Container met goederen onderweg naar Suriname

18

Radio Nederland Wereldomroep meldt dat een container volgeladen met schoolbanken, fietsen, watertanks, kleding, schriften, boeken èn vier computers van de Wereldomroep zijn vertrokken naar Suriname. Na de eerste berichten over watersnood in Suriname, hebben vrijwilligers van de stichtingen ‘Yepi’ en ‘Laat ’n container varen’ uit Amsterdam Zuidoost zich wekenlang in het zweet gewerkt om spullen in te zamelen.

Magda Pinas, voorzitter van de stichting Yepi (Er is hulp), is zelf afkomstig uit het binnenland van Suriname. Ze coördineert de hele inzamelingsoperatie. Twee dagen voor het vertrek van de container, die betaald wordt door het Surinaams Inspraak Orgaan, moest heel Nederland nog afgereisd worden om goederen voor Suriname op te halen.

Over een week of drie komt de container aan in de haven van Paramaribo. Eind september gaat Pinas zelf naar Suriname waar ze persoonlijk gaat kijken of de spullen goed terecht zijn gekomen.


18 REACTIES

 1. weer een container met oude rommel richting Suriname. Ik hoop dat de douane een fikse heffing aan invoerrechten oplegt.Wanneer leert die AfroBatavier het een keertje dat ze beter geld kunnen sturen? Al het geld om her en der door Nederland te reizen om deze rommel op te halen en de kosten van het verschepen bij elkaar, is al genoeg om een dorp in Boven-Suriname van een nieuwe school te voorzien! Door geld te sturen help je de Surinaamse middenstand en dus de economie van Suriname veel meer dan met het sturen van oude rommel vol gebreken en die over één of twee jaar al afgedankt wordt en dus de afvalberg in Suriname alleen maar doet toenemen. Nederland is het enige land dat profiteert, want het scheelt alleen maar afval!


  Maak melding

 2. mr. zuidoogst,
  Typisch een ondankbaar schepsel bent u. Wat oude rommels van Nederland.U ziet veel liever geld. Ja, geld om weer van te profiteren.Over oude rommels gesproken, ik laat twee keer in het jaar mijn gebruikte spullen door stichting Tamara ophalen.

  Kleding wordt keurig gewassen en gestreken en netjes ingepakt. Aan het werk kregen wij nieuw meubilair en ik heb gevraagd ofdat het oude naar Suri, mocht en dit kon.Mens u weet niet waarover u praat.U wilt niet eerst KRUIPEN, maar gelijk gaan LOPEN.

  Suriname is best geholpen met tweede handse spullen en daar is niks mis mee. Mijn kind heb ik ook met tweede handse spullen groot gebracht en niet met MERKARTIKELEN.
  Ik vind u zo onverstandig reageren en het getuigt van een soort van minachting en ondankbaar gedrag.
  Mensen uit Nederland moeten geld sturen zodat de boeven weer kunnen profiteren. Stuurt u soms ook geld ernaar toe.Natuurlijk moet er ook geld worden overgemaakt, maar komt het op de goede plek terecht vraag ik mij elk jaar af.
  Hetzij ook zo met de oude rommels( volgens u) die ik door stichting Tamara laat ophalen.Maar hier en daar krijg ik te horen dat de beste spullen eruit worden gevist en weer op de zwarte markt wordt verkocht. How Sad my Surinam people.


  Maak melding

 3. Zuidoost heeft groot gelijk,
  Die oude spullen zijn niet langer bruikbaar dan 1 a 2 jaar.
  Collecteer liever geld en koop daarvan degelijke nieuwe spullen er zijn ook goedkope spullen in de handel.
  Wat moeten ze na die 2 jaar met die spullen idd zo wordt de afvalberg groter en groter.
  Het heeft niets te maken met ondankbaarheid.Ik zelf zal nooit en te nimmer oude rotzooi aan iemand durven geven.Als een ander dat wil doen respekt voor die gene.
  Ik heb 2 jongetjes in Suriname die ik steun met school spullen en kleding,ik ga naar de markt en koop daar voor heel weinig geld alles wat ze nodig hebben zelfs pennen en potloden.Moeten meer mensen doen ,maar goed wie ben ik .Die lieverds heb ik leren kennen toen ik voor 3 maanden in Suriname was en ze zijn ontzettend dankbaar.

  Dus dat Faradiba,niet zomaar iemand afvallen die voor zijn mening uitkomt.


  Maak melding

 4. So Sad, wat heet oude rotzooi.Als je één kind hebt en dat groeit snel uit zijn spullen en zelfs de Nederlanders staan te wachten dat ik de spullen aan hen geef,dan kan ik niet van oude rotzooi praten.

  Mijn hele baby uitzet is naar Suri terug omdat het maar op zolder stond en wat moet ik ermee.Het kan toch liever naar een kindertehuis in Suri.
  Met het contante geld die ik ernaast overmaak kunnen zij andere leuke dingen met de kleintjes ondernemen.Speelgoed, z.a. trampolini,schommels,electrisch karretje,bolderkarretjes en noem maar op, hoef toch niet weggesmeten te worden.

  U bent gedegen die zorgt dat het afvalberg steeds groter wordt.
  OOIT GEHOORD VAN RECYCLING???????
  Moeder is pas geleden overleden en haar hele huisraad gaat naar Suriname.Ik laat niets hier achter want achteraf worden de spullen weer in tweedehandse winkels verkocht.
  Het is tekenend voor Suri Creolen ze willen gelijk GROOOOTSSSSS doen. Vandaar dat Hindustanen ons voorbij streven. Neem een voorbeeld aan ze.


  Maak melding

 5. Sommigen zijn nooit tevreden, maar doen zelf niets aan de situatie. Wees dus blij dat sommigen wel de moeite doen om iets te geven. Door te klagen help je die mensen niet!


  Maak melding

 6. Hahahahahaha Faradiba je spreekt jezelf steeds tegen ,gelezen je posting over Prem.daar geef je af op de hindustanen pfffff.
  Neen ik ben geen Creool,jij bent dat wel en nu geef je af op je soort ehm.Ik ben een rasechte Hindustaan.
  Het is niet groot doen,ik vind als je aan de armen geeft ,geef dan gedegen spul en nogmaals geen afgedankte rommel.Recycling???/ heeft Suriname dat dan ehm??Ik neem idd een voorbeeld aan mijn soortgenoten,(Moslims)geef uit je hart en goed ook.
  Vandaar dat je mensen waar je o zo goed voor zorgt niet dankbaar zijn zie je eerdere postings.
  Je geeft aan dat je spullen op zolder lagen ehm? hoelang? Zeker vol met motten no.

  Maar goed ik heb met jou geen ene T….. te maken,ik doe m`n ding ,hierbij I Rest My Case.
  ps,Faradiba,ga bij jezelf te rade wat je bent baja,want voor zo ver ik gelezen heb ,heb je enorme problemen met Hindustanen toch.


  Maak melding

 7. Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken. En als je het zelf niet wil en kan kopen en het erop aanstuurt dat je graag krijgt (zoals suriname) dan heb je geen keus.


  Maak melding

 8. Prik,

  Als je faradiba analyseert dan zie al gauw genoeg dat ze Aziaten niet hoog heeft staan.
  maar met jaloezie zijn Aziaten toch niet voorbij te streven.
  Was het nou een Nederlander geweest met negatieve uitlatingen over negers dan zou ze luidkeels schreeuwen DISCRIMINATIE.
  Ik denk dat ze zich geneert omdat het Ngrs waren die perse onafhankelijk wilden worden,
  en nu worden 2e handse spullen versleten aan Suriname met name het binnenland is ook niet goed. Het ontwikkelingsgeld is als sneeuw voor de zon verdwenen. Ze zijn niet in staat om hun huis te besturen laatstaan een land.
  Vreemd de ene keer reageert ze vanuit suriname en de andere keer vanuit Nederland.
  Ze pendelt kennelijk op en neer, een keer met Klm en de andere keer met SLM.


  Maak melding

 9. So Sad,

  Wat verwerpelijk, dat jij weer een etnisch tintje aan de discussie moet geven.
  Wij zijn toch allen in het land op de noord oost kust van Zuid-Amerika geboren en ik durf blindelings te wedden, dat het meubilair van jou thuis zonder meer slechter was, dan het geen nu naar Suriname wordt verscheept en waar mee vele mensen gelukkig worden gemaakt.
  Als secretaris van een surinaamse stichting heb ik reeds diverse containers met gebruikte meubilair naar onze mensen in Suriname verzonden en daar is niets mee.
  Hoe vaak is het niet voor gekomen, dat er gelden naar aan de Surinaamse overheid zijn toe vertrouwd en achteraf op debieuze wijze in de zakken van die en gene is verdwenen.
  Nee meneer “So Sad” Jouw ziens wijze in deze is echt Sad.
  Zo lang je niet zelf kan bepalen wat er met het geld gebeurd is zeer gevaarlijk dit zonder meer in de handen van bepaalde lieden in Suriname te geven.Nee zomaar geld sturen is het laatse dat ik zal doen.
  RW


  Maak melding

 10. Bhosarcarper, ben je nou angstig aan het worden, omdat wij straks op jullie beginnen te lijken. Ja, ik kan behoorlijk TEGENSTRIJDIG zijn of overkomen.
  Maar het hele leven is zo en zo moet het ook worden bekeken. Dus niet RECHTLIJNING, maar je in allerlei bochten van het leven wringen en vanuit dat oogpunt positieve commemtaar geven.
  De ene keer geef ik stevig kritiek naar de Hindustaan, maar ik heb ook stevig kritiek naar mijn EIGENSOORT: de creool/negers.
  Dit gedrag van mij getuigt van een gezonde kijk naar alle bevolkingsgroepen en dat kan van jou niet worden geconstateerd.Have a nice day.


  Maak melding

 11. Wikkeling,lees je soms selectief?Ik ben niet begonnen met een etnische tintje te geven,lees nogmaals,dat was Faradiba,ik gaf haar/hem mijn mening,ene keer vervloekt ze de Hindustanen en nu haar/hem eigen Creoolse
  volk.Dus Wikkeling eerst goed lezen en zeker niet selectief.

  Ik doe mijn ding,ik geef geen afgedankte rommel,ehmmm ,mijn meubels worden om de 3 jaar vervangen niet dat het je wat aan gaat,de oude gaan naar de kraak.Hahahahahahah dus thank God,so sad ben ik weer niet.
  En petje af dat je secretaris bent van een Surinaamse stichting.
  Doe je ding, en ga niet anderen betichten van slechte meubels hebben of zo, you`ll wish,dat je mijn salaris had.


  Maak melding

 12. faradiba, je zegt:
  ben je nou angstig aan het worden, omdat wij straks op jullie beginnen te lijken.:

  Al gebruik je een pruik gemaakt van onze afgedankte haren zul je nooit, never, nunca op ons lijken. Immers jullie pronken graag met andermans veren. Stijlhaar is mooi noh? Waar onze afval niet voor gebruikt wordt?
  Ook al gebruik je een kilo whiteners zul je toch niet op ons lijken.
  Angstig worden voor wie?
  Bovendien heet ik Bhosarcaper en geen carper.
  p.s don’t cry over spilt milk.

  Bhosarcaper

  Bhosarcaper


  Maak melding

 13. Tssssss Faradiba,jij en kritisch je mening geven ,give me a break jere,wat jij doet is schelden.

  Zelf ben ik geen voorstaander,om 2e handse spullen naar Suriname te zenden,het lijkt als of Surinamers zo arm zijn als een kerkrat,terwijl we als 17e staan op de wereldranglijst van rijkste landen.
  Maar, dit hebben we te danken aan het stomme stemvee,die zijn bang voor een jong en dynamische regering en geven hun stem liever aan het boeventuig,die daar niet voor het volk zit maar voor hun zelf,zie hun woningen en hun voertuigen,hun zg dienstreizen,wat niets opbrengt nah nah nah nah.

  Die zg Surineds,hun die zg barsten van de euro`s how comes dat ze geen actie ondernemen ,geld gaan inzamelen om bij bedrijven heel goed spul(nieuw)kopen en dat naar de echte hulpbehoevenden sturen,laten ze een voorbeeld nemen aan de Turken en Marokkanen,hier in Leiden heb je 3 Moskee`s die geld inzamelen ,nieuwe spullen kopen en naar hun land sturen in dorpen waar de nood echt hoog is.
  Ik lees dat ene Wikkeling secretaris is van zo een stichting,man,man,man,Suriname is niet zo dicht bevolkt ik schat dat 1/3 op de armoede grens ligt,waarom dan 2e handse spullen zenden,ga liever geld inzamelen onder de Surinamers hier,en bij vrienden,speur de kranten af bv de telegraaf onder speurders,kan je bij failliette bedrijven gedegen spul (nieuwe) op de kop tikken zelfs computers en meubulair.Als de mensen van de Moskeeen dat kunnen kunnen jullie dat ook,wil je het adres van die Moskeeén laat het weten krijg je zo van me.
  Ik zit geen bull-shit te typen ,het is echt zo.Zelfs de Antillianen lachen ons uit,met die oude rommel zenden,John zeggen ze,wij zijn ook niet rijk op Curacao,maar oude spullen sturen naar huis never.
  Aangezien er geen Surinaamse stichtingen zijn in Leiden doneer ik iedere maan een x bedrag aan de Turkse Moskee.


  Maak melding

 14. Wat gebeurt er met de doorsnee surinamer of zoalsje wilt de doorsnee surned?
  Gaat dit onderwerp over het schenken van gebruikte goederen die met veel liefde in suriname wordt ontvangen, gaan we hier elkaar afmaken op het scheidslijn van etnisch afkomst.
  Kennelijk dragen we nog een last met zich mee. Laten we ervoor zorgen dat we deze last niet overdragen aan onze nazaten, want dan is het leed niet te overzien.


  Maak melding

 15. Surinamers in Nederland geven veel om Surinamers in Suriname. Vandaar dat we steeds geld en goederen (nieuw of gebruikt )naar Suriname willen sturen. Een groot aantal van de Surinamers in Nederland is toendertijd naar Nederland geemigreerd, juist om het economisch beter te hebben.Die groep heeft nog steeds in het achterhoofd, dat als je de achterblijvers in Suriname kan helpen, je dat moet doen. Het word dus uit liefde gedaan. En als je huis en raad bent kwijtgeraakt door een overstroming, ben je denk ik wel blij als je bruikbare spullen krijgt, om weer op te starten. Trouwens hier in Nederland zijn kringloopwinkels, en tweedehands verkoopsites ook erg populair. Dus mensen niet zo negatief doen, als er weer eens een inzameling plaatsvindt. Alle hulp is welkom. Want zeg eens eerlijk de arme bevolking van Suriname kan ook niet altijd op de Surinaamse regering rekenen toch? Die komt al geld tekort om Suriname te besturen zeggen ze.


  Maak melding

 16. Was een Aziaat niet iemand die in Azie geboren is en die de nationaliteit van een aziatisch land heeft? Ik vind het raar dat een heleboel discussies op dit Surinaams forum uitdraaien op rasistisch gescheld.
  laten we nuchter blijven, de kans dat iemand van aziatische oorsprong, waarvan de voorouders al een paar generaties geleden in Suriname wonen, permanent terug gaat naar azie, is heel klein. Dus wat voor zin heeft het dan om je nog aziaat te noemen. En vooral wat voor zin heeft het om iemand met een andere etnische achtergrond, die ook Surinamer is vijandig te behandelen, op basis van verschil in achtergrond. Ik weet dat die aziatische landen niet op surinamers zitten te wachten, waarvan de voorouders eens uit azie naar Suriname zijn vertrokken. Aziatische landen kampen met overbevolking, ze zijn al lang blij dat er een paar mensen elders op de wereld zijn gaan wonen. En Suriname is zo slecht nog niet, als je kijkt naar de toestand in sommige aziatische landen. bv India massa’s parias die op straat leven, de filipijnen waar kinderen volop in de prostitutie zitten, omdat hun ouders geen geld hebben om ze fatsoenlijk groot te brengen,china waar arbeiders zich een slag in de rondte werken voor een paar yen, om te overleven en ga zo maar door.
  Surinamers moeten zich realiseren dat ze tot het land Suriname behoren, en daar fier op zijn.


  Maak melding

 17. Na de overstromingen heb ik samen met de leerlingen van onze school een inzamelingsactie gehouden om schoolmaterialen te kunnen kopen voor een school in het getroffen gebied. Deze zomer hebben we de spullen (nieuwe materialen) naar Suriname verstuurd. Door de staking van de douane konden onze dozen niet worden ingeklaard. Een gevolg was dat de dozen langer daar bleven staan en dat ze daardoor geplunderd zijn door havenmedewerkers.
  Als Surinamer wil ik graag iets doen voor mijn landgenoten over zee en ik vind het dan heel jammer zijn dat je spullen dan gestolen worden door mensen voor wie ze niet bedoeld zijn en dat dat ten koste gaat van de kinderen in het binnenland. Het ging hier niet om gebruikte spullen, maar om nieuwe materialen. MIsschien is het beter om gebruikte spullen te sturen. Die zullen misschien niet zo snel gestolen worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.