zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentKwakoe festival wordt volgend jaar professioneler

Kwakoe festival wordt volgend jaar professioneler

-

Does Travel - naar Suriname

Het Kwakoe festival in Amsterdam Zuidoost is gisteren (zondag) weer afgesloten. De 31-ste editie van het multiculturele festival trok de afgelopen zes weken weer ruim één miljoen bezoekers.

Volgens de organisatie wordt Kwakoe volgend jaar nog gevarieerder en professioneler dan ooit, meldt AT5. Ondanks de vernieuwingen zal één ding hetzelfde blijven: “de toegang blijft gratis”. Kwakoe is en blijft overigens vooral Suriname.

De laatste dag stond in het teken van American Football: De Amsterdam Crusaders streden tegen de Delft Dragons om de Kwakoe Bowl.

Football
Foto: neeeltje.hyves.nl

opening
Fernandes Express
BODO Party

17 REACTIES
 1. Kwakoe wordt volgend jaar nog gevarieerder en professioneler EN DUURDER. Een stichting is toch niet COMMERCIEEL of WEL.
  De toegang blijft gratis, hoelang nog.
  Kwakoe blijft vooral Suriname, hoelang nog of wordt het Afrikaans.
  Overigens vindt ik dat de gemeente A`dam het kapot maakt, omdat er gewoon geen parkeerplaatsen zijn.


  Maak melding
 2. het stadsdeel genereert heeeeel veeeeeeeeeel inkomsten ten koste van de kleine ondernemers en de bezoekers. Terwijl de faciliteiten wel beter kunnen.


  Maak melding
 3. Kwakoe blijft ieder jaar weer een leuke gebeurtenis, maar waar ik mij ontzettend aan erger is de ” Witte Politieman” . Uiteraard zijn ze er voor de veiligheid van de burgers maar ze overdrijven ook in hun optreden. Om het autoparkeerprobleem te vermijden zijn mijn vriend en ik op de scooter gegaan. Bij vertrek startte zijn scooter niet dus moest hij “zonder helm” rennend naast zijn scooter proberen het te starten. Het was gelukt maar kwam voor zijn pech 2 agenten tegen die zonder pardon een bon van vijftig euro uitschreven dat hij geen helm ophad. Zijn argument wilden ze niet aanhoren. Je wordt bedankt meneer agent met een streepje op je schouder, wellicht krijg je er nog eentje!


  Maak melding
 4. Hee Pablo,
  ff een kleine nuance op jouw reactie, ik ben er een paar keer geweest en heb zonder problemen in de parkeerkelders kunnen pakeren, naar achteraf bleek,GRATIS!!! terwijl ik vanaf het stadsdeel kanttor naar het veld liep ,zag ik hoe er bonnen werden uitgedeeld, think about that!!


  Maak melding
 5. Het Kwakoe festival is een goede zaak voor het doen integreren van de multiculturele samenleving die in mijn beleving voornamelijk in Amsterdam en Rotterdam zich manifesteert. Jammer vind ik de opstelling van het gebeuren. In een kringetje om een speelveld rondlopen is kermisachtig en niet proffesioneel gedacht. Een andere opstelling kiezen, waarbij behalve informatie over het leven, omgaan met elkaar en toekomstvisie van Surinam gegeven, lijkt mij wel proffesioneel. Wij Surinamers ook ter wereld blijven ons gedragen als amateurs. Ophouden. Vergeten wordt dat wij hier in Nederland een voorbeeldfunctie moeten vervullen voor de kondremans in Surinam. Doen wij het hier niet goed dan verandert er waarschijnlijk ook nooit wat in Suriname. We zullen derhalve blijven klagen over wantoestanden in Surinam. Ondersteun elkaar.


  Maak melding
 6. Daar gaan we weer….

  Als je naar de geschiedenis van het festival kijkt dan kun je zien dat ze zich al behoorlijk ontwikkeld hebben.
  Begonnen als voetbaltoernooi, voor Surinamers die niet op vakantie gingen, tot een evenement waar ieder jaar circa 1.000.000 bezoekers op afkomen.

  Ik ben dit jaar ook geweest en het is altijd gezellig.
  Ik daag iedereen die (negatieve), niet opbouwende, kritiek heeft uit om het zelf beter te doen !!

  Organisatie van Kwakoe gefeliciteerd met alweer een geslaagde editie!
  Dit is iets waar mensen van Surinaamse afkomst in NL en mensen in Suriname zelf erg trots op kunnen zijn.

  Tot volgend jaar !

  Tan Boeng!

  Groeten van een SuriNed


  Maak melding
 7. kwakoe festival vind ik niet leuk voor kinderen. Er zijn weinig kinderactiviteiten en vooral gebasseerd op volwassenen. Is het niet leuk als er voor de kids ook een plein komt???

  groeten ingrid


  Maak melding
 8. Hahahahahaha Harorld,wat denk je wel,dat de Surinamers in Suriname een voorbeeld nemen aan de Surinamers in Nederland,ik verzoek je hoor.Wat voor voorbeeldfunctie hebben de Surineds dan,go dring moro fara jere,zoiets doms heb ik nog nooit gelezen.
  Maw,als de Surineds het hier niet goed doen wordt het niets met Suriname,mie gado dan had het reeds in de jaren 1975 tot nu toe naar de klote gegaan (Suriname)wat worden de Sur.wijs van de Surineds(het kleine presentage buiten beschouwing gelaten,die wat in Nederland gepresteerd heeft)de rest 0ngeveer 80% leeft van de bijstand of is crimineel.AUB zeg,laat de Surinamers in Suriname in hun waarden,kom niet met je voorbeeldfunctie aiiiiiiiiii bajaaaaaaaa wat een VERBEELDING.Hahahhahahhahahahah het moet niet zotter worden met sommige Surineds.
  DE WIJZERE EN NORMALE SURINEDS UITGEZONDERD.


  Maak melding
 9. Je hebt helemaal gelijk Set.

  Waarom denken bepaalde Surineds toch dat ze een voorbeeldfunctie moeten zijn voor Surinamers.Maar no worries, het zijn toch vaak de minder intelligenten zonder al teveel zelfvertrouwen die zich op die manier willen profileren. Want op een pedistal te worden geplaatst is wel zo fijn zolang je erop staat, maar baja de grond is wel erg hard als je eraf dondert.Of is het een nieuwe vorm van kolonisatie.
  Enfin zijn die soort mensen die het verpesten voor de in Nederland wonende Suri’s die wel een constructieve bijdrage willen leveren en niemand voor het hoofd willen stoten. Everyone en every nation has its own pride try to respect that.Als men toch een voorbeeldfunctie wilt zijn probeer het eerst dicht bij huis, voor je kinderen (als je die hebt), de buurt, gemeenschap, alvorens je vleugels te willen uitslaan naar een gemeenschap die geheel anders is dan de jouwe.

  Enne Kwakoe was weer leuk dit jaar, ik val zoals elke jaar weer van de ene verbazing in de ander;-).


  Maak melding
 10. De organisatie zou van mij een pluim krijgen als ze er inderdaad in zouden slagen het festival te professonaliseren. Als je kijkt naar het zomercarnaval in Rotterdam en andere grote evenementen, dan kun je constateren dat er voor de organisatie van Kwakoe nog heel wat terrein braak ligt en dat er nogal wat quick-wins te scoren zijn.

  Het festival heeft de afgelopen jaren zoveel aan belang en gewicht gewonnen, dat het inderdaad beschouwd kan worden als een visitekaartje voor en van de Surinamers, met een (toenemende?) internationale uitstraling.

  Ik denk dat we er het er met zijn allen over eens kunnen zijn dat we daar zorgvuldiger mee om kunnen gaan en dat het niet verkeerd is als de organisatie meer oog gaat krijgen voor hun produkt, gezien vanuit de beleving van de bezoekers.

  Abung kondremang, het is te hopen dat de censuur de opbouwende kant van dit verhaal onderkent zodat jullie kennis kunnen nemen van mijn mening.

  Kenneth


  Maak melding
 11. Als Kwakoe volgend jaar een nog “profesionelere” gestalte moet krijgen, wat is er dan gebeurt in de afgelopen 31 jaar! Kwakoe is nu geintegreerd in Nederlandse Multi culti samnenleving, Kwakoe is niet meer van de Suri’s, maar van de alloctonen. Jammer dat we ons doel zijn voorbijgestreefd, zie voorbeeld m.b.t Brasa Day. Is ook niet meer wat het was, in de jaarbeurs hallen in Utca.
  Alle bevolkingsgroepen die tegenwoordig naae Kwakoe komen, bezoeken slechts hun eigen achterban. More United people.

  De Indo’s doen het beter qua orga m.b.t Pasar Malam. Iedereen is welkom, maar alles staat in het teken van Indonesie, inclusief de stands en het programma. Nu is Kwakoe slechts een ontmoetingsplaats geworden voor mensen die elkaar uit het oog zijn verloren, en elkaar hier weer tegen het lijf zouden kunnen lopen. (vriend en vijand) Njang, dringi nanga prisirie….

  Professioneler in mijn optiek; Kwakoe terug brengen naar de basis van dit festival. Voor en door Suri’s in t algemeen. Wekelijkse thema’s organisseren, wekelijks zou er een bevolkingsgroep in het daglicht gezet kunnen worden. bijv, Surinamedag, Antilaansedag, etc..etc…etc… tal van voorbeelden om maar een paar op te noemen. Nu lopen de mensen rondjes in allerlei richtingen met of zonder doel. “It’s Kwakoe Time” is big money making business in Damsco geworden. Whatch en see for yourself next year.


  Maak melding
 12. Ik ondersteun het als het Kwakoefestival professioneler word opgezet. Ik hoop daarbij wel dat er ook gekeken word naar het muzieksysteem. Waarom is er geen centraal muzieksysteem? De muziek is zo vreselijk luid en daarbij heeft iedere standhouder zijn eigen muziek, waardoor het een heel kakafonie van lawaai is. Ik denk dat het veel professioneler zou ogen als er een centrale dj is die de verschillende muziekstijlen afdraait.
  Een goed idee?


  Maak melding
 13. Inderdaad, KWAKOE moet één en al SURINAME uitstralen. Dus elke dag een bevolkingsgroep uitbeelden. Dat wil niet zeggen dat er geen andere bevolkingsgroepen, stands mogen hebben.
  Maar Hoofdzaak zijn de bevolkingsgroepen die er in Suri, naast elkaar leven, moet tot uitdrukking komen.Kwakoe moet vooral niet zo ‘professioneel’worden dat het in handen komt van de Hollanders, want dan is het afgelopen met kwakoe en zullen er minder suri,s er naar toe gaan.
  Als men zich afvraagt wie KWAKOE was en heeft betekent voor de Creoolse bevolking, dan zijn vele vragen al beantwoord.

  Professioneel houdt voor mij in dat er elk jaar verbeteringen worden aangebracht zoals, wat een posting al aangeeft,een CENTRALE DISCJOKEY, die allerlei culturele muziek draait en niet te luid, want je kunt dan niet communiceren.
  Grote waarde hechten aan DE HYGIENE, Goed gekoelde frisdranken. Etenswaren zoals rotie, bara, broodjes niet al een dag van tevoren klaar gemaakt zijn, dit met het oog op voedselvergiftiging bezoekers kunnen oplopen. Geen loslopende dieren, zeker als zij hun behoefte op het terrein doen enz. enz. Kwakoe moet ook betaalbaar blijven,zeker het huren van een staanplaats.
  Hopelijk lezen ook de organisatoren deze postings om het elk jaar BETER te organiseren.
  En wat zij vooral voor moeten WAKEN, Kwakoe moet niet in handen van NEDERLANDERS komen.
  Met het ZOMERCARNAVAL hebben wij ook gezien, dat wat als een klein groepje Antilliaanse zomercarnaval is begonnen en georganiseerd werd door Antillianen, overgenomen is door Nederlanders en ze niks meer te vertellen hebben, dan alleen maar COSTUUMS maken.


  Maak melding
 14. Wat zou dan profesioneler moeten dan? Meer Afrikaanse BBQ standjes of zoiets of €25 betalen voor een bakje bloedworst. Neen vroeger was Kwakoe leuk en een meeting place voor Suries onder elkaar. O ja dat was ook de Brasa Dey in Utca vond in ook echt leuk. Maar nu vind ik Kwakoe neks echt niet: de prijzen zijn sky high en wat krijg je daarvoor, niet veel. Mijn euries zijn zuurverdient en ik wil waar voor mijn geld. Dus als de orga dat wil overwegen zou ik heel blij zijn.


  Maak melding
 15. Kwakoe wordt professioneler maar wat gebeurt er met de vrijwilligers krijgen ze ook een professionelere behandeling. Betaling op tijd want tot nu toe ben ik nog niet betaald voor mijn medewerking van 2005 na veel gepraat na een jaar een voorschot van 100 euro met de bedoeling dat ik zou werken dit jaar maar dat heb ik niet egdaan. Zo gaan we niet om met elkaar. Ik wacht nog steeds op de rest van mijn vergoeding van 2005, een bedrag van 309 euro.


  Maak melding
 16. Zie posting nr 15. Is dat misschien de reden dat Kwakoe geen entree gelden vraagt, door vrijwillgers hun beloning niet uit te betalen?
  Ahhhhhhhhh organisatoren van Kwakoe en maar met de handen op de borsten slaan, dat Kwakoe in tegenstelling tot Milan wel vrije toegang kent.
  So Sad!!!!!


  Maak melding
 17. ik woon in frankrijk en heb het kwakoe festival maar 1keer mee gemaakt,met het idee echt te genieten van alles wat voor mij surinaams zou moeten lijken maar het leek voor mij helemaal niet op een surinaams festival zoals we 1juli en 25nov vieren in suriname er zijn geen enkele activiteiten wel flessen die door de lucht vliegen,veel gekijf en meer afrikaanse en antilliaanse standjes,is dat normaal voor een festival die voor de surinamers bestemt was?in elk geval ik vond het niks en ben dus ook maar 1 keer geweest


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES