten, mensen die in dat vakgebied werkzaam zijn, kunnen dat ook. Dat de parlementariers geen kunde of kaas van afweten is een duidelijk probleem om snelle en juiste beslissing te nemen die belangrijk zijn voor de samenleving, bij infra van internet en op termijn zul je de vruchten van plukken en niet verwachten dat er meteen massaal iedereen een internet aansluiting neemt, je moet de surinamer de mogelijkheden laten zien en dan pas gaan ze erook in geloven, house muziek vonden ze raar, totdat er een concert voor nodig was om de mensen de ogen te openen, en voor internet is dat broodnodig en……amafo zit waartaal uit te spreken………………


    Maak melding
  7. Suriname had sinds jaren terug hierop moeten inspelen. We weten reeds jaren dat bv India een grote producent is van ICT specialisten. Waarom hebben de Suri’s toen geen ‘pro deo’ ICT beurzen aangevraagd bij de Indiaase overheid ? Men zit te zitten in de regering en DNA en braakt maar wat over niks, maar denken aan de toekomst van hun kinderen, klein (en achter)kinderen doet niemand !
    (dit laatste wordt alleen aangehaald bij de overlijdensberichten).
    Indien Suriname 5 jaar terug minstens 20 ICT studenten naar India had gezonden, en deze omstreeks deze tijd terug dan hadden wij nu een hele andere situatie gehad. Nu bepalen de buitenlanders wat er op alle fronten in Suriname moet gebeuren. Hadden wij een vooruit denkende en vooruit strevende (NF) regering gehad dan hoefden wij (wat kennis en know how betreft) niet te buigen voor outsiders.
    Nogmaals beste posters; door deze regering is Suriname in staat van ontbinding !


    Maak melding
  8. Ik had zelf ook willen investeren in Su. om te outsourcen. Alles is in kannen en kruiken behalve de breedband connectie, die krijg je niet. Dat is voor de blanke man die wel alles gedaan kan krijgen in mijn land. Mijnheer de bakra is ook rijk genoeg om tjoekoe te betalen. Kan je je voorstellen dat ambtenaren je gewoon vragen wat het hun schuift?? zonder enige gene!
    In India vragen ze dat niet! Daar kan en wil men nog presteren voor het geld.


    Maak melding
  9. Foto boy,

    Heb je hiervan melding gemaakt aan de directie van Telesur?
    Dit is de beste manier om corruptie te bestrijden, er melding van maken met naam en toenaam en het niet zondermeer accepteren.
    Maar goed ook dat er concurrentie ontstaat op de telecommarkt, vandaar mijn complimenten aan mevrouw Amafo.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES