zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijVigilante pleegt aanslagen op zwervers in Suriname

Vigilante pleegt aanslagen op zwervers in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 3 aug – Om nog onbekende redenen worden aanslagen gepleegd op zwervers in de straten van Paramaribo. Dit meldt de Ware Tijd. Het laatste geval betreft het in brand steken van twee zwervers. Beiden zijn in hun slaap verrast, besprenkeld met benzine en in brand gestoken. “Ik voelde plotseling iets kouds over me en het volgende moment was mijn hele lichaam in vlammen”, zegt één van de slachtoffers.

Hij heeft evenals zijn lotgenoot ernstige brandwonden opgelopen en wordt nog verpleegd in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De andere is al ontslagen. Het motief is onbekend en niemand is nog aangehouden. “Ik heb zijn gezicht niet gezien, een korte man, maar zijn gezicht was gemaskerd”, zegt het slachtoffer. Volgens een bron is al een aantal zwervers geliquideerd.

Eerder dit jaar werd één van hen doodgeschoten op straat. Zwervers vormen niet alleen voor de man van de straat een bron van ergernis. Ook handelszaken en de toerismebranche zijn niet bepaald gelukkig met de onzindelijkheid en opdringerigheid waar de groep doorgaans mee geassocieerd worden. Oplossingsmodellen, zoals uitsluitingzones, zijn totnogtoe beperkt gebleven tot theorie.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

36 REACTIES
 1. ach ja, overal ter werekd komen er zwervers voor ze kunnen soms wel lastig zijn, maar dat moet geenreden zijn om hen in brand te steken. Krijgen we nou braziliaanse praktijken in Suriname?.Laat de politie de zaak onderzoeken in Braziliaanse kringen en in de kringen van de handelaren. de handelaren kunnen zich ergeren aan de zwervers.Ik kan geen land noemen waar geen zwervers voorkomen zewlfs in de rijke landen komen zwervers voor. Dus hou op met killen sranang sma.


  Maak melding
 2. Ben onlangs voor 3 mnd in Sur. geweest. Dat het straatbeeld verpest wordt door opdringe zwervers is een feit. Het gaat me echter te ver om deze mensen in brand te steken. Wie doet zoiets? Mag zeker geen MENS genoemd worden, schaam me diep dat dit gebeurd in Sur.


  Maak melding
 3. Van mij mogen ze al die zwervers opsluiten of ergens in het bos brengen en daar laten.
  Ze maken de stad onveilig en smerig,veel toeristen zijn bang om in de avond alleen buiten te gaan.Suriname moet echt iets doen om de stad veilig en aatrekkelijker te maken.
  Maak de stad gewoon goed schoon ,weg met al die troep.


  Maak melding
 4. Hallo beste Lezers,

  Ik vind het heel belachelijk dat er zulke daden worden gepleegd.
  het mogen zwervers zijn maar niet te vergeten zwervers zijn ook mensen.
  Ze zijn niet zomaar zwervers geworden er zal zeker wat gebeurd zijn dat ze dan zover zijn gekomen en ja mensen in zijn slaap met bezine besprekelen en dan in brand steken dan doen alleen maar lafaards.


  Maak melding
 5. dats heel erg jammer wat er gebeurt in Suriname.
  Mensen hebben een bepaalde waarde,al zijn ze geestes gestoord.Maar Vene stopt al het geld in het binnenland om die gasten daar een luxieuze leven te geven,terwijl arme stervelingen dringend hulp nodig hebben in Paramaribo.
  Wat zou zo’n een project gaan kosten om die zwervers op te vangen en te behandelen.

  Maar nee, die mensen hebben geen waarde in Parbo.Als men de maandsalaris van Brunsie,Sardjoe,Gilds,Vene,Bouta,Pa-olo Somo vijf maanden achterhoud kunnen ze daarmee een zwerversoord gaan bouwen.Perceel kunnen ze aan Sardjoe vragen,want die heeft toch een hoop.Als er nog meer geld nodig is kunnen ze aan Gilds vragen ,die heeft toch een berg vol zwart geld.

  Sarie torie


  Maak melding
 6. Hmm…. volgens mij kennen ze zulke praktijken ook in Brazilie. In Rio de Janeiro zijn er een aantal jaar geleden zwerfkinderen door politiemensen vermoord, omdat ze slecht zouden zijn voor de toeristenindustrie.


  Maak melding
 7. Uiterst schandalig dat deze regering nog steeds niet zijn taak naar behoren oppakt. De zwervers ook veelal psychiatrische patienten zijn bovendien het resultaat van de binnenlandse oorlog van de tachtiger jaren.

  Ieder zichzelf respecterend en weldenkend mens weet dat deze landgenoten in een inrichting thuis horen en behandeling en zorg behoeven. Moreel gezin is dit een taak van de staat.Uitsluitingszones zijn geen uitkomst maar vormen slechts een drogreden als oplossing.


  Maak melding
 8. dat dit gebeurd in een land waar zoveel ontwikkkelde mensen rondlopen.
  Dit zegt genoeg hoe men over een medemens denkt in dat land Blijkbaar ben je niets waard als je arm en verslaafd bent. Wat weet men van de achtergronden van die mensen ?
  je zou het misschiem niet willen weten .Dit is in en intriest .Men heeft totaal niet geleerd om met verlaafden om te gaan .


  Maak melding
 9. Ronduit schandalig dat er lieden zijn die menen op zo’n laffe wijze het probleem van zwervers aan te pakken. Het ook mensen en verdienen het niet zo behandeld te worden. Ik ben het roerend eens met sneki tere laat die rijke lui uit Su geld ter beschikking stellen om de zwervers op menswaardige wijze op te vangen.


  Maak melding
 10. Klopt dit zijn praktijken die ze in Brazilië en Guatamala voeren.

  Dat ze het straatbeeld verpesten, omdat ze er niet al te fris uitzien, ok, maar dit kan en mag gewoon niet! Die klote regering moet dit soort dingen echt gaan aanpakken, want Su wordt anders steeds meer een land die lak heeft aan mensenrechten en maakt zichzelf daardoor minder en minder echt geliefd bij de rest vd wereld


  Maak melding
 11. beste lezers,
  Het zal zo blijven dat niet elk mens de beste ontwikkeling doormaakt. Zwervers zijn van alle tijden en overal. Iedereen is, in een samenleving die zich waardig wil noemen, verplicht het zijne bij te dragen om dit probleem te voorkomen en als dat niet lukt zulke medemensen te helpen opvangen; hoe arm die samenleving economisch gezien ook moge zijn. Een aanpak van deze zwervers, zoals nu kennelijk door sommigen gebeurd, getuigt van een ondermaatsheid die zelf voor een of andere aanpak in aanmerking komt. Behort u ook tot deze laatste categorie? Denk hier maar eens goed over na.
  Roy N.


  Maak melding
 12. Een trieste zaak!!!!

  Ok ze kunnen soms lastig zijn, maar vergeet niet dat hun net zoals ons ook een zoon zijn van een vader of moeder.

  Er zou inderdaad een instantie moeten komen om deze mensen te kunnen opvangen.

  Jammer dat t is voorgekomen en ik hoop dat t ook de laatste keer was


  Maak melding
 13. ik vind het heel erg wat er in sur gebeurd,maar kan de regering geen ruimte creeren als opvang voor de zwervers,zodat ze vooral snachts onderdak hebben,eten en drinken overdag in elk land komen er zwervers voor ,maar degene die dit op zijn geweten heeft moet flink gestraft worden.


  Maak melding
 14. Het is inderdaad de overheid die zou moeten zorg dragen voor deze mensen. Vaak zijn het mensen die door de omstandigheden in Suriname, oorlog, armoede tegenslag zoals elders in de wereld in deze situatie zijn terechtgekomen.
  Maar jammer aan hen valt er geen eer te behalen dus waarom zal de regering tijd aan hun verspillen men heeft het al druk genoeg met het zo snel mogelijk vergaren van kapitaal. Die “lastige zwervers” bah geen tijd laat ze maar creperen. Jammer dat de Surinaamse samenleving die vroeger was gebaseerd op solidariteit afglijd en dieper wegzinkt naar individualisme. Het gedrag ten opzichte van de zwakkeren in de samenleving duid aan welke richting het land opgaat.


  Maak melding
 15. Ay mi tata,(mijn God) wat gebeurd er toch in switi sranang? Een ander mens in z’n slaap met benzine overgieten en in brand steken…wie haalt dat in z;n kop een medemens dit aan te doen? Het zal maar je vader,broer,neef,of eigen zoon maar zijn; of hebben deze mensen geen geweten?

  Is er nou geen enkele instantie in suriname,die zich over deze zwervers ontfermt? Er wordt hier als reactie door iemand gesteld,dat zwervers over de hele wereld voor komen,maar dat betekend niet,dat de overheid geen maatregels kan treffen,om dit fenomeen de kop in te drukken? Men stelt ook,dat er altijd zwervers zijn geweest in sure;nou dan hielden zij zich wel schuil in de 50- en 60-tiger jaren,want je zag ze niet in de straatbeeld. Bolletjes slikkers is ook zo’n fenomeen,dat in die jaren niet voorkwam. Aanpakken deze problemen,door werk-gelegenheid tegen een goed salaris en goede sociale voorzieningen aan te bieden aan de mensen,opdat dergelijke misstanden tot het verleden zullen behoren.

  Het is inderdaad INTRIEST,wat er nu met sommige of beter gezegd met VELE Surinamers gebeurd.

  SARI TORI Tje mi Gado Tje!


  Maak melding
 16. Ik vindt het jammer dat men de zwervers zo behandelen,het zijn ook mensen,al hebben ze fouten begaan,heb je het recht niet ze te verbranden of dood te schieten,de mensen die zulken praktijken uitvoeren hebben geen hart.
  zwervers heb je overal,soms denk je dat het een zwerver kan zijn,son ten wan na jeje.
  stoppen mensen na ma mek den tu.

  AKUBA


  Maak melding
 17. De kwetsbaarheid van deze mensen zegt al genoeg om hen tegen zichzelf en anderen in bescherming te nemen. Behandeling en zorg als menswaardige hulpverlening zijn hiervoor de leidende begrippen want zo alleen kunnen deze burgers terug naar de maatschappij.

  Absoluut geen uitsluitingszones want dit is slechts een vorm van symptoom bestrijding en wordt het probleem daarmee gebagatelliseert.

  Geld mag nimmer een probleem zijn om een samenleving, beschaving of fatsoen bij te brengen. Geld dat een zorgzame samenleving toekomt. Hoelang nog zullen we lijdzaam moeten toezien voordat deze teloorgang een halt wordt geroepen.Hoe lang nog ???


  Maak melding
 18. In Utrecht, waar ik al jaren woon zijn er veel daklozen. Veel van hen zijn psychisch gestoord of verslaafd.
  De gemeente heeft al jaren een beleid ontwikkeld om deze mensen op te vangen in speciaal voor dit doel geschikt gemaakte gebouwen.
  Er zijn Hostels waar langdurig verslaafden gratis heroine of metadon krijgen toegediend. Ze krijgenen onder streng nageleefde regels onderdak en voedsel.
  Het kost de gemeenschap weliswaar geld, maar het levert ook heel wat op.
  Op de duur blijken de voormalige daklozen door de verzorging en regelmaat in hun leven in staat weer deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Zelfs al raken zij niet van hun verslaving af, dan zijn zij toch in staat dit onder controle te houden, en te gaan werken.Ieder mens heeft recht op onderdak en als zij dit niet zelf kunnen krijgen, dan moet de gemeenschap hen hierbij helpen.
  In Utrecht heb ik jarenlang, als lid van de gemeenteraad de daklozen en verslaafden ondersteund. In Paramaribo zou ik het ook doen.
  Ik geef graag advies hierin, ik zou graag meehelpen bij het zoeken naar een oplossing, die voor beide partijen aanvaardbaar is.


  Maak melding
 19. Voorlopig ga ik er vanuit dat het een actie van een gefrustreerde eenling betreft, totdat anders is bewezen.
  De regering doet er verstandig aan om op een gestructureerde manier actie te ondernemen om de zwervers te beschermen en te begeleiden.
  Het opzetten van centra voor daklozen zou alvast een goed begin zijn.


  Maak melding
 20. Ze moeten al die zwervers naar een eiland deporteren . dat is mijn plan in plaats van die wezens in brand te steken .
  men moet santoekie aanmanen om hierme te stoppen want zo kant het niet verder .
  want die zwervers zijn in ieder geval ook levende wezens ….


  Maak melding
 21. Al dat zoetsappige gelul over medemens en hulpeloze slachtoffers !! Als ze jou hadden lastig gevallen of schade hadden toegebracht aan jou auto of welk goed dan ook zou je niet zo “zogenaamd moeder Theresa” ouwehoeren!!
  Dit tuig is erger dat de ratten die uit de riolen kruipen ‘snachts en zolang er geen instantie is die er wat aan doet ,mogen ze bestwel door individuwen geelimineerd worden.Elke pest die een bedreiging vormt voor de gemeenschap hoort uitgeroeid te worden.
  Wie niet in Suriname woont en niet weet hoe de situatie in elkaar zit moet niet de bek opentrekken en proberen de les voor te lezen.


  Maak melding
 22. Natuurlijk heeft de overheid een taak in de opvang van deze groep. Maar we weten dat dit geld kost en dat moet de samenleving opbrengen. Hoe staat het met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken in Suriname? Het probleem betreft niet slechts de “taak van Venetiaan”, zij het dat het jammer is dat hij slechts naar de psychiatrie verwijst, want dit lijkt de oorzaken en de aard van het probleem in Suriname te verdoezelen. Het onderwijs, de oorlog, de werkloosheid en wellicht dat door de toegenomen armoede individuen die vroeger een helpende hand uitstaken dit vermogen niet meer hebben…. Wat doet het parlement van volksvertegenwoordigers die de regering moeten dwingen tot het beschikbaar stellen van de nodige voorzieningen en gelden, als de regering als niet zelf op een lumineus idee komt. Waar blijft de humane rijke elite in Suriname? Het is ook hun belang. Of denkt die dat je met draconische maatregelen het probleem met harde hand moet aanpakken? Moeten soms Surinamers in Nederland de eerste actie ondernemen voor de nodige middelen en expertise? Carry-Ann een spontaan idee voor jou? jouw eerste probleem wordt: waar komt het geld vandaan.


  Maak melding
 23. Ik heb eens een op waarheid gebaseerde film gezien over doodseskaders in Brazilie die om de zoveel tijd razzia’s houden in de straten van de Braziliaanse hoofdstad om die te zuiveren van zwerfkinderen. Deze kinderen worden gewoon doodgeschoten, omdat ze volgens sommegen een plaag zijn. Daarom verbaast dit nieuws over Suriname me niet.
  Het is verschrikkelijk dat dit soort dingen daar gebeuren, maar wie komt daar voor zulke zwervers op. De zwakkeren in de samenleving daar, zullen niet worden geholpen. Men is daar eenvoudig niet mee bezig in Suriname.
  Degenen die misschien de macht hebben om dit soort misstanden aan te pakken, zijn hard, die denken aan hun zichzelf verrijken zodat ze vaker naar de hoeren kunnen gaan.
  Suriname als je niet beter naar je kinderen omkijkt, ben je verloren. En als je wel voor je kinderen zorgt dan zullen ze ook voor jou zorgen en respect voor je hebben.


  Maak melding
 24. Hello Roy Nai-Chung-Tong fafie,hier Kenneth en Mavis uit Leiden.

  ——————————-
  Wat triest allemaal,wat er met die zwervers gebeurt in Suriname,ben er 2 jaar geleden geweest en echt,ik zag ze wel maar niet gezien dat ze o zo een last zijn.Maar goed,een hoop van die zwervers komen uit Nederland,ex-drugsverslaafden,ik ken er een paar.Dus mensen die last hebben ze naar Suriname toegestuurd.En hoe dan ook ze zijn ook mensen van vlees en bloed,waarom ze elimineren?Zie A`dam,R `dam,Den-Haag,Utrecht enz. de zwervers hier vormen ook een groot probleem,moeten ze ook geelimineerd worden???????? Ai Bajaaaaaa.


  Maak melding
 25. In indonezië gaat het ook zo. Van tijd tot een zg opruiming van criminelen. En bij deze gelegenheid ook zwervers en politieke tegenstanders of andere geloof- of andersdenkenden van geloof.

  En toch denk ik dat de dader het niet voor de lol doet. Hij vast wel dik betaald door de brache de zegt door de zwervers schade te lijden. De kenner mag het zeggen!


  Maak melding
 26. men kan zeggen wat men wil,het kan gewoon niet.ook al zijn ze lastig,dat zijn ze vaak wel,toch doe je zoiets niet.het zal maar je kind zijn,gek of niet het blijft dan toch familie.en aan alle mensen die het goed keuren wat er is gebeurd,jullie zijn net zo erg als de persoon die het heeft gedaan.er lopen zoveel mensen rond die door die binnenlandse oorlog ook de weg kwijt zijn.het zijn niet alleen drugverslaafden.er zijn ook mensen bij die door die hele situatie in suriname het niet meer zien zitten en geestelijk mischien niet zo sterk zijn.mensen moeten iedere dag weer overleven in su en dan gaan wij doodleuk vertellen dat het goed is wat er is gebeurd,schaam jullie.wij hoeven niet voor ze te zorgen,wij hoeven ze ook niet te vermoorden,want wij hebben allemaal recht om te leven en het maakt niet uit hoe,de een heeft meer geluk in zijn leven dan de ander,is een mensen leven dan niks meer waard??????????.

  legs.


  Maak melding
 27. @Nimrod,

  iemand verbanden omdat die ENKEL je auto of een goed schade toebrengt gaat wel erg ver. Ja tenzij een zwerver een dierbare van je wat aandoet, tot daar aan toe dat je hem wat wilt aandoen.

  Maar ik vraag me af of dat wel het geval is.


  Maak melding
 28. Carry-Ann, met haar ervaring vanuit de Utrechtse gemeenteraad, niet meer gereageerd. Wacht ze totdat ze door de Surinaamse overheid wordt aangezocht? Ik denk dat er een belangrijke taak is voor particulier initiatief, vooral in deze ontwikkelingsfase waarin niet alles van “de regering” mag worden verwacht. Dat is niet fair. De samenleving maken we zelf samen en “de overheid” moet per slot van rekening het geld ook ergens vandaan halen. In de eerste plaats moet de regering wel die groep beschermen tegen daden die per definitie niet te tolereren zijn.
  Ik trek me nu terug uit de discussie. Het doet me wel goed aan de reacties te merken dat zo’n groot deel van de deelnemers aan deze discussie Surinamers zijn met een goede inborst. Dat is een goed begin voor de verdere toekomst. Blijf allemaal wel alert en kritisch. En aan Nimrod wil ik zeggen: ik hoef er in elk geval niet geweest te zijn om een visie te kunnen hebben, gebaseerd op gezond verstand en toch wel enige kennis van de situatie. Ik ben er geboren en getogen en kom er nog steeds af en toe. Voorts zijn er kranteberichten die ik kritisch volg en krijg ik nieuws van andere Surinamers die er regelmatiger naar toe gaan dan ik. En voor toerisme eigen burgers zo aanpakken is een zeer slechte zaak. Deze bron van inkomsten verdient geen prioriteit, want het is zo grillig als het Nederlandse weer enz.
  Oen wakka boeng, te wi mitie.
  Roy Nai-Chung-Tong


  Maak melding
 29. Men heeft wel geld om het binnenland te voorzien van voedsel zonder dat ze een moer uitvreten. Men heeft wel geld om elk jaar de onafhankelijkheid groots te vieren.
  Maar men heeft geen tehuis voor deze zwervers waar ze en beetje voedsel en kleding kunnen krijgen. Als een zwerver een familielid was van een van de politici was dit allang gerealiseerd. Venetiaan is met zijn eigen soort bezig nl het klote binnenland als zijn we 300 jaar verder ze zullen altijd blijven bedelen.


  Maak melding
 30. Zie ook de reacties op het artikel: “Surinaams staatshoofd keurt aanslag op zwervers af”.

  Laxeer, ie faja jongoe, foe tak about “Venetiaan en zijn eigen soort in het binnenland” nanga: dan zullen “ze” altijd blijven bedelen. Afkeurenswaardig.

  Roy Nai-Chung-Tong


  Maak melding
 31. Ach het is een ridicule oplossing,maar als diegene er nog een paar maandjes mee doorgaat is dat probleem ook opgelost,Surinamewordt steeds meer een geweldadige samenleving,wen er maar aan maar het ruimt wel lekker op dat tuig van de straat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES