zaterdag, februari 24, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurDe Tranen van Den Uyl moet helpen bij heling

De Tranen van Den Uyl moet helpen bij heling

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 10 aug – De theaterproductie ‘De Tranen van Den Uyl’ moet het helingsproces helpen bevorderen rond de militaire staatsgreep van 1980 en de in 1982 gepleegde executie van vijftien burgers. Dit stelt regisseur John Leerdam. Het betreft een controversiële periode uit de geschiedenis, waar niet zonder meer over heengestapt mag worden.

“Het heeft wel degelijk iets gedaan met de Surinaamse gemeenschap, internationaal heeft men er wel degelijk naar gekeken en soms zijn families gewoon uit elkaar gerukt”, zegt Leerdam tegenover de Ware Tijd. Dat was dan ook de drijfveer om het door Hugo Pos geschreven stuk weer te laten opvoeren. ‘De Tranen van den Uyl’ moet de gemeenschap ook wakker schudden in politieke zin.

De les is dat in een democratie “iedereen zich vrij moet voelen om te zeggen wat ze voelen, en niet afgestraft worden omdat ze een andere mening hebben dan degene die aan de macht is”, aldus Leerdam. ‘De Tranen van Den Uyl’ handelt over een fictieve ontmoeting tussen de geëxecuteerde journalist Jozef Slagveer en zijn Nederlandse college Han de Graaf.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

5 REACTIES
 1. Leerdam bemoei ,in jou eigen zaken,wat denk je hiermee te bereiken.zijn de types als jou vinden ze langs de straat dood .Ik keur niet goed wat er gebeurd is,de mensen in Suriname hebben het genoeg moeilijk ,jij wil met anderen hun leed geld verdienen.kom in Nederland om de Surinamers hun belangen behartigen.Rotsooi.een militair heeft z,n beroep om te doden kijk maarin Libanon,ze zijn genadeloos.het is dichtbij jou bed,beloof de Srananman wat je voor ze kan betekenen,met hun problemen,Fernandes arbeiders,zijn brodenloos,op dat soort dingen moet je je zorgen maken wie dood is blijft dood denk je ze hiermee weerin leven te krijgen.met je Tranen van Den uil.ELITE
  KLIEK.

  Akuba


  Maak melding
 2. Beste Sranangmangs,

  Ik begrijp de frustratie van Akuba en ook die van Zeer Jammer. Beiden weerspiegelen de wijze waarop meningen kunnen worden geuit. Ik ben het derhalve gedeeltelijk met beide bijdragen eens. Ik vind dat Akuba gelijk heeft als hij verwijst naar de afwezigheid van dhr. John Leerdam als het gaat om de belangen van Surinamers en Antillianen. Denkt u aan de plannen ter invoering van de inburgeringsplicht voor Surinamers en de verplichte visa voor Antillianen, maar ook aan de onzorgvuldige wijze waarop het dossier Hersi Ali(een collega en ook mede Allochtoon)door minister Rita Verdonk werd behandeld. Op basis van het bovenstaande vind ik dat Akuba terecht dhr. Leerdam op zijn tekort komingen. Maar aan de andere kant vind ik Akuba geen rekening houdt met de gevoelens van familie leden van de omgekomenen van 8 december 1982. We mogen nooit vergeten wat er gebeurt is, opdat we als natie nooit meer in een dergelijke situatie belanden. Ik begrijp Akuba`s denktrant ook, waarbij geen vergelijking vlat te maken tegen de eeuwenlange genocide tegen de zwarte mens in Suriname mn van de Nederlandse blanke overheersers. Desondanks vind ik dat we onze eigen gemaakte fouten niet moeten vergeten, maar ook niet mogen misbruiken om aanzien en geld te verdienen. Verder wil ik beide Sranangmangs bedanken voor hun bijdrage.

  Tang Boeng,
  Eigenwaarden


  Maak melding
 3. Beste forum,

  Zelfs Nederlanders of Surinamers van Nederlandse afkomst weten niet wat “de tranen van Den Uyl zijn”. En dat een Nederlandse parlementslid van allochtone afkomst daar in Suriname of door een correspondent van die medium gaat verkondigen wat de tranen van wijlen Den Uyl”moeten helpen bij heling”. We hebben hier zat dilemma’s dus deze volksvertegenwoordiger moeten voor ons hier hardwerken, en deze lid heb ik enkel maal gezien in de Nederlandse media, dus het verbaasde mij toen ik zijn reactie las in de surinaamse media. Suriname zal recht spreken in woord en daad en “de tranen” moet deze volksvertegenwoordiger van het Nederlandse parlement hier onder de Surinamers in Nederland zien te verkondigen. Ik denk dat Surinamers hem echt uitlachen, thuis of op een feestje, dat een gekleurde Nederlander ons komt uitleggen wat de “tranen zijn van een overleden Nederlander”.


  Maak melding
 4. wat een komediant die Leerdam
  voor deverkiezingen verteldee hij bij de radio
  een trotse surinamer te zijn,na de verkiezingen liet hij geen gelegenheid voorbij gaan om zich voor trotse antiliaan
  uit geven.
  hij probeert nu in suriname de boel op te fokken met zijn z.g. tranen van den uijl
  voor een Marikonio geld alleen paisa en billen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES