vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSuriname’s grootste winkelcentrum onveilig

Suriname’s grootste winkelcentrum onveilig

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 18 aug – Suriname’s nieuwste en grootste winkelcentrum is acuut brandgevaarlijk. Dit zegt brandweercommandant Allan Tjon A Tsien. Hij heeft nog voor de oplevering zijn bevindingen doorgespeeld aan districtscommissaris Rudi Vyent. Deze vindt dat bovenal rekening gehouden moet worden met de belangen van de Chinese investeerder.

Diens miljoenen dollars aan investeringen zouden wel eens in gevaar gebracht kunnen worden. De brandweerleiding is zelfs gewaarschuwd de publiciteit niet op te zoeken, daar het zou kunnen leiden tot sociale erupties. “Maar ik ga de confrontatie niet uit de weg, heb niets te verbergen en zal mijn werk naar behoren proberen te doen”, zegt Tjon A Tsien tegenover de Times of Suriname.

Langer zwijgen gaat niet. Nadat de bevindingen waren doorgespeeld, heeft minister Santokhi van Justitie & Politie een particulier onderzoek laten plegen. Dat rapport was zo mogelijk nog vernietigender: Buitenwanden van teer glas, een restaurantverdieping zonder brandbeveiliging en betonnen trappen die richtinglampjes ontberen. De enkele brandblusapparaten hebben een Chinees opschrift.

Vyent zelf weigert te reageren: “Gaat u bij meneer Tjon A Tsien, die is verantwoordelijk dat dit in de publiciteit komt.” De brandweer weet op wie een beroep gedaan zal worden bij het uitbreken van calamiteiten. Anderen blijven dan mooi buiten spel. “Maar het kwaad is dan al geschied en dit krijg je wanneer voor Chinezen tal van uitzonderingen worden gemaakt”, aldus Tjon A Tsien.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

37 REACTIES
 1. Wat heeft Rudy Vyent gehad voor dit projekt.
  Heeft hij er een mooie woning aan over gehouden. Weer een staaltje van: riekt naar..
  En wat een houghartigheid van Vyent. Dat hij durft te zeggen:
  “Diens miljoenen dollars aan investeringen zouden wel eens in gevaar gebracht kunnen worden. De brandweerleiding is zelfs gewaarschuwd de publiciteit niet op te zoeken, daar het zou kunnen leiden tot sociale erupties” en verder; Vyent zelf weigert te reageren: “Gaat u bij meneer Tjon A Tsien, die is verantwoordelijk dat dit in de publiciteit komt.”
  Weer een staalje van; kan mij wat schelen .

  En dat zo’n vent nog aanblijft.
  Schandalig dat dit nog steeds gebeurt.


  Maak melding
 2. Goed van die meneer Allan Tjon A Tsien !
  Terecht dat hij veiligheid boven geld verdienen plaatst.
  Ik wou dat er meer van zulke integere mensen op de wereld waren!

  Off topic:
  Overigens wel grappig dat ie kritiek geeft op ‘die Chinezen’ waar tal van uitzonderingen voor worden gemaakt. Aangezien hij volgens mij zelf van Chinese afkomst is (zie zijn achternaam).

  Groeten van een SuriNed


  Maak melding
 3. Aangezien er zaterdag toch iemand van de Chinese regering voor overleg komt, kan het wellicht worden aangekaart! Of is het de bedoeling om te wchten tot er calamiteiten uitbreken voor er aktie wordt ondernomen???


  Maak melding
 4. ik vraag me af of alle bedrijven in suriname worden gecontroleerd en er een rapportage bij word gehouden van de periodieke controles
  want wat ik op de diverse plaatsen heb gezien kan ik me het haast niet voorstellen.
  of worden hier belangen of te wel van surinaamse zijde of chinese zijde bevoordeeld
  maar het is wel goed dat het aan de kaak gesteld word want de gevolgen zijn niet te overzien bij eventuele calamiteiten.


  Maak melding
 5. `WAT GEBEURD ER IN SURINAME
  De DC maakt zich wel om de miljoenen van de investeerder , maar niet om de mensen hun veiligheid. Voor mijn part kan hij bedanken als DC.
  Meneer Tjon A Tsien doe je werk, is jou plicht en God staat u bij
  Deze Dc geniet al zolang van omkoperij
  Hij heeft zeker ook geld gehad van de chinese investeerder dus de rest mag stikkebn


  Maak melding
 6. ….daar heb je weer een prachtig voorbeeld van een van onze geweldige pseudo nationalistische surinamers….je zakken en je mond laten vullen met vaak genoeg crimineel chinees geld en lekkernijen en…..je eigen volk gewetenloos een mogelijke dood injagen…en dat noemt zich surinamer…!!!


  Maak melding
 7. sorry heb een woord weggelaten
  ik bedoel de DC maakt zich wel zorgen om de miljoenen dollars van de chinese investeerder maar niet om de veilgheid van de mensen


  Maak melding
 8. ik snap die meneer vyent niet hij moet onslagen worden het zijn deze mensen die hun landgenoten voor een tjoekoe in gevaar brengen de belangen van de gemeenschap gaat voor niet van de investeeder ik ben blij dat er nog mensen in suriname zijn die de gemeenschap diennen .


  Maak melding
 9. Oké er is iets mis met de brandveiligheid.
  Kom dan met aanbevelingen hoe dit probleem
  verholpen moet worden.
  Ik geef maar een voorbeeld, extra nood- uitgangen, brandladders op de bovenste verdieping, extra aanwijzingen in het Nederlands/Surinaams.

  Telkens afgeven op mensen (lees Chinezen)
  die nog de handen uit de mouwen
  steken en het land letterlijk en figuurlijk
  in de moderne tijd brengen is naar ik weet
  een nationale bezigheid in “mi switi Sranan”.
  Mensen denk eens constructief,er is een probleem geconstateerd, los het op, meer niet!
  Telkens maar weer het model krabbenton hanteren helpt het land niet vooruit.

  Ps. Zeker weet ik het niet, maar ik denk
  dat wij het hier over de Ma Retraite mall hebben.


  Maak melding
 10. Nu is er eindelijk èèn die zijn verantwoordelijkheid neemt en wantoestanden aan de orde durft te stellen, dat veroorzaakt “sociale eruptie” volgens meneer Vyent. Is dat erger dan corruptie ? Meneer Vyent had natuurlijk gehoopt dat niemand z’n mondje zou roeren zodat hij en zijn chinese vrienden hun gang konden gaan. Overal in wereld zijn er ambtenaren die omkoopbaar zijn. In Suriname zijn ze echter in de uitverkoop lijkt het. Want als je in staat bent omwille van andermans investeringen, je eigen Surinamers het vuur in te jagen, dan kom je rechstreeks uit de goot. Je moet als Chineees toch een gelukkig mens zijn met meneer Vyent als hoeder van je portemonee, ook al versst de chinees geen woord surinaams en de surinamer geen woord chinees.


  Maak melding
 11. De meeste mensen die hier weten niet wat er speelt. Dit is het probleem: Vyent heeft niet in de brandweer pot gestort, hij heeft alles voor zichzelf gehouden.
  Laat de brandwaar geen ‘mooi weer’ komen spelen, er zijn heel wat andere plaatsen die brandgevaarlijk zijn maar daarover komen ze niet in de publiciteit.
  Hoe zit het met bv de brandveiligheid in de KeizerMall?


  Maak melding
 12. Als het zo doorgaat (the roof is on fire let it burn)mother F.Dat is niet alles deze Redi-Musu’s gaan naar, alle waarschijnlijkheid,zeker weten,aan mensenhandel beginnen,als het op deze wijze van denken en handelen door gaat, mensen kijk dus uit en wordt bang.Door zelfs de regels van een simpele brand veiligheid niet te willen hanteren (toepassen)dan weet niemand het meer. Beste mensen kijk uit!!!!!


  Maak melding
 13. Oeffffff, de beste stuurlui staan weer eens aan de wal.
  Wie heeft het lef surinamers bij te brengen dat kritiek leveren ook kan zonder te schelden en te beschuldigen!


  Maak melding
 14. Wanneer er word gebouwd in suriname, moet men zich niet houden aan ‘building codes’??
  moet men niet zeker zijn dat alles is gebouwd zodat het veilig is voor mensen om in die buildings te gaan?


  Maak melding
 15. mi gado mang >> laat het geen enkele mall zijn….die zo brandgevaarlijk is…laat het een mall…oot van een Vyent zijn die brandgevaarlijk is… ik hoop echt nie dt betreffende mall echt n x in de fik gaat….Rudi…nanga saka fasi….doe r aub wat vn al zegt u r nix over in de publiciteit..doe er wat aan al is het achter de schermen …>>of is dat juist…mijn angst…??>>>achter de schermen…ik moet mezelf eens horen….achter de schermen….ik jok…doe alles wat goed is…VOORAL voor de gemeenschap in de open heid…achter de schermen hahahaha….ik vnd mezelf nu wel ff lachwekkend….aaaalllllleeeee”broko fatu…met mn eigen ik lijk wel n lauwman………en diegene die het met laatstgenoemde eens zijn…. BETER N LAUMANG dan n didibri….achter de schermen….tsssss


  Maak melding
 16. Whome, wat voor stronterij kraam je uit? Krabben mentaliteit noh? Als krabben in een ton zullen ze verbranden daar, DAT moet je zeggen.

  Die DC is heel onverantwoordelijk bezig en moet zich schamen.

  Als je het artikl leest, staan daar de aanbevelingen.

  Vind je het niet een beetje krom dat de gebruiksaanwijzing van een brandblus apparaat in het chinees is? Dus als er brand uitbreekt, moet je of chinees kunnen lezen….of…..wat?


  Maak melding
 17. annexering van suriname is in volle gang. Straks verplicht chinees op school. Als dit suriname vooruit kan helpen dan maar zo. Want die luie surinamers zitten zielig af te wachten totdat ze weer een gift krijgen. Straks komen de russen in beeld.


  Maak melding
 18. Ik zou het jammer vinden dat de Mall(winkelcentrum)wordt afgekeurd wegens allerlei redenen.Zou het hier om sec veiligheidsredenen of behalve bouwtechn.ook andere belangen een rol spelen? Enkele winkels in die buurt zijn er niet blij mee met de komst van die malle-Mall.
  Ik hoop dat er een oplossing komt.Het is goed voor het bedrijfsleven en natuurlijk voor de comsument.
  Mijn schaafijs,kroepoek en pinda’s lopen goed ondanks alles.(straks nog beter)
  Tang boeng…


  Maak melding
 19. Wat een gedoe om een x aantal richtingaangevende verlichte pijltjes te laten plaatsen , het glas te laten vevangen ,de brandblussers te laten vervangen door andere met meerdere talen WAARONDER Nederlands en Engels , etc

  Als bij elk project ter wereld men zo negatief om zou springen met gebreken , zouden wij nog in pina hutten of holen leven.

  Ik denk niet dat de investeerder waker van zou blijven als hij opgedragen werd om deze aanpassingen te laten doen , hij is immers kapitaalkrachtig.

  Ik vind het een uitdaging om die aanpassingen te doen , misschien kan ik mij ook inschijven voor het project.


  Maak melding
 20. Schandalig dat dhr Vyent zegt dat “BOVENAL rekening gehouden moet worden met de belangen van de Chinese investeerder.
  Diens miljoenen dollars aan investeringen zouden wel eens in gevaar gebracht kunnen worden.( het gevaar/leven van eigen mensen is dus ondergeschikt) De brandweerleiding is zelfs gewaarschuwd de publiciteit niet op te zoeken”.

  Een DC,(eigenlijk lokaal burgervader) die passief zijn eigen mensen zelfs de dood toewenst is duidelijk gestoord. Kan deze man wel tot 2 tellen vraag ik me af.
  Hier is bemoeienis van hogerhand en ontslag van deze meneer meer dan gepast.

  Als de overheid zich niet mee bemoeit vind ik ze even laakbaar als dhr Vyent.

  Of overige bedrijven, de vele malls ook even
  kritisch onder de loupe worden genomen betwijfel ik en hoop dat het alsnog gebeurd.

  Goed zaak dat er toch ergens een aanzet is gegeven, ik vind het in ieder geval een stap vooruit voor Suriname.


  Maak melding
 21. Die rudy Vyent zijn naam hoor je vaker bij zaken waarbij Chinezen bevoordeeld worden. Ik snap niet dat er geen onderzoek komt tegen deze man. De media moet dit soort zaken breed uit meten. Ik heb gehoord dat als er een chinees wordt aangehouden voor het een of ander er naar het bureau wordt gebeld en die persoon zo weer buiten staat. Veder is vyent de gene die lukraak vergunningen aan chinezen afstaan waardoor paramaribo op een ware gina town begint te lijken.


  Maak melding
 22. wat vervelend producten met chinese houdsbaarheids datum en nu wat betreft de veiligheid met chinese opschrift. is het de bedoeling dat bij een ramp het personeel een chinees nederlands woordenboek bij zich moet hebben?


  Maak melding
 23. Nou ik heb de beelden gezien van de opening van de opening sardjoe somo, proeve, je moest proeve horen, marica ze er allemaal. De DSB heeft de zaak gefinancieerd, wel voor een groot deel.Dus die belangen zijn die van Surinamers die daar waren. sluit het en de DSB gaat naar het geld fluiten, daarom is er zo een zorg.


  Maak melding
 24. is het opstal verzekerd?
  hoe is het verzekerd?
  welke gevolgen heeft het opstal voor de brandverzekeringen in de omgeveing?
  voor welke bedrag is het verzekerd?
  is bij afgifte van bouwvergunning rekening gehouden met bezwaarvraagstuk?
  hoe staat het met veiligheidsvraagstuk in hele bouwvergunning?
  voorwelke doeleinden wordt dit gebouw opgezet en voldoet het eraan?
  dus door voldoende critische vragen aan de kaak te stellen en hele bouwvordering en in gebruikname af te remmen. ik neem aan dat alle leden van surinaamse parlement eensgezind tegen gang van zaken zijn (surinaams gevoel)


  Maak melding
 25. Ambassadeurs,ministers,direkteuren en DC’s zijn allemaal functies van politieke loyalisten. Dus als jullie het niet eens zijn met de uitspraken van Vyent, gaan jullie dan maar verhaal halen in Grun Djarie.
  In de Surinaamse politiek telt het belang van de burger totaal niet.


  Maak melding
 26. Als ik afga op wat het nieuws ons voorschoteld, nemen die chinezen het niet zo nauw met bouw en veiligheids voorschriften. Regelmatig worden we namelijk via het journaal, geconfronteerd met rampen in China, zoals grote branden enin gestorte gebouwen, die het gevolg zijn van de de chinese manier van bouwen. Als ze in China al geen goede regelgeving hebben en naleven zullen ze dat in Suriname zeker, ook niet doen.Die chinezen willen veel geld verdienen, om regelgeving maken ze zich niet druk. daarvoor moet je in west-Europa en Amerika zijn.


  Maak melding
 27. Pedro, hoi de mall staat op Maretraite en is gebouwd toen al die mensen zagen hoe veel de Hermitage mall (Bij de derde rijweg) aan geld opleverde. De Chinezen hebben dit gebouwd. Ik begrijp dat de architect ijskoud heeft beweerd dat de ‘grond eerst moet comprimeren’en dat dit ‘gebruikelijk is bij dit soort gebouwen’ (bron dwtonline.com). Ik ben geen architect dus heb zijn woorden als lulkoek bestempeld, want onveilig is onveilig, en ik heb ik mijn wildste dromen nooit gehoord van een gebouw dat zou moeten settlen in de grond. Fundering is fundering dacht ik zo, maar ik ben geen architect.
  Goed van de Brandweercommissaris,More power to him, er moeten nog meer lui zoals hij opstaan! Btw de Chinezen zijn overal in Afrikca, Zuid Amerika en Asie waar landen arm zijn en mensen naarstig zoeken naar oplossingen voor armoede. In Grenada (WI) bouwen ze op dit moment een stadion en de mensen daar op het eiland zijn ook niet erg happy over de gang van zaken (bron:BBC-world service)


  Maak melding
 28. Wie was t ook weer die een paar maanden geleden met de breedte van zijn mond (oor tot oor) stelde dat we de mogelijkheden van de chinezen moesten uitbuiten? Neen, u mag niet meer raden , t was venetiaan, toen buza werd opgeleverd; dus vanuit die hoek hoeven we niks te verwachten, dat hij vyent hierover zelfs de laan uit zal sturen. Wat vyent betreft, hij hanteert duidelijk t standpunt :wiens brood men eet,diens taal men spreekt. Ik las een opmerking over t feit dat de brandweer metname de hr. TJon A Sien publiekelijk bekend maakt over iets wat niet kan en deugt, krabben mentaliteit zou zijn. Dus niet, want al is ,t in ,t verleden niet gebeurd, er is nu dan een begin gemaakt, om wantoestanden zoals dit brandonveilig gedrocht, aan de kaak te stellen. Trouwens ook ,t onderzoek dat door de minister is ingesteld is zo mogelijk nog vernietigender , dus hoe zo Krabben mentaliteit? ,t Surinaamse volk moet wakker geschud worden en alert blijven en dit soort zaken niet meer voor zoete koek slikken, zeker wanneer t om hun eigen veiligheid gaat.
  Wat te denken van de mensen die daar moeten werken omdat ze een eerlijke boterham willen verdienen, ze hebben geen weet van wat er gaande is , maar de bezoekers en klanten die kunnen nog kiezen als ze wel of niet daar gaan winkelen.Je zal daar maar zitten als t in mekaar dondert of als er brand uitbreekt.Dan wil ik meneer vyent en zijn gelijkdenkenden weer horen. Dan wordt t we hebben t gehoord maar t was niet zo belangrijk als de investeringen van de eigenaren. Waar gaat t naar toe met Suriname met deze mentaliteit?


  Maak melding
 29. Je vraagt je in gemoede af hoe dit allemaal mogelijk is. Men komt uit het buitenland, betaalt een aalmoes aan steekpenningen aan een of ander politici en men krijgt vervolgens alle privileges met alle gevolgen van dien. En juist degene die echt alle goede voornemens hebben met suriname, de zogenoemde surneds, worden aan alle kanten tegengewerkt, beschimpt en bedrogen, terwijl hun hardverdiende euro’s van harte welkom zijn. Alle financiele en ateriele hulp die de surneds al die jaren gestuurd hebben met als hoogtepunt de dictatoriale perode in de jaren 80, vas vele malen meer dan die 5 miljard onafhnkelijkheidsschat. De surneds hebben ervoor gezorgd dat suriname niet is afgegleden naar het nivo Haiti. En toch deze bejegening vanuit bouwvallig suriname. Wat een ondankbare mensen.


  Maak melding
 30. Ik kan heel goed begrijpen waarom deze brandweercommandant zo heeft gehandeld! Hij krijgt immers alle kritiek over zich heen als er in het complex wat gebeurd dat kan leiden tot vele doden en gewonden bij een eventueele brand! Ook chinezen horen hun gebouwen brandveiliger te maken vooral als de Surinaamse burger daar zaken komt doen!veiligheid gaat immers boven alles!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES