donderdag, mei 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameEx-president: Suriname kan zonder Nederlandse VNG

Ex-president: Suriname kan zonder Nederlandse VNG

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 aug – Suriname is best in staat om zijn decentralisatieproces uit te voeren zonder steun van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, VNG. Dit zegt ex-president en parlementariër Jules Wijdenbosch. Er is voldoende deskundigheid in huis om het plan zelf te verwezenlijken. Volgens de regering slaat Wijdenbosch de plank compleet mis.

Minister Michel Felisi van Regionale Ontwikkeling zegt tegenover de Ware Tijd dat de Nederlanders slechts inkomen in de voorbereidingsfase. Als de decentralisatie van de districten eenmaal op gang is gekomen, maakt Suriname de dienst uit. Trainingen voor ambtenaren zullen verzorgd worden door Surinamers zelf. De VNG financiert het project voor 100.000 euro per jaar.

Volgens Wijdenbosch zal de Nederlandse Barryl Biekman die door de VNG beschikbaar is gesteld, het werk niet aankunnen. Nederlanders zijn gelukzoekers, die hoge eisen stellen, zoals tophonoraria. Biekman zelf geeft op de VNG-informatiesite aan dat slechts “het beleidskader voor het leerplan” geformuleerd zal worden. Tot 2015 zullen ruim drieduizend ambtenaren worden getraind.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

35 REACTIES
 1. De heer Drs.Jules Wijdenbosch heeft groot gelijk met zijn stelling .Mevr.Biekman heeft reeds gefaald met haar Distriktendag die zij in samenwerking met ex-minister romeo van Russel heeft georganiseerd .Ook dit wordt een TEKI NJAN .Minister Felisi ,probeer het met rasechte Surinamers die hun sporen in het bestuurlijke op een eerlijke manier hebben verdiend .Met ARGUS OGEN zullen we Felisi volgen .
  Arnold ROAS


  Maak melding
 2. Ik vraag mij wel af of iemand enig bezwaar zou aantekenen als de hulp zou komen van bijvoorbeeld Bengalese deskundigen (dus uit Bangladesh). Nederland zal nog lang bij bepaalde mensen werken als een rode lap op een stier.
  En nog dit: het Nederlandse politieke spectrum is helemaal aan het verjongen. Steeds meer 30-ers/40-ers komen aan de macht. De relatie zal steeds zakelijker worden. Dus de Surinaamse “rode-lap-op-een-stier”-reactie zal steeds minder worden begrepen in de nieuwe Nederlandse politieke verhoudingen.


  Maak melding
 3. Mevr.Biekman heeft altijd gefaald, de districtendag. Het slavernijmonument en nog veel meer. Het is een onbekwaamde vrouw die denkt veel te weten. Het ontbreekt mevr.Biekman aan kennis, inzicht en vaardigheden om haar voornemens waar te maken. Sorry maar het weer een kwestie van geld en nogmaals geld. In suriname zijn er betere mensen die dit project kunnen voorbereiden en uitvoere.
  Rob.


  Maak melding
 4. Roerend eens met Harold en Jules.
  En als de Surinamers het zelf doen en fouten maken, so what!. Daar leer je veel van, zouden die “buitenlandse gelukszoekers” tegen elkaar zeggen. En Surinamers zullen dit van elkaar moeten leren accepteren. Dat is elkaar helpen om eens goed onder hetjuk van die “buitenlandse gelukszoekers” los te komen. Die houden elkaar, als het er echt opaan komt, op slimme wijze heus de hand boven het hoofd. Wanneer worden we eens goed wakker mensen? Overigens, elkaar helpen betekent ook elkaar kritisch volgen en naar elkaars kritiek willen luisteren, en bovenal bereid zijn om je niet tegen elkaar te laten uitspelen of je te laten omkopen, maar om met elkaar door het stof te gaan. Het immers je eigen huis dat je aan het inrichten bent en jij bepaalt dus alleen hoe je het mooi vindt. En als het na een tijd niet bevalt, ben jij zelf degene die bepaalt hoe je het wil veranderen, net zo lang tot je tevreden bent. En het proces van bezig zijn, van pionieren (met een open blik naar buiten)is op zich een geweldige zaak. Dus geef deze zaak beslist niet uit handen kondreman!!!

  Roy Nai-Chung-Tong


  Maak melding
 5. al weer zo een niets nut. die wijdenbos.
  toen hij de kans had het goed te maken. toen
  zag hij het niet. nu wil hij een andere uitleggen hoe het moet.
  toen hij de leiding had. toen kripeerde ook mensen van de honger. en nu ook.
  dus conclusie.sur heeft nog geen slimme man of vrouw. nou. wachten. wachten. en nog.s wachten. op iemand die gezonde verstand heeft. er zullen wel een paar verstandige mensen zijn in sur. maar die zijn geen lid van het parlement. als je lid wil worden van het sur parlement. dan moetje eerst één van de parlementarier wat geven. wat geld en uitgebreid eten. dan maak je kans om in de sur parlement te komen. je moet eerst vriend worden. daar kijken ze niet naar kwaliteit. dat is niet nieuw. dat is al eeuwen oud. deze sur parlementarier die zijn niet echt racist. nee. ze proberen zo de deskundigen buiten de deur te houden. ze zijn bang voor hun werk wijze.


  Maak melding
 6. Wijdenbosch praat onzin , Ik vind het een goede zaak dat de Nederlandse VNG meehelpt . toen ie die bruggen ging bouwen had ie toch ook hulp van een nederlandse bedrijf nodig of niet .

  maar aan de andere kant denk ik dat Beriel Biekman het zeker niet aan zal kunnen ,


  Maak melding
 7. Alle deskundigheid die naar Suriname gehaald kan worden, moet ook gehaald worden.
  We kunnen dat NIET zelf aan.
  Nogmaals we zitten te springen om profesionals
  Niet arrogant zijn.


  Maak melding
 8. Ik ben het met hoge uitzondering eens met de heer Wijdenbos. Mevrouw Biekman heeft geen noemenswaardige ervaring met het re-organiseren of het maken van een gemeentelijke herindeling. Ik ben niet tehen het halen van mensen uit Nederland,maar ik ben wel tegen het halen van mensen die geen ervaring hebben. Mevrouw Biekman probeert op allerlei manieren haar sporen te verdienen en doet dat met ellebogen op zeer voortvarende wijze. Suriname moet zelf een plan maken hoe de regionale (her)indeling moet plaatsvinden en dan kunnen mensen uit Nederland daarbij eventueel helpen. Andersom betekend dat de discussie buiten de gemeenschap zal plaatsvinden. In Suriname moet men hier tegen in het geweer komen. En dat heeft niets te maken met krabben mentaliteit maar met een verandering van mentaliteit. Mevrouw Biekman is hier als beleidsmaker mislukt; waarom zou ze nu haar onkunde gebruiken om Suriname nog meer in de puree te helpen?


  Maak melding
 9. “Hulp” van elders halen kost geld. Nederland geeft ontwikkelingshulp waarvan de eigen autochtone bevolking wordt uitgezonden, die Nederlanders dus. En daarmee is het “ontwikkelings”geld op. Dus…..
  Buitendien: er zijn Surinamers die best wel “arrogant”mogen zijn, als dat betekent bewust van eigen kunnen.

  Roy Nai-Chung-Tong


  Maak melding
 10. deze ex president is de laaste die dit moet zeggen sommige reaktie verbaas mij ook omdat eingen landgenoten met de nodige kennis die worden weggepest uit suriname en het is geen schande op kennis buiten af te halen er zit hier een addertje onder het gras men hou er niet van alls er op hun vingers word geken want dan kunnen niet jatten corupt zijn ik denk dat alls suriname meer gebruikt had gemaakt met de kennis van hun eigen landgenoten in het buitenland waren wij vandaag verder dan het land nu is .


  Maak melding
 11. Roy, Roy, Roy nai- enz. Geloof jij nou echt dat surinamers van fouten kunnen leren? Al vanaf de onafhankelijkheid maken ze fouten in suriname en geef mij één voorbeeld wat ze daarvan geleerd hebben. Tot op de dag van vandaag maken ze dezelfde fouten en ze zijn er nog trots op ook. En die wijdenbos hè, dat is toch zo’n mislijkmakend-andermansgeld liefhebberige oplichter tevens een namaak-intellectueel waar de gluiperigheid van afstraalt. Meneer is teleurgesteld want hij wordt kilometers ver afgehouden van de vng-gelden. Misschien denkt hij dat de vng-bestuurders van hetelfde niveau zijn als de braziliaanse goudzoekers van toen die allen een bedrag op een privé rekening van Drs Charlattan moesten overmaken om goud te ontginnen en onze natuur te vervuilen.


  Maak melding
 12. hahaha kijk jullie uitschelden, Biekman is een surinamer hahaha, die bij vng werkt. Biekman blaka ,dus al die tijd doen jullie me denken dat er een of andere echte nederlander iets wilt doen in suriname, wijdenbosch gaat zover om te praten over kennis van de surinaamse cultuur ,die biekman niet zou hebben, hahaha, dan is ze surinamer hhihihihi. un tjari en yere.Ik weet niet wat het echte probleem is met die vrouw maar het lijkt er op dat men die vrouw in paramaribo gewoon niet mag.


  Maak melding
 13. Mevrouw Biekman is een surinaamse-nederlandse
  hoor ze woont in nederland.Men heeft gelijk dat er genoeg mensen in surinaame zijn om dit
  alles zelf te doen.Niets van mevrouw Biekman
  lukt en heeft ook geen succes gehad dus sorry
  Mijnheer Wijdenbosch heeft ook zijn tijd gehad,hij heeft ook altijd aan zich zelf gedacht.


  Maak melding
 14. Beste mensen,

  Het gaat er met name om dat deskundigen die in Suriname zelf wonen en werken ingezet worden als die er zijn. En ik weet dat ze er zijn.!! Expertise van buiten is per definitie vele malen te duur en de kans op “fouten” niet per definitie minder, nog los van dat die buitenlandse expertise de weg baant voor nog meer andere ongewenste invloeden en zeggenschap!!!. Daar komt nog bij dat het allerbelangrijkste is dat in Suriname zelf bepaald moet worden (en met name vanaf het begin) wat men wenst op dit punt. Niet alles wat van buiten komt is beter, al zal men ons dat wijs willen maken met allerlei mooie verhalen. Het inrichten van je woning is zeer persoonlijk. Adviezen van buiten misschien wel leuk, maar pas op dat je niet afhankelijk wordt van “vervolg-leveranties” bij die adviezen. Oeng opo oeng ai wan lesi.!

  Roy Nai-Chung-Tong


  Maak melding
 15. Ik geloof erin dat Surinamers (kunnen en wilen)leren van hun en van andermans fouten. Rome noch Amsterdam zijn in een dag gebouwd. Had 300 jaar “buitenlandse deskundigheid” niet veel meer hebben moeten opleveren? Heel veel elementaire problemen zouden zich nu dus eigenlijk niet meer moeten voordoen…. Of gaat deze vergelijking niet op?
  Saranangman, blijf elkaar steunen en vertrouwen geven, want anderen bepalen graag voor ons wat goed voor ons is en dat is op zich al een ander belang dan ‘ons belang’! Wat ons belang is, dat bepalen we immers zelf. En nogmaals: dus ook hoe wij ons huis willen inrichten. Vooral dit aspect moeten we goed in de gaten blijven houden.
  Roy Nai-Chung-Tong


  Maak melding
 16. De heer drs.Jules Wijdenbosch, weet waarover hij praat. Deze zeer bekwame bestuurder heeft een zeer cruciale rol gespeeld bij de totstandkoming van de stadsdelen/stadsdeelraden in Amsterdam. Hij was een van de belangrijke actoren bij het decentraliseren van het Amsterdamse stadsbestuur.Andere steden in en buiten Nederland hebben veel van deze ideeen overgenomen. Drs.Jules Wijdenbosch is een harde werker en een zeer deskundig man.Hij bezit de competenties om mensen die met hem werken snel tot deskundigen om te vormen.Hij weet dat er voldoende deskundigen in Suriname rondlopen.


  Maak melding
 17. Harold & Roy,
  waar maken jullie je druk over! Leer van andermans fouten, … praat bosje niet onnodig na…..

  Als de mensen ’thuis’ met de veronderstelde expertise het goed doen hebben ze nu reeds voldoende te doen en te bewijzen dat die outsiders niet nodig zijn….

  het tegendeel blijkt als wij naar de elementaire structuren in het land kijken, gezondheidszorg, onderwijs, infrastruktuur, werkgelegenheid en huisvesting….
  als een kaarten huis met plakband bijelkaar gehouden, en dat met zoveel en voldoende expertise…..

  Sranan is goed op weg, maar we hebben meer nodig en als we dat ’tijdelijk’ van buiten moeten halen, maak er niet zo’n drama van.

  Ben met jullie eens dat wij suriname zullen bouwen en inrichten zoals het er volgens ons moet zijn, maar dat is niet ter discussie,…. dus mannen … zie niet meteen een oranje draak of zoals in de geschiedenis omschreven een redi-musu in Barryl Biekman, give her the benefit of the dougt en als ze er gaande weg niets van bakt, mag ze weer inpakken.

  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!!! En dat is nou iets wat ik bosje niet kan nageven, elke keer na zijn regeerperiodes zijn we de weg enigszins kwijt en heb je een intensieve s.a.p. nodig om weer op krachten te komen,… maar zoals eerder aangegeven,….

  wij zien het als leermomenten…..

  Tan boeng

  T. vd Landsche


  Maak melding
 18. Het slavernijmonument? Om dat neer te zetten zijn er concessies gedaan, en daarna is de Suriname van de politieke agenda verdwenen. Fabeltjes? Neen, daar houd ik me dagelijks mee bezig. Lafu, het is een Sranan gewoonte om alles persoonlijk te zien. Neen zakelijk zeg ik dat mevrouw Biekman niet deugd, omdat er met het slavernij monument veel fouten zijn gemaakt. Weet je nog dat er bij de opening op arme mensen is ingereden door de Nederlandse politie? En dat mevrouw Biekman en family op de eerste rij zaten en dat arme mensen die met de bus waren komen kijken buiten de hekken werden gehouden voor de Nederlandse koningin? In Suriname moet men zelf eerst inventariseren wat er moet gebeuren en wie men daar in in het land kan gebruiken om de job te doen. Als mevrouw Biekman bij de VNG werkt kan ze genoeg dingen in Nederland doen, die gewoon tot het werkgebied van de VNG behoren. Voor alles staat het belang van de mensen in Suriname. Ik ben niet zo arogant te stellen dat mensen die hier wonen het daar kunnen oplossen. De mensen daar moet zelf men plannen komen die breed gedragen worden in samenleving. Als mevr. Biekman een dja-dja VNG vrouw is weet ze dat draagvlak alles bepalend is om je in in het politiek-bestuurlijke krachtenveld overeind te houden.


  Maak melding
 19. Zolang de hollanders money geeft voor dit soort van projecten, zullen wij als Suri altijd en dan voor altijd op oze knieën staan. Ik heb altijd gezegd, Suri koopt je eigen hengel en vist je eigen vis.Dus kappen met bedelen.


  Maak melding
 20. Mevr Biekman wil een standbeeld van haar eigen laten opzetten somewhere in the middle of Bijlmer. Omdat ze veel meer gepresteerd heeft dan gwagoe.


  Maak melding
 21. Beste Rob,
  Hoe kom je erbij dat wijdenbosch een belangrijke rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van de stadsdelen en deel raden. Die man was gewoon ambtenaar op het oude stadhuis en daarvoor op het pensioenburo in de staalstraat. Als hij zo een belangrijke rol heeft gespeeld, waarom is dan geen enkele surinamerof andere kundige allochtoon benoemd toen tot stadsdeelsecretaris? Het moment dat het inrichten van de deelraden daar was, was in de jaren 1982-1985 en toen was wijdenbosch geen gemeente-ambtenaar meer. Weet waar je over praat en schrijf geen onwaarheden omdat je denkt dat lezers het niet zouden kunnen controleren. Ik wel want ik werkte toen op pz van de gemeente amsterdam in de Pietershal.


  Maak melding
 22. Mijn bijdrage aan het gesprek kwalificeren als “het napraten van bosje” is tendentieus en niet ter zake doende. Evenmin is bedoeld mw. Biekman geen “benefit of the doubt” te gunnen. Ik de laatste zijn om mw. Biekman een toppositie in Nederland te misgunnen. Gunnen Nederlanders haar zo een positie in Nederland wel, en oprecht (zonder bijkomende eigen doelen? Loyaliteit t.o.v. allochtonen is beslist niet hun sterkste punt, omgekeerd verwachten men dat wel). Verder wijs ik erop dat het jaarsalaris van de buitenlandse adviseur waarschijnlijk gelijk is aan of het leeuwendeel beslaat van die 100.000,= van VNG.
  Over de stand van elementaire structuren in Suriname heb ik boven al steekhoudend gezegd dat 300 jaar buitenlandse (koloniale) expertise de nodige structuren niet heeft opgeleverd, dus vanwaar het vreemde ongeduld met onze landgenoten ter plaatse? Wie wordt hiermee nagepraat?. Gun de Surinamers aldaar de gelegenheid van leren met vallen en opstaan; voor hun zijn dit soort belangrijke leermomenten van groter nut. Mw. Biekman (inmiddels ongetwijfeld beschikkend over passende deskundigheid voor haar werk in Nederland), naar ik mag aannemen, beamen niet de kans nodig hebben om “er gaandeweg niets van te bakken en daarna in te pakken” in Suriname, zoals vd Lansche het uitdrukt. De desbetreffende opmerking van vd. Lansche is een drogredenering en met te groot vooroordeel ten opzichte van de Surinamers (in dat land).
  Tot slot wil ik erop wijzen dat buitenlandse hulp niet per definitie wordt afgewezen. Maar ik hoop met mijn bijdrage, hier en hierboven, duidelijk te hebben gemaakt dat een ten aanzien van buitenlandse hulp een kritische houding puur noodzaak is. Maar een belangrijke rol speelt: het onderwerp waar het om gaat. Natalia heeft met haar verwijzing naar het politieke onderdeel van ons onderwerp toch geen gering punt gemaakt! Dat wij het zelf niet in een of twee keer of drie keer klaar krijgen, is zeker in dit geval geen reden om deze zaak dan maar uit handen te geven.
  Tot besluit herinner ik eraan dat Suriname een eigen juridische faculteit draait.

  Roy Nai-Chung-Tong


  Maak melding
 23. Wat ik mij afvraag is of het Surinaamse locale bestuur gestoeld moet zijn op het Nederlandse model. Het probleem is echter dat zowel mevrouw Biekman alsook andere Surinaamse deskundigen voornamelijk getrained zijn in Nederland waardoor de uitkomst hoe dan ook veel raakvlakken zal hebben met de wijze waarop het locale bestuur functioneerd in Nederland. Er hoeft uiteraard daar niets mee mis te zijn. Ik zou echter graag zien dat wat ruimer werdt gekeken naar alternatieven. Mischien dat het Taiwanese model beter past bij Suriname. Wie weet. Minister Filisie heeft bij deze mijn steun als het gaat om wat rond te reisen om zich breder te orienteren.


  Maak melding
 24. Overigens wil ik over die door vd Lansche genoemde “oranje draak” onder de aandacht brengen dat de Nederlandse politieke elite
  de autochtone Nederlandse volksaard en handelsmentaliteit zelf kenschets als:
  “wij zijn dominee en koopman tegelijk” (tot op heden). In Suriname kennen we de term “awari domri” voor degene die door het voorspiegelen van mooie verhalen (over hoe het wel/niet hoort), de omstandigheden/kans voor zichzelf schept om te gelegener tijd zijn slag te slaan.
  Ken ook de historie van de zuidamerkiaanse Indianen die destijds met mooie verhalen van de christelijke dominees en paters en met glinsterende kralen en spiegels letterlijk en figuurlijk te gronde zijn gericht (zo zij niet goedschiks zich lieten omlullen, dan kwaadschiks neergeknald).
  En natuurlijk zie ik niet “onmiddellijk een oranje draak”, ik zeg nu alleen maar tegen de Surinamers in Suriname “wees kritisch en alert” …. en denk aan het bovenstaande.

  Roy Nai-Chung-Tong


  Maak melding
 25. Heel opmerkzaam!!!
  Zo zijn er meer opkomende economieen die
  we in de gaten zouden kunnen houden, ook wat betrefft hun interne organisatie. Van mij mag de Surinaamse minster ook wat meer rondneuzen. Per slot van rekening hebben 300 jaar buitenlandse expertise van een bepaalde zijde niet de noodzakelijke selfsupporting-structuren kunnen bewerkstelligen, dus is er ruimte genoeg voor volstrekt nieuwe zelf gekozen uitdagingen. Niet bang zijn.

  Roy Nai-Chung-Tong


  Maak melding
 26. Inderdaad Roy…,

  Het Nederlandse model hoeft niet heiligmakend te zijn. Tenslotte is men nu bezig het locale bestuur in Nederland grondig te wijzigen ondermeer ten behoeve van het vergroten van burgerparticipatie. De meeste gemeenten weten daar nog geen raad mee. Gelukkig beschikt Nederland over voldoende middelen waardoor gemeenten de komende jaren naar hartelust kunnen expirimenteren. Bij mij reist echter de vraag of Suriname niet gebaat is bij wat minder geldverslindende overgangsprocessen.
  Ik ben ervan overtuigd dat er diverse landen zijn die vanwege een minder ruime beurs, optimalere wegen hebben ontwikkeld naar een goed functionerend locaal bestuur.


  Maak melding
 27. Heel goed Bosje,
  Als je een managers denk-en doe tank samenstelt uit de managers van de volgende bedrijven, Bruynzeel, Surland, SML, Melkcentrale, Sail, SLM, Telesur, Surpost dan heeft suriname geen buitenlanse expertice nodig toch?
  Maar w8t ff. Bosje??? was dat niet de man die Ir Jharap had ontslagen omdat die vertikte om staatsolie aan de buitenlanders te verkopen zodat drs. charlattan over meer cash kon beschikken tijdens zijn regeerperiode?


  Maak melding
 28. Yeah Prik,

  Je hebt verdomd gelijk mensen die in het verleden ook debet zijn aan de ondergang van Suriname zijn nu aan het slijmen.
  Welke minister komt vaak in het nieuws?
  Het is een minister die durft en daadkrachtig is eentje die weet wat aanpakken is. Santhoki for President.

  Blakamaribo


  Maak melding
 29. Hallo mensen,

  Om even terug te keren naar het onderwerp:
  Hierboven zie ik te vaak zwart/wit stellingen. Het is niet of NL of Suriname die de dienst uitmaakt. Volgens mij dient dit genuanceerder te gebeuren. Samen dus!

  Uitgangspunt:
  Uiteindelijk moet Suriname het laatste woord hebben. Want zoals Roy terecht zei het gaat om:

  – Een zaak die voor de Surinaamse districten grote gevolgen zal hebben.

  – En het is een goed leermoment voor Surinaamse juristen/ beleidsmakers. En natuurlijk kunnen er dingen fout gaan, maar dat kan altijd.

  Maar aan de andere kant heeft de VNG als geldschieter ook recht op enige zeggenschap. Het lijkt me niet meer dan logisch dat er enige verantwoording aan een vertegenwoordiger van de VNG wordt afgelegd.
  (Of dat Biekman moet zijn dat is dan weer een tweede vraag!)

  In het bericht staat trouwens dat de trainingen door Surinamers zullen worden gedaan. So what’s the problem?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES