Bewoners West-Suriname willen gebied beschermen

5

PARAMARIBO, 8 aug – Inheemsen en marrons in West-Suriname willen hun woon- en leefgebied beschermen. Dit meldt de Ware Tijd. Het gebied dat begrensd wordt door de rivieren Coppename, Wayambo en Nickerie mag niet hetzelfde lot ondergaan als andere binnenlandgebieden. Goudwinning en ongebreidelde houtkap zullen niet worden toegestaan.

Het totnogtoe ongeschonden gebied behoort deels tot het Centraal Suriname Natuurreservaat. Het moet blijven zoals het is, stelden de leiders van de Kwinti’s, Caraïben en Arowakken tijdens een bijeenkomst in het bedevaartsoord Batavia aan de Coppename. “Als we ons woongebied niet beschermen zijn we verloren”, zegt opperhoofd Andre Mathias van de Kwinti’s.

Grootschalige economische activiteiten mogen alleen na schriftelijke toestemming van de traditionele leiders. Zelfs de overheid mag geen concessies uitgeven. Tegelijkertijd wordt beseft dat vooral jongeren behoefte hebben aan werkgelegenheid. Via gezamenlijke programma’s zullen alternatieve inkomstenbronnen worden aangeboord.

5 REACTIES

 1. De boslandcreolen en indianen willen hun woon- en leefgebied beschermen. Moeten de javanen naar Commewijne en Saramacca? De hindoestanen naar nickerie? De creolen naar Para en Coronie? De chinezen in Paramaribo? O ja, waar laten we de libanezen, joden, brazilianen, nederlanders, amerikanen etc…? Streven we naar een hokjes samenleving? Of willen we de oude verdeel- en heerspolitiek van Nederland voortzetten? Wie het weet mag het zeggen…….


  Maak melding

 2. Ik heb zelf Indiaans bloed door de aderen stromen, en heb ongeacht dit gegeven
  respect voor de oorspronkelijke bewoners.
  Er is echter slechts één wettelijk gezag, die zetelt in Paramaribo.
  Ik hoop dat de bewoners van het binnenland
  dit goed begrijpen en geen domme dingen
  gaan doen.

  Dat men het gebied wil beschermen is een
  nobel streven, maar de toevoeging
  “Zelfs de overheid mag geen concessies uitgeven” raakt kant nog wal!


  Maak melding

 3. Indianen zijn een vreedzaam volk die in harmonie leeft met de natuur.
  Ze hebben tenminste beschaving iets wat duidelijk ontbreekt bij de bosnegers.
  Het is een volk die in moeilijke tijden makkelijk kan overleven zonder anderen te beroven, vermoorden of te verkrachten.
  Ze hebben veerkracht.Ik hoop dat ze ook betrokken worden met het landsbestuur.

  Rodriguez


  Maak melding

 4. “”Indianen zijn een vreedzaam volk die in harmonie leeft met de natuur.
  Ze hebben tenminste beschaving iets wat duidelijk ontbreekt bij de bosnegers.
  Het is een volk die in moeilijke tijden makkelijk kan overleven zonder anderen te beroven, vermoorden of te verkrachten.
  Ze hebben veerkracht.Ik hoop dat ze ook betrokken worden met het landsbestuur.””””

  Flauwekul Rodrigues, enigste rede waarom je de indianen zo leuk vind is, omdat ze niet opkomen voor hun rechten, niemand ziet ze staan en ze maken hun mond ook niet open. Zo wil je de marrons ook graag zien, kan jij lekker de baas blijven spelen. De marrons doen tenminste wat,het wordt tijd dat de indianen dat ook doen…………. niks lief, VREEDZAAM en aardig, gewoon een grote mond/bek opzetten, anders word je naar beneden getrapt ; de mens is in principe net een dier,eerst ik ,…. een hele tijd niks …en dan pas de rest.

  Marron


  Maak melding

 5. Een goed initiatief van deze mensen dat zeker serieus genomen moet worden om wille van de kwaliteit in onze Surinaamse flora en fauna.

  Het zou in de wet opgenomen moeten worden vanwege dat deze mensen niet het zelfde lot overkomt als de Braziliaanse inheemse bevolking.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.