woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijInefficiëntie drukt niveau Surinaams onderwijs

Inefficiëntie drukt niveau Surinaams onderwijs

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 17 aug – Het Surinaams onderwijs dreigt steeds meer achter te raken door inefficiëntie. Dit stelt de voormalige kandidaat-minister van Financiën, Silvano Tjong Ahin. Er worden verkeerde investeringen gepleegd en het management van het hele systeem deugt niet. Dit laatste komt door oorzaken buiten het onderwijs om.

“Wanneer de politiek de overhand neemt in de invulling van strategische posities, krijg je degeneratie, omdat het in de politiek vaak niet gaat om het aanstellen van kwalitatief goede functionarissen, maar om personen die loyaal zijn aan hun partij”, zegt Tjong Ahin tegenover de Ware Tijd. Het invullen van strategische posities gaat nog te vaak ten koste van de kwaliteit.

Dit is merkbaar vanaf de hoogste posities. Er is dan ook sprake van een structurele managementcrisis. Zonder drastische wijziging, zal Suriname niet eens het niveau van het Caribisch gebied halen. De eerste voortekenen dienen zich al aan. Opleidingen spelen niet op de arbeidsmarkt in en geldverspilling tiert welig. “Het geld gaat slechts naar administratieve en personele lasten van het onderwijssysteem.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

8 REACTIES
  1. Zelfs het belangrijkste wat een volk nodig heeft Onderwijs,schromen die kwallen van een regering niet om vriendjes politiek te bedrijven.What More Can A Nation Takes,vraag ik me af.Zo blijft Suriname achterlijk en dom,zolang dit soort modder figuren NPS,VHP,PL en last but not least AC bestaan en het oerdomme stemvee op hun stemt wordt het niets en dan ook niets met ons Geliefd Suriname.

    Wat er in Suriname ontbreekt is EENHEID, we kunnen geen vuist maken om ons van dit soort gezwellen te ontdoen.


    Maak melding
  2. Wat erg,wat erg,dat het onderwijs in Surinamenaar de knoppen gaat door briendjespolitiek,het is reeds tijden zo,dat de politiekepartijen aan de macht,niet voor goed opgeleiden gaat maar,voor domoren,dit alles heeft het volk te danken aan hun eigen stemgedrag.

    Ik ben in Suriname naar school gegaan van de fróbelschool tot de MULO,ik kan je vertellen dat toendertijd het onderwijs hoog was(stRosa-StLouiseschool)met pijn in mijn hart lees ik het bovenste artikel.
    O Suriname,waarheen gaat Gij.

    Wie O Wie,verlost het volk van Suriname van deze boeven,klootzakken,ikke ikke en de rest kan stikken regeing.

    Ik ben benieuwd als er mensen van mijn generatie zijn(1951 geb.)die,als ze dit lezen en onderwijs hebben gevolgd in Suriname tot
    1968,ook zo een gevoel hebben van damnnn,hoe streng,maar rechtvaardig was het onderwijs toen,echt van hoge kwaliteit.En dan achter je pc zitten met pijn in het hart en tranen in de ogen als je leest hoe het onderwijs in Suriname naar de klote geholpen wordt door deze nothing doing regering.
    Tru tru Sari Torie ,mie Kondre Mang.


    Maak melding
  3. jullie kletsen maar!!!

    alleen NPS mag posten invullen by t onderwijs heh!!!!! nu anderen zijn dan praat men van politiek! generaties lang valt onderwijs onder handen van NPS. Dus meneer Tjon a Hing moet niet kletsen en kijken bij welk partij de inefficientie zit ne nog steeds zit. En als men n direkteur van onderwijs wil vervangen voor een specialist is NPS de eerste die zegt dat men met koppensnellerij begint. Dus meneer Tjong a Hing kletst niet en help mee dan om het onderwijs te brengen op een hogere nivo. En mensen kletst niet dat het nivo van ons onderwijslager is dan t regio of van europa. want onze studenten als ze de master`s studie doen, doen het veel beter dan de europeanen zelf. sommige vakken of modules in de masters opleiding hebben we al zelfs in de BSC opleiding gekregen.

    ook nog, men kletst dat ons onderwijs slecht is geworden. Heeft men dat ooit statistisch onderzocht. mensen dus geen zomaar conclusies trekken, maar de conclusies wetenschappelijk onderbouwen.
    wat betreft dat opleidingen niet op de arbeidsmarkt gericht zijn ben ik mee eens. maar wat doet het bedrijfsleven, op staatsolie, Cambior, Suralco en Billiton na, leveren ze ook wel een bijdrage om dit probleem op te lossen. Niets en nogmaal niets. alleen maar klagen dat er geen speciaal opgeleiden krachten zijn. ze willen dat de overheid alles voor hen gratis doet.

    kuifje.


    Maak melding
  4. Inefficiëntie drukt niveau Surinaams onderwijs. ja ik ben het ermee eens.alleen mijn vraag is, wat doen de critici er aan om dit niet te laten gebeuren.kijkend naar de omvang van het onderijs dan is volgens mij dit niet al te moeilijk een oplossing voor te vinden.(laat) binnen elke woonwijk een bibliotheek bouwen, en werk samen met de plaatselijke bewoners om oplossingen te vinden/maken.Lelydorp is hier een groot voorbeeld hoe de zaken zijn aangepast/ aangepakt.zie ook openbare school Coronie. jijzelf kan wel heel veel zelf doen.we weten al van de regering van Suriname hoe die het doen/ moeten doen. maar zelf doe iets concreets te helpen.want lezen,rekenen,creativiteit, gezondheid zullen wij zelf moeten regelen.dat is gebleken met het project Lelydorp, en openbare school Coronie.kleinproject naar grootproject.binnen de eigen woonwijk werken, beginnend.EN als de mensen zelf goed geschoold zijn komt de verandering zeer zeker.maar blijft niet alleen klagen.doe iets concreet.alsjeblieft


    Maak melding
  5. Ik ben het eens met mw.Vivian .Ik ben ook van die generatie.Wat je niet allemaal moest doen om te slagen om naar de mulo te gaan.En ook de vroegere Ulo was geen makkie.(stWillebordusschool,Margarethaschool
    Het was onderwijs op hoog niveau zonder politiek gedoe.
    Ik blijf het zeggen de oude school leverde vakbekwamen op,maar de moderne die levert een bataljon werklozen op.
    Ik hoop dat de politiek daar eens echt uit hun “zomerslaap”wakker zal worden.


    Maak melding
  6. Tjon Ahin heeft geen ongelijk als hij stelt dat politiek strategsiche functies niet (altijd) worden ingevuld op basis van kwalititeit maar op basis van loyaliteit.
    Maar zelfs de meest deskundige minister of directeur zal niets bereiken als de regering als totaliteit nalaat om in haar beleid onderwijs als prioriteit aan te wijzen en vervolgens het woord bij de daad voegen en ook de nodige middelen verschaft om het onderwijs op een hoog niveua te brengen en te houden.
    Maar is er wel een beleid? en worden er wel prioriteiten gesteld?
    Als dat niet het geval is, maakt het ook niet uit wie minister is. Iedereen die aantreedt, zelfs degenen die met de beste bedoelingen beginnen, zullen in zo een situatie OF er mee ophouden want het heeft toch geen zin OF er toe over gaan wat velen al voor hun hebben gedaan, namelijk eigen belangen regelen, zakken vullen ez. enz. enz.


    Maak melding
  7. het surinaamse indiase afrikaanse regeringen zijn altijd zo geweest,
    ze willen niet over anderen begrijpen, ze willen wel hun geld aan hun kinderen geven,
    niet werken, arme arm houden, zo dat ze hen kunnen misbruiken, dat is slim, ze hebben de smaak te pakken gekregen.
    de nieuwe leden zetten het voort, goed zo…
    die kinderen en de ouders die vandaag de armen misbruikt. die worden zeker ratten, in de volgende fase, en die sur rijke hindoestanen. die arme mensen laat werken in de hete zon voor drie euro per dag, die krijgen ook hun sraffen, hoe moetje leven met drie euro perdag, één euro bus geld. één euro eten. wie gaat de gas en licht betalen, die hindoestanen zeggen dat ze geloven in de volgende fase, waar om bereid je, je niet voor, ik geloof niet meer in hindoe. maar geloof wel in karma, als de karma niet zou bestaan. dan zou de problemen ook niet bestaan, dat sur lelijke leiders hebben, dat is ook een karma,
    elk mens moet zich voor berieden, zwart of wit,we drinken allemaal uit de zelfde bodem. en we leven van één zon. wij moeten van de medemens geen misbruik maken, want je blijf niet eeuwig rijk, het is allemaal tijdelijk,


    Maak melding
  8. 1 Persoon die telkens maar weer begint over andere dingen dan het onderwerp zelf. Zijn reacties hangen mij al behoorlijk de neus uit. Altijd maar hetzelfde geweeklaag.
    Door alsmaar te klagen over de Surinaamse regering en de hindustanen, zal het land er echt niet op vooruit gaan. (Trouwens niet alleen de hindustanen zijn zakkenvullers).
    Het Surinaamse volk moet maar eens goed nadenken op wie het gaat stemmen de komende verkiezing, wil het dat het tij zal gaan keren.

    1 Opmerking die verder niets te maken heeft met het onderwerp, gericht aan die ene persoon, die in elke reactie hetzelfde blijft aankaarten:

    Als je je afkomst verloochent, dan verkeer je in een identiteits crisis. Dus begin eerst je ‘IK’ te vinden, alvorens dergelijke reacties te geven.

    Wat gaat er in Suriname wel goed? Elke dag komt een ander sector aan de beurt, waarbij haast alles fout loopt.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES