Database vrijgelaten slaven uit Suriname compleet

10

Goed nieuws voor onderzoekers naar slavernijverleden: Alle vrijgelaten slaven uit Suriname zijn nu op de website van het Nationaal Archief terug te vinden. In de database ‘Vrij in Suriname – Emancipatie 1863’ staan sinds 2003 de stadsslaven van Paramaribo. Daaraan zijn nu de slaven uit alle andere Surinaamse districten toegevoegd.

In 2003 kwam de database ‘Emancipatie 1863’ met de namen van 4.320 stadsslaven online. Met de laatste uitbreiding van de database met de 30.121 slaven uit de overige Surinaamse districten is de database compleet. In de database kan gezocht worden op de categorieën ‘slaven’, ‘eigenaren’ en ‘slaven en eigenaren’. Voor historici en mensen die vermoeden dat hun voorouder slaaf was in Suriname is hiermee een unieke bron ontsloten.

Met de laatste aanvulling van de database is weer nieuw historisch onderzoek mogelijk gemaakt. De in deze database verzamelde gegevens worden ook in boekvorm uitgegeven door de Amsterdamse uitgever Rozenberg Publishers in samenwerking met de in Utrecht gevestigde stichtingen CLACS en IBS.


10 REACTIES

 1. Ja Lafu je hebt gelijk, zie Belfor, ook 21 slaven. Eigenaren hebben ze weggelaten. Onze voorouders werden als dieren behandelt, ze mochten hun eigen naam niet uitspreken. Als ze wouden, na de slaven tijdt konden ze hun echte namen gebruiken en terug krijgen. Maar nee ze waren nog altijdt nog in bezit van Nederland.

  Dew


  Maak melding

 2. zoooooooooo nu kunnen die mensen die een trauma hebben overgehouden eindelijk opzoek gaan naar hun voorouders. Succes ermee en als je die fase voorbij bent ga gelijk door naar google en zoek een psycholoog en of een psychiater voor nazorg.


  Maak melding

 3. Prachtig, dat het af is. Gelukkig hoef ik niet naar de psychiater te rennen. Slavernij was nooit taboe bij ons. Zelfs niet dat de familie deels ook van de plantage-eigenaar, dus slavenmeester afstamt….
  Natuurlijk vind niet iedereen iets op zijn of haar huidige naam terug. Niet alle namen van nu zijn zo oud. En dan zijn er nog de gemanumitteerde slaven. Die zijn al voor de afschaffing vrijgekomen. Als richtlijn heb ik de oudste naam uit ons familieboekje gebruikt. En het klopt – ook gelet op de religie die al eerder bekend is in iemands familie. Plantagenamen helpen ook nog.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.