vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieHoutprijs beïnvloedt onderhandelingen Bruynzeel

Houtprijs beïnvloedt onderhandelingen Bruynzeel

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 11 aug – De internationaal stijgende prijs van hout en houtproducten is van grote invloed op de onderhandelingen rond de verkoop van Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij. Dit zegt minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond- & Bosbeheer, RGB. Suriname’s positie is versterkt. Ook de houtschaarste speelt mee. Het maakt de privatisering “alleen maar interessanter.”

De overheid en het Nederlandse Doorwin zijn daarom na ruim vijf maanden onderhandelen nog niet tot een definitief resultaat gekomen. Het toegenomen optimisme aan Surinaamse kant is zwaar gaan meewegen. “De staat zit niet opgescheept met een houtbedrijf dat niet verkocht kan worden. Integendeel, de prijs van hout gaat de lucht in”, zegt Jong Tjien Fa tegenover de Ware Tijd.

Ook Doorwin probeert de eigen positie te verbeteren. “Het belang is groter en men probeert betere concessies af te dwingen van de overheid. Maar wij houden ons aan de letter of intent en de motie die door het parlement is aangenomen”, aldus Jong Tjien Fa. De intentieverklaring zelf heeft maanden onderhandelen gevergd. Hij hoopt dat er overeenstemming is voor het verstrijken van de deadline van 28 augustus.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
 1. Goede zaak. Hopelijk is het besef ook doorgedrongen tot de Surinamers, dat de tijd dat buitenlandse bedrijven naar Suriname konden komen en zelf voorwaarden stelden voor het hoe of wat nu voorbij is. Doorwin als U zaken wilt doen zault U diep in de buidel moeten tasten en een goede deal voorstellen. U weet net zo goed als ik dat in Europa U geen bedrijf kunt opzetten onder de voorwaarde te zullen betalen zodra er winst gemaakt wordt. U wilt het bedrijf opkopen en uw internationaal bedrijfskapitaal vergroten. Dan lijkt het mij niet meer dan normaal dat U duidelijk stelt wanneer en hoe U over de brug wilt komen met “one offer they cannot refuse”. Als dat uw bedoeling is tenminste en U niet het idee heeft als uw voorouders om toch maar weer wat te gaan verdienen aan een of andere “bananenrepubliek”. Door schade en schande wordt men wijs en dat mag U duidelijk worden gemaakt. En het is niet negstief bedoeld, maar uw insteek in deze mag anders zijn voor de verandering. Gewoon op basis van gelijkwaardigheid van de deelnemende partijen.


  Maak melding
 2. Wellicht is het nu de tijd om andere opties te overwegen. Te denken valt aan de mogelijkheid met eigen deskundigen de zaak professioneler aan te pakken. Die houtdeskundigen zouden een plan van aanpak moeten produceren dat gebaseerd is op het exporteren van het totale eindproduct. Het staatsoliebedrijf in Suriname kan daar een blauwdruk voor leveren.
  Ook de finaciering van dit plan zou in eigen gelederen moeten worden gezocht. Er zouden aandelen in Suriname en onder de in het buitenland wonende personen van Surinaamse afkomst kunnen worden uitgezet. De opbrengst in aandelen moet dan minimaal € 10.000.000 zijn. De gezamenlijke aandeelhouders worden dan de nieuwe eigenaar in plaats van Doorwin NV. Uiteraard zal de overheid haar voorwaarden moeten aanpassen.

  Dit model zou ook bij andere bedrijven (SML, SAB en Marienburg bijvoorbeeld) moeten worden toegepast.

  Agnes


  Maak melding
 3. Surinaamse hout heeft veel waarde, sommige soorten kosten 40 euro per kg, zoals satijnhout, letterhout en veel meer. Hoe langer je wacht hoe duurder het kan worden. Zie de prijzen van wandelstokken. Een kleine keuken kost al 10 duizend euro en niet vergeten van spaanplaten (zaagsel). Surinaamse hout gebruiken ze niet voor de bouw, maar voor meubels. Het word alleen vernist. Ik denk dat bruynzeel 5 miljard waard is. Zie publicaties van mij. Search: Dewanand Makhan.
  Ik heb 31 jaren voor de Universiteit gewerkt en 21 jaar aan Surinaams hout en weet ook veel over het dieren en planten leven. Al 250 nieuwe soorten beschreven. Jammer ben ik in juli 2006 door jaloezi ontslagen. Ze willen dat ik mijn Surinaams materiaal in Nederland moet bewaren. Nee hoor, dat blijft in de Surinaamse Universiteit. Ik laat Suriname niet plunderen.

  Dewanand Makhan


  Maak melding
 4. Goedzo Dewanand Makhan,

  Ik ben trots op je, jij hoor niet tot de groep die het land leeg laat plunderen, waartoe sommigen wel in staat zijn, in het voordeel van hun eigen zakken en ten koste van het land en bevolking. Suriname is een dierbaar schat wat gekoesterd en zuinig mee omgegaan moet worden en niet alleen voor ons maar ook voor onze nakomelingen. Want als we alles leeg laten plunderen laten we niks achter voor onze kinderen.


  Maak melding
 5. Dewanand Makhan,
  als wij jou mogen geloven, dan ben je in velen hun ogen een held, dat je zo voor je land in de BRES springt. Ja, JALOEZIE kan veel schade aanrichten, hopelijk kom je snel weer OP DE RIT.Succes.

  PS: wist u ook dat vele sociale woningen in Nederland, keukens hebben van het merk Bruynzeel.


  Maak melding
 6. feit is en blijft dat een ooit floriserend surinaams bedrijf in handen dreigt te komen van een buitenlandse eigenaar en deze zal op lange termijn de winnaar blijken te zijn


  Maak melding
 7. Wat zullen de chinezen blij zijn met hun gratis verkregen 40.000 hectare in het patamaccagebied….om een olieplantage te mogen beginnen terwijl het duidelijk is dat het ze om het Surinaamse hardhout te doen is: zodra het gekapt is verdwijnen die chinezen als een stel sprinkhanen naar een andere “bananenrepubliek” (waarschijnlijk in Arfrika)
  en julli maar blijven doordrammen over Doorwin (een bedrijf dat waarschijnlijk wel oog heeft voor duurzame bosbouw en in ieder geval nog Surinamers in dienst neemt)…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES