Theaterstuk uit Nederland maakt indruk in Suriname

14

Het Nederlandse theaterstuk ‘De Tranen van Den Uyl’, dat afgelopen donderdag voor het eerst is opgevoerd in Suriname, heeft indruk gemaakt op de jeugd. Dat meldt Radio Nederland Wereldomroep. Het stuk is van de hand van Hugo Pos, die het schreef naar aanleiding van de decembermoorden in 1982.

Vorig jaar december werd het, met veel succes, voor de eerste keer in deze vorm opgevoerd in Amsterdam. Dankzij subsidie van onder andere het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er nu ook in Theater Thalia (Paramaribo) vier voorstellingen.

Centraal staat de fictieve ontmoeting tussen de Nederlandse journalist Han de Graaf, gespeeld door Tweede-Kamerlid Bert Koenders, en de Surinaamse journalist Jozef Slagveer, één van de slachtoffers van 8 december. Slagveer wordt gespeeld door Kenneth Herdigein. De reacties in Paramaribo waren soms emotioneel, maar positief.


14 REACTIES

 1. veel prominenten,waaronder Venetiaan,zijn onder de indruk van het theaterstuk “tranen van Den Uyl”.Het is slechts een theaterstuk.De werkelijkheid lag anders.Hij lachte zich krom toen hij de onafhankelijkheid van SME voor elkaar kreeg en wij zitten nu met de gebakken peren achter.Het is goed voor de jongeren van nu om het te weten waar destijds de schoen wringt.3,5 miljard nf gulden werd voor de neus van enkele politici gehouden en ja hoor de akte der onafhankelijkheid van suriname werd op 25 novenmber 1975 getekend.


  Maak melding

 2. Ik vind het vooral belangrijk dat de Surinaamse jongeren via dit theaterstuk de waarheid van 8 december 1982 te weten komen.
  Wat zich heeft afgespeeld op die dag moet ook opgetekend worden in de geschiedenisboeken voor de schooljeugd.
  Want de jongeren weten (bijna) niets over het drama van 8 december of ze krijgen een vertekend beeld voorgeschoteld en dat is jammer.


  Maak melding

 3. Weet jij de waarheid van 8 december 1982 Kun je mij dan hier meer over vertellen (dus ook de omstandigheden die geleid hebben tot de gebeurtenissen op die dag.

  We benne benieuwd!


  Maak melding

 4. Pedro,

  Bedankt voor je info. Ik heb enkele sites doorgenomen.

  Jammer genoeg zijn ze slechts gefixeerd op die ene fatale en traumatische gebeurtenis op 8 december 1982(het hoe).

  Waar ik behoefte aan heb is informatie over de context(het waarom).

  Groet Mangoen


  Maak melding

 5. Beste Mangoen,

  Over het waarom van de 8 decembermoorden zullen we moeten wachten op de bekentenis van de verdachten c.q daders. Misschien dat de rechtszaak tegen de verdachten meer helderheid zal bieden, hetgeen ik betwijfel.
  Aangezien de verdachten elke betrokkenheid tot op heden ontkennen en de daders niet durven om openlijk hun daad te bekennen, moeten we het waarom van 8 december baseren op de mogelijke motieven van de daders.
  De mogelijke motieven van de daders zijn gebaseerd op feiten en omstandigheden voor, tijdens en na de 8 decembermoorden. Deze feiten en omstandigheden zijn nauwkeurig ge-analyseerd en geformuleerd door tal van gerenommeerde personen en instanties in Suriname als buiten Suriname. Het doet nu niet terzake om de namen van deze personen en instanties te noemen. Veel belangrijker zijn hun conclusies aan de hand van de feiten en omstandigheden ten tijde van de decembermoorden.
  Hun conclusies wil ik in dit artikel verkort weergeven op jou verzoek.
  Let wel: ik geef in het onderstaande geen waarde-oordeel over de militaire dictatuur, maar geef alleen de feiten en omstandigheden weer zoals die toen golden.
  Onmiddellijk na de militaire staatsgreep van 25 november 1975 in Suriname werden alle burgerrechten opgeschort en trad een periode van dictatuur, perscensuur en intimidatie op.
  Een aantal critici durfde openlijk kritiek te leveren op het optreden van het militaire bewind. Journalisten zoals Bram Behr, Frank Wijngaarde en Lesley Rahman durfden kritische vragen te stellen en kritische artikelen te plaatsen in hun medium.
  De militairen Surinder Rambocus en Jagdies Sheombar waren de masterminds van de staatsgreep tegen Bouterse op 8 maart 1982.
  De advocaten John Baboeram en Eddy Hoost waren hun verdedigers tijdens de zitting van de krijgsraad. Kenneth Goncalves was deken van de orde van advocaten, die waarschijnlijk kritiek leverde op de didcatuur. Andre Kamperveen was de eigenaar van het radiostation ABC, waar Frank Wijngaarde werkte als journalist.
  Cyrill Daal was een invloedrijke vakbondsleider die herhaaldelijk van het militaire regime eiste, dat er een democratisch bestuur terug moest komen.
  Gerard Leckie was decaan van de Universiteit van Suriname die ook hetzelfde eiste als Cyrill Daal. Dit zijn enkele conclusies van de personen en instanties. Van de overige personen die zijn omgebracht kunnen we alleen maar gissen naar het waarom.
  Nogmaals: ik heb met mijn artikel geen waarde-oordeel willen vellen over het militaire bewind, maar wat ik hier heb geschreven heb ik ook uit openbare bronnen gelezen zoals krante-berichten en internet.
  Ik hoop dat ik antwoord heb kunnen geven op jou vraag, beste Mangoen.


  Maak melding

 6. Beste Pedro, Mangoen

  Ik heb net een onderzoek gedaan over de coup van 25 februari en de schendingen en de moorden die tussen 1980-1982 zijn gepleegd. Ik moet zeggen dat het vreselijk is dat er nu over een gebeurtenis wordt gesproken, omdat er tot op heden nog mensen worden vermoord onder zeer dubieuze omstandigheden. De meeste mensen wilden niet praten; ik hoop dat er wel mensen willen praten als ik met dit onderzoek doorga. Het is jammer dat ik niet goed op deze site kan vertellen wat en hoe; Een ding moet me van het hart ik vind en vond dat het Surinaamse volk op een andere manier kennis had mogen maken met dit duistere verleden en niet via John Leerdam die iets anders met dit stuk beoogd. Het is typisch voor alles in Suriname dat mensen (politici) op geen enkele wijze te vertrouwen zijn, en dat het leed van mensen zo wordt geëxploiteerd.


  Maak melding

 7. Ik wordt ook niet echt wijzer van de rapporten over de decembermoorden. Ik weet alleen nu het hoe en wie. Maar het waarom, dat is wat ik me afvraag. Ik lees wel iets over een coup dat tegen Bouterse beraamd werd, maar waarom dat werd beraamd wordt er niet in vernoemd. Jammer want dat is nou wat ik wil weten. Zodat ik zelf een mening hierover kan vellen of de december moorden nou wel of niet terecht is. Ik hoor alleen maar het moest, want anders zouden ze Bouterse vermoorden. Maar daar heb ik en nog vele jongeren geen boodschap aan. Kan iemand mij wel de werkelijke redenen hiervoor opgeven. Ik was pas een jaar oud, toen dit gebeurde. Maar ik hou eenmaal van geschiedenis, dus vandaar die nieuwsgierigheid.


  Maak melding

 8. Een moord kan nooit terecht zijn!!!!
  Hoe slecht een persoon ook is, moorden is nooit en nimmer te rechtvaardigen.
  Daarom ben ik ook felle tegenstander van de doodstraf!
  De decembermoorden zijn omringd door mysteries. Tenminste zo ervaar ik het.
  Vraag me af wanneer deze zaak tot op de bodem uitgezocht zal worden!


  Maak melding

 9. Zoals ik al eerder zei Sparkle zullen we moeten wachten op de bekentenis van de daders.
  Alleen zij kunnen ons vertellen waarom ze hun daad hebben gepleegd.
  Maar de algemene theorie van velen is dat de daders van de 8 decembermoorden uit hoofde van wraak hebben gehandeld.
  De daders konden het niet verkroppen dat de 15 slachtoffers het militaire regime openlijk durfden om hun aanspraak op absolute macht, invloed en rijkdom te tarten .
  De 15 slachtoffers hebben het militaire regime herhaaldelijk en openlijk opgeroepen om af te treden en een burgerregering in ere te herstellen.
  Dat heeft het militaire regime geweigerd en daarom moesten de 15 personen volgens de algemene theorie dood.


  Maak melding

 10. Pedro,

  Dank je, dit is nou meer een antwoord op mijn vraag. Maar die oproep wat die 15 slachtoffers hebben gedaan, zouden zij dat echt doen door middel van een coup? Dat is wat ik me nog afvraag. Maar ja of ik daar een antwoord op zal krijgen betwijfel ik. En Saya het is waar die moorden zijn ook niet rechvaardig en dat geldt voor elke moord.


  Maak melding

 11. Kan iemand mij vertellen wanneer en waarom het militaire regime van Bouterse uiteindelijk toch aftrad? Ik bedoel hier verder niets mee hoor. Uit nieuwsgierigheid wil ik het gewoon weten. Zijn er hier misschien ook sites over.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.