zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidHartchirurg naar Suriname terug om warmte

Hartchirurg naar Suriname terug om warmte

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 11 aug – “De warme manier waarop de patiënt en de familie dankbaarheid tonen.” Volgens hart- en longchirurg Pieter Voigt is dit één van de belangrijkste redenen waarom hij besloten heeft met zijn gezin terug te komen uit Nederland. Ook de teamgeest in zijn nieuwe werkkring, Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, trok erg.

Voigt heeft in Leiden, Nederland, gestudeerd en maakte deel uit van de laatste hartmissie. Hij is bovenal getroffen door het lot van de Surinaamse hartpatiënt. Die moest of wachten totdat er weer een Nederlandse hartmissie arriveerde of de overtocht zelf bekostigen. Daar is nu een eind aan gemaakt. De hartmissies die sinds 1982 werden uitgevoerd op reguliere basis, zijn overbodig geworden.

Ook wordt regionaal hoog gescoord. Suriname is nu het enige land in de Caribische regio met een eigen hartchirurg. “Hiermee heeft Suriname een origineel exportproduct”, zegt AZP-directeur Eddy Joemankhan. Hij ziet mogelijkheden voor dienstverlening aan buitenlandse patiënten, een bescheiden herleving van de oude glorie uit de beginperiode van het ziekenhuis.

opening
Fernandes Express
BODO Party

23 REACTIES
 1. Eindelijk weer eens een heel positief geluid en hulde aan dhr. Joemankhan en zijn team en bovenal HULDE aan dhr. Voigt en andere surinaamse specialisten in hun streven de gezondheidszorg in SME naar een hoger nivo te tillen.

  Met deze stap laat dhr. Voigt zien dat niet een ieder altijd kiest voor het grote geld en het immer altijd aanwezige materiaal in een welvaartsland. Hij had kunnen kiezen voor het grotere geld in NL en een schijnbaar comfortabeler leven “wat heet? “, maar heeft net als zovele anderen in de gaten dat er dingen zijn die men in omgevingen als Suriname kan ontvangen (menselijke warmte en dankbaarheid) dat met geen geld in de welvarende NL maatschappij te krijgen of te koop is.

  Nogmaals grote HULDE aan Pieter Voigt en dat andere landgenoten deze stap ook durven nemen.

  P.s. Pieter er zullen ongetwijfeld momenten zijn dat jij waarschijnlijk denkt “waar ben ik aan begonnen. . .hopelijk zelden of nooit” maar ook daar zullen jij en gezin je er zondermeer doorheen slaan.

  De hoop is dat de mensen in SME deze stap weten te waarderen en jou en gezin altijd het gevoel blijven geven dat “Het goed is eindelijk weer THUIS te zijn”.

  M.vr.gr.
  The Observer


  Maak melding
 2. Hmm Positief nieuws. Niets negatiefs aan…

  Hmm..vandaar geen rayacties?!

  We mogen ons toch ook wel eens postitief uiten over suriname i.p.v. vol van zelfkritiek te zijn?

  1 planeet


  Maak melding
 3. Zojuist een grote groep geslaagden gefeliciteerd met het behalen van hun VWO- diploma.Hopelijk kiezen ook een paar van deze jonge talenten voor de medishe kant. Het is toch belachelijk dat wij nog geen één hartchirug hebben van eigen bodem. Goed werk van dhr Pieter van de Voigt.
  De regering moet het onderwijs veel meer promoten en jonge mensen studiebeurzen aanreiken voor verschillende studierichtingen en zijn studenten weten te binden voor terugkeren naar je land, door de afgestudeerde goed te betalen.Nou je zult ze zien vechten voor een baan in Suri.


  Maak melding
 4. Inderdaad dr. Joemankhan,
  Met weemoed denk ik terug aan de tijd toen het Academisch ziekenhuis te Paramaribo het beste was in het Caraibisch gebied met een uitstekende naam.
  Ook de overige ziekenhuizen hadden een uitstekende reputatie
  Ook de Medische Faculteit van de destijds Universiteit van Suriname kon bogen op regionale roem vanwege het feit dat studenten uit het Caraibisch gebied er geneeskunde studeerden.
  En de artsen en medische specialisten alsmede de apotheken kenden hun vak.
  Kortom de gezondheidszorg in Suriname was op hoog niveau in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw.
  In de jaren 80 en daarna ging het steeds bergafwaarts.
  Laat ons daarom hopen dat met dit bescheiden gebaar van dr.Voight inderdaad de oude glorie van het AZP zal herleven.


  Maak melding
 5. Hulde aan dhr. Voigt.
  Als al die bursalen die indertijd met een Surinaamse studiebeurs naar elders zijn afgereisd en nu dra,drs,dr,ing en weet ik veel wat meer zijn, ook teruggaan naar Suriname dan is het land heel wat kader rijker. Als die gasten op vakantie gaan naar Su moeten ze op de luchthaven worden aangehouden en het beursgeld terug betalen.

  Alhoewel , die gasten die terug gegaan zijn , passen zich binnen de kortste aan aan de gewoonten en gebruiken van de bananenrepubliek. jammer!


  Maak melding
 6. Ik wil dr.Voigt veel succes toewensen met zijn werkzaamheden in Suriname. Ik hoop ook dat de Surinaamse regering met ondersteuning van Cuba, een moderne hartcentrum in Suriname opzetten en dat er ook artsen tot hartchirurgen,desnoods gedeeltelijk in Suriname worden opgeleid. Cuba heeft o.a. in Ethiopie en Gambia, medische faculteiten opgezet en het land levert een grote bijdrage bij het opleiden artsen in deze landen tot hartchirurg.


  Maak melding
 7. Een zwaluw maakt geen zomer er zijn heel wat van zulke mensen nodig om het land op te bouwen.Niet te vergeten proficiaat voor joemankhan die het werk van parmessar heeft voorgezet en dank aan P.Voigt en gezin die bereidt zijn om sme op dit maniet te helpen.


  Maak melding
 8. Inderdaad een prachtig besluit om bij stil te staan. Hoeveel landgenoten hebben hier in Nederland niet een hele goede opleiding en dito baan. Hoevele van hen hebben hier gestudeerd met een Surinaamse beurs, maar hebben na de afronding van hun studie hier gebleven. Deze zelfde mensen die vaak negatief praten over Suriname en vinden dat Suriname hen niet het geld kan bieden wat zij in Nederland of elders verdienen. Nou mensen, ik zou zeggen begin allereerst met de terugbetaling van het beursgeld. Velen van U hebben met een beurs gestudeerd en kregen geld uit Suriname in een periode waarin de Surinaamse gulden zelfs meer waard was dan de Nederlandse gulden. Hier in Nederland of elders het hebben over hoe goed het nu is en niet vertellen waardoor het mogelijk is geweest dat het nu voor U zo is. Betaal af datgene wat u in staat heeft gesteld te zijn wat U nu bent. En gelooft U mij, het zijn er velen en U bent er een van.


  Maak melding
 9. Pieter,

  Heel veel succes, geluk en goede gezondheid.
  Namens v.v J.A.G. te leiden.
  Die wedstrijd tegen Rijnsburgse boys vergeet ik nooit. Maar toch ben je erover heen gekomen en je doel bereikt van harte proficiat.
  Je kent me wel van de security LUMC.
  Tang boeng

  J.A.G.


  Maak melding
 10. Hallo Faradiba,

  Bij mijn weten lopen cker 5 hartchirugen van Surinaamse origine hier rond.
  EMC,UMC,
  Dat geen van hen terug gekeerd is, is een ander verhaal.


  Maak melding
 11. Zo zie je maar als een hartchirurg die vele malen meer geld kan verdienen, in een welvaartsland toch kies voor een arme land als Suriname. Niet alleen maar denken aan je eigen zakken vullen maar gewoon uit liefde en hart voor de zaak hebben. Daar kunnen de corrupte regeringsleden ook wat van leren. Dan moet je wel bewondering gaan tonen voor zo iemand. Hopen dan vele wetenschappers zijn weg gaan volgen en is Suriname straks weer hoe het vroeger was. Het is nog niet laat. God zij met ons land Suriname en mensen als dr.Pieter Voigt..


  Maak melding
 12. Beste Henk Veldhoen,

  Het is inderdaad waar dat er surinaamse hartchirurgen hier in Nederland vertoeven, en dus niet terug gekeerd zijn. Het zal zijn reden wel hebben, o.a. een beter salaris en steeds weer nieuwe know-how bij leren.

  Het is aan een ieder Surinamer voorbehouden als hij na zijn studie terug gaat of niet. Velen hebben het geprobeerd, maar werden ook tegen gewerkt door het eigen volk.
  En ten tweede is het ook zo dat wwar je het goed en beter kan krijgen, mensen altijd daar naar toe zullen gaan.
  Dr Voigt zal het niet alleen uit liefde voor de mensen alleen gedaan hebben, maar ook het klimaat en de priveleges die hij daar geniet en hier in Nederland dus niet.
  Denk daar maar eens over na. Vele Nederlanders die jaren in Suri hebben gewoond en terug komen naar Nederland, pakken zo snel als mogelijk hun biezen en gaan terug naar hun tweede Moederland Suriname.
  Nederland wordt dus gewoon een vakantieland om vrienden en kennissen te bezoeken.

  Vergelijk het maar met de Nederlanders die geemigreerd zijn naar Canada, Australie. Zuid-Afrika, Amerika, Brazilie enz. Deze mensen hebben het gevoel in deze landen vrij te kunnen ademhalen en geen BEMOEIZUCHTIGE, ALLESINDEGATENHOUDENDE buren te hebben.( sociale controle). Het is toch heerlijk als Dr. Voigt kiest voor mijn land om er te werken en te wonen.De mensen zijn er relaxter, en net hoe hij het zelf omschrijft dankbaar en tevreden omdat je iets voor hen kunt betekenen,dan die boosaardige en ontevreden clienten die je in Nederland hebt.Daar heeft dr, Voigt nu geen last meer van. Hopelijk waardeert hij dit gedrag van zijn clienten daar ook en ziet het niet als onderdanigheid en wordt er geen misbruik van ze gemaakt.


  Maak melding
 13. Hier een negatief geluid van mijn kant.Ik ben in principe geen pessimist.De enige hartchirurg keert binnenkort toch terug want de Surinamers gaan hem mateloos irriteren op den duur.Dus er is niets aan de hand,de plannen van de AZ kunnen gewoon in de ijskast blijven.En hartpatienten raad ik aan om toch naar Nederland te komen voor operaties.de Surinaamse hartchirurgen die in Nederland hun brood verdienen zijn geen goede mensen,want ze kiezen voor het geld.Zulke mensen hebben we niet nodig in Suriname,van mij kunnen ze gewoon wegblijven.De organisatie die hartpatienten naar Nederland stuurt moet gewoon doorgaan met hun activiteiten.Continuiteit is er nodig.Als blijkt dat de AZ de werkzaamheden op het gebied van hartzorg voortzet,een paar jaren achtereen dan pas kan er gedacht worden,in de richting van:er is bestendigheid in de hartzorg in Suriname,snappie?Reageer op mijn stuk,ik lust je rauw.Asruf.Muradin De Denker


  Maak melding
 14. Waarom keren bosnegerartsen, chirugen, chemici, analisten, juristen, advocaten, rechter, procureur-generaals, it-ers, huisartsen, ondernmers, bankiers, verzekeringsagenten, beleidsmedewerkers, neurologen, cardiologen, huidartsen, laboranten, wetenschappers enz. niet terug naar Suriname?


  Maak melding
 15. Zij worden SLECHT BETAALD.In Europa zie je dit verschijnsel ook.In de politiek zie je dit verschijnsel ook.De politiek verlaten voor een baan die beter betaalt.
  Zo,n probleem is het ook niet.

  Suriname kan ook artsen van het buitenland betrekken, maar weet ook dat hij flink in zijn BUIDEL moet tasten.
  Nederland haalt ook veel goede studenten, artsen enz naar toe, vooral voor zijn KNOW-How. De overheid heeft de ZORGPLICHT.

  Dat zie je ook met de krotwoningen.Dan kunnen we ook zeggen alle Suri. bouwvakkers terug om je land op te bouwen.
  Onzin, de overheid moet een goede STIMULUS geven en goede faciliteiten, dan komt het vanzelf goed.
  Als NedSuri,s al niet welkom zijn, vul het maar zelf in.Buitenlanders chinezen,Turken,Albanezen,brazillianen enz, die laten ze wel binnen: goed of slecht.

  Wat betekenen deze mensen dan voor het land?. Denken jullie nou echt dat ze het MENEN en GOED doen voor het land. Ga toch fietsen, ze komen voor het geld en als ze goed genoeg verdient hebben gaan ze terug naar hun land van herkomst of laten nog meer VERWANTEN van hun overkomen om Kapitaal te vergaren. Blijf DROMEM SURI.LAFOE.


  Maak melding
 16. Ja faradiba,die buitenlanders in Suriname gaan terug,in tegenstelling met die hebzuchtige Surineds,die hier in Nederland maar lopen te profiteren van onze belastingcentjes.het minimale deel ,daar gelaten.

  Als die ratten het zinkend schip verlaten,wat wil je,dat Suriname verder de afgrond in valt? De Chinezen en Turken zijn keiharde werkers,ik heet ze van harte welkom in Suriname,de beterweters en loosers van een Surineds mogen hier blijven en verder profiteren van mijn en mijn ouders hun belastingcentjes,want daar zijn jullie ontzettend goed in.

  Welkom meneer Voigt,bedankt dat U Suriname en de Surinamers een warm hart toedraagt.
  Moge de Here U in Uw verdere leven zegenen.


  Maak melding
 17. Wat zeur je nou over Surined Faradiba,gatver.je bent gewoon een blauwe of een ALLOCHTOON juh in de Nederlanders hun ogen,of wil je groot doen voor de Surinamers hihihihihihi klinkt beter he Surined.
  Wens dr.Voigt het allerbeste ipv jou nutteloze mening,kritiek of whatever te geven,zelfs dat gun je die Surinamers niet.

  Dr.Voigt,heel veel geluk,ik ben erg blij dat U mijn land zo een warm HART toedraagt.
  May God Bless You And Your Family.


  Maak melding
 18. Als je de reaktie van dit obderwerp leest dan vraag je je het volgende af;
  Hoe komt het dat zo’n mooi en gezegend land zo veel waardeloze inwoners en uitwoners heeft en ook nog eens een stelletjes minkukels van politici?


  Maak melding
 19. Hoi allemaal,

  Frenky je bent ontzettend aan het generaliseren. De grootste drugsbazen zijn die hardwerkende turken en chinezen. Je hebt over een ding gelijk, ze kunnen keihard zijn. God verhoede dat Suriname wordt overspoeld door zulke “keihard” werkende mensen.
  Surinaamse nederlanders zouden hebzuchtig zijn en in nederland belastingcentjes opmaken? Volgens mij werken de meesten, en betalen ze dus belasting. Hoe zit het volgens jou met de hoge werkeloosheid onder (hardwerkende)turken in nederland, en met die illegale chinezen die naar Europa worden gesmokkeld om voor een laag loon zonder cao te werken voor hun gehaaide landgenoten. En dan praten we nog niet eens over keiharde afrekeningen die om de zoveel tijd in het nieuws opduiken. Ik weet niet wat je probleem met Surinamers is, maar roep niet zomaar dingen zonder dat je erover hebt nagedacht.


  Maak melding
 20. om terug te keren naar het onderwerp:
  dr Voigt, succes in Suriname, ik weet nu al dat u met open armen zal worden ontvangen en dat velen u straks eeuwig dankbaar zullen zijn. de gewone surinaamse burger zal u altijd respecteren en waarderen. en aangezien u niet hoeft te verwachten dat politici of criminele ambtenaren u zullen komen vertellen hoe u uw werk moet doen, zie ik u niet meteen terug rennen.
  nogmaals succes.


  Maak melding
 21. Ik weet waarover ik praat Megawatie,wil je komen vertellen dat die Turken en Chinezen criminelen zijn? en de Surineds niet? Waar kom je met die wijsheid vandaan dat de meeste Surineds werken? Dat is absoluut niet waar let af en toe op de enquetes,dan weet je het.Een minimale deel van de Turken werken niet en dat komt door dat ze afgekeurd zijn ,ze moeten wel werken,want de priveleges wat de Surineds hebben , hebben hun niet.Ze konden toen geen beroep doen op de socialedienst zoals jullie.
  Ik weet dat 88% van de in Nederland wonende Surinamers niet WERKEN,klaro,bel met het NIPO een keer.Surineds zijn de grootste hoogmoedlijders onder de allochtonen,denkend dat ze ook echte Nederlanders zijn,maar laat ze maar dromen,eens komt een dag dat jullie blij zullen zijn om Surinamers te zijn,wacht maar,die rechtse partijen lusten jullie RAUW.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES