zondag, december 3, 2023
HomeOnderwerpenEconomiePersoneel Bruynzeel Suriname wil Nederlandse CAO

Personeel Bruynzeel Suriname wil Nederlandse CAO

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 8 aug – Het personeel van Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij, BSH, staat erop dat de aanstaande eigenaar een CAO naar Nederlands model invoert. Discriminatie zal niet worden toegestaan. Doorwin BV zal Surinaams personeel dezelfde behandeling moeten geven als het eigen personeel in Nederland.

De Bruynzeel Werknemers Organisatie, BWO, heeft al een voorstel ingediend, maar dat is afgewezen. Het is nu wachten op een tegenvoorstel. “Bruynzeel wordt goedkoop van de hand gedaan en Doorwin zegt grote bedragen te investeren. Dus het personeel moet ook goed gewaardeerd worden”, zegt BWO-voorzitter Romeo Chin A Loi tegenover de Ware Tijd.

Slecht management bij het staatsbedrijf heeft de positie van de arbeiders ernstig verzwakt. “De arbeiders hebben lange jaren offers gebracht en nu willen wij alles op peil brengen”, aldus Chin A Loi. Over de uiteindelijk koop wordt nog onderhandeld met de regering. Doorwin heeft toegezegd de ruim driehonderd arbeiders over te nemen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

11 REACTIES
 1. Nou, nou nou!! poehoe! Dacht je efkes een koffertje met geld onder de tafel te schuiven, en daarmee was de kous af. Geen last meer van die zwarte aapjes en nu dit?? No den man wan poer wirie gie Doorwin. Mensen jullie vergeten een ding dat er zo een blik chinezen opengetrokken kunnen worden die het met een chinese cao zullen doen. Men had al bij de verkoop van Bruynzeel dit in het overdrachts contract moeten afdwingen. Ie latie booi, je bent te laat!! Den bakra dies au mek wan biegie riegeri nanga wie udu! Met of zonder sranamangs..Ik begrijp me volk niet horr..!!


  Maak melding

 2. Deze wens hadden de potentiele eigenaren van Bruynzeel helemaal niet voorzien.
  Het zal ze een vreselijke domper bezorgen aangezien ze waarschijnlijk gedacht hadden dat ze zouden kunnen wegkomen met de surinaamse manier van omgaan met je arbeiders a la Fernandes concern.
  Eigenlijk had de surinaamse regering deze wens moeten bedingen bij Doorwin en co, dan zouden ze tenminste een beetje serieus overkomen bij de surinaamse arbeider.


  Maak melding

 3. natuurlijk moet bij verkoop van een bedrijf de zaken goed in de gaten worden gehouden zoals:
  een goed sociaalplan geldig voor mininaal 2 jaren waarin de rechten bij onwillige ontslag worden vastgelegd.hierin speelt surinaamse regering een leidend rol.
  een goede cao bij voortzetting door de nieuwe werkgever waarin behoud van werk voor aantal jaren (5 jaren) vastgelegd moet worden. een goede sucundaire arbeisvoorwaarden moet worden afgedwongen waarin goede pensioenrechten een der peilers moet zijn.
  dus mensen verkoop je huid zo langdurig mogelijk! het goot om je broodwinning (zie naar fernades).


  Maak melding

 4. Ik denk dat jullie toch bij je regering moeten zijn……want weet je wat het probleem is arbeiders? Jullie zijn allemaal vervangbaar…:-( En jullie opvolgers hoeven geen nederlandse cao……


  Maak melding

 5. We leven in een tijdperk van decentralisatie…
  Suris gebruik je verstand…
  Alle onderdelen worden straks over gebracht in deel n.v. .b.v.

  Personeel wordt gerund door een uitzendbureau en je komt als contracter bij deze bureau te werken..Na een tijdje wordt deze failliet verklaart en je staat op straat..
  Bovendien wordt eisen gesteld aan alle werknemers,werk ervaring,scholing,leeftijd..

  Dus voordat je denkt,sta je gewoon op straat..

  dus weg met die bigefasie..

  Zie maar bij de suralco goldenstar,,
  hoeveel werknemers zijn nu nog in vaste dienst bij deze bedrijven..

  Je wordt per uur betaald en verder bekijk je het maar..

  Dank zij jou regering,die je gekozen hebt…


  Maak melding

 6. die arbeiders denken dat ze een bom geld gaan krijgen .de bonden in nederland hebben geen macht ,het is slikken of stikken met die 1 en 2 procent die de werknemer in nederland krijgt .meer is er niet .
  ik niet niet dat de wernemers van bruinzeel dat willen hihihihihi ,dus gooien jullie geen grote ogen op de bonden in nederland .
  ze hebben echt geen vinger in de pap.
  wat dat betreft heb ik meer waardering voor de surinaamse bonden .


  Maak melding

 7. Ha ha ha. Werken op z’n surinaams maar belonen op z’n nederlands. Ding sranang mang dies tja neng hoor. Ze vergeten dat door hun lamlendige arbeidsethos en managemencapaciteiten het bedrijf naar de bliksem is geholpen. Opeens is het nederlands model zaligmakend. Ze zullen weer schreeuwen, schelden en verwensingen gooien richting nederland als ze hun zin niet krijgen. Eerst hard weken en dan pas de beloning opstrijken mensen. Steek de han lekker uit de mouwen, maar er een florisant bedrijf van en ga dan pas eisen stellen.


  Maak melding

 8. Deze eis om een Nederlandse CAO te hanteren in een Nederlands bedrijf(Bruinzeel) in Suriname, is mijn inziens terecht. Het hout wordt al gekapt in Suriname, om als tuinmeubel in Nederland te belanden. Als je de grondstoffen voor een appel en een ei uit de derde wereld landen haalt, kun je op zijn minst je personeel die uit de plaatselijke bevolking komt, netjes behandelen. Niks mis mee. Ik hoopt dat dit gaat lukken en dat andere Nederlandse bedrijven volgen.


  Maak melding

 9. Wat verwachten de werknemers van Bruynzeel van Doorwin en “hun” regering Vene. Als “hun” regering op een bod, waarmee Doorwin BV aan kwam dragen voor 40% aandeel voor Suriname en de Regering accoord en voorsteld tevreden te zijn met 30%, vraag ik mij af of wij te maken hebben met een buch of idioten.
  Vergeet de eis maar werknemers. Jullie regering laat jullie vallen als een baksteen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES